
Πολυσχιδή και γοητευτικά, τα Χανιά ξέρουν να εναλλάσσουν ρόλους σαν πρωταγωνιστές σε διαφορετικές κινηματογραφικές ταινίες. Όταν αφήνουν πίσω την πολυκοσμία του καλοκαιρινού τους blockbuster, ντύνονται με τον μυστηριώδη μανδύα ενός χειμωνιάτικου film noir, καθώς μεταμορφώνονται σε κάτι απόλυτα γαλήνιο και ταυτόχρονα ατμοσφαιρικό.
Το χειμωνιάτικο city break στα Χανιά θυμίζει εκείνο το soundtrack από παλιό βινύλιο που σε καλεί να χαθείς στη σαγηνευτική, πολυδιάστατη ομορφιά μιας πόλης που στα πιο ήσυχα της, την χαιρόμαστε ακόμη περισσότερο. Κάτι που ανέδειξε φέτος και ο ταξιδιωτικός οργανισμός Lonely Planet, επιλέγοντας την Κρήτη ανάμεσα στους δέκα επικρατέστερους off season προορισμούς της Ευρώπης και εκθειάζοντας το ελληνικό νησί γιατί "θυμίζει καλοκαίρι… και το χειμώνα".

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην (Παλιά) Πόλη
Χωρίς κοσμοσυρροή από ηλιοκαμένους ξανθούς –αν και πάντα όλο και κάποιος off season τουρίστας κυκλοφορεί– οι ντόπιοι Χανιώτες και οι αρκετοί μη Κρήτες επισκέπτες απολαμβάνουν τις βόλτες και τις "καλημέρες" απ’ άκρη σ’ άκρη στο Ενετικό Λιμάνι. Η προθέρμανση έχει γίνει ώστε να μπείτε στην χρονοκάψουλα της Παλιάς Πόλης, απογυμνωμένης -επιτέλους- από την θερινή φούρια. Βενετσιάνικα κτίρια και πανέμορφα αρχοντικά δεσπόζουν σχεδόν παντού, τόσο στο Τοπανά, την επιβλητική γειτονιά των χριστιανών, όσο και στην παλιά εβραϊκή συνοικία αλλά και τη Σπλάντζια τον πρώην μουσουλμανικό μαχαλά, συναντώντας στα δαιδαλώδη καλντερίμια ίχνη όλων των πολιτισμών που πέρασαν και άφησαν την κληρονομιά τους.
Με σκηνικό από ταινία εποχής μοιάζει η παλιά Δημοτική Αγορά καθώς οι τοξωτοί τοίχοι της στέκουν έρημοι χωρίς οροφή, περιμένοντας υπομονετικά το makeover. Το εντυπωσιακό κτίριο σε σχήμα σταυρού κουβαλάει ιστορίες από το 1913, τότε που φιλοξενούσε τα πάντα, από φούρνους μέχρι μαγαζιά με σουβενίρ. Επιστέψτε στην πλατεία της Σπλάντζιας, μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που με το καμπαναριό της από τη μια και τον μιναρέ της από την άλλη, θα σας διηγηθεί ιστορίες απ’ όταν επί Τουρκοκρατίας ήταν το κεντρικό τζαμί των Χανίων. Σήμερα λειτουργεί ως ορθόδοξος ναός σε μια περιοχή που δεν στερείται δημιουργικών πτυχών.

Με δυνατή σοσιαλμιντιακή παρουσία το μικρό ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο "Μικρό Καράβι" (Δασκαλογιάννη 59) είναι ένας χώρο που συνδυάζει το βιβλίο με τον πολιτισμό σε όλες του τις εκδοχές. Διάφορα ενδιαφέροντα project πλαισιώνουν τις οδούς Δασκαλογιάννη και Νταλιάνη: τα γουστόζικο κατάστημα με σουβενίρ στο "Fab Lab" (Δασκαλογιάννη 26), με κοσμήματα από τον Σήφη Σταυρουλάκη (Χατζημιχάλη Νταλιάνη 54), με statement αξεσουάρ από τη σχεδιάστρια Τζορτζίνα Σκαλίδη (Χατζημιχάλη Νταλιάνη 58) και η λιλιπούτεια κάβα με μπίρες από μικροζυθοποιίες "B is for Beer" (Δασκαλογιάννη 55).
H Χαλέπα ψιθυρίζει ιστορίες αριστοκρατίας
Γεμάτη αρχοντιά και μυστικά του παρελθόντος, η συνοικία Χαλέπα ανατολικά της πόλης θεωρείται το "καλό σαλόνι" των Χανίων. Εδώ έζησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, κι εδώ στεγάστηκαν τα προξενεία, οι ξένες σχολές και τα ευαγή ιδρύματα που έδιναν στη Χαλέπα έναν αέρα κοσμοπολιτισμού. Περιπλανηθείτε ανάμεσα στα νεοκλασικά αρχοντικά, και ίσως νιώσετε τον απόηχο μιας μεγαλοπρεπούς εποχής.

