Τα νέα της Θεσσαλονίκης: Οι must διευθύνσεις για ιδανικό city break

Έτοιμη να βάλει σε νέα τροχιά την ταυτότητά της ως σύγχρονος μητροπολιτικός προορισμός τεσσάρων εποχών, η πόλη με την κινηματογραφικότερη προμενάδα των Βαλκανίων γαρνίρει τις κλασικές της αξίες με συναρπαστικές αφίξεις, έτοιμη να γίνει το city break-φετίχ μας για άλλον ένα χειμώνα.

Orizontes Θεσσαλονίκη

Είναι η τρίτη φορά που το γράφουμε, ετούτη όμως το κάνουμε χωρίς καμία σκωπτική διάθεση, αφού όπως φαίνεται η τρίτη είναι και η τυχερή: από φέτος, κάνουμε το resto-hopping μας στη Θεσσαλονίκη με το μετρό! Κι αυτό από μόνο του, ασχέτως των meme που (μοιραία) ακολούθησαν τους πρώτους συρμούς του πολυαναμενόμενου έργου, δίνει στην εστιατορική σκηνή της πιο νόστιμης και μερακλίδικης πόλης της χώρας ακόμη περισσότερο μητροπολιτικό αέρα – όχι ότι τον είχε ανάγκη, βέβαια, αφού η Θεσσαλονίκη είναι μανούλα στο να μπολιάζει τη βαθιά ιστορία της με το κοσμοπολίτικο προφίλ της, όπως αποδεικνύει το πολυπρόσωπο και όλως συναρπαστικό εστιατορικό της τερέν. Κρατήστε σημειώσεις και ραντεβού στα τραπέζια!

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Καινούργια concepts και κλασικά φαβορί

Grada Nuevo Θεσσαλονίκη

Βραβευμένη ελληνική κουζίνα

Σταθερή έδρα των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας από τους Χρυσούς Σκούφους και το "αθηνόραμα", η Θεσσαλονίκη ξέρει να τιμά και να ευχαριστιέται τη γεύση της Ελλάδας, μιξάροντάς τη με επιρροές που έρχονται από τα βάθη της εμιγκρέδικης ιστορίας της, αλλά και τον αφρό των διεθνών τάσεων. Με συναρπαστικές νέες αφίξεις, αλλά και αξεπέραστες κλασικές αξίες, η πόλη παραμένει για ακόμη μία χρονιά μια αυλή γευστικών θαυμάτων.

Γιώργος Ζαννάκης Ηλιόπετρα Θεσσαλονίκη 2024
Ο Γιώργος Ζανάκης σερβίρει ευρηματικές αναδομήσεις της ελληνικής παράδοσης στην "Ηλιόπετρα"

Με το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας να ρίχνει τη λάμψη του στα τραπέζια της, η "Ηλιόπετρα" (Αισχύλου 5, 2314055553) του σεφ-ιδιοκτήτη Γιώργου Ζανάκη σερβίρει ευρηματικές αναδομήσεις του ελληνικού γευστικού ιδιώματος σε σερβίτσια της γιαγιάς και με τη σάλα σε άμεση επαφή με την κουζίνα. Πιάτα όπως το dumpling γίδας σε ράμεν από το ζουμάκι της ή η πανακότα λαχανίδας με λάδι καυκαλήθρας, καπνιστή πανσέτα και ψητή σουπιά δίνουν το στίγμα, ενώ η πρώτη ύλη προέρχεται από τις καθημερινές εξορμήσεις του σεφ στις αγορές.

Όλυμπος Νάουσα 2023
Στο "Όλυμπος Νάουσα" ο σεφ Δημήτρης Τασιούλας δίνει νέα ταυτότητα σε ένα ιστορικό εστιατόριο δίνει

Στο "Όλυμπος Νάουσα" (BEK 2024 / ξεν. "ON Residence", Λεωφ. Νίκης 5, 2310275715, @olympos_naoussa), ο σεφ Δημήτρης Τασιούλας καταφέρνει κάθε χρόνο και περισσότερο να δώσει νέα, μοντέρνα και εντελώς διακριτή ταυτότητα στο εστιατόριο με το ιστορικό όνομα, μέσα από πιάτα κοφτερής τεχνικής και ουσιαστικής νοστιμιάς: οι λαχανοντολμάδες θαλασσινών σε γαλάκτωμα αχινού είναι ένα παράδειγμα, το ελληνικό αρνάκι με σάλτσες παντζαριού και κρεμμυδιού, κεφίρ, και τραγανές πατάτες ντοφινουάζ ένα άλλο.

Στο "Χαρούπι" (ΒΕΚ 2024 / Δόξης 4, 6988526262, @xaroupi_cretan_restaurant), που διατηρεί τον τίτλο του καλύτερου κρητικού εστιατορίου στην Ελλάδα, οι μοντέρνες τεχνικές του πολυβραβευμένου σεφ Μανώλη Παπουτσάκη αναδεικνύουν την ορμή του κρητικού γευστικού ιδιώματος με ζηλευτή ακρίβεια, μέσα από πιάτα όπως το ραβιόλι με ξινομυζήθρα, καρύδι και σάλτσα στάκας ή τα mini ντακάκια, που σερβίρονται σε ντελικάτες crustade εν είδει μπουκίτσας, σαν finger food από εκείνα που σε κάνουν να γλείφεις τα δάχτυλά σου.

Τα νέα της Θεσσαλονίκης: Οι must διευθύνσεις για ιδανικό city break - εικόνα 4
Το βραβευμένο "Χαρούπι" του Μανώλη Παπουτσάκη παραμένει κορυφαίο εστιατόριο κρητικής κουζίνας

Μυρωδιές ξυλόφουρνου σκορπά στην Πυλαία ο σεφ Ανδρέας Κλαυδιανός με την "Αλεπού" (ΒΕΚ 2024 / 17ης Νοεμβρίου 26, 2310909900, @alepou), ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο που σταχυολογεί κλασικά πιάτα της ελληνικής παράδοσης για να τα παρουσιάσει στην καλύτερη εκδοχή τους, ενώ σημείο αναφοράς της θεσσαλονικιώτικης καλοφαγίας παραμένει το εστιατόριο "Salonika Restaurant & Bar" (1 Χρυσός Σκούφος & ΒΕΚ 2024 / Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 2, 2310897197, @salonika_restaurant) του ξενοδοχείου "Makedonia Palace", με τον πληθωρικό Σωτήρη Ευαγγέλου να αποδίδει με κορυφαίο τρόπο την παράδοση στο σήμερα και έναν νέο ειδικό χώρο που προορίζεται για μικρά dinners με δημιουργικό πρόσημο.

