"Κουκλόσπιτο" στη νοηματική και παράταση για τον "Θάνατο στη Βενετία"

Το επιτυχημένο "Κουκλόσπιτο" ολοκληρώνει αυτή την εβδομάδα, ενώ ο "Θάνατος στη Βενετία" θα εξακολουθήσει και μετά το Πάσχα έως τέλη Μαΐου στο θέατρο Πορεία.

Κουκλόσπιτο © Μαρίζα Καψαμπέλη

Με τη θεατρική σεζόν να πλησιάζει στο παραδοσιακό τέλος της, σταχυολογούμε δύο από τις παραστάσεις του θεάτρου "Πορεία", το κατεξοχήν κλασικό "Κουκλόσπιτο" που τελειώνει και τον σύγχρονο κλασικό "Θάνατο στη Βενετία" που θα συνεχιστεί και μετά το Πάσχα.

Κουκλόσπιτο
© Μαρίζα Καψαμπέλη

Μετά την "Αγριόπαπια”, ένα ακόμη έργο του Ίψεν, ένα ακόμη αριστούργημα δραματικής τέχνης αλλά και υπαρξιακής ανάγνωσης του κόσμου έφερε στη σκηνή ως κεντρική παραγωγή το θέατρο "Πορεία”, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του, Δημήτρη Τάρλοου. Ο λόγος, φυσικά, για το αριστουργηματικό "Κουκλόσπιτο", που διήνυσε τον φετινό χειμώνα και στις 9/4 ρίχνει αυλαία.

Στις 6/4, θα πραγματοποιηθεί παράσταση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το info@poreiatheatre.com και το ταμείο του Θεάτρου στο 2108210082.

Το "Κουκλόσπιτο” του μεγάλου Νορβηγού θεατρικού συγγραφέα γράφτηκε το 1879 και εξερράγη σαν βόμβα στην εποχή του, καθώς με τολμηρό τρόπο πραγματεύεται –ανάμεσα σε άλλα– την τραγική υποκρισία που μπορεί να διαποτίζει έναν γάμο, τα κίβδηλα ιδεώδη, τις συνέπειες της επιπολαιότητας (ακόμη και της αθώας), τα ζωτικά μας ψεύδη και την Αλήθεια που, όπως έχει πει ο Όσκαρ Ουάιλντ, "είναι σπάνια καθαρή και ποτέ απλή"… Ένα έργο που αφηγείται την κατάρρευση του γάμου της Νόρας (Λ. Παπαληγούρα) και του Χέλμερ (Γ. Χριστοδούλου) που διαχρονικά θεωρείται ένα φεμινιστικό μανιφέστο -αν και είναι πολλά περισσότερα από αυτό.

Διαβάστε Επίσης

Ερχόμενοι στον 20ό αιώνα, θα συναντήσουμε στο θέατρο "Πορεία" τη μεταφορά τού μυθιστορήματος του Τόμας Μαν "Θάνατος στη Βενετία". Η αριστουργηματική νουβέλα έρχεται στο θέατρο Πορεία σε διασκευή του ποιητή Στρατή Πασχάλη και με την υπογραφή του Γιώργου Παπαγεωργίου, ενός σκηνοθέτη που έχει ξεχωρίσει για την ενασχόλησή του με τη δραματοποίηση σημαντικών πεζογραφημάτων, τη χειροποίητη σκηνική δραματουργία και τη χρήση της ζωντανής μουσικής και δραματουργίας.

Θάνατος στη Βενετία
© Πάνος Γιαννακόπουλος

Εξελίσσοντας αυτή τη φόρμα, ο Παπαγεωργίου θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα αισθαντικό ηχητικό περιβάλλον επί σκηνής, το οποίο θα μυήσει τον θεατή στο μυσταγωγικό ταξίδι του επιτυχημένου συγγραφέα Γκούσταφ φον Άσενμπαχ στη Βενετία. Η Βενετία θα είναι ο τόπος όπου ο Άσενμπαχ (Ν. Χατζόπουλος) θα ερωτευθεί με ένα πλατωνικό, σχεδόν, τρόπο τον νεαρό Τάτζιο (Ορέστης Χαλκιάς/Δημήτρης Κίτσος από τις 12/4) που παραθερίζει στο ίδιο ξενοδοχείο, και θα ρισκάρει τη ζωή του παραμένοντας εκεί, παρόλο που ξεσπά μία πανδημία χολέρας

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κουκλόσπιτο

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Η Νόρα είναι μια παντρεμένη γυναίκα που αποφασίζει να κάνει την επανάστασή της σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο μετά την αποκάλυψη ενός ψέματος που βάζει φωτιά στα θεμέλια του γάμου της.

Θάνατος στη Βενετία

  • Δραματοποιημένη Νουβέλα
  • Διάρκεια: 90 '

Την ιστορία της ερωτικής έλξης ενός επιτυχημένου, μεσήλικα συγγραφέα για ένα νεαρό αγόρι με το οποίο παραθερίζει στο ίδιο ξενοδοχείο πραγματεύεται το αριστουργηματικό έργο-σπουδή στην ομορφιά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.