Τέσσερις σύγχρονες ελληνικές κωμωδίες

Αν αναζητάς κωμικές ιστορίες και προτιμάς τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία, υπάρχουν τέσσερις παραστάσεις που εξυπηρετούν και τους δύο σκοπούς.

Καλιφόρνια Ντρίμιν 2 Χριστίνα Φυλακτοπούλου©

Αν αναζητάς κωμικές ιστορίες και προτιμάς τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία, υπάρχουν τέσσερις παραστάσεις που εξυπηρετούν και τους δύο σκοπούς.

Στο Από Μηχανής Θέατρο ο Δημήτρης Μυλωνάς σκηνοθετεί το θεατρικό σίκουελ "Καλιφόρνια ντρίμιν 2, 20 χρόνια μετά", όπου ο συγγραφέας Βασίλης Κατσικονούρης αναρωτιέται τι απέγιναν οι τέσσερις αγαπημένοι εικοσάρηδες –Ντίνος, Άρης, Βουβού και Κική– σε αναζήτηση του αμερικανικού ονείρου. Οι Γιάννης Στόλλας, Σταύρος Καραγιάννης, Άννα Ελεφάντη και Στέλλα Ράπτη υποδύονται τους τέσσερις ρόλους του έργου, που πετυχαίνει τους ήρωες στα σαράντα τους πια, στον απόηχο μιας κρίσης που δεν τελειώνει ποτέ.

Διαβάστε Επίσης

"Μαθήματα κωμωδίας" παραδίδει ο Θοδωρής Αθερίδης, δίνοντας την απάντηση για το αν διδάσκεται η κωμωδία ως θεατρικό είδος, στο τελευταίο του έργο που μας βάζει στα ενδότερα της θεατρικής δημιουργίας, διεισδύοντας στο χώρο της εκπαίδευσης των ηθοποιών που θέλουν να μάθουν πώς να κάνουν κωμωδία. Ο ίδιος παίζει με τέσσερις ακόμη ηθοποιούς, τους Δήμητρα Ματσούκα, Αντώνη Κρόμπα, Δημήτρη Σαμόλη και Αναστασία Τσιλιμπίου, και σκηνοθετεί στο Μικρό Παλλάς.

Μαθήματα κωμωδίας
"Μαθήματα κωμωδίας"

Η Πένυ Φυλακτάκη στη νέα της καυστική κωμωδία "Ο άλλος", που παίζεται στο Εθνικό Θέατρο, βάζει στο στόχαστρο την οικογένεια και την κοινωνία, σε μια παράσταση που σκηνοθετεί η Σοφία Πάσχου στη Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος". "Ένας λευκός, μικρός, κλειστός χώρος, σαν ηλεκτρισμένο έδαφος, όπου όλα μπορούν να συμβούν", έτσι περιγράφει η σκηνοθέτρια το πεδίο μέσα στο οποίο εκείνη και οι συνεργάτες της εξερευνούν την εξέλιξη της καταιγιστικής δράσης. Ποιοι είναι οι θύτες και ποια τα θύματα στο αχαλίνωτα κωμικό, παιχνίδι επιβίωσης και αλληλοσπαραγμού με φόντο το γάμο ενός υποψήφιου βουλευτή; Πρωταγωνιστούν οι Παντελής Δεντάκης, Δημήτρης Δρόσος, Γιώργος Ζυγούρης, Κατερίνα Πατσιάνη, Ευδοκία Ρουμελιώτη και Κώστας Φιλίππογλου.

Ο άλλος
P MAIDIS©
"Ο άλλος"

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καρατζιάς και ο μουσικός Μάνος Αντωνιάδης ανεβάζουν για τα 10 χρόνια του Vault την "Elizadeth", που, με βάση το έργο "Βασιλικοί μετά τρούλου" του Χάρη Ρώμα, καυτηριάζει τη ματαιοδοξία που επικρατεί στον κόσμο του θεάματος. Δύο χρόνια μετά την έκρηξη της υγειονομικής κρίσης, ένας ηθοποιός καλείται να συγκεντρώσει μια ομάδα ανέργων συναδέλφων του και να τους ανακοινώσει ότι θα ανεβάσουν τη "Μαρία Στιούαρτ” του Φρίντριχ Σίλερ, πειραγμένη και σε μορφή μιούζικαλ. Με λίγα λόγια μια παράσταση που όλα είναι λάθος. Πρωταγωνιστούν οι Χριστίνα Σαμπανίκου, Ορνέλα Λούτη, Στέλιος Ψαρουδάκης, Δήμητρα Κολλά, Σωτήρης Δούβρης, Κική Μαυρίδου, Παναγιώτης Δελαβίνιας, Εύη Τσάφου, Σωτήρης Μεντζέλος.

ELIZADETH
Χριστίνα Φυλακτοπούλου©
"Elizadeth"

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μαθήματα κωμωδίας

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Το ένατο κατά σειρά έργο του σκηνοθέτη και ηθοποιού, που εμπνέεται από τις μεθόδους εκπαίδευσης πάνω στην κωμωδία, αποτελεί ένα μάθημα γελοιοποίησης όλων όσα μας βασανίζουν. Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική κωμωδία που διεισδύει στο χώρο της εκπαίδευσης των ηθοποιών που θέλουν να μάθουν πως να κάνουν κωμωδία. Οι αυτοσχεδιασμοί και οι ασκήσεις τους καθώς και η διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ τους, είναι ο κύριος άξονας της αφήγησης, μιας σημερινής ιστορίας, όπου οι ήρωές της αντιστέκονται με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας στο ζοφερό τοπίο των καιρών μας.

Ο άλλος

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Σαρκαστικό πανδαιμόνιο ανατροπών για τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, τις στρεβλώσεις της νεοελληνικής οικογένειας και το φόβο για το διαφορετικό.

Elizadeth

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 110 '

Για τις σχέσεις που διαμορφώνονται ανάμεσα στα μέλη του θιάσου μιας παράστασης και τη ματαιοδοξία που επικρατεί στον κόσμο του θεάματος μιλάει το καυστικό έργο που αποτελεί διασκευή των «Βασιλικών μετά τρούλου» του Χάρη Ρώμα. Δύο χρόνια μετά την έκρηξη της υγειονομικής κρίσης, ένας ηθοποιός καλείται να συγκεντρώσει μια ομάδα ανέργων συναδέλφων του, για να τους ανακοινώσει ότι θα ανεβάσουν τη «Μαρία Στιούαρτ» του Σίλερ. Μόνο που πρέπει να τους αποκαλύψει ότι το έργο, θα ανέβει υπό τη μορφή μιούζικαλ και μάλιστα «πειραγμένο», από μια ατάλαντη παρεμβατική συγγραφέα, που όλοι τους σιχαίνονται, η οποία βρήκε έναν φιλοβασιλικό σύλλογο να τους χρηματοδοτήσει. Θα καταφέρει άραγε να τους πείσει να συμμετέχουν και με ποιο τίμημα;

Καλιφόρνια ντρίμιν 2, 20 χρόνια μετά

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Οι εικοσάρηδες που γνωρίσαμε στο πρώτο μέρος του έργου σαρανταρίζουν σε μια κοινωνία που βιώνει μια παρατεταμένη κρίση, αλλά δεν παύουν να ονειρεύονται.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.