Νέα εστιατόρια και μπαρ δε θα σταματήσουν να ανοίγουν ποτέ και αυτό ακριβώς συνέβη και τους θερινούς μήνες στην Αθήνα. Φτιάξαμε μία ενδιαφέρουσα λίστα με τις αφίξεις των περασμένων εβδομάδων, με πινέζες που έχουν την προσοχή μας και το φθινόπωρο.
'Fellos'
Έκανε την εμφάνισή του το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου στην καρδιά της πόλης, εκεί όπου η Κολοκοτρώνη συναντάται με τη Βασιλικής, και συστήνεται σαν ένα χαλαρό urban σημείο που αγαπά το κρασί και τα spritzes, με πολύ όμορφο χώρο που φέρει τη σφραγίδα του αρχιτεκτονικού γραφείου Mutiny.
Η οινική πλευρά της φυσιογνωμίας του 'Fellos' μεταφράζεται σε 40 ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα (10 σε ποτήρι, υπό την επιμέλεια της γνωστής σομελιέ Βασιλικής Γαλάνη) ενώ η έτερη πλευρά απολαμβάνει τη μέριμνα του bartender Δημήτρη Νάκα, με highlight το Negroni με τσίπουρο. Τα του φαγητού (δοκιμάζεις μεταξύ άλλων γαρίδα σουβλάκι και burger τόνου) επιμελείται ο Ηλίας Μπαλάσκας ('Seawolf') και εκτελεί με ακρίβεια ο Αντώνης Μωραΐτης.
'Queen Granny'
Η 20η Ιουνίου είναι η ημέρα που η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα οδός Μαυρομιχάλη απέκτησε και pub, με ολίγη από μπαρ. Ο χαρακτήρας του 'Queen Granny' ωστόσο ακουμπά περισσότερο στο τερέν της παμπ και, ειδικότερα, στις ιρλανδικότερες αποχρώσεις αυτής - κυριολεκτικά, η ομάδα του γειτονικού 'Frumel' που το άνοιξε παρήγγειλε μέχρι και ειδικούς κωδικούς χρωμάτων για να πετύχει το πράσινο του ΕΙΡΕ. Χώρος οικείος και άμεσος, Guinness (και 5 ακόμη ταπ, συν μία guest κάθε μήνα) να ρέει άφθονη, πληθωρικό φαγητό που κολλά απόλυτα στην περίσταση και ωραίες μουσικές.
'Koutsou & Co'
Το μαγειρείο της Αργυρώς Κουτσού ξεφύτρωσε στις αρχές του καλοκαιριού σε μία στοά του Συντάγματος και έκτοτε παραμένει στα χείλη -και τις προτιμήσεις, ασφαλώς- των καλοφαγάδων για όλους τους σωστούς λόγους. Φαγητό με την ατόφια υπογραφή της sui generis μαγείρισσας, με μαμαδίστικες γεύσεις. Στο 'Koutsou & Co' θα φας και γεμιστά και κατσικομακαρονάδα. Και μία γεμιστή μελιτζάνα με σκουμπρί και με γιαούρτι. Θα φας και πανακότα με ανεβατό. Τη μία μέρα η κάρτα μπορεί να είναι μόνο με θαλασσινά. Και την αμέσως επόμενη να βρεις αρνίσια γλυκάδια, αμελέτητα και μπάμιες.
'Sister'
Είναι λες και έχει ένα μαγικό ραβδάκι ο Κωνσταντίνος Ζουγανέλης και κάνει οτιδήποτε με το οποίο καταπιάνεται πανέμορφο. Γοητευτικό, με τους δικούς του όρους. Το ίδιο ισχύει και για το Sister, τη μικρή αδερφή του δημοφιλούς 'Buba', που εδώ και λίγες εβδομάδες πιάνει πόστο στην πιάτσα του Ψυχικού και στον αριθμό 11 της Περικλέους.
Με λογότυπο εμπνευσμένο από τα claustra, που συναντά κανείς στα κάγκελα και στη σκάλα του μαγαζιού, easygoing χαρακτήρα, ανοιχτόκαρδο, μίνιμαλ και παράλληλα αρτιστίκ εσωτερικό στον οποίο έχουν αξιοποιηθεί δομικά και άλλα στοιχεία του προϋπάρχοντος χώρου αλλά και άνετο εξωτερικό, το νέο bar restaurant αγαπά την ασιατική κουζίνα -με ιδιαίτερη αδυναμία στην Ταΐλάνδη- και τις ωραίες μουσικές.
