Τρία τίμια μεζεδοπωλεία της Αθήνας που αγνοεί ο αλγόριθμος

Γίγαντας

"Ο πιο σίγουρος τρόπος για να μείνεις φτωχός είναι να είσαι τίμιος" διάβασα σε έναν τοίχο καθώς περπατούσα στον Κεραμικό προσεγγίζοντας το πρώτο μαγαζί για το οποίο θα σας μιλήσω παρακάτω. Μου φάνηκε τόσο διαφωτιστικά βάναυσο που το σημείωσα για να το ψάξω αργότερα- ανήκει στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, για την ιστορία. Και ασφαλώς το ξέχασα.

Όσο, όμως, απομαγνητοφωνούσα τις κουβέντες μου με τους ωραίους τύπους από τον "Γίγαντα" στον Κεραμεικό, το "Ρελαντί" στην Πανόρμου, και το "Morgan” στο Μεταξουργείο, παρατήρησα πως και οι τρεις τελείως αυθόρμητα χρησιμοποίησαν την λέξη "τίμιο". Ούτε low budget, ούτε προσιτά, ούτε ανεπιτήδευτα, ούτε χαλαρά. Λες και είχαν συντονιστεί να μεταχειριστούν αυτή την λέξη που έμελλε να "στοιχειώσει" ένα ρεπορτάζ που χωρίς αυτή την επίγνωση, θα είχε μια λίγο διαφορετική κατεύθυνση.

Χωρίς να επικαλούνται τα τερτίπια του storytelling, αυτά τα μεζεδοπωλεία 1) και μενού ευερμήνευτο διαθέτουν με έμφαση στην οικεία νοστιμιά 2) και ποιοτικές πρώτες ύλες χρησιμοποιούν από παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα 3) και vintage στυλ πιάτα έχουν για να φαίνονται ωραία στα Instagram post 4) και αφοπλιστικά ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα που συντονίζεται με τις λαοφιλείς γειτονιές τους. Ασχέτως αν δεν το κάνουν σημαία τους. Ακόμη πιο "παράδοξο" το ακριβότερο πιάτο του καταλόγου τους δεν ξεπερνάει τα € 9.

Έτσι παραβιάζοντας την δημοσιογραφική "διαστροφή" του "μην αφήσεις την πραγματικότητα να σου χαλάσει μια ωραία ιστορία", ακολουθούν ευσυνείδητα τρεις τίμιες ιστορίες για τρία τίμια μαγαζιά- αναχώματα του φασεϊσμού, που μάλλον τα αγνοεί ο αλγόριθμος.

Γίγαντας
Λεωνίδας Τούμπανος

"Ο Γίγαντας" στον Κεραμεικό

Μόλις τρεις μήνες ζωής μετράει "ο Γίγαντας" στην καρδιά του Κεραμεικού όταν γεννήθηκε από τη Ρούλα Αντωνοπούλου και τον Κώστα Γαβριελάτο συντρόφους εν ζωή, τρελούς foodies και πλέον συνεργάτες. Κάτι παράξενο αναγράφεται στην old school ταμπέλα όπου ένας μασίστας σχεδόν στηρίζει την λέξη "οινομεζεδομαγειρείο". Η Ρούλα μου αφηγείται "παρότι δεν είναι καν λέξη, εμείς τη δημιουργήσαμε γιατί αυτό ακριβώς είμαστε. Χωρίς να θέλουμε να τους πιάσουμε όλους". Με φιλοσοφία καντίνας στην καρδιά του, αλλά και χώρο για open air άραγμα, ταιριαστό με την λογική του μεζεδολογήματος, "ο Γίγαντας" εν αντιθέσει με το σαρκαστικό όνομά του είναι μια σταλιά. Petit από επιλογή, η Ρούλα μου εξηγεί πως από την αρχή έψαχναν έναν πολύ μικρό χώρο στην κουλτούρα της καντίνα και το βρήκαν στην οδό Κεραμεικού, στη θέση του Saitama.

