Γιορτάζουμε δεόντως την Παγκόσμια Μέρα Πατσά

Το εμβληματικά comfort έδεσμα έχει την τιμητική του στις 24 Οκτωβρίου και του κάνουν τη χάρη ακόμη και fine dining εστιατόρια!

Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου Sense "Sense"

Στις 24 Οκτωβρίου γιορτάζουμε, οι λάτρεις, την Παγκόσμια Μέρα αφιερωμένη στην απόλαυση και το γιορτάσι του πατσά. Καλούμαστε να αποδώσουμε τιμές σ' αυτή την τόσο παρεξηγημένη λιχουδιά που μπορεί μεν να μην είναι το ευκολότερο έδεσμα στον κόσμο και να τραβάει την προκατάληψη, όπως το σίδερο ο μαγνήτης, η ανακουφιστική του δύναμη όμως είναι τεράστια. Η ελληνική του εκδοχή όπως δοξάζεται στη Θεσσαλονίκη περιλάμβανει και το ροκ καρύκευμα από σκορδοστούμπι, μπούκοβο καυτερό και ξύδι που του ταιριάζει τόσο και εξιτάρει. Το ωραίο είναι ότι ο πατσάς καταφέρνει να μπει και να διαπρέπει  και σε fine dining εστιατόρια. Παράδειγμα το "Sense" στην Αθήνα όπου ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος θα σερβίρει ένα ευγενώς βαρβάτο πεντανόστιμο ζωμό από πόδι και κεφαλάκι με τα πατσαδάκια του  κι ένα αέρινο σκορδοστούμπι με μαγικά αέρινο edge.

πατσας Ευαγγέλου

Στη Θεσσαλονίκη, με τις "Πατσάς Days" στο "Salonica" του  "Makedonia Palace" ο Σωτήρης Ευαγγέλου καταφέρνει να εκφράσει το μερακλίδικο πνεύμα της πόλης βάζοντάς τον ως έδεσμα στο σαλόνι και προτείνοντας εκτός από την κλασική σούπα, πατσά αυγολέμονο με σταμναγκάθι, ντουζλαμά στη λαδόκολα, και μοσχαροκεφαλή σούπα, "ταλιατέλες" από κοιλιά με μελιτζάνες alla Norma, αχνιστά γαρδουμάκια κοιλιάς με κολοκυθάκια και πατάτες, κροκέτες πατσά με σάλτσα αγιολί. Από κοντά τους τώρα θα παίζει και συγγενικά σούπα μοσχαροκεφαλή,  μοσχαρίσιο κότσι βραστό με λαχανικά, μοσχαρίσια μάγουλα στη λαδόκολλα με γλυκό σκόρδο κονφί και άλλα ωραία.

Στη Θεσσαλονίκη όμως υπάρχει ο θρυλικός "Τσαρουχάς" ο οποίος γιορτάζει δεόντως τη μέρα φιλοξενόντας δύο καταξιωμένες σεφ, την τουρκάλα Şemsa Denizsel και τη δική  μας πολίτισα Μαρία Εκμεκτσίογλου, οι οποίες θα μοιραστούν μαζί μας τις δικές τους παραλλαγές στον πατσά, με τους ρυθμούς του Dj Akis Simintiridis. Γιορτάστε το λοιπόν!

Διαβάστε Επίσης

   

Διαβάστε Επίσης



 

Περισσότερες πληροφορίες

Sense

(ξεν. «AthensWas») Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, Μακρυγιάννη
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τι εννοείς κάνουν και στη Θάσο fine dining;

Ο ταλαντούχος σεφ Γιάννης Μαρινόπουλος ερμηνεύει τις σπεσιαλιτέ του νησιού με τρόπο καινοτόμα νόστιμο και σύγχρονες τεχνικές. Σερβίρει τις δημιουργίες του για ένα και μόνο βράδυ στην Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
17/03/2025

Τα νέα γευστικά highlights του Κεραμεικού

Οι πιο πρόσφατες προσθήκες στη φαγητογραφία της κουλ γειτονιάς.

Χρυσοί Σκούφοι 2025: Τα εστιατόρια της Πάρου που ξεχώρισαν στο νησί που έκανε την έκπληξη

Η δημοφιλής Κυκλάδα παρουσιάστηκε εξαιρετικά φορμαρισμένη, με δύο νέους Χρυσούς Σκούφους αλλά και δύο νέα Top Notch.

Ο διάβολος έτρωγε Prada: τι συμβαίνει όταν οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας αποφασίζουν να μπουν στην κουζίνα;

Τί συμβαίνει όταν οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας φοράνε ποδιές και σκούφους; Ποια είναι τα πιάτα της μόδας; – στην κυριολεξία.

Τι γεύση έχει μια πίτσα των 52 ευρώ;

Κατ' αρχάς, τη γεύση του exclusivity που σερβίρει για πρώτο πιάτο το "Bagatelle Athens", με όλη την αίγλη που συνδέεται με το όνομα του μπολιασμένη στην ατμοσφαιρική αρχοντιά του, και γεύσεις φινετσάτες κι ευφάνταστες, που ταιριάζουν χάρμα στην εκλεκτική του αύρα. Διαβάστε περισσότερα στην κριτική μας!

Χρυσοί Σκούφοι 2025: Πώς μια πίτσα έφτασε στις κορυφαίες γαστρονομικές εμπειρίες της χώρας

Το απόλυτο comfort food στην έως τώρα κορυφαία στιγμή του στα εστιατορικά δρώμενα της Ελλάδας. Ποιος και πού τη φτιάχνει, γιατί ξεχωρίζει.

Στο Dal Professore Gastro Bar για beats n bites με ιταλιάνικο πρόσημο

Το νέο στέκι με την υπογραφή του… "καθηγητή" της ιταλικής κουζίνας, Νίκο Δημητροκάλη, γίνεται το αγαπημένο μας spot για after office και after theater απολαύσεις και μας διδάσκει την απολαυστική αλεγρία του "cenna spettacolo".