Η παράδοση αλλιώς

Πλασαρισμένοι σε ένα από τα γοητευτικότερα σημεία της Θεσσαλονίκης, με πανοραμική θέα στον Θερμαϊκό, οι "Orizontes" (Πλ. Αριστοτέλους 9, 2310294036) στην κορυφή του ξενοδοχείου "Electra Palace Thessaloniki" είναι το ιδανικό σημείο για τεμπέλικα ηλιόλουστα μεσημέρια και για βροχερά απογεύματα εξίσου. Μετά τη θέα που έρχεται για ορεκτικό, σειρά παίρνει ο σεφ Γιώργος Βαγιωνάς, με comfort εκδοχές οικείων γεύσεων, όπως τα ντολμαδάκια τεμπούρα με σάλτσα γιαουρτιού και λάδι μέντας ή το γιουβέτσι με σφυρίδα, λουίζα και μαύρο λάιμ.

Orizontes Θεσσαλονίκη
Ιδανικό σημείο για γεύση Θεσσαλονίκης το εστιατόριο "Orizontes" στην κορυφή του "Electra Palace"

Με έδρα του ένα πανέμορφο διατηρητέο κτίριο στην καρδιά της πόλης και με την πρώτη ύλη σε κεντρικό πλάνο, ο σεφ-ιδιοκτήτης Δήμος Καλαϊτσίδης φέρνει συνταγές της παράδοσης στο μαγειρικό σήμερα στα "Τρία Γουρουνάκια" (Καποδιστρίου 7, 2310249050, @ta_tria.gourounakia), μέσα από πιάτα όπως τα ραβιόλι σπανακόπιτας, το λεμονάτο κοτόπουλο σε μπαλοτίνα, αλλά και το χουνκιάρ με μάγουλα μόσχου.

Ο σεφ Δήμος Καλαϊτσίδης στα Τρία Γουρουνάκια της Θεσσαλονίκης
Στα "Τρία Γουρουνάκια" ο σεφ-ιδιοκτήτης Δήμος Καλαϊτσίδης φέρνει συνταγές της παράδοσης στο μαγειρικό σήμερα

Την παράδοση του Πόντου κρατά ζωντανή το "Παντοπωλείο Ραγιάν" (Μπαλανού 13, Πλατεία Άθωνος, 2315003907), με εξαιρετικά τυροκομικά όπως το κρεμώδες πασκιτάν, το καπνιστό παρχαροτύρ και η μακράς ωρίμανσης κατσικίσια γραβιέρα μονάζ, αλλά και σαλάτες με δικά τους λαχανικά ή τουρσιά, μελιτζανοσαλάτες καπνισμένες σε βελανίδια και γλυκά από φρούτα με ζυμώσεις. Όλα τα προϊόντα προέρχονται από το οικογενειακό αγρόκτημα στο Κιλκίς, όπου η νεαρή σεφ Αφροδίτη Γεωργιάδου ετοιμάζει επίσης πριβέ δείπνα μύησης στην ποντιακή παράδοση, η δε ομάδα του παντοπωλείου είναι πάντα πρόθυμη να σας ξεναγήσει στις ξεχωριστές –μοναδικές στην πραγματικότητα– γεύσεις των σπάνιων προϊόντων της.

Η Αφροδίτη Γεωργιάδη στο Ραγιάν
Λιχουδιές της ποντιακής παράδοσης συγκεντρώνει στο παντοπωλείο "Ραγιάν" η Αφροδίτη Γεωργιάδου

Την παράδοση του πεϊνιρλί με μοντέρνους όρους επανεξετάζει στο ολοκαίνουργιο "Pinch" (Ικτίνου 14, 2314072265, @pinch_skg) ο έμπειρος pâtissier Κωνσταντίνος Τσενεκίδης, που μπροστά από το ανοιχτό εργαστήριο, σε χώρο pop και φωτεινό, ξεφουρνίζει μικρά πεϊνιρλάκια με πρωτότυπους γευστικούς συνδυασμούς: εκτός από το κλασικό, με κασέρι και μπέικον, θα δοκιμάσετε χορτοφαγικό με χούμους και λαχανικά, μερακλίδικο με ξεψαχνισμένο χοιρινό και μείγμα τυριών, αλλά και γλυκό, με πραλίνα φουντουκιού και νιφάδες βάφλας.

Δημιουργική κουζίνα

Δέκα Τραπέζια
Υψηλή κουζίνα σε τέμπο τσιμπολογήματος σερβίρουν τα "Δέκα Τραπέζια"

Yψηλή δημιουργικότητα και εύληπτη νοστιμιά μπολιάζει ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης στα "Δέκα Τραπέζια" του (Στρ. Καλάρη 4, 2310251010, @dekatrapezia), χρησιμοποιώντας τεχνικές αιχμής για να σερβίρει υψηλή κουζίνα σε τέμπο τσιμπολογήματος, με δημιουργικούς μεζέδες όπως η κρουστάδα με καβούρι και αβγά πέστροφας, το μπριός με ψάρι σαβόρο και πολίτικη σαλάτα ή η οφτή γλυκοκολοκύθα με κάρι να συνθέτουν ένα απολαυστικό γευστικό ταξίδι, το οποίο υλοποιεί με ζηλευτή δεξιότητα η συνιδιοκτήτρια και σεφ Πασχαλίνα Καμτσίκη.

Μανιτάρι Θεσσαλονίκη
Την comfort πλευρά της ελληνικής γεύσης εξερευνά το "Μανιτάρι"

Στο "Μανιτάρι" (Θεμ. Σοφούλη 57, 2310415289, @manitari_rst), ο πολυβραβευμένος σεφ Δημήτρης Παμπόρης συνεχίζει να εξερευνά την comfort πλευρά της ελληνικής γεύσης, με μπούσουλα τον έμφυτο κοσμοπολιτισμό του και βάση τις εκλεκτές πρώτες ύλες που συγκεντρώνει στην κουζίνα ο ανήσυχος ιδιοκτήτης Γιάννης Ζιάγκας. Ανατρεπτικά πιάτα, όπως το ριζότο λαχανοντολμά με βουβαλίσιο κιμά Κερκίνης, αλλά και πληθωρικά φαβορί σαν τα dumplings με κοκκινιστή μοσχαρίσια ουρά και αφρό τζατζικιού δίνουν το στίγμα, ενώ θέση στο μενού έχουν και επιλογές από τις προτάσεις χεράτης καλοφαγίας του "Thess Bao", που ανήκει επίσης στην ίδια ομάδα.