Γίγαντας
Λεωνίδας Τούμπανος

Πολλή προσωπική δουλειά από το ζευγάρι και τον σεφ Γιώργο Λειτούργη (που έχει περάσει και από το πλευρό του Έκτορα Μποτρίνι) μεσολάβησε μέχρι να καταλήξουν στο σφιχτό μενού όπου τα μαγειρευτά λειτουργούν παράλληλα και συμπληρωματικά με τους μεζέδες. Εστιατορική ούγια αλλά και μαμαδίστικο ταπεραμέντο συνυπάρχουν στους περίφημους λαχανοντολμάδες όπου αντί αυγολέμονο έχει σάλτσα supreme, αν και από κανένα από τα 8 τραπέζια δεν λείπει η σπαστή πατάτα με την ελαφρώς καυτερή αλγέρικη σως. Μια vegan ωδή στην απλότητα τα ψητά μανιτάρια σχάρας με ωραία μεταχείριση και χωρίς περιττές φιοριτούρες, ενώ το χοιρινό κοντοσούβλι ονόματι "το σουβλάκι του Γίγαντα" είναι ότι πιο πληθωρικό και ταυτόχρονα το ακριβότερο του καταλόγου στα €8. Αναπόσταστο κομμάτι του "Γίγαντα" αποτελούν τα πιάτα ημέρας που ανάλογα την εποχή, τη διαθεσιμότητα και την ημέρα μπορεί να περιλαμβάνουν από παστίτσιο μέχρι κολοκυθάκια γεμιστά. Το καλωσόρισμα εδώ έρχεται -με τι άλλο- με ένα πιατάκι γίγαντες σε μυστική κόκκινη σάλτσα την ώρα που αρκετά από τα φαγητά του καταλόγου διατίθενται σε μερίδα μεζέ στην μισή τιμή είτε αν θέλεις απλώς να δοκιμάσεις ή γιατί έχεις διάθεση για μεζοδολόγημα.

Γίγαντας
Λεωνίδας Τούμπανος

Αναρωτιέμαι πως τα καταφέρνουν σε αυτές τις συντριπτικές συνθήκες και διατηρούν αυτό το value for money. "Κρατώντας χαμηλή την τιμή έχεις τον άλλον πιο συχνά στο μαγαζί σου και οι θαμώνες είναι κάτι που θέλουμε. Και έχουμε ήδη. Φυσικά δυσκολευόμαστε, παράδειγμα φέρνουμε πολύ ποιοτικά κρέατα από την Εύβοια σε τιμές που δεν τις βρίσκεις σε μια μεγάλη κρεαταγορά ωστόσο προσπαθούμε συνεχώς να απορροφούμε το κόστος" μου λέει η Ρούλα. Μάλιστα, κάνουν ειδικές τιμές σε ηθοποιούς (ρωτήστε σχετικά), μιας και η ίδια η Ρούλα ασχολείται με την υποκριτική και γνωρίζει τα του επαγγέλματος. Επομένως νοστιμιά, τιμιότητα, αλληλεγγύη μπορούν να κυκλοφορούν …σε γιγαντιαίες διαστάσεις, ακόμη και στην ισοπεδωτική βιομηχανία της hype εστίασης.

Κεραμεικού 101, 2121212955, IG: ogigantas

Ρελαντί
Λεωνίδας Τούμπανος

"Ρελαντί" στην Πανόρμου

Καλά κρυμμένο σε μια ήρεμη συνοικία, σε απόσταση από την πολυκοσμία και τον χαμό των αυτοκινήτων της Πανόρμου, το "Ρελαντί" είναι ένα στοίχημα που φαίνεται ότι αντέχει. Από το 2015 οι Δημήτρης Πανταζίδης, Κώστας Σαρρής Χρήστος Ραπτοτάσιος κόντρα στο ρεύμα των ετοιματζίδικων φαγητών και των πανάκριβων πιάτων υψηλής γαστρονομίας, επέλεξαν να κινηθούν "συνοικιακά", προσγειωμένα, απλά αλλά όχι απλοϊκά. Μπορεί το "Ρελαντί" να αυτοσυστήνεται σαν μεζεδοπωλείο αλλά επιτρέψτε μου να έχω τις  ενστάσεις μου, κυρίως λόγω των μπαμπάτσικων μερίδων που δεν θυμίζουν μεζέ καθώς και των τρομερών bar food δημιουργιών που παρελαύνουν σαν πιάτα ημέρας.

Ρελαντί
Λεωνίδας Τούμπανος

Την παράδοση με τα πιάτα της ημέρας την ξεκίνησαν πιο δειλά με 1-2 την φορά, αλλά η ανταπόκριση του κόσμου οδήγησε το "Ρελαντί" σε τουλάχιστον 3-4 πιάτα που μπορεί να πειραματίζονται από ρulled pork σε σκορδόψωμο με σάλτσα τυριού και κοτόπιτα με φύλο τορτίγια που παραπέμπει σε κεσαντίγια μέχρι μελιτζάνες με κιμά στο φούρνο και χειροποίητο κοντοσούβλι. "Ο κόσμος ερχόταν στοχευμένα για τα πιάτα ημέρας, οπότε δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς" μου εξηγεί ο Δημήτρης Πανταζίδης καθώς μπαινοβγαίνει στην κουζίνα για να επιβλέψει το πιάτο της ημέρας που τον συνάντησα, ένα ζουμερό τηγανητό κοτόπουλο με σάλτσα ταρτάρ και πίκλες αγγούρι. Για τις πρώτες ύλες μου εξηγεί πως στηρίζουν το χασάπικο της γειτονιάς αν και κάποιες πίτες ταξιδεύουν από το Βόλο αλλά και ορισμένα υλικά από την Κρήτη.

