Το πιο συναρπαστικό γαστρονομικό event της χρονιάς, οι Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας, έχει ήδη ζεστάνει τις κατσαρόλες του! Από 12 Σεπτεμβρίου έως και 9 Οκτωβρίου, οι Χρυσοί Σκούφοι, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας και η Τράπεζα Πειραιώς μάς περιμένουν σε περισσότερα από 100 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες ανά την επικράτεια, που ανοίγουν τη σάλα τους για μια μεγάλη γευστική γιορτή: μια γαστρονομική εξτραβακγκάντσα που μας ταξιδεύει απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, με πρωταγωνιστές τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν φέτος με Χρυσό Σκούφο, Top Notch ή/και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. Ειδικά μενού σε ακόμη πιο ειδικές τιμές μας περιμένουν στα καλύτερα τραπέζια τις Ελλάδας, και σπουδαία γαστρονομικά δώρα να ψάχνουν τυχερούς αποδέκτες στο τέλος αυτού του μεγάλου χάπενινγκ.
Αν όμως θέλετε να απολαύσετε όχι μόνο τις δημιουργίες πάνω στο τραπέζι, αλλά και τους ανθρώπους γύρω απ’ αυτό, και δεν ξέρετε ποιο εστιατόριο να πρωτοδιαλέξετε, ιδού μερικές προτάσεις ενδεδειγμένες για παρεΐστικη απόλαυση, κομπλέ με τα μενού τους.
Βασίλαινας
Με περισσότερο από έναν αιώνα ιστορίας στην αθηναϊκή εστιατορική σκηνή, η ανοιχτόκαρδη σάλα του Βασίλαινα, στη σκιά του υπό ανανέωση Hilton, είναι για τους εκατοντάδες θαμώνες του μια προέκταση του δικού τους σαλονιού. Μεγάλες παρέες και οικογενειακά μαζώματα σκορπούν αέρα γιορτής στην ατμόσφαιρα, ενώ η κουζίνα, με ηγέτη της τον σεφ Μάνο Γαρνέλη, κινείται στη φίνα πλευρά του comfort, με αδυναμία στις γεύσεις της θάλασσας και zero waste φιλοσοφία.
Μενού - €50
Χειροποίητο προζυμένιο ψωμί ξυλόφουρνου • Amuse bouche • Ταραμοσαλάτα "Βασίλαινας" με τραγανές αραβικές πίτες • Ταρτάρ τόνου με αβοκάντο, φύκια, ξινόμηλο • Καλαμάρι ψητό, τσιγαρέλι με μελάνι σουπιάς, οσπριοσαλάτα, chorizo • Κεμπάπ ψαριού, μελιτζανοσαλάτα, ψητά πομοντόρια, harissa • Μπακαλιάρος σε κρούστα, σκορδαλιά με φιστίκι Αιγίνης, παντζάρια στη θράκα • Μοσχάρι Νάξου, μανέστρα, αρσενικό Νάξου • Σοκολάτα: Μους από πραλίνα σοκολάτας, κρέμα καραμελωμένης λευκής σοκολάτας, sorbet μοσχολέμονο
Pharaoh
Η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και οι κρητικές καταβολές του βραβευμένου σεφ Μανώλη Παπουτσάκη, συναντούν τις ταξιδιωτικές αναφορές των συνιδιοκτητών Φώτη Βαλλάτου, Πέρυ Παναγιωτακόπουλου και Δημήτρη Πλατανιά, σε έναν μοντέρνο χώρο που συνδυάζει μητροπολιτισμό και οικειότητα. Εδώ η εξαιρετική πρώτη ύλη μαγειρεύεται αποκλειστικά με φωτιά (ξυλόφουρνος, μασίνα, σχάρα), ενώ οι εκλεκιστικές επιλογές στο soundtrack, κυρίως με βινύλια, προσθέτουν στην ιδιοσυγκρασιακή αύρα του χώρου.
