Η "Focacceria Napul’e" έφερε ναπολιτάνικη νοστιμιά στη γειτονιά της Μητροπόλεως

Ο σπουδαίος pizzaiolo (και συνιδιοκτήτης) του Napul’e της Βάρης, Francesco Granata, υπογράφει ένα ολοκαίνουριο street food στέκι στη γειτονιά της Μητρόπολης, με πρωταγωνιστή την ολόδικιά του, χειροποίητη φοκάτσια, και guest stars τα ίσως καλύτερα arancini της πόλης.

Focacceria Napule σάντουιτς στο Κέντρο

Η φοκάτσια δεν είναι κάτι καινούριο για τις ψωμοσυνήθειες της πόλης: αφράτη, μυρωδάτη και λαδερή, την έχουμε γνωρίσει καλά από τους φούρνους νέας γενιάς, αλλά κι από εστιατόρια με ανησυχίες στις ζύμες τους – ίσως την έχουμε, μάλιστα, γνωρίσει καλύτερα κι από τη "δική μας" λαδένια Κιμώλου, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία. Η φοκάτσια του Francesco Granata, πάντως, του σπουδαίου pizzaiolo (και συνιδιοκτήτη, με τη σύζυγό του, Μάγκυ Ταμπακάκη) του Napul’e στη Βάρη, δεν είναι σαν τις άλλες.

Focacceria Napule σάντουιτς στο Κέντρο

Πιο μαστιχωτή, πιο flat και πολύ πιο ανάλαφρη απ’ τις τυπικές (κι ίσως πιο κοντά στην τοσκανέζικη ξαδέρφη της, την schiacciata), η ζύμη για τη φοκάτσα του "Foccaceria Napul’e” προέκυψε απ’ την ανάγκη του Francesco να αναπτύξει μια εκδοχή του τζενοβέζικου flatbread που να μην περιλαμβάνει ελαιόλαδο στην προετοιμασία ("όσο κι αν μου αρέσει, με κάνει να φουσκώνω", μου λέει), αλλά και να έχει ελάχιστη μαγιά ("βάζω μόνο 0,8 γρ στο κιλό, όταν η τυπική συνταγή ζητάει 1,5 γρ", επισημαίνει με περηφάνεια). Ξεκίνησε τη διαδρομή της από τα καλαθάκια ψωμιού στη Βάρη, δοκιμάστηκε ως πιάτο ημέρας στο εστιατόριο με διάφορες γεμίσεις τον περασμένο χειμώνα, και τώρα ήρθε η ώρα της για solo καριέρα, σε ένα μικροσκοπικό πόστο (μια "τρύπα στον τοίχο", που θα έλεγαν οι Αμερικάνοι) με λίγα τραπεζάκια έξω και μια μπάρα με σκαμπό στη στοά, εκεί όπου η οδός Πετράκη συναντά τη Φωκίωνος για να βγουν μαζί στην πλατεία της Μητρόπολης.

Focacceria Napule σάντουιτς στο Κέντρο Francesco Granata

Η ζύμη προετοιμάζεται στη Βάρη καθημερινά κι έρχεται φρέσκια, φουσκωμένη κι έτοιμη για φούρνισμα στον πάνω όροφο του νέου spot που εγκαινίασε ο σεφ, με συνιδιοκτήτρια την Άννα Τασιούλα πριν από λίγες μέρες. Ύστερα κόβεται στη μέση κι υποδέχεται φίνα ιταλικά αλλαντικά (από το παλιό χασάπικο του παππού του Francesco στη Νάπολη κάποια, όπως το τοσκανέζικο σαλάμι με μάραθο, ή η καλαμπρέζικη σπιανάτα, κι από επιλεγμένους παραγωγούς κάποια άλλα, όπως η μορταδέλα με τρούφα, ή το καποκόλο από χοιρινό λαιμό), παρέα με ζουμερά λαχανικά και κοντιμέντα που ετοιμάζει ο σεφ με δικές του συνταγές, και μεταμορφώνεται σε πληθωρικά σάντουιτς, που γεμίζουν το στόμα ζουμερές γεύσεις κι εντάσεις, με ιταλιάνικο ταμπεραμέντο. Δοκιμάστε, λόγου χάρη, τη Focaccia del Capo, την αγαπημένη του σεφ δηλαδή, με τόσο – όσο καυτερή σάλτσα nduja, ψητή μελιτζάνα, χειροποίητη ψητή πορκέτα και πάστα ελιάς, ή την Focaccia Italiana με βελούδινο prosciutto San Danielle, αυθεντική μοτσαρέλα, μυρωδάτο πέστο φιστικιού και ζουμερά ντοματίνια κονφί, και θα καταλάβετε γιατί τα χαρτάκια με το λογότυπο της Foccaceria Napul’e έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν τις βόλτες τους σε όλο το Κέντρο.