Σχάρα και τηγάνι παραμένουν πρωταγωνιστές στην μαστόρικη κρεατοφαγική συμφωνία όπου η κοσμαγάπητη κιμαδόπιτα σχάρας, εναλλάσσεται με τα χοιρινά μπριζολάκια με ωραία ψητά ντοματίνια να τα δροσίζουν αλλά και το ακριβότερο πιάτο του καταλόγου, τα μοσχαρίσια μπιφτέκια με αρωματικό γιαούρτι στα € 9,20. Όλα αυτά σε έναν χώρο μοντέρνο, αλλά και οικείο ταυτόχρονα, όπου η αύρα της παλιάς Αθήνας συναντά το ρυθμό της σύγχρονης…στο ρελαντί, όπως εξηγεί η ωραία τοιχογραφία.

Ρελαντί
Λεωνίδας Τούμπανος

Σπουδαία δουλειά γίνεται και με τις μπίρες από μικροζυθοποιίες που βρίσκονται εκτός καταλόγου και αρκεί να ρωτήσετε για να μάθετε τις guest beers. Η ομάδα στο "Ρελαντί" είχε ξεκινήσει την συνεργασία με τις μικροζυθοποιίες πριν 7 χρόνια, before it was cool, ανοίγοντας τις αγκάλες της στην Noctua. Σήμερα εκτός από την σοβαρή λίστα, ετοιμάζει την δική τους "ρελαντί μπίρα" για τα 10 χρόνια του μαγαζιού.

Νικ. Γεννηματά 17, 2155351091, IG: relanti.panormou

morgan
Λεωνίδας Τούμπανος

"Morgan all jeans” στο Μεταξουργείο

Μία μικρή πιάτσα λίγο διαφορετική από τις υπόλοιπες της πόλης που έχει αψηφήσει το βαθύ gentrification, παρότι έχει και αυτή το μερίδιό της σε Airbnb. Η πλατεία του Μεταξουργείου έχει ελάχιστα και πολύ συγκεκριμένα στέκια που διαδιδόταν "στο μιλητό" από τους ανθρώπους των κοντινών θεάτρων. Από μια καλλιτεχνική παρέα ανακάλυψα και εγώ σε αυτή τη γειτονιά το νεοκαφενείο με το πιο αλλοπρόσαλλο όνομα, "Morgan Jeans". Πως προέκυψε όμως ο ρουχισμός πάνω από τους μεζέδες; Ο ιδιοκτήτης Σπύρος Καποδίστριας μου εξηγεί "Πριν γίνει κατάστημα εστίασης ήταν κατάστημα με ρούχα και συγκεκριμένα με τζιν, μιας και η ευρύτερη γειτονιά ήταν παλιά πιάτσα με είδη ρουχισμού. Όταν έφτιαχνα το μαγαζί υπήρξαν πολλές ιδέες για όνομα αλλά δεν κατέληγα πουθενά. Όταν άρχισα να ρωτάω τους φίλους που πρωτοέρχονταν στο μαγαζί, πως το αποκαλούν μου είπαν "Morgan" λόγω της ταμπέλας που υπήρχε από το κατάστημα με τα ρούχα από παλιά και απλά την είχα αφήσει εκεί, γιατί ήταν ψηλα για να την κατεβάσω. Τελικά φώναξα τον αδερφό μου που είναι ηλεκτρολόγος και του ζήτησα να της δώσουμε φως, και κάπως έτσι από μόνο του βαφτίστηκε "Morgan all jeans”.

morgan
Λεωνίδας Τούμπανος

Κάτω από την ρετρό φωτεινή επιγραφή απλώνονται τα τραπεζάκια σε ένα πεζόδρομο που το έχει το πράσινο του όσο και την ράθυμη διάθεση παρότι είναι σε κοντινή απόσταση από την βαβούρα της Λένορμαν. Όσο για το καλοτρώγειν, το σκεπτικό ήταν απλό και απολύτως συντονισμένο με τις -δόκιμες- αντιλήψεις της εποχής μας.