Μπαίνοντας στην τρίτη χρονιά του, το "Moldee" (1 Χρυσός Σκούφος 2024 / ξεν. "Teight", Προξένου Κορομηλά & Μητροπολίτου Ιωσήφ 8, 2310286000, @moldee_bar_restaurant) παραμένει σημείο αναφοράς της haute cuisine στην πόλη, χάρη στην εμπειρία και ικανότητα των σεφ Βασίλη Μουρατίδη και Σοφοκλή Μαραγκουδάκη να αρθρώσουν μια πρωτοποριακή αλλά και εύληπτη μαγειρική πρόταση, μέσα από ευρηματικούς συνδυασμούς υψηλής τεχνικής.

Ψαροφαγία αλά σαλονικώτικα

Πολλοί νομίζουν πως ο Θερμαϊκός ξεκινά απ’ τις αποβάθρες της Θεσσαλονίκης και τελειώνει στο Μέγαρο Μουσικής κι είναι τόσο πλήρες αυτό το κινηματογραφικό κάδρο-έμβλημα της πόλης, που δεν είναι να τους αδικείς. Στην πραγματικότητα, όμως, ξεκινά απ’ την Πιερία και τη Λάρισα για να φτάσει ως το νότιο άκρο της Χαλκιδικής, με τα νερά του να αποτελούν έναν από τους πλουσιότερους ψαροτόπους της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η ψαροφαγία περιλαμβάνεται στα πιο δυνατά χαρτιά της πόλης.

Γλυκάνισος Θεσσαλονίκη
Εστιατόριο αναφοράς στη θαλασσινή γεύση της πόλης ο "Γλυκάνισος"

Κορυφαίες εκφράσεις της απολαμβάνουμε παραδοσιακά σε στέκια όπως ο "Γλυκάνισος" (Μεγ. Αλεξάνδρου 46, Πυλαία, 2310302882, @glikanisos), εστιατόριο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη, που συγκεντρώνει στη σάλα του καθημερινά σπουδαίες ψαριές από συνεργαζόμενα καΐκια της Χαλκιδικής, για λιχουδιές όπως το ανάλαφρο και ντελικάτο αγιορείτικο, οι γλώσσες μενιέρ ή το χριστόψαρο με σάλτσα βουτύρου, ενώ στα ίδια νερά ψαρεύει και το αδελφό εστιατόριο "Marea" (Μαργαρίτη Λώρη 13, 2310257696, @marea_sea_spirit) στο κέντρο της πόλης, προσφέροντας πιο μοντέρνες αναγνώσεις, σαν το μυλοκόπι σεβίτσε με μάνγκο, ροδάκινο και δυόσμο ή τα paccheri με ραγού θαλασσινών – αμφότερα τα εστιατόρια ξεχωρίζουν βέβαια και για την εξαιρετική σχάρα απ’ την οποία περνούν τα πιο μεγάλα ψάρια.

Grada Nuevo θεσσαλονίκη 2024
Ένα από τα πιο posh σημεία της πόλης για θαλασσοφαγία επιπέδου το "Grada Nuevo"

Tο "Grada Nuevo" (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2024 / Καλαποθάκη 14, 2310271074, @gradanuevo), με τη ζεστή και μίνιμαλ πολυτέλειά του και τον μετρ και ιδιοκτήτη Απόστολο Ρήγα ως ιδανικό οικοδεσπότη, παραμένει ένα από τα πιο posh σημεία της πόλης για ιωδιούχο δείπνο, χάρη σε μια κουζίνα που αναδεικνύει με έμπνευση και ευρηματικότητα την εξαιρετική πρώτη ύλη μέσα από πιάτα σαν το φρικασέ σφυρίδας, τη σουπιά με κρέμα φέτας και τα λινγκουίνι με ροφό, κουκουνάρι και εστραγκόν, αλλά και περισσότερες από 250 ετικέτες στην κάβα.

Στρατηγείο των δημιουργικών αυτοσχεδιασμών του Γιάννη Λουκάκη παραμένει η "Μούργα" (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2024 / Χριστοπούλου 12, 2310268826, @mourga2016), ένας από τους πρώτους πυρήνες της bistronomy επανάστασης στη Θεσσαλονίκη, όπου οι θησαυροί που συγκεντρώνουν για λογαριασμό του Λουκάκη επιλεγμένοι ψαράδες, αναδεικνύονται με μετρημένη παρεμβατικότητα και αγάπη για τις εντάσεις που προσφέρουν τα βιολογικά κηπευτικά.

Marea Sea Spirit
Μοντέρνα ανάγνωση της ιωδιούχας νοστιμιάς προσφέρει το "Marea"

Το ανήσυχό της πνεύμα ακονίζει για άλλη μία χρονιά η φημισμένη για τα κονέ της με ψαροντουφεκάδες της Χαλκιδικής ομάδα του "Trizoni Exclusive" (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2024 / Δόξης 1 και Σαλαμίνος, Λαδάδικα, 2310542533, @trizoni_exclusive), αφενός με το comfort lunch menu που έχει εγκαινιάσει φέτος στον ζεστό, άνετο χώρο της στα Λαδάδικα (στο προσκήνιο πιάτα όπως οι μαρουλοντολμάδες μυδοπίλαφο και η σαρδέλα φιλέτο στα κάρβουνα), αφετέρου με μια σημαντική αναβάθμιση για το street αδερφάκι του: το "Delifish" (@delifish_aristotelous), όπου η στιβαρή τεχνογνωσία του Αστέριου Σούσουρα υλοποιείται σε πρωτότυπες χεράτες λιχουδιές, όπως το τυλιχτό με γύρο τόνου και η πίτα με σουβλάκι ξιφία και τζατζίκι, μεταφέρεται σε στρατηγικό σημείο στην πλατεία Αριστοτέλους, με ορίζοντα εγκαινίων τα τέλη Δεκεμβρίου. Ό,τι πρέπει για τα διαλείμματα απ’ τις βόλτες στη γιορτινή Τσιμισκή δηλαδή…

Κρεατοφαγικά προσκυνήματα

Με τις πλάκες και τα μαντέμια της να γίνονται ολοένα και πιο καυτά, η κρεατοφαγία της Θεσσαλονίκης συνεχίζει τη μακρά της ωρίμανση, με εκλεκτές διεθνείς κοπές, μερακλίδικα κομμάτια και τοπικές φυλές να πηγαίνουν την καρνιβορική απόλαυση όλο και πιο μπροστά. Πρώτος σταθμός στη μοντέρνα κρεατοφαγική πλευρά της πόλης είναι το "Iberico" (Νικ. Μαντζάρου 18, 2310532800, @iberico_skg), με επιβλητική σάλα, κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και κρεατοφαγία που δεν περιορίζεται στις αστεράτες κοπές του ωριμαντηρίου της, αλλά φέρνει στο προσκήνιο ρουστίκ κρεατομαγειρέματα όπως οι μελωμένοι τραχανάδες και οι αφράτες κρεατότουρτες από τον ξυλόφουρνό του, με δυνατή κάβα να σιγοντάρει την απόλαυση.