'Κάψα'
Το σουβλατζίδικο στο μικρό στενό της Σκουλενίου άνοιξε από την οικογένεια Πιτσιλή, τον Κωνσταντίνο Μπαμά και τον πολυβραβευμένο σεφ Χριστόφορο Πέσκια. Ζωγραφισμένη στο χέρι με κάρβουνο η ταμπέλα με το όνομα "Κάψα", αφήνει να φαίνεται από πίσω της η σούβλα του γύρου η οποία περιχαρακώνεται από διαφορετικά επίπεδα γεμάτα κάρβουνα. Εδώ, δεν ψήνονται μονάχα τα καλαμάκια και τα κεμπάπ στα κάρβουνα αλλά και ο ίδιος ο γύρος.
Πέρα από τον γύρο, στην "Κάψα" θα βρεις καλαμάκια κοτόπουλο και χοιρινό, αλλά και ζουμερό κεμπάμπ, να σερβίρονται σε τυλιχτά ή ως μερίδες. Όπως κάθε κλασικό σουβλατζίδικο που σέβεται τον εαυτό του θα βρεις διαφορετικές σος, με πρωταγωνιστές εδώ τα τζατζίκι, μαγιονέζα με κάρι, σος μουστάρδας, πικάντικη σάλτσα πράσινης πιπεριάς ή και ντομάτας, σος αβοκάντο και κρέμα φέτας.
'Peanuts'
Ο Χρήστος Ευκρατίδης (πρώην ιδιοκτήτης των σουξέ του κέντρου 'Noel' και 'Drunk Sinatra') γνωρίζει καλά τη συνταγή επιτυχημένων κόνσεπτ. Αυτή τη φορά το κάνει μαζί με τον Κώστα Τσίτσα και τη Δήμητρα Βέτσου, με μία φρέσκια ολοήμερη παμπ στην Άνοιξη και παράλληλα ένα δυνητικό στέκι για κάθε τύπο που τριγυρνά στα βορειότερα των βορείων προαστίων. Ακλόνητα φαβορί η άνετη, ξύλινη μπάρα, οι ζεστοί καναπέδες, ο δροσερός κήπος, οι ωραίες μουσικές και το περιποιημένο comfort food. Το τελευταίο φέρει την υπογραφή της Μυρσίνης Λαμπράκη, και φυσικά σε αυτό, το κρέας έχει την τιμητική του.
'Dogpound'
Στη γειτονιά του "Six D.O.G.S." παίζει από τον περασμένο Ιούλιο και ένα "Dogpound", ένα ακομπλεξάριστο ολοήμερο σποτ όπου ο καθένας μπορεί να βρει κάθε αφορά αυτό που επιθυμεί: 'Ενα μέρος με εξαιρετικό καφέ, φροντισμένα ποτά και νόστιμη πίτσα - ένα σημείο χαλάρωσης και διασκέδασης δίχως δεσμεύσεις και χωροταξικούς περιορισμούς.
Βλέπεις, εδώ δεν υπάρχουν τραπέζια, παρά μόνο τα σκαμπό του μπαρ, καναπέδες που περικυκλώνουν τις κολώνες και σκαλάκια. Δοκιμάζεις τα φροντισμένα ποτά του Βασίλη Νικήτα και τιμάς τη νεο-ναπολιτάνικης προσέγγισης πίτσα για την οποία μεριμνά η Ελένη Σαράντη.
'4Hands'
Εντός του Athens Street Hub, του ολόφρεσκου project αστικής κουλτούρας με αύρα θερινού σινεμά και καντίνες σε χρωματιστά κοντέινερ στον Κεραμεικό, ένα πολύ συγκεκριμένο γευστικό κόνσεπτ ξεχωρίζει. Κάπου θα έχει πάρει το αυτί σου για το 4Hands, το burgerάδικο που φέρει την υπογραφή των Γιώργου Παπαζαχαρία και Θάνου Φέσκου - ναι, του Χρυσοσκουφάτου και διάστερου 'Delta'. Οι δύο γευσιπλάστες επικεντρώνονται εδώ στα smash burgers και τις α λα τσούρος τηγανητές πατάτες από ελαφρά σκορδάτο πουρέ πατάτας.
'Ο 'Άλλος'
Ο Γιάννης Σταθόπουλος, γνωστός στα social media και ως @kapoios_allos δεν είναι κάποια ξένη φυσιογνωμία για το σύμπαν των αθηναϊκών μπαρ (έχοντας μεταξύ άλλων θητεύσει στην μπάρα του βραβευμένου με Χρυσό Σκούφο και δύο αστέρια Michelin 'Delta'). Κράτησε το δεύτερο συνθετικό της ιντερνετικής του περσόνας και ονοματίζει με αυτό το μπαρ του, που εδώ και λίγους μήνες κοσμεί τη μίνι πιάτσα της Τιμοθέου, στο Παγκράτι.