Στο "Morgan all jeans” επέλεξαν να έχουν ένα απλό μενού, περίπου δέκα με δώδεκα πιάτων, το οποίο θα διαμορφώθηκε με ελληνικά προϊόντα, που παντρεύτηκαν και με άλλα που βρίσκουν στην multi ethnic κοντινή αγορά και τους αρέσουν, όπως τα μπαχαρικά που χρησιμοπιούν στο ζαλούκ, την αλγερινή μελιτζανοσαλάτα. Μια ανεπιτήδευτη fusion φιλοσοφία σε απόλυτη ισορροπία με το στυλ του καφενέ, εδώ θα δοκιμάσεις τσαχπινιές όπως ασιατική τηγανιά κοτόπουλο με φασολάκια και φύλλα λαιμ, σαλάτα κινόα με ψητή γλυκοπατάτα, ρόδι και φέτα, κατσικίσιο τυρί με μαρμελάδα μύτιλο και χοιρινό σιγομαγειρεμένο με σόγια και πορτοκάλι στην υψηλότερη τιμή του μενού στα €8,50. Μπίρες από κάθε τύπου ζυθοποιίες και ωραίο κρασί σιγοντάρουν την street spirit ατμόσφαιρα με το πολύ τίμιο φαγητό.

morgan
Λεωνίδας Τούμπανος

Αν κάποιοι σπεύσουν να το βαφτίσουν "cult” λόγω τοποθεσίας θα είναι άδικο. Αν το ανακαλύψουν οι φασαίοι και απλώνονται στα τραπέζια του γιατί "εκεί είναι η φάση" θα είναι ακόμη πιο άδικο. Το "Morgan all jeans” από καταβολής του έχει μια ανένταχτη φυσιογνωμία και μια μυστική ταυτότητα. Και έτσι θέλουμε να παραμείνει.

 Οδυσσέως 16, 6978081309, IG: morgan_all_jeans

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το Βερολίνο είναι μια σπουδή στη γαστρονομική ποικιλομορφία και αυτά είναι μερικά ξεχωριστά εστιατόρια που την κάνουν πράξη

Συνυφαίνοντας κλασικά και σύγχρονα ρεύματα σε εστιατόρια που απαγορεύουν τις φωτογραφίες, με "υπερ-τοπική" και "fine-casual" γαστρονομία, φυσικά κρασιά να ρέουν σε αφθονία και βινύλια να παίζουν στα ηχεία δυνατά, η ιστορική γερμανική πρωτεύουσα είναι μια σπουδή στην ποικιλομορφία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
19/07/2024

Μοναδικές γευστικές εμπειρίες μετά μουσικής στη Σίφνο

Ξεκινώντας από την ερχόμενη Παρασκευή 19 Ιουλίου, το εστιατόριο του NŌS Hotel &Villas σου προτείνει 4 μουσικές βραδιές και υπόσχεται ένα Σιφνιώτικο καλοκαίρι που εγείρει όλες τις αισθήσεις

Ο Bruno Verjus για δύο μοναδικά βράδια στο 'Elements'

Το βραβευμένο εστιατόριο του ξενοδοχείου 'Canaves Epitome' φιλοξενεί τον σημαντικό σεφ.

Οι -πραγματικοί- σεφ και restaurateurs από την τρίτη σεζόν του Τhe Bear

Η λίστα με όλα εκείνα τα πρόσωπα του σύμπαντος της γεύσης που κάνουν παρέα στον Carmy και τους δικούς του, στο νέο κύκλο της δημοφιλούς σειράς.

Το 'Gallina' για τους επόμενους δύο μήνες στο 'Domes Zeen Chania'

Το δημοφιλές εστιατόριο του Κουκακίου θα σερβίρει για το καλοκαίρι το μενού του και στο ξενοδοχείο των Χανίων.

4 αστέρια με concept στο "Nana Princess" στην Κρήτη

Όταν ο 3άστερος σεφ Thomas Bühner παραδίδει μαθήματα γαστρονομικούconcept, στο γκουρμέ εστιατόριο "Eternal Blue" στη Χερσόνησο που η κουζίνα του λάμπει.

Τα nice n easy χαρίζουν γεύση στον Πύργο του Πειραιά με τέσσερα διαφορετικά κόνσεπτ

Ο δημοφιλής όμιλος gourmet και bio-healthy εστιατορίων παρουσιάζει τέσσερα διαφορετικά κόνσεπτ στο εμβληματικό τοπόσημο που ατενίζει το μεγάλο λιμάνι από ψηλά.