Ποια είναι τα #demure εστιατόρια της Αθήνας; Μια προσωπική λίστα

Το “demure lifestyle” είναι η τελευταία μεγάλη αντάρα στα social media, ωστόσο έχει όλο αυτό φτάσει και στα τραπέζια της πόλης μας; Πού μπορεί κάποιος να έχει μια “demure” γαστρονομική εμπειρία στην Αθήνα;

Demure Restaurants Seeds

Είναι τέτοια η ταχύτητα με την οποία τα social media trends εμφανίζονται, γιγαντώνονται και εξαφανίζονται που με έχει πιάσει ένα άγχος να προλάβω να τελειώσω αυτό το άρθρο για τα #demure εστιατόρια της Αθήνας και να το ανεβάσω πριν όλο αυτό να γίνει irrelevant.

Δεν θα εξηγήσω τί σημαίνει "demure”, εξάλλου δεν νομίζω να έχει κλικάρει εδώ κάποιος ο οποίος δεν το έχει ακούσει… Άλλος είναι ο στόχος. Έχω προσπαθήσει να μεταφράσω όλα αυτά που πρεσβεύει η έννοια "demure” στην γλώσσα των εστιατορίων της πόλης και να δω ποια από αυτά είναι πραγματικά "demure”. Η έρευνα έχει ολοκληρωθεί, τα στοιχεία έχουν διασταυρωθεί και πλέον έχουμε 10 εστιατόρια της Αθήνας των οποίων ο χώρος και το φαγητό, η όλη εμπειρία που προσφέρουν, είναι "very demure, very mindful”. Και αυτό χωρίς να έχουν προσπαθήσει πολύ. Η σειρά εμφάνισης στη λίστα είναι τυχαία:

CTC
CTC Urban Gastronomy

CTC URBAN GASTRONOMY

Το ίδιο το κτίριο που στεγάζει το CTC είναι demure από την κατασκευή του. Σε μια πιο "ανθρώπινη" κλίμακα, με αίσθηση του μέτρου και μια ισορροπία ζηλευτή ανάμεσα σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο. Επιπλέον έχουμε την γήινη χρωματική παλέτα, τα μεγάλα ανοίγματα, τους χώρους που εκπέμπουν οικειότητα. Η έμφυτη γαλήνη ενός αθηναϊκού – στα όρια του αστικού – σπιτιού.

The Dolli
The Dolli

THE DOLLI

Υπάρχει στυλ "μίνιμαλ μπουρζουά"; Υπάρχει, το βλέπω στο roof restaurant του The Dolli. Ο χώρος είναι τόσο "απαλλαγμένος από οτιδήποτε περιττό και ανούσιο" που μου δημιουργείται η επιθυμία να πετάξω ένα φούξια, ή ακόμα χειρότερα lime, φουλάρι κάπου για να δω αν είναι ικανό να στραπατσάρει ανεπανόρθωτα όλη αυτή την αστική σεμνότητα. Μια καραμπινάτη demure αναφορά ξεχωρίζει και στο μενού, είναι οι γαρίδες σωτέ σε πουρέ τοπιναμπούρ και dots από κουμκουάτ.

seeds
Seeds

SEEDS

Εδώ είμασταν demure πριν το demure υπάρξει, τα πάντα ήταν ανέκαθεν demure. Τίποτα δεν φωνάζει, όλα μοιάζουν τόσο αβίαστα συντονισμένα σε μια αθόρυβη, σεμνή αρμονία που σε συνεπαίρνει όσο τσιτωμένος και να μπεις εδώ μέσα. Ξεκινάει από το χώρο και συνεχίζεται στο μενού με demure αποκορύφωμα την κολοκύθα με τη μαρμελάδα μπέικον και την τρούφα. Συγκρατημένα πολυτελές,  σεμνό, μετρημένο, καθόλου προκλητικό. Θα ήταν παράλειψη βέβαια να μην πω και για το υπέροχα συνεσταλμένο service.  