Iberico Θεσσαλονίκη
Κινηματογραφικό το κρεατοφαγικό σκηνικό του "Iberico"

Σοβαρό κεφάλαιο με μακρά ιστορία παραμένει η "Παλιά Αθήνα" (Ίμβρου 24, Τούμπα, 2310912292), όπου άριστα ψημένες σπαλομπριζόλες, αργεντίνικα rib-eye και μελωμένα οσομπούκο σερβίρονται πλάι σε κοκορέτσι φούρνου, υποδειγματικά σουτζουκάκια και μερακλίδικη μοσχαρίσια γλώσσα, με highlight τα εκλεκτά κρασιά που συλλέγει αρειμανίως ο μερακλής ιδιοκτήτης Μανώλης Γεωργακάκης απ’ όλη την Ευρώπη, ενώ σπουδαία κρέατα μαστόρικα ψημένα προτείνει και το "Οψοποιών Μαγγανείαι" (Κομοτηνής 6, 2310889699), την ώρα που πιάτα όπως το χοντροκομμένο ταρτάρ μόσχου με κρόκο αβγού αλά γαλλικά, αλλά και τα νιόκι με κρέμα παρμεζάνας και φρέσκια τρούφα συγκεντρώνουν στρατιές φανατικών στα τραπεζάκια.

Κρεατοφαγία με δημιουργικό πρόσημο και έφεση στα φυσικά κρασιά είναι τα συστατικά που έχουν κάνει σουξέ των Λαδάδικων τη "+τροφή" (Δόξης 4, 2310540260), το πνευματικό αδερφάκι της "Μούργας" του Γιάννη Λουκάκη, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά η στόφα και το μαντέμι για πιάτα όπως η ταλιάτα γίδας ή η προβατίνα με τραχανά.

Νεομεζέδες

Καθοριστικό στοιχείο της γαστρονομικής ταυτότητας της πόλης και φυτώριο των συνεχών εξελίξεων στην εστιατορική της σκηνή, οι αναβαθμισμένες γαστροταβέρνες της Θεσσαλονίκης είναι μια αστείρευτη πηγή δημιουργικότητας, όπου τα εναλλακτικά vibes συνυπάρχουν με τη fine cooking αναπροσαρμογή παραδοσιακών γεύσεων, με αστεράτα υλικά από ψαγμένους παραγωγούς.

Το "Βουκάκρατο" (Καλαποθάκη 6, 2310220059, @voukakrato), με όνομα εμπνευσμένο από τη Βούκα (ο άρτος της βυζαντινής θείας ευχαριστίας) και τον Άκρατο Οίνο της θείας μετάληψης, φέρνει στον πιο posh πεζόδρομο του κέντρου τη γρετζάδα της ανοιχτής φωτιάς, και περνά από φλόγες, ξυλόφουρνο και κάρβουνο πιάτα που παρουσιάζουν τη λοξή ματιά του σεφ και ιδιοκτήτη Νίκου Τσομπανίδη στην έννοια του μεζέ. Το μενού αλλάζει σχεδόν καθημερινά, ο τζιγεροσαρμάς με γαρίδα, χταπόδι και καλαμάρι σε μπόλια, όμως, και ο μαρινάτος γαύρος με φρέσκο σταφύλι είναι πιάτα-υπογραφή.

Κρυμμένος ψηλά στα Κωνσταντινουπολίτικα, ο "Τρυγητής" (17ης Νοεμβρίου, Πυλαία, 2317700903) είναι μια γαστροταβέρνα εκτός τουριστικών ραντάρ, κι αυτό ευνοεί την περιπετειώδη διάθεση του σεφ Γιώργου Κατακαλίδη να αναδιατυπώσει το βορειοελλαδίτικο ιδίωμα μέσα από μεζέδες όπως ο χειροποίητος παστουρμάς ξιφία ή ο τόνος με σάλτσα εζμέ, αλλά και τα σουτζουκάκια με χούμους ντομάτας.

Καφενείο στου Μήτσου Θεσσαλονίκη
Ορισμός του θεσσαλονικιώτικου γαστροκαφενείου το "Στου Μήτσου"

Ορισμός του θεσσαλονικιώτικου γαστροκαφενείου, το "Στου Μήτσου" (Βλάλη 11, 2315515504) μέσα στην αγορά Καπάνι παραμένει ένα από τα underground αγαπημένα της πόλης. Ελληνικός καφές με χειροποίητα γλυκά του κουταλιού το πρωί, ρουστίκ μεζέδες από το μεσημέρι και κανονικό προσκύνημα το βράδυ που, με τους πάγκους της αγοράς κλειστούς, τα τραπεζάκια απλώνονται σε όλη τη μεγάλη άπλα της αλάνας και γεμίζουν με μεζέδες όπως τα συκωτάκια πουλερικών ή το αρνάκι απ’ τον ξυλόφουρνο.

Η σοβαρή δουλειά ετών έχει κάνει το "Μαιτρ & Μαργαρίτα" (Φράγκων 3 & Στρατηγού Σφέτσου, 2314007586, @maitr.margarita) σημείο αναφοράς στην εξέλιξη της γειτονιάς της Βαλαωρίτου, με τους ανθρώπους πίσω απ’ αυτό το εναλλακτικό στέκι να υπηρετούν την cuisine de saison σε κάθε της πτυχή, μέσα από πιάτα όπως το αλμυρό θρακιώτικο "σαραγλί" με μοσχαρίσιο κιμά και γραβιέρα Κάσου, οι μακαρούνες με σάλτσα μπουγιαμπέσα ή το κατσικάκι με μαστίχα, ξινόχοντρο και νεράντζι, με την κάβα να σιγοντάρει συστήνοντας στην πόλη μεγάλα κρασιά μικρών οινοποιών.