Όχι πολύ μακριά βρίσκεται το καινούργιο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (Σκρα 15, amch.gr) ένα φουτουριστικό κτίριο που μοιάζει με κιβωτό αναδυόμενη από τη γη, φέρνοντας στο φως τους θησαυρούς της χανιώτικης ιστορίας. Με περισσότερα από 3.500 αντικείμενα, εκ των οποίων τα 1.000 να εκτίθενται για πρώτη φορά, το μουσείο αφηγείται την ιστορική κληρονομιά της περιοχής με τρόπο ζωντανό και προσβάσιμο. Κι όταν η ξενάγηση φτάσει στο τέλος της; Το café του μουσείου σας περιμένει με μια θέα που κόβει την ανάσα, απλώνοντας μπροστά σας ολόκληρο τον κόλπο των Χανίων.
Αφήνοντας την Χαλέπα, κατηφορίστε στα Ταμπακαριά, τη γειτονιά που μοιάζει βγαλμένη από ταινία του David Fincher, αλλά με θαλασσινή αύρα. Εκεί όπου κάποτε οι βυρσοδέψες πάλευαν με δέρματα και αλμυρό νερό, τα εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά κουφάρια ξυπνούν από τον λήθαργο και μετατρέπονται σε κομψά εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία, με προεξέχοντα το μίνιμαλ ξενοδοχείο "The Tanneries" (Βιβιλάκη 19, 2821043900, thetannerieshotel.gr), με 20 σουίτες όλες προσανατολισμένες στη θάλασσα. Πλησίον, με θέα που ακροβατεί μεταξύ θάλασσας και ουρανού, το arty εστιατόριο "Periplous" (2821043300, periplousrestaurant.gr), που στεγάζεται στο ομώνυμο ξενοδοχείο, παντρεύει το γαστρονομικό πλούτο της χώρας με μια κοσμοπολίτικη φινέτσα.

Ανεξάντλητο ευ τρώγειν
Η μπουγάτσα του "Ιορδάνη" (Αποκορώνου 24, 2821088855) είναι κάτι σαν την Audrey Hepburn του γλυκού: διαχρονική και φινετσάτη. Ο παππούς Ιορδάνης πέταξε το πρώτο φύλλο στον αέρα το 1924, και από τότε, οι ξενύχτηδες αλλά και όσοι φτάνουν στο λιμάνι με το πρωινό πλοίο κάνουν ουρά για μια δαγκωνιά από την εμβληματική μπουγάτσα. Προς τέρψιν των νοσταλγών της παράδοσης, ο "Χρυσόστομος" (Δευκαλίωνος και Ικάρου, 2821057035, chrisostomos.gr), πίσω από το νεώριο του Ναυτικού Ομίλου. Πρόκειται για μια ωδή στην κρητική κουζίνα, εκεί όπου ο Χρυσόστομος Ορφανουδάκης σερβίρει αυθεντικές γεύσεις – τσιγαριαστό ρίφι, κρασάτο κουνελάκι, προβατίνα στη λαδόκολλα – όλα με δικές του πρώτες ύλες από τα Σφακιά.