Soil
Soil

SOIL

Μια "ολιστική" γαστρονομική εμπειρία με αφετηρία τη φάρμα στο Αλεποχώρι και τέρμα το νεοκλασικό της οδού Φερεκίδου στο Παγκράτι. Ήδη ακούγεται βαθιά demure, όχι; Βάλτε ακόμα στο κάδρο τις ήπιες παρεμβάσεις στο χώρο που δεν έχουν αλλοιώσει την ταυτότητα του κτιρίου, προσθέστε και το πιάτο "Μούρα" με λευκό σπαράγγι, ύσσωπο (ένα βότανο σαν μέντα είναι αυτό) και ξινήθρα, και δεν θέλει τίποτα άλλο. So very demure.

SushiMou
Sushimou

SUSHIMOU

Καμία υπερβολή δεν υπάρχει εδώ. Ούτε στο χώρο, ούτε πουθενά. Η ήπια χρωματική παλέτα και τα φυσικά υλικά είναι που δίνουν το τόνο και δεν αφήνουν περιθώρια για πολλά. Η διακόσμηση περιορίζεται σε κάποιες - συγκρατημένες - αναφορές σε αυτό που ονομάζουμε στυλ Japandi (Japanese + Scandi) και τέλος. Demure και ο Αντώνης Δρακουλαράκος, ντυμένος στα λευκά με την αυστηρή του γραβάτα.   

Herve
Herve

Διαβάστε Επίσης

HERVE

Αν έλειπε η επιγραφή, δεν θα το έβρισκα με τίποτα, πράγμα που σημαίνει ότι ξεκινάμε ήδη από μια δυνατή, demure βάση. Χτυπάω το κουδούνι, ανοίγει η πόρτα, μετά ανοίγει η βαριά βελούδινη αυλαία και παίρνω θέση στα stools της μπάρας που "αγκαλιάζει" την ανοιχτή κουζίνα. Οι διακρίσεις είναι πολλές και σημαντικές γι’ αυτό το εστιατόριο, ωστόσο είναι τόσο demure  που απλώς "δεν το κάνει θέμα".    

Art Lounge
Art Lounge

ART LOUNGE

Δεν θα κρύψω ότι αυτή είναι μια περίπτωση που με προβλημάτισε… Έχουμε κάποιες κορυφαίες στιγμές του σύγχρονου design με την υπογραφή του Estudio Campana, έχουμε και μια πολύ χαρακτηριστική συλλογή σύγχρονης τέχνης. Όχι τόσο demure… Από την άλλη, έξω στη μεγάλη βεράντα, έχουμε αυτά τα καταπληκτικά λευκά φερ φορζέ που είναι ο ορισμός του demure. Προβληματίστηκα… Τελικά υπερίσχυσαν τα φερ φορζέ σε συνδυασμό με το επίσης demure "ταρτάρ σουτζουκάκια". 

vassilenas
Vassilenas

VASSILENAS

Εδώ δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω ένα πιάτο, σχεδόν στο σύνολο του το μενού είναι demure. Υπάρχουν οι αναφορές στις οικείες γεύσεις, οι αναμνήσεις από τα οικογενειακά τραπέζια, το γιουβέτσι που λέγεται "γιουβετσάκι" και επιπλέον υπάρχει και μια σύγχρονη ματιά και προσέγγιση όλων αυτών, που και πάλι όμως γίνεται με σεμνότητα, χωρίς φασαρία και διατυμπανισμούς. Ομοίως δεν διατυμπανίζεται τίποτα και στο interior. Ενώ μπορούμε να μιλήσουμε για μια ξεκάθαρα μητροπολιτική αισθητική, τελικά από ταπεινότητα δεν το λέμε, απλώς το αφήνουμε να εννοηθεί. 

GB ROOF GARDEN
GB Roof Garden

GB ROOF GARDEN

Ήταν και πριν, τώρα μετά την ανακαίνιση έγινε περισσότερο. Οι σεμνές, συγκρατημένες, μινιμαλιστικές αναφορές σε αυτό που λέμε "διαχρονική ελληνικότητα πέρα από τα κλισέ" είναι παντού. Τις βρίσκω τόσο στο χώρο (με τα λευκά μάρμαρα) όσο και στο μενού: αυτή η τσακώνικη μελιτζάνα με σκόρδο, γλάσο ντομάτας και πρόβειο γιαούρτι, εδώ, σε αυτό το ξενοδοχείο, με αυτή τη θέα, έχει κάτι ακαταμάχητα demure.   