Μπορείς να το πεις "ψαροχασάπικο", μπορείς να το πεις κι "εκλεκτοπωλείον", αυτό που σίγουρα θα γίνει το "ΨΙ by Μεζεν" (Σκρα 8, @psi_by_mezen), που ετοιμάζει το χώρο του όσο γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι ένα απ’ τα πιο ιδιότυπα στέκια καλοφαγάδων στην Ελλάδα. Με την υπογραφή του δημιουργικού βολιώτικου τσιπουράδικου "ΜεΖεν" και του εμπνευστή του, Γρηγόρη Χέλμη, το "ΨΙ" θα συστηθεί ως delicatessen και ψαρομεζεδάδικο, με φρέσκες ψαροκοπές όπως τηγανιά ξιφία, χταποδοκεφτέδες και σνίτσελ μαγιάτικου, αλλά και όλα τα signature ψαροαλλαντικά του Χέλμη διαθέσιμα για αγορά, ή και για επιτόπου κατανάλωση παρέα με εκλεκτά αποστάγματα.

Απ’ την Ιταλία με αγάπη

Μερικές απ’ τις καλύτερες πίτσες της Ελλάδας θα τις φάτε στη Θεσσαλονίκη, γι’ αυτό να είστε βέβαιοι. Δεν είναι απλώς ότι το μεράκι περισσεύει σ’ αυτήν την πόλη, αλλά και ότι η αργή ωρίμανση που απαιτεί το ανάλαφρο, μαστιχωτό ζυμάρι φαίνεται να ταιριάζει χάρμα στους χαλαρούς ρυθμούς της.

Ο Δημήτρης Καϊταλίδης στο Dos Margaritas στη Θεσσαλονίκη
Pizza ωρίμανσης και cocktails αξιώσεων στο "Dos Margaritas" 

Δοκιμάστε, για παράδειγμα, ένα slice από την "Pizzeria Poselli" (Βιλαρά 2, 2314019687, @pizza_pozeli) ή από το "Dos Margaritas" (Αιμιλίου Ριάδη 5, 2310831832, @dosmargaritas_skg) και θα βρείτε στο αιθέριο ζυμάρι τους τη νοστιμιά της βραδύτητας. Στο δεύτερο, μάλιστα, την πίτσα με ζυμάρι από φυσικό προζύμι αργής ωρίμανσης θα τη συνδυάσετε με signature cocktails με zero waste αποτύπωμα από τον Δημήτρη Καϊταλίδη, έναν από τους πιο δραστήριους, αλλά και νόστιμους bartenders της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια.

Signora Tratoria Θεσσαλονίκη
Classics της ιταλικής κουζίνας σερβίρει το "Signora Trattoria"

Το amore της Θεσσαλονίκης με την ιταλική κουζίνα, βέβαια, δεν εξαντλείται στην πίτσα. Το σουξέ της "Signora Trattoria" (Π.Π. Γερμανού 19, 2310238233, @signora.trattoria), που έφερε στην πόλη τη χαρά των φίνων aperitivi με προσεγμένα antipasti και απέκτησε φανατικούς με το αεράτο vitello tonnato, τα τραγανά arancini και τα προσεγμένα της ζυμαρικά, οδήγησε την ομάδα των ιδιοκτητών να μεταμορφώσει και το χώρο του "Apallou" σε μοντέρνο ιταλικό εστιατόριο με έφεση στην καλοποσία. Έτσι, το δημοφιλές cocktail bar έχει αποκτήσει από φέτος νέα ζωή, με την μπάρα να ετοιμάζει κλασικά κοκτέιλ που ταιριάζουν ωραία με τα μοσχαρίσια polpette με γαλάκτωμα πάπρικας, τα tortellini alla Bolognese και τη ναπολιτάνικη πίτσα που ετοιμάζει η κουζίνα.

Κλασικό ιταλικό στέκι με έντονο ιταλικό ταμπεραμέντο παραμένει το "Navona" (Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, 2310897444), το all day bar resto του "Makedonia Palace", με τον σικάτο χώρο, το κοσμοπολίτικο vibe και την υπέροχη θέα στον Θερμαϊκό.

Τα καλύτερα Σουτζουκάκια

Τη θεσσαλονικιώτικη λιχουδιά στα καλύτερά της σερβίρει η ιστορική "Διαγώνιος"

Θεσσαλονίκη χωρίς σουτζουκάκια είναι Θεσσαλονίκη μισή: τα μικρά, ζουμερά, αρωματικά κρεατοβομβίδια, κρουστά απ’ έξω και ζουμερά εντός, είναι μεζές ταυτισμένος με την πόλη και τη μερακλίδικη, πολίτικη ιστορία της πόλης. Έτσι ακριβώς, τραγανά, ζουμερά και μυρωδάτα θα τα φάτε στη "Διαγώνιο" (Πλ. Φαναριωτών 2, 2310260958), που μετρά μισόν αιώνα από όταν πρωτάναψε τις θράκες της και έκτοτε σερβίρει την ίδια απαράλλαχτη νοστιμιά καθημερινά, σε λευκά κολλαριστά τραπεζομάντιλα. Η μυστική συνταγή φυλάσσεται επτασφράγιστη, το βασικό συστατικό όμως είναι το καθαρό, ποιοτικό κρέας και, βέβαια, η μαεστρία στη σχάρα. Μεγάλη μαστοριά, εξαιρετικά υλικά και καλοσιδερωμένο περιβάλλον έχει και η γειτονική "Διάβαση" (Π. Μελά 13, 2310220596), και δεν είναι τυχαίο ότι και στα δυο μαγαζιά επικρατεί το αδιαχώρητο κάθε μεσημέρι, ανεξαρτήτως ημέρας, καιρού και εποχής. Έτερος, εξίσου δημοφιλής πόλος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τα "Βομβίδια" (Βασ. Ηρακλείου 35-37, 2310281939), που μετρούν φυσιογνωμίες όπως ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος στη στρατιά των ιστορικών θαμώνων τους, είναι πιο χαλαρά στο σέρβις τους –στα τραπεζάκια που απλώνονται στη στοά της παλιάς αγοράς να περιμένετε λαδόκολλα αντί για τραπεζομάντιλο– όχι όμως στην κοσμοσυρροή τους. Την αφράτη περιποιημένη νοστιμιά εξάρει σε εντελώς διαφορετικό περιβάλλον η "Νέα Διαγώνιος" (Θ. Σοφούλη 64, Καλαμαριά, 2310029085), με θεαματική βίστα προς τον Θερμαϊκό και τα τάνκερ δεμένα αρόδου.

