Το πιο συναρπαστικό γαστρονομικό event της χρονιάς, οι Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας, έχει ήδη βάλει φωτιά στα τηγάνια του: Από 12 Σεπτεμβρίου έως και 9 Οκτωβρίου, οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς μάς στρώνουν τραπέζι σε περισσότερα από 100 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες ανά την επικράτεια, που ανοίγουν τη σάλα τους για μια γαστρονομική εξτραβακγκάντσα απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, με πρωταγωνιστές τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν φέτος με Χρυσό Σκούφο, Top Notch ή/και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, με ειδικά μενού σε ακόμη πιο ειδικές τιμές!
Ιδανική αφορμή, δηλαδή, για στοχευμένα ταξίδια με οδηγό τη νοστιμιά, σε μερικούς από τους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς της χώρας, ώστε να συνδυάσουμε την off season μαγεία τους. Φύγαμε, λοιπόν, για ένα γαστρονομικό city break στη Θεσσαλονίκη!
Αλεπού / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας
Το εστιατόριο του σεφ Ανδρέα Κλαυδιανού είναι μεγάλο, άνετο και φιλόξενο. Ο κατάλογος σταχυολογεί χαρακτηριστικές ελληνικές γεύσεις που προτείνονται στη λογική του μεζέ και συμπληρώνονται από κύρια πιάτα, τα περισσότερα εκ των οποίων μαγειρεύονται στον ξυλόφουρνο του μαγαζιού αποκτώντας βαθιά νοστιμιά και πλούσια αρώματα.
Μενού - €30
Ανθότυρος με Μουσταλευριά • Φρέσκο ανθότυρο με κουκουνάρι, ρόδι, σταφίδα και θυμάρι, σε σάλτσα μουσταλευριά και ψητά σταφύλια • Γαρίδα αχνισμένη σε σάλτσα από μήλο και λαχανικά • Τηγανητή κάπαρη και κροκάν από καρύδια με βότανα • Αλμυρό Τρίγωνο Πανοράματος με Θρακιώτικο χοιρινό και πικάντικο λάχανο • Κρέμα από κασέρι Σοχού • Μοσχαρίσια ουρά στον ξυλόφουρνο με ψητό κους κους και κρέμα από αρσενικό Νάξου • Τηγανητό Τσουρέκι σε σάλτσα από ζαχαρούχο γάλα • Καμένη κρέμα εκμέκ με άρωμα μαστίχα
Γλυκάνισος / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας
Ένα εστιατόριο αφιερωμένο στην ποιοτική ψαροφαγία που αν και εκτός κέντρου έχει γίνει προορισμός για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. Οι εξαιρετικές πρώτες ύλες – με τις περισσότερες να προέρχονται από τις γύρω θάλασσες- πρωταγωνιστούν, δίνοντας εξαιρετικά ωμά, αλλά και μαγειρευτά. Επίσης πολύ καλή σχάρα.
Μενού - €35
Σούπα Ελληνικής σαλάτας με αφρό φέτα και πάστα ελιάς • Μελιτζάνα ψητή με ντομάτα και φέτα Χαλκιδικής • Νιόκι φάβας με χταπόδι και πίκλες κρεμμυδιού • Χελιδονόψαρο αχνιστό αγιορείτικο • Γαλακτομπούρεκο
Ηλιόπετρα / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας
Μικρό εστιατόριο με αέρα παλιού καφενείου και αύρα δημιουργικού μεζέ, σε συνοικιακό δρόμο με τραπεζάκια έξω στο πεζοδρόμιο. Ο σεφ-ιδιοκτήτης Γιώργος Ζαννάκης μαγειρεύει προσωπική κουζίνα με υλικά της εποχής, σε μενού που αλλάζει καθημερινά ακολουθώντας την αγορά. Στα πιάτα του η ελληνική παράδοση συναντά τη μαγειρική προσωπικότητα του σεφ, δίνοντας γεύσεις με καθαρότητα, δριμύτητα και βάθος.
