Το πιο συναρπαστικό γαστρονομικό event της χρονιάς, οι Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας, έχει ήδη βάλει φωτιά στα τηγάνια του: Από 12 Σεπτεμβρίου έως και 9 Οκτωβρίου, οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς μάς στρώνουν τραπέζι σε περισσότερα από 100 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες ανά την επικράτεια, που ανοίγουν τη σάλα τους για μια γαστρονομική εξτραβακγκάντσα απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, με πρωταγωνιστές τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν φέτος με Χρυσό Σκούφο, Top Notch ή/και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, με ειδικά μενού σε ακόμη πιο ειδικές τιμές!
Ιδανική αφορμή, δηλαδή, για ξεχωριστά dinners σε μερικά από τα καλύτερα σαλόνια της Αθήνας: εκεί όπου τα κομψοτεχνήματα του πιάτου, συναγωνίζονται την εντυπωσιακή ατμόσφαιρα της σάλας.
GB Roof Garden / 1 Χρυσός Σκούφος
Με την πρόσφατη ριζική του ανακαίνιση να αποτελεί ιδανική αφορμή για να το ξαναγνωρίσουμε, το εμβληματικό εστιατόριο του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία αποτελεί ένα από τα ωραιότερα σαλόνια της Αθήνας, με κλασική πολυτέλεια, αριστοκρατική ατμόσφαιρα και μια ονειρική θέα της Ακρόπολης να σαγηνεύουν το μάτι. Ανάλογο του χώρου είναι το μενού με φίνα πιάτα μοντέρνας κουζίνας και χρήση εκλεκτών υλικών από τον ταλαντούχο chef Νίκο Λιόκα, υπό την εποπτεία του βραβευμένου executive chef Αστέριου Κουστούδη. Εκτενής και πολύ ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών, με τον διακεκριμένο sommelier Βαγγέλη Ψωφίδη να προτείνει εύστοχες και ιδιαίτερες αρμονίες. Σέρβις εξαιρετικό, ανάλογο του χώρου.
Μενού - €85
Ταρτάρ από μοσχάρι γεμιστό σε κολοκύθι, μυζήθρα, σάλτσα gribiche και βατόμουρο • Μελιτζάνα bio τσακώνικη, ψητή και καπνιστή με σκόρδο και γλάσο ντομάτας • Calamarata με βασιλικό καβούρι, πικάντικη γκρεμολάτα και σάλτσα καβουριού • Καρέ αρνιού στα κάρβουνα, λουκάνικο με μαντζουράνα, τσαλαφούτι, ελιές καλαμών και σάλτσα ρομέσκο • Μαριναρισμένες φράουλες, streusel λεμόνι, μαρμελάδα φράουλα με ιβίσκο, σορμπέ φράουλα, αφρός από ξινόγαλο και τραγανή μαρέγκα
Makris Athens / 1 Χρυσός Σκούφος
Η ναυαρχίδα των εστιατορίων "Makris" που δημιουργήθηκε από τα Domes Resort, με επικεφαλής τον βραβευμένο Πέτρο Δήμα στέκεται ψηλά στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας. Η κουζίνα του Δήμα κινείται ελεύθερα και δημιουργικά, στηριγμένη κυρίως πάνω σε ελληνικά προϊόντα με την πλειοψηφία των λαχανικών από τη φάρμα του με την εποχικότητα των πρώτων υλών και τη βιωσιμότητα να αποτελούν βασικές αρχές της φιλοσοφίας του.
Μενού - €70
Το Καλωσόρισμα του Σεφ • Cappuccino Μανιταριού / Brioche Feuilletée / Τρούφα • Καρπάτσιο Μπακαλιάρου / Σύγκλινο Μάνης / Σαν Μιχάλη Σύρου • Το Ζυμωτό Ψωμί • Ορτύκι Κερκυραϊκό / Σελινόριζα / Jus / Ανθοδέσμη • Προ Επιδόρπιο • To Κονσέρτο της Φράουλας • Μικρά Γλυκίσματα
Milos Estiatorio / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας
Το πιο διάσημο ελληνικό εστιατόριο στον κόσμο αποτελεί, στην αθηναϊκή του εκδοχή, το γαστρονομικό επίκεντρο του πρώτου "Xenodocheio Milos", το οποίο στεγάζεται σε ιστορικό νεοκλασικό απέναντι από την Παλιά Βουλή. Λευκό μάρμαρο, τέχνη και θέρμη ξύλου σκηνογραφούν την κομψή σάλα, ενώ η εντυπωσιακή ψαριέρα, γεμάτη εκλεκτά καλούδια, προϊδεάζει για μια κορυφαία θαλασσοφαγία αλά ελληνικά.