Γλυκιά Θεσσαλονίκη

Magoa Thessaloniki

Εθιστικά. Αυτή είναι μία από τις λέξεις που χρειάζεται για να περιγράψει κανείς τα τρίγωνα Πανοράματος, όταν τα πετυχαίνει σωστά φτιαγμένα, κι ίσως η καλύτερη εκδοχή αυτής της γλυκιάς λιχουδιάς που έχει κακοπάθει αρκετά (εντός κι εκτός Θεσσαλονίκης), είναι αυτή που σερβίρουν τα "Τρίγωνα Ελενίδη" στα τρία τους καταστήματα στην πόλη (Πανόραμα, Κέντρο και Καλαμαριά). Θεοτράγανα και αρμονικά σιροπιασμένα σε άριστη μίνι εκδοχή των τριών μπουκιών, γεμίζονται επιτόπου με την κρέμα τους και, ιδανικά, τρώγονται αυτοστιγμεί – γι’ αυτό και το κατάστημα της Δημ. Γούναρη 13, κάτω απ’ τον πεζόδρομο της Ναυαρίνου, είναι το αγαπημένο μας pit stop στις βόλτες του Κέντρου. Δυο βήματα πιο κάτω, έτερο γλυκό προσκύνημα καθ’ οδόν προς τον Λευκό Πύργο το "Αρμενονβίλ" (Μητροπόλεως 102, 2310525112), που τα τελευταία χρόνια επαναφέρει το κλασικό γλυκό των αστικών σαλονιών της πόλης στην καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης μέσα από ευφάνταστες παραλλαγές, ενώ όχι πολύ μακριά, το "Magoa" (Π.Π. Γερμανού 29, 2311301157), του κορυφαίου pastry chef Γιώργου Αυγέρου είναι το σταθερό μας ραντεβού με τη φίνα εκδοχή του επιδορπίου στη Θεσσαλονίκη, με αφράτα Paris-Brest, λαχταριστές μους κακάο, μινιμαλιστικές lemon pies, αλλά και τα signature κουφέτα του να γυαλίζουν στις μινιμαλιστικές προθήκες.

Μια κατηγορία μόνο του

Μαμαλούκα Θεσσαλονίκη 2024
Ορισμός του party restaurant το "Mamalouka"

"Όλα τα μαγαζιά θα ήθελαν να είναι λίγο "Mamalouka” (Ίωνος Δραγούμη 3, 2310555223, @mamalouka.gr)" μου είχε πει σε ανύποπτο χρόνο επαΐων της εστίασης και μια επίσκεψη σ’ αυτό το success story της Θεσσαλονίκης θα σας κάνει να καταλάβετε το γιατί. Απλό, κατανοητό και νόστιμο φαγητό, βασισμένο σε προσεγμένη πρώτη ύλη και εμπνευσμένο από παραδοσιακές συνταγές απ’ τον Βορρά μέχρι τον Νότο κι απ’ την Ανατολή ως τη Δύση της χώρας, συνδέει την καλοφαγική φύση της πόλης με τη γεμάτη ενέργεια νεανική της αύρα, σε ένα χώρο εξωστρεφή, κεφάτο και μονίμως ένα δυνατό ρεφρέν μακριά, απ’ το να ανεβάσει όλο τον κόσμο στην μπάρα. Μοναστηριακά τραπέζια, αγιορείτικες αρχιτεκτονικές αναφορές και boho αισθητική φτιάχνουν τον λευκό καμβά στον οποίο δίνουν χρώμα μουράτες φιγούρες της πόλης, οι DJs χτίζουν δυνατό vibe ακομπλεξάριστου socializing, η καλοκουρδισμένη ομάδα αγκαλιάζει τους επισκέπτες με ζωηρή διάθεση και, χωρίς ακριβώς να το καταλάβεις, αυτό που γεύεσαι δεν είναι μόνο η χειροποίητη σφακιανή πίτα ή τα μοσχαρίσια κεφτεδάκια που είχες παραγγείλει, αλλά η γεύση του party restaurant που έγραψε τον ορισμό του fun dining στη Θεσσαλονίκη. Ποιος δεν θα ήθελε να έχει λίγο απ’ αυτό στο μαγαζί του;

COFFEE, WINE & SPIRITS

Θεσσαλονίκη να την πιεις στο ποτήρι

Εξειδικευμένα coffee spots με εκλεκτά χαρμάνια βοηθούν την πόλη να ξυπνήσει και προχωρημένα bar concepts τη βγάζουν στους δρόμους το βράδυ, συνθέτοντας ένα σενάριο καλοποσίας που ξεκινά νωρίς και τελειώνει πολύ, πολύ αργά.

Τίφφανυς x 1905 Θεσσαλονίκη

Έχοντας πια αγκαλιάσει τη γευστική εμπειρία που μπορεί να προσφέρει ένας καλός καφές καλά φτιαγμένος, η Θεσσαλονίκη έχει αφήσει πίσω της την εικόνα της φραπεδούπολης που τη στοίχειωνε στο παρελθόν, με ολοένα περισσότερα εξειδικευμένα coffee spots να αναλαμβάνουν να την ξυπνήσουν με στιλ. Πρωτοπόρος στη μεταστροφή αυτή της πόλης, με εμπειρία στα σαφάρι των καλύτερων κόκκων του πλανήτη και ύστερα στην εκπαίδευση μιας ολόκληρης φουρνιάς άρτια καταρτισμένων baristas, ο coffee master Βαλάντης Αυγερινίδης έκανε το "Valenio" (Ικτίνου 6, 2311291518, @valenio.coffee) σημείο αναφοράς όσων ψάχνουν τις καλύτερες κούπες στην πόλη.

Valenio Βαλάντης Αυγερινίδης Θεσσαλονίκη
Πρωτοπόρος της καφεϊνούχας αναγέννησης της πόλης ο Βαλάντης Αυγερινίδης

Την ινσταγκραμική πλευρά του καφέ αποθεώνει το "Pink Dot Café" (Hondos Center – Apollonia Politia Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 84, 2310806053), συνδυάζοντας specialty blends της Qualita Unica, με φωτογενή ροφήματα και ακαταμάχητο μπουφέ επιδορπίων, ενώ την εμπειρία συμπληρώνουν προσεγμένα αβγομαγειρέματα, πληθωρικές επιλογές σε pancakes και all-day φαβορί όπως πίτσες, quinoa bowls και burgers.

Στο "Εστέτ" (Ολύμπου 78, 6937103766, @estet.cafe), ο σεφ Βασίλης Χαμάμ συνεργάζεται με τον bartender Δημήτρη Βλάσιο για να σερβίρουν signature χαρμάνια της Taf (πολύ προσεγμένος ο cold brew) και δίπλα τους βάζουν πρωτότυπα σάντουιτς (προζυμένιο ψωμί, ζαμπόν, τυρί, μουστάρδα με σταφύλια τουρσί και κρεμμύδι, για να πάρετε μια γεύση), χειροποίητες πίτες και γλυκά, ενώ το βράδυ σειρά παίρνουν τα κοκτέιλ (δοκιμάστε το Negroni με cold brew και αλάτι), φυσικά κρασιά και μπίρες από τοπικές μικροζυθοποιίες.

