Είμαστε ακριβώς σε εκείνη την εστιατορική φάση της σεζόν που άπαντες -foodies, δημοσιογράφοι, περαστικοί του κέντρου- μιλάνε για το "Μανάρι", τη νέα κρεατοταβέρνα των Άρη Βεζενέ, Λέλου Γεωργόπουλου και Σωκράτη Τούλια. Λίγο πιο πριν και μόλις μερικά μέτρα πιο μακριά, ήταν η "Κάψα" του Χριστόφορου Πέσκια το μάλλον πιο καυτό θέμα συζήτησης. Τα δύο καινούρια σποτ έδωσαν νέα πνοή στο τρίγωνο Πραξιτέλους-Ευριπίδου-Πλατεία Αγίων Θεοδώρων, που όμως ήδη διέθετε μπόλικα αξιόλογα σημεία. Σαν τα παρακάτω.
Στην Πραξιτέλους
"Sol"
Από τα πιο πρόσφατα χιτ της Πραξιτέλους, αυτό το αλέγρο σποτ πιάνει πόστο σε ένα φωτεινό της σημείο και σερβίρει πολύ καλό καφέ μαζί με λαχταριστά ρολάκια κανέλας.
"Γκαστόνε"
Στις εσχατιές της Πραξιτέλους και στην ζεν πλατεία Ιερού Λόχου, το "Γκαστόνε" συνδυάζει τη χαλαρή καλοφαγία με ένα feelgood περιβάλλον, υπό το πρίσμα ενός ελληνικού diner όπου η γουρουνοπούλα συνυπάρχει με το Negroni. Ακριβώς δηλαδή ό,τι είχε στο μυαλό του ο Κλεομένης Ζουρνατζής, που είναι ο άνθρωπος που το "τρέχει”.
"The Clumsies"
Όταν τον Δεκέμβριο του 2014, το "The Clumsies" άνοιγε τις πόρτες του, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθήσει. Το πρώτο ουσιαστικά global bar της Αθήνας παραμένει το μέρος που δημιούργησε hype στην Πραξιτέλους. Διατηρεί την high end φυσιογνωμία του, σερβίρει σπουδαία ποτά και φροντισμένο bar food και βρίσκεται σταθερά στα 50 κορυφαία μπαρ του πλανήτη.
"Overoll"
Πίσω στο φθινόπωρο του 2020, οι Άλκης Ζέρβας, ο Γιάννης Κίκιρας και Σπύρος Παππάς έκαναν πράξη τους την ιδέα για την πρώτη croissanterie της Αθήνας. Σχεδόν αμέσως, το "Overoll" εξελίχθηκε σε hit, με τα κρουασάν του να γίνονται viral για όλους τους σωστούς και βουτυρένιους λόγους.
"Photis Deli"
Φίνα και εύκολα σάντουιτς παρέχει το σαντουιτσάδικο της Πραξιτέλους, με επένδυση σε συνταγές του Αλέξανδρου Παπανδρέου αλλά και σε εμπνεύσεις ημέρας. Μπαγκέτα με μοσχαρίσιο παστράμι Μιράν, κρέμα γραβιέρας, ψητές ντομάτες και καραμελωμένα κρεμμύδια, Brioche με σπιτικά μοσχαρίσια κεφτεδάκια Photis από μόσχους ελευθέρας βοσκής, φρέσκια μοτσαρέλα, ρόκα και σάλτσα ντομάτας και πολύσπορη μπαγκέτα με σιγοψημένο μπούτι μαύρου χοίρου 'Μπούμπας Κρέατα Ηπείρου' σε ζωμό λαχανικών, ντομάτα, σάλτσα φέτας, μουστάρδα και ρόκα baby, από τις signature επιλογές.
"Prac•sitele"
Το ιταλοστροφές σουξέ της Πραξιτέλους είναι αυτό το ανοιχτόκαρδο all day bar restaurant που μιλά απταίστως τη γευστική γλώσσα της γείτονος όσον αφορά το μενού του. Κορυφαία πίτσα, προσεγμένη pasta και καλοφτιαγμένα cocktails κάνουν τη διαφορά.
"ANÄNA"
Αποτέλεσε σχεδόν από το "ντεμπούτο" του talk of the town για τους coffee aficionados στην πόλη, καθώς ήταν από εκείνα τα μέρη που αφενός έλειπαν και αφετέρου θύμιζαν σε όλους τα αντίστοιχα spots που μανιωδώς έψαχνες μέχρι πριν κάποια χρόνια στα ταξίδια σου στο εξωτερικό. Ευχάριστο περιβάλλον, τζαμαρίες για χάζι και ποιοτικά blends συνθέτουν εδώ το σκηνικό.
