Γιορτάζουμε δεόντως την Παγκόσμια Μέρα Πατσά

Το εμβληματικά comfort έδεσμα έχει την τιμητική του στις 24 Οκτωβρίου και του κάνουν τη χάρη ακόμη και fine dining εστιατόρια!

Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου Sense "Sense"

Στις 24 Οκτωβρίου γιορτάζουμε, οι λάτρεις, την Παγκόσμια Μέρα αφιερωμένη στην απόλαυση και το γιορτάσι του πατσά. Καλούμαστε να αποδώσουμε τιμές σ' αυτή την τόσο παρεξηγημένη λιχουδιά που μπορεί μεν να μην είναι το ευκολότερο έδεσμα στον κόσμο και να τραβάει την προκατάληψη, όπως το σίδερο ο μαγνήτης, η ανακουφιστική του δύναμη όμως είναι τεράστια. Η ελληνική του εκδοχή όπως δοξάζεται στη Θεσσαλονίκη περιλάμβανει και το ροκ καρύκευμα από σκορδοστούμπι, μπούκοβο καυτερό και ξύδι που του ταιριάζει τόσο και εξιτάρει. Το ωραίο είναι ότι ο πατσάς καταφέρνει να μπει και να διαπρέπει  και σε fine dining εστιατόρια. Παράδειγμα το "Sense" στην Αθήνα όπου ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος θα σερβίρει ένα ευγενώς βαρβάτο πεντανόστιμο ζωμό από πόδι και κεφαλάκι με τα πατσαδάκια του  κι ένα αέρινο σκορδοστούμπι με μαγικά αέρινο edge.

πατσας Ευαγγέλου

Στη Θεσσαλονίκη, με τις "Πατσάς Days" στο "Salonica" του  "Makedonia Palace" ο Σωτήρης Ευαγγέλου καταφέρνει να εκφράσει το μερακλίδικο πνεύμα της πόλης βάζοντάς τον ως έδεσμα στο σαλόνι και προτείνοντας εκτός από την κλασική σούπα, πατσά αυγολέμονο με σταμναγκάθι, ντουζλαμά στη λαδόκολα, και μοσχαροκεφαλή σούπα, "ταλιατέλες" από κοιλιά με μελιτζάνες alla Norma, αχνιστά γαρδουμάκια κοιλιάς με κολοκυθάκια και πατάτες, κροκέτες πατσά με σάλτσα αγιολί. Από κοντά τους τώρα θα παίζει και συγγενικά σούπα μοσχαροκεφαλή,  μοσχαρίσιο κότσι βραστό με λαχανικά, μοσχαρίσια μάγουλα στη λαδόκολλα με γλυκό σκόρδο κονφί και άλλα ωραία.

Στη Θεσσαλονίκη όμως υπάρχει ο θρυλικός "Τσαρουχάς" ο οποίος γιορτάζει δεόντως τη μέρα φιλοξενόντας δύο καταξιωμένες σεφ, την τουρκάλα Şemsa Denizsel και τη δική  μας πολίτισα Μαρία Εκμεκτσίογλου, οι οποίες θα μοιραστούν μαζί μας τις δικές τους παραλλαγές στον πατσά, με τους ρυθμούς του Dj Akis Simintiridis. Γιορτάστε το λοιπόν!

Διαβάστε Επίσης

   

Διαβάστε Επίσης



 

Περισσότερες πληροφορίες

Sense

(ξεν. «AthensWas») Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, Μακρυγιάννη
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

150 χρόνια γεύσεων: Ένα επετειακό ταξίδι γαστρονομίας από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία

Ένα γευστικό ταξίδι σε 150 χρόνια ιστορίας περιμένει τους λάτρεις της γαστρονομίας στο Winter Garden City Lounge.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/11/2024

"Nice n Easy Piraeus Tower": Μια νέα εποχή γαστρονομίας και διασκέδασης στον Πειραιά

Ο Πύργος του Πειραιά αποκτά νέα πνοή με έναν σύγχρονο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία υψηλών προδιαγραφών, πολυτέλεια και διασκέδαση.

12 μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα στην Αθήνα για χειμωνιάτικη θαλπωρή, όπως κι αν την εννοείς

Ο οδηγός μας για τα μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα της Αθήνας συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση.

To The Zillers Pastry Bar υποδέχεται το βερολινέζικο CODA (2*)

O αναγνωρισμένος Pastry Chef René Frank, ιδιοκτήτης του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin dessert εστιατορίου CODA, έρχεται από το Βερολίνο στην Αθήνα στις 25 Νοεμβρίου, για μία δημιουργική συνέργεια με το The Zillers Pastry Bar και τον Pastry Chef George Platinos.

8 γευστικές στάσεις στο Κολωνάκι

Ο οδηγός μας για τα εστιατόρια στο Κολωνάκι συγκεντρώνει προτάσεις που καλύπτουν κάθε γευστική προτίμηση, από ατμοσφαιρικά wine bars και κοσμοπολίτικα ψαροφαγικά στέκια, μέχρι μοντέρνα bistro και street food με δημιουργική υπογραφή.

Ο "Paleos" είναι αλλιώς

Αύρα από τα παλιά στον πεζόδρομο της Αδριανού φέρνει το καινούργιο αυτό μεζεδοπωλείο με τη χαλαρή ατμόσφαιρα και τις προσεγμένες γεύσεις που προορίζονται για τη μέση του τραπεζιού.