Pink Dot Πάσχα 2024 Θεσσαλονίκη
Στην ινσταγκραμική πλευρά της καφεοποσίας επενδύει το "Pink Dot Cafe"

Πειραγμένα κλασικά κοκτέιλ βάζει πλάι στα χαρμάνια του και το σκανδιναβικού design "Philia" (Πλατείας Ναυαρίνου 5, 6934954680, @philia.thessaloniki) –το Paloma But Different φτιάχνεται με τεκίλα, φραπουάζ, μέντα και σόδα καρπούζι, λόγου χάρη–, ενώ τη γειτονιά της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης έχει ζωντανέψει το "MOMus art cafe" (Εντός ΔΕΘ, Εγνατίας 154), που λειτουργεί στον ανακαινισμένο ισόγειο χώρο του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Μοντέρνα επίπλωση σε λογική νεοϋορκέζικου λοφτ το έχουν κάνει στέκι για ψηφιακούς νομάδες της πόλης, που ψάχνουν έναν ήσυχο χώρο να δουλέψουν, ενδιαφέρον όμως έχουν και οι συνέργειες του καφέ με δράσεις του μουσείου.

Τίφφανυς x 1905 Θεσσαλονίκη
Ως ένα άκρως φωτογενές, ανοιχτόκαρδο wine bistro επανασυστήνεται στην πόλη το "Τίφφανυ'ς"

Κινητικότητα έχουμε και στο οινικό τερέν της Θεσσαλονίκης, όπου το "Shelbys" (Θέρμη, 2310466220, @Shelbys_gourmet_and_wine), με τα ωραία γευστικά pairings και το κομψό κελάρι για πριβέ δοκιμές, παραμένει αγαπημένο spot στα ανατολικά. Στο κέντρο της πόλης, τώρα, συναντάμε αφενός τον "Σούπερ Ιούλιο" (Μητροπολίτη Γενναδίου 6, 2310276562, @superioulios), από την ομάδα του αθηναϊκού "Τανίνη αγάπη μου", με λίστα κρασιών αποκλειστικά ήπιας φυσικής οινοποίησης από τον ελληνικό αμπελώνα και περισσότερες από 100 ετικέτες διαθέσιμες και σε ποτήρι, αφετέρου το "Τίφφανυ’ς 1905" (Ικτίνου 3, 2316009773, @tiffanys_1905): τη νέα μορφή ενός κλασικού φαγάδικου της πόλης, που ειδικευόταν σε μερακλίδικα πιάτα όπως το γεμιστό μπιφτέκι και οι τηγανητές πατάτες με σάλτσα μοσχαριού. Αρκετά απ’ αυτά έχουν περάσει και στο μενού πειραγμένης ελληνικής κουζίνας που έχει ετοιμάσει ο executive chef Ασημάκης Χανιώτης (πρώην σεφ του μισελενάτου Pied à Terre στο Λονδίνο), για να πλαισιώσει την υπερπλήρη λίστα κρασιών που δίνει την ταυτότητά του wine bistro σ’ αυτόν τον άκρως φωτογενή, ολόφρεσκο χώρο.

Shelbys Θεσσαλονίκη
Ωραία γευστικά pairings και κομψό κελάρι για πριβέ δοκιμές προσφέρει το "Shelbys"

Για πιο υψηλά ποσοστά αλκοολικής περιεκτικότητας, φίνα κοκτέιλ στην πόλη θα απολαύσουμε κατ’ αρχάς σε δύο χώρους-φαβορί του κέντρου: στο κλασάτο "Cercle de Salonique" (Βασ. Ηρακλείου 7, 6986501244, @lecercle.salonique) με τη speakeasy ατμόσφαιρα και το διάκοσμο που μιξάρει αμερικάνικα 20s με colonial στοιχεία, αλλά και στην πάντα ζωηρή "Cevicheria" (Κατούνη 28, 2310539292, @cevicheria.gr), που έχει φέρει μια φέτα από Τόκιο στη Θεσσαλονίκη, με νέον φώτα σε "άγριους" τοίχους, κρεμαστές χάρτινες ομπρέλες και ταμπέλες βγαλμένες από manga. Λίγο πιο πέρα, το "Aria Sublime" (Βασ. Ηρακλείου 4, 6940930265, @aria.sublime) κρύβεται πίσω απ’ τη βιτρίνα ενός fake ανθοπωλείου και κρύβει μέσα του λονδρέζικη αισθητική, κοσμοπολίτικα vibes, περισσότερες από 150 ετικέτες ουίσκι και την πιο disco τουαλέτα (ναι, τουαλέτα) όλης της Θεσσαλονίκης – απλώς πατήστε το κουμπί!

Σε φρέσκες αφίξεις σημειώστε το "Τζέλα Δέλτα" (Σπανδώνη 5, 2316020106, @tzeladeltaskg_) πλάι στην αγορά Καπάνι, που ξεκινά από νωρίς με καφέ, δίνει ρέστα όμως το βράδυ, όταν τα μαγαζιά κλείνουν και το σκηνικό γίνεται κινηματογραφικό, με rock-electro ήχους να σιγοντάρουν τη μικρή λίστα signature cocktails.

HOTELLING

Κλασικές αξίες και καινούργια darlings

ON Residence

Πιο ζωηρό από ποτέ, το ξενοδοχειακό μείγμα της Θεσσαλονίκης ανανεώνεται με μικρά στολίδια και μεγάλα brands να δείχνουν το δρόμο για μια μητροπολιτικής δυναμικής εμπειρία city hotelling που καθορίζει το πρόσωπο της πόλης.

MonAsty, Thessaloniki, Autograph Collection
Πολυτελής κομψότητα και σικάτη art ταυτότητα στο "MonAsty"

Πρώτη έδρα του διεθνούς ξενοδοχειακού brand της Marriott International στην πόλη, το "MonAsty, Thessaloniki, Autograph Collection" (Βασ. Ηρακλείου 45, 2310274545, @monasty.hotel) συνδυάζει πολυτελή κομψότητα και σικάτη art ταυτότητα με εξαιρετικό location στην καρδιά της πόλης, δίπλα ακριβώς στην πλ. Αριστοτέλους. Ο βυζαντινός ρυθμός και τα γήινα χρώματα των αγιορείτικων μοναστηριών παντρεύονται με τη μητροπολιτική ζωντάνια στους κοινόχρηστους χώρους του, που περιλαμβάνουν το πάντα ζωηρό "Samite Gastro Bar" με το όμορφο αίθριο, το "Ennea Rooftop Bar" με τη σαγηνευτική θέα και το "Botargo" με τη μοντέρνα ελληνική κουζίνα, ενώ κρατώντας ψηλά τον πήχη σε όλες τις πτυχές της high end φιλοξενίας του, συνδυάζει ατμοσφαιρικότητα και βραβευμένο design στα 100 κομψά δωμάτιά του, με την κοφτερή αισθητική, τις σύγχρονες ανέσεις και τις προσεγμένες σχεδιαστικές λεπτομέρειες.