Milos
Milos

MILOS

Μπορεί μια από τις πιο grande σάλες της Αθήνας να εκπέμπει την ταπεινότητα και την οικειότητα μιας ψαροταβέρνας δίπλα στο κύμα; Ναι, μπορεί, χάρη στο service κυρίως, αλλά και στο μενού που και τη μαμά σου να φέρεις δεν θα βρει μέσα μια άγνωστη λέξη. Και τελικά μπορεί και χάρη στο interior. Γιατί κατορθώνει να βγάλει μια ξεκάθαρη αίσθηση understated πολυτέλειας μέσα από τις υφές, τα earthy χρώματα, την τέχνη, ακόμα και τα παραδοσιακά πιθάρια με έναν εντελώς φυσικό και demure τρόπο. Γιατί; Γιατί είναι το τελευταίο που παρατηρείς, το τελευταίο που θα κάνεις θέμα.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

GB Roof Garden

(ξεν. «Grande Bretagne») Πλ. Συντάγματος & Πανεπιστημίου, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Art Lounge

«New Hotel», Φιλελλήνων 16 & Ναυάρχου Νικοδήμου 1 (είσοδος από Ναυάρχου Νικοδήμου)
  • Εστιατόρια

Sushimou

Σκούφου 6, Σύνταγμα
  • Ethnic κουζίνες

Herve

Τριών Ιεραρχών 170, Άνω Πετράλωνα
  • Εστιατόρια

Soil

Φερεκύδου 5, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Dolli's

Μητροπόλεως 49, κέντρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: 4 εστιατόρια για κορυφαίο sushi σε ειδικές τιμές

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, και μας καλεί ζήσουμε κορυφαίες γαστρονομικές συγκινήσεις σε εξαιρετικές τιμές – ιδανική αφορμή για επίσκεψη σε 4 από τα καλύτερα εστιατόρια για sushi στη χώρα, με ειδικά μενού που κάνουν τις τιμές… sashimi.

26/09/2024

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Τα 15 καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας της χώρας σε σούπερ τιμές

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό event της χρονιάς είναι εδώ, και μας καλεί ζήσουμε κορυφαίες γαστρονομικές συγκινήσεις σε εξαιρετικές τιμές – ιδανική αφορμή για να γνωρίσουμε τα εστιατόρια εκείνα που τιμούν την κουζίνα της χώρας, πετυχαίνοντας κορυφαίες επιδόσεις Χρυσού Σκούφου με άρωμα ελληνικό.

Ένα ιδανικό Σαββατοκύριακο στην Αθήνα: "Fellows" και Cine Πολεμικό σε μια απολαυστική συνάντηση γεύσεων και σινεμά

Το "Fellows" και ο θερινός Cine Πολεμικό προσφέρουν την τέλεια συνδυαστική πρόταση για ένα ιδανικό Σαββατοκύριακο στην πόλη.

5 γευστικές αποδράσεις στο Περιστέρι

Από casual all-day χώρους μέχρι εστιατόρια που προτείνουν ασιατικές γεύσεις, οι επιλογές είναι πολλές και ποικίλες.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην περιφέρεια

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, και μας καλεί ζήσουμε κορυφαίες γαστρονομικές συγκινήσεις σε εξαιρετικές τιμές – τόσο που… σ’ αυτά τα κορυφαία εστιατόρια ψαριού της περιφέρειας, δε θα μείνει ούτε λέπι!

5 εστιατόρια στο Χαλάνδρι που αξίζει να δοκιμάσεις

Από ιταλικές και μεξικάνικες γεύσεις μέχρι cozy brunch spots, το Χαλάνδρι προσφέρει γαστρονομικές εμπειρίες που θα ικανοποιήσουν κάθε απαιτητικό ουρανίσκο.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Τα καλύτερα εστιατόρια για κρέας της Ελλάδας σε μοναδικές τιμές

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, και μας καλεί ζήσουμε κορυφαίες γαστρονομικές συγκινήσεις σε εξαιρετικές τιμές, απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας. Και για να περάσουμε κατευθείαν στο ψητό, ελάτε να σημειώσουμε μαζί τα καλύτερα εστιατόρια για κρέας της χώρας.