Ο 'Άλλος' πατά σε κλασικές απαρχές και σερβίρει ποιοτικά ποτά - classics με new age χαρακτηριστικά, καλές πρώτες ύλες και προσοχή στη λεπτομέρεια. Καλή συλλογή αποσταγμάτων και, πέραν της ζεστής μπάρας, τραπεζάκια και στον πεζόδρομο.
'Fuddy Duddy'
Αποκλείεται να μην πήρε κάπου το μάτι σου τους λαχταριστούς κώνους πίτσας του 'Fuddy Duddy', που όσο να πεις, έγιναν viral κάποια στιγμή σε social media αλλά και πραγματική ζωή το καλοκαίρι που μας πέρασε. Βλέπεις, το φρέσκο σημείο στη Λέκκα ειδικεύεται στο εν λόγω έδεσμα και το παρουσιάζει σε μία αρκετά ενδιαφέρουσα εκδοχή του, με ποιοτικό ζυμάρι σε σχήμα που συγκρατεί όλα τα toppings.
'Raw Bata'
Μαγαζί γωνία πάνω στην πράσινη πλατεία Λακωνίας, στους Αμπελόκηπους και πολύ κοντά στο μετρό Πανόρμου, το νέο εστιατόριο του Χρόνη Δαμαλά στεγάζεται σε ένα κτίριο που θυμίζει αρ–ντεκό καράβι στην πόλη. Η κουζίνα εδώ ακολουθεί τη λογική του "Me and my fusion" του σεφ-πατρόν, όπως άλλωστε προειδοποιεί και η χαρακτηριστική νέον επιγραφή.
'Nastro'
Στον παρθένο πεζόδρομο της Πολυκλείτου, το 'Nastro' ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούνιο να κάνει ξεκάθαρο focus στην ιεροτελεστία του aperitivo. Το όνομά του μεταφράζεται από τα ιταλικά ως "κορδέλα", με τη σύνδεση με την τοποθεσία του -στην πάλαι ποτέ γειτονιά των υφασματάδικων- να είναι κάτι παραπάνω από σαφή μέσω αυτού. Συστήνεται σαν ένα καθαρόαιμο ιταλικής λογικής aperitivo bar, με οτιδήποτε σερβίρεται εδώ να είναι προϊόν χειροποίητης δουλειάς.
Ο γνωστός bartender Μάριος Ηλιόπουλος ('Six D.O.G.S.', 'Felicita', μεταξύ άλλων) έχει επιμεληθεί μία πολύ ενδιαφέρουσα λίστα cocktails, με τις προτάσεις του να χωρίζονται Negroni, Americano και Martini, όπως επίσης και σε low και non alcohol ποτά. Υπάρχει επίσης και η -πολύ έξυπνη- δυνατότητα για half cocktails. Aperitivo δίχως κάτι να τσιμπήσεις δε γίνεται, κι έτσι εδώ θα βρεις μία μικρή γκάμα που αγαπά τα cicchetti, συν μερικές ακόμη νοστιμιές όπως τα πλατώ, δύο καρπάτσιο (μοσχάρι και χταπόδι) και ένας μαριναρισμένος σολομός.
'Barbarossa Athens'
Πρώτο όνομα στη μαρκίζα της παριανής γαστρονομίας με λίγο 'ώπα', το ισχυρό θερινό brand name που ακούει στο όνομα 'Barbarossa', πιάνει πόστο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και το '91 Athens Riviera' με κυκλαδίτικο ύφος, εσάνς από Νάουσα και γεύση εμπνευσμένη από τη Μεσόγειο. Με επικεφαλής τον σεφ Δημήτρη Νικολή φέρνει κάτι από την αυθεντική αιγαιοπελαγίτικη ατμόσφαιρα στα νότια της πρωτεύουσας, μετατρέποντας ταπεινά και παραδοσιακά υλικά σε εκλεκτά πιάτα.