Onoma Hotel
Φευγάτη pop αισθητική και φιλοξενία κομμένη στα μέτρα σου στο "Onoma Hotel" 

Φευγάτη pop αισθητική, αίσθηση φιλοξενίας κομμένη στα μέτρα σου, high tech ευκολίες και δωμάτια σχεδιασμένα έτσι ώστε τα πάντα να λειτουργούν με μερικά tap στα προσωποποιημένα tablets συνθέτουν τη φρέσκια και νεανική πρόταση διαμονής του "Onoma Hotel" (Μοναστηρίου 24, 2314423300, @onoma_hotel), του πρώτου εντελώς smart ξενοδοχείου της πόλης. Από τα γλυπτά και τα design items που σε υποδέχονται στο lobby (ακόμη και η ίδια η reception), μέχρι τα συλλεκτικά memorabilia διάσπαρτα στο χώρο του εστιατορίου, όλα εδώ είναι σχεδιασμένα για να αγκαλιάσουν τον επισκέπτη με προσωπικότητα, ενώ το μικρό γήπεδο μπάσκετ στον πίσω χώρο του ξενοδοχείου είναι μια ultra fun εναλλακτική στα συνηθισμένα ξενοδοχειακά γυμναστήρια.

Ζεστή οικειότητα και αφαιρετικές γραμμές στο "Makedonia Palace"

Ζεστή οικειότητα, αφαιρετικές γραμμές και branded παροχές κυριαρχούν στα δωμάτια του "Makedonia Palace" (Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 2, 2310897197, makedoniapalace.com), που ζει μια δεύτερη νιότη απ’ όταν ολοκληρώθηκε η εντυπωσιακή τελευταία του ανακαίνιση. Ξενοδοχείο-εμπειρία, με τη φαρέτρα των παροχών του να εμπλουτίζεται από το εντυπωσιακό χαμάμ (ανοιχτό και σε εξωτερικούς επισκέπτες), αποπνέει πολυτέλεια στους λαμπερούς κοινόχρηστους χώρους και χαλαρή οικειότητα στα δωμάτια. Η δε τοποθεσία του, δίπλα ακριβώς στους κήπους της Νέας Παραλίας, και μια βολτίτσα απόσταση από τις πολυφωτογραφημένες "Ομπρέλες" του Ζογγολόπουλου, κάνει την εμπειρία διαμονής ιδανική για επισκέπτες με ανάγκες στιγμιαίας αποσυμπίεσης.

On Residence Θεσσαλονίκη
Τη λάμψη της premium φιλοξενίας επαναφέρει στην παραλία της Θεσσαλονίκης το "ON Residence"

Με τη γυαλάδα του καινούργιου ακόμη πάνω του, το "ON Residence" (Λεωφ. Νίκης 5, 2314404000) είναι το boutique διαμάντι που επανέφερε τη λάμψη της premium φιλοξενίας στην παραλία της Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας και την επιστροφή των παλαιότερων ξενοδόχων της Ελλάδας, της οικογένειας Τορνιβούκα, στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε τη διαδρομή της: στη γειτονιά του θρυλικού "Μεντιτερανέ". Ένα ξενοδοχείο σχεδιασμένο για τη σύγχρονη εποχή, αλλά με το νήμα της ιστορίας να διατρέχει κάθε του πτυχή, το "ON Residence" απλώνει την ατμοσφαιρική του εμπειρία διαμονής σε δωμάτια και σουίτες που απολαμβάνουν υπερθεαματικές βίστες προς τον Θερμαϊκό και τις προβλήτες του λιμανιού, ενώ ισχυρό χαρτί του ξενοδοχείου αποτελεί και το υπόδειγμα neo-retro αισθητικής εστιατόριο "Όλυμπος Νάουσα" στο ισόγειο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Φαγητό, ποτό και socializing στην Καψάλη, τη νέα πιάτσα του Κολωνακίου

Η outsider πιάτσα ξεκινά από την κάτω μεριά της πλατείας και τερματίζει στην Ηροδότου, συγκεντρώνοντας όμως στα λίγα μέτρα της το ενδιαφέρον.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
16/04/2025

"Η καλύτερη σαλάτα του κόσμου είναι ελληνική" και μερικές σκέψεις πάνω σε αυτό

Καλές οι λίστες του TasteAtlas αλλά πώς προκύπτουν, τι εξυπηρετούν και σε ποιους απευθύνονται τελικά;

Che

Ο Θάνος Στασινός παντρεύει τις νοτιοαμερικάνικες γεύσεις με τις ελληνικές στο δημοφιλές all day εστιατόριο και μπαρ του Πειραιά.

Την Μεγάλη Παρασκευή στρώνουν Αγιορείτικο τραπέζι στο Κουκάκι

Μία ξεχωριστή βραδιά στο Κινωνώ, αφιερωμένη στη νηστεία και το κρασί, σε συνεργασία με το Κτήμα Οινογένεσις.

Γλυκά για το Πάσχα στα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γυρίσαμε την πόλη ψάχνοντας "τ΄αβγά και τα πασχάλια" και προτείνουμε κάποια από τα καλύτερα, εκεί που πρώτο ρόλο παίζει η ποιότητα των υλικών, η σωστή τεχνική αλλά και η εμφάνιση. Ιδού η λίστα μας.

Στα Λαλάγγια για νηστίσιμα και μαγειρίτσα

Το γευστικό σποτ του Χαλανδρίου μαγειρεύει στο πνεύμα των ημερών.

Ποια είναι τα καλύτερα εστιατόρια του Νοτίου Αιγαίου;

Με σημαντική παρουσία στους Χρυσούς Σκούφους και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα είναι μια από τις πιο δυναμικές γαστρονομικές περιοχές της χώρας. Ελάτε να τη γνωρίσουμε με το πηρούνι στο χέρι, παίρνοντας γεύση από τα βραβευμένα εστιατόρια των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.