Μενού - €59
Kαρπάτσιο με ψάρι ημέρας, κρέμα αβοκάντο και πεπόνι • Σαλάτα με τοματίνια, αγγουράκι Κνωσού, δαμασκινοελιές Αργολίδος, κάπαρη Άνδρου και γραβιέρα Πωγωνίου • Bλήτα και κολοκυθάκια στον ατμό, πουρές γλυκοπατάτας, κρέμα γαλομυζήθρας • Σαρδέλα σε αμπελόφυλλο, ρύζι σούσι, μαγιονέζα σριράτσα, κεφίρ • Ψάρι ημέρας στη σχάρα, κρέμα αρακά, τηγανιτή σελινόριζα, σος αγιολί • Rib eye, αρωματικό ρύζι με πικάντικη χαρίσα, κάσιους, μαύρη σταφίδα, κράνμπερι • Cheesecake
Grada Nuevo / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας
Το δημοφιλές ρεστοράν ψαριού του Απόστολου Ρήγα ξεδιπλώνει τη δράση του σε μια πολύ κομψή σάλα με υπαινικτικές πινελιές θάλασσας στη διακόσμηση και μητροπολιτική ατμόσφαιρα. Οι σεφ Ελένη Ρήγα και Πελαγία Σαββαΐδου αντλούν έμπνευση από το κλασικό ελληνικό συνταγολόγιο και προτείνουν πιάτα που συνδυάζουν το μοντέρνο και το παραδοσιακό στοιχείο, αξιοποιώντας την υψηλού επιπέδου πρώτη ύλη που μπαίνει στο μαγαζί. Ενδιαφέρουσα συλλογή από φρέσκα στρείδια, πολύ καλό σέρβις και ενημερωμένη λίστα κρασιών.
Μενού - €70
Σπαράγγια με πουρέ σπαράγγι, ψητά τοματίνια αρωματισμένα με δυόσμο, μανιτάρια, ελιές, γαλομυζήθρα • Μπλε καβούρι με αβοκάντο, ψητά τοματίνια αρωματισμένα με κόλιανδρο και τζελ λεμονί • Λινγκουίνι με ροφό, πουρέ σπαράγγι και φιστίκι Αιγίνης • Μπαρμπούνι φιλέτο ψητό, με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας • Κρέμα λάιμ, φινανσιέ πορτοκάλι, κραμπλ εσπεριδοειδών, παγωτό βανίλιας
Moldee Bar Restaurant / 1 Χρυσός Σκούφος
Το εστιατόριο και μπαρ που δημιούργησαν οι βραβευμένοι σεφ Βασίλης Μουρατίδης και Σοφοκλής Μαραγκουδάκης στην καρδιά της πόλης, ξεχωρίζει επειδή εκφράζει με μοναδικό τρόπο στη Θεσσαλονίκη το σύγχρονο πρόσωπο του fine dining. Στην ατμοσφαιρική μοντέρνα σάλα του με το δυναμικό design οι γεύσεις είναι φίνες και δημιουργικές.
Μενού - €65
Amuche bouche • Λαβράκι, ταραμάς, κόκκινα φρούτα • Ραβιόλι, παρμεζάνα, γαρίδες • Αρνάκι, γιαούρτι, κόκκινη πιπεριά, μπρόκολο • Μαρέγκα, yuzu, λευκή σοκολάτα
Μούργα / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας
Στην ιστορική της έδρα με την ατμοσφαιρική διακόσμηση που ισορροπεί ανάμεσα σε παλιό καφενείο και αρτίστικο μαγειρείο, η ιδιοσυγκρασιακή, φυσιολατρική και άκρως επιδραστική κουζίνα του Γιάννη Λουκάκη, που έχει χαράξει δρόμους στη μπιστρονομική αναδιατύπωση της ελληνικής παράδοσης, εκφράζεται με ιδίωμα θαλασσινό και απροσδόκητους συνδυασμούς που αναδεικνύουν τη θρησκευτική του αφοσίωση στην άριστη πρώτη ύλη. Το μενού ανανεώνεται καθημερινά, ανάλογα με την αγορά, ενώ η λίστα κρασιών ρίχνει προβολέα στις βιολογικές και βιοδυναμικές παραγωγές.