Μενού - €60
Σασίμι τσιπούρας, γυαλιστερή, κυδώνι, σολομός ταρτάρ και καπνιστό χέλι • Ώριμες ντομάτες, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αφράλα και φέτα • Χταπόδι Λήμνου ψητό, με φάβα Σαντορίνης • Ψάρι ψητό με κάπαρη Σαντορίνης, λαδολέμονο και άγρια χόρτα εποχής • Λουκουμάδες με σπιτικό παγωτό
Παπαϊωάννου Καβούρι & Κεφαλάρι / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας
Η φωτεινή και ευρύχωρη σάλα καταλήγει σε ένα καταπληκτικό deck που κυριολεκτικά βρίσκεται πάνω στη θάλασσα στον Παπαϊωάννου του Καβουριού, ενώ στο Κεφαλάρι η εντυπωσιακή, αστική σάλα στους τόνους του λευκού αγκαλιάζει με κομψότητα τους επισκέπτες. Στην κουζίνα ο Γιώργος Παπαϊωάννου αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις πάντα ποιοτικές πρώτες ύλες που επιλέγει, προσφέροντας γεύσεις ξεκάθαρες και πιάτα που επικεντρώνονται στην ουσία της φρεσκάδας και στις άψογες τεχνικές.
Μενού - €60
Ψωμί • Ταραμοσαλάτα • Ταρτάρ τόνου • Σασίμι σφυρίδα • Σαλάτα Παπαϊωάννου • Καλαμάρι τηγανητό • Γαριδάκι τηγανητό • Χταπόδι σχάρας • Ροφός αχνιστός
Σπονδή / 1 Χρυσός Σκούφος
Το κλασικό fine dining εστιατόριο, που έχει γράψει ιστορία στην αθηναϊκή εστίαση, απλώνει τη φίνα art de la table του στις ατμοσφαιρικές αίθουσες με τους πέτρινους τοίχους του νεοκλασικού της οδού Πύρρωνος, ενώ η κομψή κλειστή αυλή προσφέρεται για τα πιο ζεστά βράδια. Η σύγχρονη κουζίνα, που επιμελείται ο βραβευμένος σεφ Arnaud Bignon, πατάει σε γαλλική βάση και εστιάζει στην πρώτη ύλη της εποχής, που αναδεικνύεται με τεχνική και ευφάνταστους συνδυασμούς. Ποικιλία εξαιρετικών τυριών από το πλούσιο τρόλεϊ και πολύ καλή λίστα κρασιών.
Μενού - €130
Πατάτα: Ξυνολάπαθο, Αυγά Σολωμού • Καπνιστό Χέλι: Αγγούρι, Γιαούρτι, Χρένο • Λαβράκι: Ponzu, Κρεμμύδι, Μπανάνα, Finger Lime • Μοσχάρι: Ταμάρινδος, Μανιτάρια Ζιρόλ, Καρότο, Τζίντζερ, Λουΐζα • Gin Ukiyo: Αγγούρι, Λεμόνι • Μαύρο Σουσάμι: Καρύδα, Χρένο, Yuzu • Βατόμουρο: Καφές, Κακάο, Μαύρο Σκόρδο
Τηλέμαχος Athens / Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας
Εντυπωσιακή σάλα με τη θερμή πολυτέλεια του ξύλου και μητροπολιτικό αέρα στην πάλαι ποτέ Στοά Απότσου, σημείο αναφοράς του κέντρου της πόλης, όπου ο Γιώργος Τσιλιγκίρης ξεδιπλώνει τη βαθιά του γνώση για την εκλεκτή κρεατοφαγία. Η γευστική γκάμα ανοίγει με εξαιρετικό ταρτάρ και περιλαμβάνει μια ποικιλία κρεάτων στα κάρβουνα ή στη σούβλα, από αρνάκι γάλακτος μέχρι rib eye, παραδοσιακά μαγειρευτά, εκλεκτές κοπές κρεάτων ωρίμανσης από Ελλάδα και εξωτερικό, με ζηλευτή ακρίβεια στο ψησίμο. Πλούσια και ψαγμένη wine list με ειδίκευση στις νεοκοσμίτικες φιάλες, αλλά και τον ελληνικό αμπελώνα.
Μενού - €40
Τάρταρ από εκλεκτό βοδινό σιτεμένο κρέας • Βοδινό μπιφτέκι από κρέας ωρίμανσης • Διάφραγμα black Angus • Παιδάκια και μπιφτέκι προβατίνας • Γλυκό ημέρας
--
Τα μενού όλων των βραβευμένων εστιατορίων μαζί με τις τιμές τους βρίσκονται στην ειδική ιστοσελίδα, ενώ σε ό,τι αφορά τα πρακτικά, το event πραγματοποιείται 4 ημέρες την εβδομάδα (Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή) και οι κρατήσεις γίνονται τηλεφωνικά απευθείας στα εστιατόρια.
Παράλληλα, όσες πληρωμές πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά στην ειδική ιστοσελίδα, ή επιτόπου στα εστιατόρια με κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς, μπαίνουν σε κλήρωση για δύο μεγάλα γαστρονομικά τριήμερα για δύο άτομα, με διαμονή στο ξενοδοχείο "Grande Bretagne" και δείπνα στα βραβευμένα εστιατόρια "GB Roof Garden" και "SENSE Restaurant", αλλά και για τριάντα δείπνα των δύο ατόμων σε βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα. Κάθε συναλλαγή με κάρτα της Τράπεζας Πειραιώς στα βραβευμένα εστιατόρια αντιστοιχεί σε μία συμμετοχή στην κλήρωση, ενώ κάθε online προπληρωμή για τα βραβευμένα μενού στο εξασφαλίζει 5 συμμετοχές.