Μενού - €45
Ψωμί • Ντάκος, γαλομυζήθρα • Χόρτα σχάρας, μανούρι • Ντολμαδάκια, γιαούρτι • Όσπριο γάστρας • Λαδερό ημέρας, ή Πετεινός, αρνί ή μοσχάρι με γαρνιτούρα ημέρας • Επιδόρπιο ημέρας
Τραβόλτα
Ψαροφαγικό τοπόσημο ολόκληρης της Αθήνας πια, η θαλασσινή ταβέρνα των Σπύρου και Βασίλη Λιάκου (οι άνθρωποι πίσω από το "Base Grill", επίσης) μιξάρει ρετρό γοητεία στη σάλα, με μοντέρνα προσέγγιση στο πιάτο, τιμώντας όσο λίγες την εξαιρετική (και κατά περιπτώσεις δυσεύρετη) πρώτη ύλη. Θεματοφύλακας της χαλαρής ατμόσφαιρας είναι το σβέλτο, φιλικό, αλλά και διακριτικό σέρβις, έξτρα πόντους δίνει ο ατμοσφαιρικός κήπος στο βάθος, όσο κρατούν ακόμη τα ζεστά απογεύματα, ενώ θα χάσετε αν δεν συνδυάσεται την ψαροφαγία σας με τις ευκαιρίες κρασό- και αποσταγματοποσίας που προσφέρει η λίστα.
Μενού - €50
Καρπάτσιο τσιπούρας με αχινό • Ξεφλουδισμένη ντομάτα με άγρια ρόκα και κατσικίσιο τυρί • Ταραμοσαλάτα με αυγά σολομού • Κοντοσούβλι με φρέσκο καλαμάρι • Σπετσοφάι με λουκάνικα σουπιάς • Κοντοσούβλι μπαρμπούνι • Πάβλοβα ή προφιτερόλ
Ark
Το αποικιακό ντεκόρ και η θέα στα κύματα της Γλυφάδας εκπέμπουν κοσμοπολίτικα vibes, η ζωηρή διάθεση και το προσεγμένο crowd φτιάχνουν ξεχωριστή ατμόσφαιρα, η ανεβασμένη μουσική και τα προσεγμένα κοκτέιλς χτίζουν mood δυναμικής εξόδου, το κλου της υπόθεσης όμως παραμένει σταθερά η κουζίνα του βετεράνου σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, που ανανεώνει την ελληνική κουζίνα με ευφάνταστες πινελιές σε κλασικές γεύσεις και ιδιαίτερη έμφαση στην προσεγμένη πρώτη ύλη.
Μενού - €60
Φρεσκοψηµένο ψωμί µε ελιές και ξύγαλο από την Κρήτη • Καλαμάρι µε φιδέ, ζωμό σύγκλινο και αφρό γραβιέρας • Ντολμάς μπακαλιάρου µε κολοκύθι, λουΐζα και σάλτσα από φούσκες • Απαλή κρέμα εσπεριδοειδών µε λουΐζα και λευκή σοκολάτα µε σορμπέ ροδάκινο
Τα μενού όλων των βραβευμένων εστιατορίων μαζί με τις τιμές τους βρίσκονται στην ειδική ιστοσελίδα, ενώ σε ό,τι αφορά τα πρακτικά, το event πραγματοποιείται 4 ημέρες την εβδομάδα (Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή) και οι κρατήσεις γίνονται τηλεφωνικά απευθείας στα εστιατόρια.
Παράλληλα, όσες πληρωμές πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά στην ειδική ιστοσελίδα, ή επιτόπου στα εστιατόρια με κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς, μπαίνουν σε κλήρωση για δύο μεγάλα γαστρονομικά τριήμερα για δύο άτομα, με διαμονή στο ξενοδοχείο "Grande Bretagne" και δείπνα στα βραβευμένα εστιατόρια "GB Roof Garden" και "SENSE Restaurant", αλλά και για τριάντα δείπνα των δύο ατόμων σε βραβευμένα εστιατόρια ανά την Ελλάδα. Κάθε συναλλαγή με κάρτα της Τράπεζας Πειραιώς στα βραβευμένα εστιατόρια αντιστοιχεί σε μία συμμετοχή στην κλήρωση, ενώ κάθε online προπληρωμή για τα βραβευμένα μενού στο εξασφαλίζει 5 συμμετοχές.