Μια έκρηξη λεβαντίνικης παράδοσης και βαθιάς νοστιμιάς σε κάθε μπουκιά θα απολαύσετε στο "Salis" (Ακτή Ενώσεως 3, 2821043700, salischania.com), εδώ όπου βρίσκεται μια από τις πιο εντυπωσιακές κάβες του νησιού, αλλά και μια ψαγμένη λίστα με deli τυριά και αλλαντικά από όλη την Ελλάδα. Αν ψάχνετε κάτι πιο casual αλλά εξίσου συναρπαστικό, το "αδερφάκι" του το "Abla" (Καλλέργων 11, 2821043433) σας περιμένει με αναπάντεχες προτάσεις street food όπως τυλιχτό με γύρο πάπιας κονφί ή με black angus.
Η πραγματική ανατροπή βέβαια κρύβεται πίσω από μια μισοσβημένη επιγραφή ενός φαινομενικά εγκαταλελειμμένου κτιρίου. Τίποτε δεν σας έχει προετοιμάσει για το ντιζαϊνάτο αρτοποιείο "Red Jane" (Κυδωνίας 101) όπου ανάμεσα στους μπορντό μαρμάρινους πάγκους φουρνίζονται λαχταριστά προζυμένια ψωμιά, αέρινα κρουασάν και άλλες βιενουαζερί με βιολογικό αλεύρι από τους χανιώτικους Μύλους Κρήτης.

Ένα ψαροφαγικό σενάριο… από άλλη ήπειρο
Στην πιο αλέγκρα περιοχή του πλανήτη, την Λατινική Αμερική υπάρχει μια ανοιχτόκαρδη χώρα που δεν σταματά να στροβιλίζεται ρυθμό του μπαντονεόν. Ωστόσο, τι κοινό μπορεί να έχει η Αργεντινή με το Κολυμπάρι, ένα παραθαλάσσιο χωριό σε απόσταση αναπνοής από τα Χανιά; Με αντίστοιχο ζωηρό ταπεραμέντο, απροσποίητη ζεστασιά, η ''Argentina” (Λιμάνι Κολυμβαρίου, 2824022243, argentinakapenekis.gr) σηκώνει στις πλάτες της την ψαροφαγική αριστεία εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.
Φωλιασμένο στο παραλιακό μέτωπο του Κολυμπαρίου, αυτό το ψαροφαγικό εστιατόριο φέρνει casual φινέτσα όσο η θαλασσινή αύρα να χαϊδεύει τα τραπέζια της όμορφης σάλας. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό δείγμα του πώς μια οικογενειακή επιχείρηση ανανεώνεται στα χέρια της νέας γενιάς, κρατώντας ατόφια την ουσία της. Η οικογένεια Καπενεκάκη με τον ταλαντούχο σεφ Γιώργο Καπενεκάκη, στα ηνία της κουζίνας, έχουν πάρει την απόφαση να διατηρούν ανοιχτή την επιχείρηση όλο το χρόνο παρότι όπως μου λένε "έτυχε να βρίσκονται σε μια τουριστική περιοχή".

Στην "Argentina” η αρχή γίνεται με την αναζήτηση των πρώτων υλών και ειδικότερα φρέσκων ψαριών και θαλασσινών, τα οποία καταφτάνουν καθημερινά από τα καΐκια των ψαράδων με τους οποίους συνεργάζεται στο ιχθυοπωλείο του ο Γιώργος. Κρατώντας το τιμόνι αποκλειστικά στραμμένο στη θάλασσα, η κουζίνα δίνει ταυτόχρονα χώρο και στα καλά της κρητικής γης, δηλαδή σε βότανα και χορταρικά.
Στα highlights της συγχορδίας βοτάνων και θάλασσας, τα οποία βέβαια αλλάζουν ανάλογα την εποχή, οι αμβρωνίες (είδος άγριου σπαραγγιού) με χταπόδι, ο μπακαλιάρος με σταμναγκάθι και το γιουβέτσι με ροφό. Mε τη μαγειρική προσέγγιση να είναι μινιμαλιστική και μαστόρικη, αξίζει να τσεκάρετε την ψαριέρα του μαγαζιού για να επιλέξετε κάτι σπαρταριστό που θα φτάσει στο πιάτο σας ψημένο και καρυκευμένo, όπως πρέπει. Αφήστε χώρο και για γλυκό, γιατί μιλάμε για καθαρόαιμο κιουνεφέ ή μια αέρινη πανακότα σε άρωμα βανίλιας.