Focacceria Napule σάντουιτς στο Κέντρο

Προς Θεού, όμως, μην προσπεράσετε τα arancini: τα μικρά τηγανητά μπαλάκια από ριζότο, με λιωμένη μοτσαρέλα στην καρδιά τους, είναι ένα σνακ που δύσκολα βρίσκεις στην Αθήνα. Εδώ λοιπόν όχι απλά το βρίσκεις, αλλά είναι ίσως τα καλύτερα της πόλης. Σε τέσσερις παραλλαγές τα ετοιμάζει ο σεφ, κι οι δύο που δοκιμάσαμε (Carbonara και Calabrese), πέρα από την πολύ καλή τεχνική στην τραγανή κρούστα και το ωραίο δάγκωμα στο ρύζι, ήταν τόσο πυκνές και πλήρεις σε γεύση, που αν πέρναγε απ’ το χέρι μας, θα φροντίζαμε να μπει και η λέξη "arancineria" στον τίτλο του μαγαζιού – ίσως, μάλιστα, σε πρώτη θέση στη μαρκίζα...

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Napul’ è

Bασιλέως Kωνσταντίνου 43, Βάρη
  • Ethnic κουζίνες

Focacceria Napul’e

Πετράκη 30, κέντρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: 4 εστιατόρια για κορυφαίο sushi σε ειδικές τιμές

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, και μας καλεί ζήσουμε κορυφαίες γαστρονομικές συγκινήσεις σε εξαιρετικές τιμές – ιδανική αφορμή για επίσκεψη σε 4 από τα καλύτερα εστιατόρια για sushi στη χώρα, με ειδικά μενού που κάνουν τις τιμές… sashimi.

26/09/2024

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Τα 15 καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας της χώρας σε σούπερ τιμές

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό event της χρονιάς είναι εδώ, και μας καλεί ζήσουμε κορυφαίες γαστρονομικές συγκινήσεις σε εξαιρετικές τιμές – ιδανική αφορμή για να γνωρίσουμε τα εστιατόρια εκείνα που τιμούν την κουζίνα της χώρας, πετυχαίνοντας κορυφαίες επιδόσεις Χρυσού Σκούφου με άρωμα ελληνικό.

Ένα ιδανικό Σαββατοκύριακο στην Αθήνα: "Fellows" και Cine Πολεμικό σε μια απολαυστική συνάντηση γεύσεων και σινεμά

Το "Fellows" και ο θερινός Cine Πολεμικό προσφέρουν την τέλεια συνδυαστική πρόταση για ένα ιδανικό Σαββατοκύριακο στην πόλη.

5 γευστικές αποδράσεις στο Περιστέρι

Από casual all-day χώρους μέχρι εστιατόρια που προτείνουν ασιατικές γεύσεις, οι επιλογές είναι πολλές και ποικίλες.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην περιφέρεια

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, και μας καλεί ζήσουμε κορυφαίες γαστρονομικές συγκινήσεις σε εξαιρετικές τιμές – τόσο που… σ’ αυτά τα κορυφαία εστιατόρια ψαριού της περιφέρειας, δε θα μείνει ούτε λέπι!

5 εστιατόρια στο Χαλάνδρι που αξίζει να δοκιμάσεις

Από ιταλικές και μεξικάνικες γεύσεις μέχρι cozy brunch spots, το Χαλάνδρι προσφέρει γαστρονομικές εμπειρίες που θα ικανοποιήσουν κάθε απαιτητικό ουρανίσκο.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Τα καλύτερα εστιατόρια για κρέας της Ελλάδας σε μοναδικές τιμές

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, και μας καλεί ζήσουμε κορυφαίες γαστρονομικές συγκινήσεις σε εξαιρετικές τιμές, απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας. Και για να περάσουμε κατευθείαν στο ψητό, ελάτε να σημειώσουμε μαζί τα καλύτερα εστιατόρια για κρέας της χώρας.