Στην Ευριπίδου
"Tanpopo"
Το όνομα της ταινίας του Ιάπωνα σκηνοθέτη Γιούζο Ιτάμι, "Tanpopo", επέλεξε ο Σωτήρης Κοντιζάς για να βαφτίσει το ραμενο-project του, που εξακολουθεί να έχει πέραση. Η λαχταριστή ιαπωνική νουντλόσουπα σερβίρεται εδώ σε διάφορες εκδοχές, μαζί με gyozas, μοσχαρίσιο ταρτάρ, katsukare και karaage, καθώς και φροντισμένα ποτά από τον Τάσο Κοράκη.
"Η Βόλβη"
Οι Άρης Δούκας και Τάσος Περδίκης άντλησαν μπόλικη έμπνευση από το "Ας Περιμένουν οι Γυναίκες" του Σταύρου Τσιώλη και δημιούργησαν ένα από τα πιο μερακλίδικα σουβλατζίδικα της Αθήνας, στο επίσης μερακλίδικο περιβάλλον της Βαρβακείου. Στη "Βόλβη" (μεταξύ άλλων, το εστιατόριο που κέρδισε στην κατηγορία Street Food των Tasty Awards x Esquire 2024) θα φας -κυρίως- τυλιχτά-λουκούμια με σουτζουκάκι ή σουβλάκι, μινιμαλιστικά φίνα και απέριττα νόστιμα. Και τηγανητή πατάτα, πουθενά. Όπως πρέπει δηλαδή.
Στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων
"Juicy Grill"
To burgerάδικο-θρύλος του Χολαργού απέκτησε πριν περίπου 3 χρόνια νέο μέρος στο κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου ο Δημοσθένης Κουβαράκης ένωσε τις δυνάμεις του με τους Λέλο Γεωργόπουλο και Γιώργο Καίσαρη από την ομάδα του "The Clumsies" και κερδισμένους, τελικά, τους απανταχού foodies. Όλα τα μπιφτεκόψωμα-highlights που έκαναν όνομα στον Χολαργό βρίσκονται στο μενού, μαζί με μπόλικες ακόμη προτάσεις.
"Odori Vermuteria di Atene"
Το μέρος από το οποίο ουσιαστικά ξεκίνησε το renaissance της πλατείας Αγίων Θεοδώρων, 7 χρόνια πριν. Ολοζώντανα all-day vibes και πάντοτε γεμάτα τραπεζάκια και μπάρα, εξαιρετικά οικείο εσωτερικό με ατμόσφαιρα παλιάς εξοχικής Ιταλίας και ένας αδιαμφισβήτητος σοφιστικέ πρωταγωνιστής, που δεν είναι άλλος από το βερμούτ. Παράλληλα και συμπληρωματικά, οι νόστιμες δημιουργίες του Νίκου Σωτηρόπουλου που έχει αναλάβει τα ηνία της κουζίνας, παρουσιάζοντας δημιουργίες εμπνευσμένες από την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της Νάπολης, με έμφαση στην πίτσα.
"Dopios"
Ο "Dopios" εντάσσεται στη γενικότερη κατηγορία των μητροπολιτικών ταβερνών και μεζεδοπωλείων και ήταν αυτός που κατέβασε τις γεύσεις που δημιουργεί ο Χριστόφορος Πέσκιας στο αθηναϊκό downtown. Kλασικά εδέσματα εκσυγχρονίζονται αγγιγμένα με επιρροές από άλλες γευστικές κουλτούρες.
"Μανάρι"
Η άρτι αφιχθείσα κρεατοταβέρνα, έχει ατμοσφαιρικό κινηματογραφικό σκηνικό, εξαιρετικά μπινελίκια, μαγειρευτά και, φυσικά, παϊδάκια.
"Κάψα"
Προφανώς και έχεις ακούσει πολλά για το σουβλατζίδικο που άνοιξε τον Ιούνιο στο μικρό στενό της Σκουλενίου από την οικογένεια Πιτσιλή, τον Κωνσταντίνο Μπαμά και τον πολυβραβευμένο σεφ Χριστόφορο Πέσκια. Ζωγραφισμένη στο χέρι με κάρβουνο η ταμπέλα με το όνομα "Κάψα", αφήνει να φαίνεται από πίσω της η σούβλα του γύρου η οποία περιχαρακώνεται από διαφορετικά επίπεδα γεμάτα κάρβουνα. Εδώ, δεν ψήνονται μονάχα τα καλαμάκια και τα κεμπάπ στα κάρβουνα αλλά και ο ίδιος ο γύρος.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.