Στις 24 Οκτωβρίου γιορτάζουμε, οι λάτρεις, την Παγκόσμια Μέρα αφιερωμένη στην απόλαυση και το γιορτάσι του πατσά. Καλούμαστε να αποδώσουμε τιμές σ' αυτή την τόσο παρεξηγημένη λιχουδιά που μπορεί μεν να μην είναι το ευκολότερο έδεσμα στον κόσμο και να τραβάει την προκατάληψη, όπως το σίδερο ο μαγνήτης, η ανακουφιστική του δύναμη όμως είναι τεράστια. Η ελληνική του εκδοχή όπως δοξάζεται στη Θεσσαλονίκη περιλάμβανει και το ροκ καρύκευμα από σκορδοστούμπι, μπούκοβο καυτερό και ξύδι που του ταιριάζει τόσο και εξιτάρει. Το ωραίο είναι ότι ο πατσάς καταφέρνει να μπει και να διαπρέπει και σε fine dining εστιατόρια. Παράδειγμα το "Sense" στην Αθήνα όπου ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος θα σερβίρει ένα ευγενώς βαρβάτο πεντανόστιμο ζωμό από πόδι και κεφαλάκι με τα πατσαδάκια του κι ένα αέρινο σκορδοστούμπι με μαγικά αέρινο edge.
Στη Θεσσαλονίκη, με τις "Πατσάς Days" στο "Salonica" του "Makedonia Palace" ο Σωτήρης Ευαγγέλου καταφέρνει να εκφράσει το μερακλίδικο πνεύμα της πόλης βάζοντάς τον ως έδεσμα στο σαλόνι και προτείνοντας εκτός από την κλασική σούπα, πατσά αυγολέμονο με σταμναγκάθι, ντουζλαμά στη λαδόκολα, και μοσχαροκεφαλή σούπα, "ταλιατέλες" από κοιλιά με μελιτζάνες alla Norma, αχνιστά γαρδουμάκια κοιλιάς με κολοκυθάκια και πατάτες, κροκέτες πατσά με σάλτσα αγιολί. Από κοντά τους τώρα θα παίζει και συγγενικά σούπα μοσχαροκεφαλή, μοσχαρίσιο κότσι βραστό με λαχανικά, μοσχαρίσια μάγουλα στη λαδόκολλα με γλυκό σκόρδο κονφί και άλλα ωραία.
Στη Θεσσαλονίκη όμως υπάρχει ο θρυλικός "Τσαρουχάς" ο οποίος γιορτάζει δεόντως τη μέρα φιλοξενόντας δύο καταξιωμένες σεφ, την τουρκάλα Şemsa Denizsel και τη δική μας πολίτισα Μαρία Εκμεκτσίογλου, οι οποίες θα μοιραστούν μαζί μας τις δικές τους παραλλαγές στον πατσά, με τους ρυθμούς του Dj Akis Simintiridis. Γιορτάστε το λοιπόν!