'Feelin Tipsy'
Κάπου ανάμεσα στο wine bar και το οινικό μπιστρό, το πιο φρέσκο από τα μαγαζιά της οικογένειας Πιτσιλή και την ομάδα που 'ευθύνεται' για δημοφιλή σποτ όπως το 'Poco a Poco' και το 'Wild Poppies'. Το Feelin' Tipsy τοποθετεί την πινέζα του στον αριθμό 43 της Χάρητος και σερβίρει περίπου 100 ετικέτες κρασιών με συμπάθεια στο Νέο Κόσμο, διαλεγμένες από τον σομελιέ Παναγιώτη Στρεμμένο. Ο οίνος πλαισιώνεται με ωραία πιάτα που επιμελείται ο βραβευμένος σεφ Δήμος Μπαλόπουλος αλλά και εκλεκτά τυριά και αλλαντικά.
'Ronin'
Κάπου στην αρχή της πιο ανέμελης εποχής του χρόνου, εμφανίστηκε και το ιαπωνικό εστιατόριο του Μανώλη Κωνιωτάκη. Μίνιμαλ και φροντισμένος σε κάθε λεπτομέρεια χώρος που αντικατοπτρίζει τη γενικότερη φιλοσοφία της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, κάτι που ισχύει προφανώς και για την κουζίνα.
Εκεί, επιστρατεύεται ο σεφ Vitharana Chandana (που κάποιοι ίσως θυμούνται και από το πιο φορμαρισμένο διάστημα του "Freud Oriental") που μεριμνά για πιάτα άμεσα επισυναπτόμενα στην κλασική πτυχή της γαστρονομικής κουλτούρας της Ιαπωνίας.
'Steez'
Ο Δημήτρης Γούζιος, με σημαντική προϋπηρεσία στο "Soul" του Ψυρρή και το γλυφαδιώτικο "Mosaiko", ένωσε τις δυνάμεις του με τον Γιάννη Συμεωνίδη (μετά την κοινή τους θητεία στο δημοφιλές σποτ των νοτίων προαστίων), έχοντας ως κοινή συνιστώσα την κοσμοθεωρία τους για μία style & ease προσέγγιση στη φιλοξενία.
Από αυτές τις δύο λέξεις άλλωστε προέρχεται και το "Steez", που βαφτίζεται από την argo της Νέας Υόρκης των 90s και συνοδεύει όλους εκείνους που αφήνουν αβίαστα το στίγμα τους σε ό,τι κι αν κάνουν. Από τον Ιούλιο σερβίρει ιδιαίτερα ποτά μαζί με 90s rap, old school dancehall και global grooves ήχους στα Εξάρχεια και τη Θεμιστοκλέους.
'Nuff Said'
Δύο παιδικοί φίλοι είπαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να παρουσιάσουν αυτό το ανοιχτόκαρδο μέρος στη Διδότου, που ασχολείται ενδελεχώς με το brunch και επενδύει στον καλό καφέ. Πολύ δυνατά scrambled αυγά σε φρυγανισμένο sourdough ψωμί και εξίσου αξιόλογο τοστ με αβοκάντο.
'Bungalow 7'
Ο πολυβραβευμένος σεφ Ντίνος Φωτεινάκης ξεδιπλώνει την κοσμοπολίτικη γευστική του γκάμα, στο νέο αστέρι της παραλιακής και τον χώρο που πάλαι ποτέ φιλοξενούσε το 'Balux'. Όταν διαβείς τη μεγάλη πόρτα του "Bungalow 7" θα βρεθείς στο εντυπωσιακό all day resto-bar της οικογένειας Παπαθεοχάρη, που πιάνει το νήμα από εκεί ακριβώς όπου το άφησε το ιστορικό σποτ, και το φέρνει στο σήμερα ανανεωμένο και αστραφτερό.
'Di Lien'
Στη σκιά του Πολυτεχνείου και στον αριθμό 43 της οδού Στουρνάρη, το 'Di Lien' υπήρξε ένα από τα πρώτα μέρη που μας απασχόλησαν όταν η θερμοκρασία άρχισε να ανεβαίνει. Απροσποίητα cool χώρος με άνετη μπάρα εντός, συν ένα παραθυράκι που τραβά το βλέμμα και συνδέει με το πάσο και την κουζίνα, τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, μοντέρνα vibes, χαλαρή ατμόσφαιρα και mix n' match κοινό φτιάχνουν το παζλ της φάσης.
Απλά και κλασικά cocktails καλύπτουν τις βασικές κατηγορίες των drinkers ενώ στο πεδίο του φαγητού, αρτιζάνικα flatbreads, χειροποίητες παπαρδέλες, μοσχαρίσια ταλιάτα σε δύο εκδοχές και μερικές ακόμη καλοφτιαγμένες προτάσεις μεριμνούν για το ευ τρώγειν.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.