Μενού - €35
Ωμός κολιός, πεπόνι, γλάσο κρεμμυδιού • Ντοματούλες, καρπούζι, ξηρός ανθότυρος • Βιολογικός άρτος, σάλτσα εζμέ, λάδι μαϊντανού • Λευκός ταραμάς, μύδια καπνιστά στο δεντρολίβανο • Τόνος στη σχάρα, βλίτα στη φωτιά, σάλτσα καμένης ντομάτας, ή Σκορπίνα στη σχάρα, τηγανιτές πατάτες, σάλτσα μπουρδέτο
*προαιρετικό wine pairing με 3 ποτήρια κρασί με επιπλέον €15
Όλυμπος Νάουσα / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας
Αριστοκρατική σάλα αστικού ρετρό, καλόγουστη και ζεστή, με πανύψηλα παράθυρα που καδράρουν τη θάλασσα, στο ισόγειο του ξενοδοχείου ON Residence. Στην προσεγμένη αναβίωση του ιστορικού "‘Ολυμπος-Νάουσσα”, ο Δημήτρης Τασιούλας μαγειρεύει μια σύγχρονη κουζίνα με ελληνική γεύση και ρίζες σε σπεσιαλιτέ του εμβληματικού εστιατορίου, αλλά και δικές του προτάσεις, με αναφορές στη μακεδονική παράδοση και εκλεκτά τοπικά υλικά. Σέρβις και art de la table στο ύψος του χώρου, επιμελημένη λίστα κρασιών.
Μενού - €45
Σαλάτα με κόκκινη φακή (Τρυφερά φύλλα, Ταραμάς, Φουντούκι, Ρέγγα) • Πατάτες Οφτές (Ταραμάς, Σαλσίφι, Αυγά ρέγγας, Βουτυράτη σάλτσα) • Ο Τόνος των Σποράδων (Τόνος στα κάρβουνα, Κρέμα από άγριες ρίζες, Αυγοτάραχο) • Πορτοκαλόπιτα (Κρέμα από υποβρύχιο με μαστίχα Χίου • Crumble αμυγδάλου • Παγωτό ντοντουρμά)
Salonika Restaurant & Bar / 1 Χρυσός Σκούφος & Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας
Στο γαστρονομικό εστιατόριο του "Makedonia Palace" η κομψή ατμόσφαιρα και ένα από τα ωραιότερα πανοραμικά πλάνα του Θερμαϊκού συναντούν την χαρακτηριστική ελληνική κουζίνα που δημιουργεί ο Σωτήρης Ευαγγέλου. Πλέον, ο πολυβραβευμένος σεφ προτείνει επίσης ένα ξεχωριστό μενού γευσιγνωσίας με δημιουργικό σύγχρονο πρόσημο, κάνοντας ακόμα πιο πλούσια την εμπειρία που προσφέρει το εστιατόριο στους επισκέπτες του.
Μενού - €60
Παλαμίδα με πίκλες από αγγούρι • Σούπα γαρίδες με κρουτόν γλυκού σκόρδου • Λαβράκι με σάλτσα ρατατούιγ • Σπιτικό ραβιόλι με κατσικίσιο τυρί και τρούφα • Μοσχαρίσια ουρά με σάλτσα καπνιστής μελιτζάνας, καρότα με κύμινο και σουσάμι • Αρμενοβίλ (για 2 άτομα)
Trizoni Exclusive / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας
Εντυπωσιακός, άνετος χώρος με τη ζεστασιά του ξύλου, επικλινή οροφή με γυάλινους φεγγίτες και μια all time classic μπάρα. Ξεκινώντας από τη Χαλκιδική, ο Αστέριος Σούσουρας μετέφερε στα Λαδάδικα μια ολόφρεσκη θαλασσινή κουζίνα, που τροφοδοτείται καθημερινά από δικούς του ψαράδες. Μαστόρικα ψησίματα και τηγάνια, αλλά και μπιάνκο ή φρικασέ στον "αγιορείτικο ταβά”, σπάνιοι ψαρομεζέδες, πάστες και όστρακα ή, αν θέλετε, ένα ψάρι head to tail από ωμό ώς μαγειρευτό. Raw bar με ωμά σε πολλές εκδοχές και ενδιαφέρουσα κάβα κρασιών.
Μενού - €35
Καλωσόρισμα: χειροποίητο ψωμί αργής ωρίμανσης, ελιές Χαλκιδικής, πελτές ντομάτας • Λευκή ταραμοσαλάτα • Ελληνική Σαλάτα "Χωριάτικη α λα Τριζόνι" • Μύδια λαδολέμονο, φέτα - Μακεδονικό σαχανάκι • Ψάρι Ημέρας Φρικασέ με άγρια Χόρτα και Κρέμα Σελινόριζας, ή Γαριδομακαρονάδα, Κρέμα Μπουγιουρντί • Αρμενοβίλ Τριζόνι
*στην τιμή περιλαμβάνεται φιάλη κρασί (Κτήμα Πόρτο Καρά) ή ούζο (Μαγεία Αποστολάκη)
Χαρούπι / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας
Σ' έναν καλόγουστο χώρο, που εκφράζει με σύγχρονο τρόπο την κρητική λιτότητα, ο Μανώλης Παπουτσάκης διδάσκει στα Λαδάδικα την κουζίνα του τόπου του, στοχεύοντας στην αυθεντικότητα των γεύσεων με πολλές πρώτες ύλες από την Κρήτη, ατόφιες συνταγές αλλά και κάποια πετυχημένα twists που δεν ξεφεύγουν από το θέμα. Ποκιλία από χανιώτικα καλιτσουνάκια, γαμοπίλαφο με ζυγούρι, κουνέλι οφτό, μελάτοι κρόκοι με κρέμα στάκας και τρούφα και must το γαλακτομπούρεκο με στακοβούτυρο. Στα συν, η εκλεκτή ποικιλία κρητικών τυριών και αποσταγμάτων και η λίστα κρασιών του κρητικού αμπελώνα.
Μενού - €45
Ψωμί • Ντάκος ταρτάκι • Χόρτα σχάρας, ανθότυρο • Μαραθόπιτα • Σαρικοπιτάκι • Ραβιόλι • Αρνάκι με σκιουφιχτά, ή Μελιτζάνες με στριφτούδια • Μπεζές
Τα μενού όλων των βραβευμένων εστιατορίων μαζί με τις τιμές τους βρίσκονται στην ειδική ιστοσελίδα, ενώ σε ό,τι αφορά τα πρακτικά, το event πραγματοποιείται 4 ημέρες την εβδομάδα (Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή) και οι κρατήσεις γίνονται τηλεφωνικά απευθείας στα εστιατόρια.
Παράλληλα, όσες πληρωμές πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά στην ειδική ιστοσελίδα, ή επιτόπου στα εστιατόρια με κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς, μπαίνουν σε κλήρωση για δύο μεγάλα γαστρονομικά τριήμερα για δύο άτομα, με διαμονή στο ξενοδοχείο "Grande Bretagne" και δείπνα στα βραβευμένα εστιατόρια "GB Roof Garden" και "SENSE Restaurant", αλλά και για τριάντα δείπνα των δύο ατόμων σε βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα. Κάθε συναλλαγή με κάρτα της Τράπεζας Πειραιώς στα βραβευμένα εστιατόρια αντιστοιχεί σε μία συμμετοχή στην κλήρωση, ενώ κάθε online προπληρωμή για τα βραβευμένα μενού στο εξασφαλίζει 5 συμμετοχές.