Τι θα τρώμε στον "Asωtos", Μιχάλη Μερζένη;

Πειραγμένα ελληνικά κλασικά και απροσδόκητες πρώτες ύλες, επιλεγμένες με επιμέλεια, θα αποτελέσουν την καρδιά του μενού στο νέο καλοφαγικό στέκι του Παγκρατίου που θα πάρει τη θέση του "Frater and Sorror", αλλά τα πράγματα δεν τελειώνουν εκεί.

Ο σεφ Μιχάλης Μερζένης στο La Meat Maison © Δημήτρης Σκιγκόπουλος

Χρόνια έψαχνε τον τρόπο, το μέρος και την ομάδα με την οποία θα έστηνε κάτι δικό του ο Μιχάλης Μερζένης, ένας από τους πιο ανήσυχους, μερακλήδες σεφ της Αθήνας και των νησιών, και να που ήρθε η ώρα του: "Asωtos" θα είναι το όνομά του, το Παγκράτι η γειτονιά του και η πλατεία Προσκόπων η έδρα του. Με τους hitmakers Λέλο Γεωργόπουλο (The Clumsies, Loco κ.ά.) και Παναγιώτη Κουτσουμπή - Νικόλα Σπυρόπουλο (Poco a Poco, Forte κ.ά) μαζί του στο επιχειρηματικό σχήμα, θα τον συναντάμε  εκεί που μέχρι πρότινος στεγαζόταν το Frater & Soror, σε ένα concept που θα κινείται σε comfort bistronomie μοτίβα με έντονο το ελληνικό άρωμα και απροσδόκητες επιλογές στην προσεγμένη πρώτη ύλη. Με στόχο εγκαινίων τα μέσα του Οκτώβρη, ο "Asωtos" θα λειτουργήσει αρχικά για dinner, ενώ τα Σαββατοκύριακα θα ανοίγει από νωρίς για πρωινό, με τηγανόψωμα, καγιανά και πίτες απ’ τον ξυλόφουρνο να απλώνουν μυρωδιές στην πλατεία.

Αλλά, καλύτερα, ας μας τα πει ο ίδιος.

> Ήθελα χρόνια να κάνω αυτό το βήμα, να φτιάξω δηλαδή το δικό μου μαγαζί, και τώρα ήρθε η ώρα. Θα είμαι παρών στην κουζίνα – αν εξαιρέσεις μερικές μέρες το μήνα που θα πρέπει να είμαι στο Μοντρεάλ για τα εστιατόρια του ξενοδοχείου "Nelligan" που επιμελούμαι – και ό,τι βγαίνει στο πιάτο θα είναι εντελώς Μερζένης. Επικεφαλής στην κουζίνα θα είναι ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, που πέρσι δούλεψε στο "Gorlomi” και μαζί του ο Βαγγέλης Κωσταρέλος, με προϋπηρεσία στο "Noema”, στο "Bachanalia”, στο "Βαρούλκο και αλλού. Και με τους δυο έχω δουλέψει χρόνια και είναι εξαιρετικοί.

> Η κουζίνα θα έχει ελληνικό πρόσημο, με πρώτη ύλη από επιλεγμένους παραγωγούς και πρώτο μας μέλημα είναι να δουλέψουμε υλικά που δεν είναι πολυφορεμένα, αφ’ ενός για να δώσουμε το δικό μας στίγμα στο τι είναι ελληνική γεύση σήμερα, αφ’ ετέρου για να κρατήσουμε χαμηλά τις τιμές, γιατί η ακρίβεια είναι μεγάλη πληγή για τον κόσμο που θέλει να βγαίνει σε εστιατόρια. Έτσι, σε κρέας θα δουλέψουμε κυρίως γίδι, πρόβατο, φραγκόκοτα και επιλεγμένο μοσχάρι, κι αργότερα θα δοκιμάσουμε το κυνήγι.

>Επίσης θα ψαχτούμε πολύ με την ελληνική παράδοση, για παράδειγμα ίσως κάνω έναν ιδιαίτερο λαχανοντολμά, με ολόκληρο το λάχανο γεμιστό με κιμά, κομμένο σε φέτα και γαρνιρισμένο με ένα λαδολέμονο Μερζένης – style. Θα έχουμε και κάποια πράγματα από τη θάλασσα – ήδη έχω στο μυαλό μου ένα ζυμαρικό θαλασσινών λόγου χάρη – ενώ θα χρησιμοποιήσουμε πολύ το καπνιστήριο και τον ξυλόφουρνο που έχει μέσα το μαγαζί: θα κάνουμε χειροποίητες πίτες, για παράδειγμα.

> Μεγάλη έμφαση θα δώσουμε και στο πρωινό: θα σερβίρεται τα Σαββατοκύριακα και θα είναι κι αυτό ελληνόκεντρο. Δεν θα έχουμε benedict και αβοκάντο, δηλαδή. Θα έχουμε καγιανάδες, θα έχουμε τις πίτες απ’ τον ξυλόφουρνο που λέγαμε, θα έχουμε τηγανήτες, τηγανόψωμα, τέτοια πράγματα.

> Θα δουλέψουμε πάρα πολύ και τη μπάρα μας, θα φροντίσουμε να είναι ένας χώρος πολύ φιλικός για κάποιον που θα θέλει να κάτσει για ένα χαλαρό ποτό με ζωηρή μουσική και ένα ωραίο τσιμπολόι, ή ακόμη καλύτερα για ένα κρασί, γιατί θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στην κάβα – ο σομελιέ μας είναι ο Πέτρος Μαθιουδάκης.

> Το μαγαζί ως χώρος είναι έτοιμο, μόνο κάποια καλιμπραρίσματα στον ήχο κάνουμε, κι ύστερα περιμένουμε στολές, ποδιές, πιάτα και λοιπά. Στόχος είναι να ανοίξουμε στα μέσα Οκτωβρίου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: 4 εστιατόρια για κορυφαίο sushi σε ειδικές τιμές

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, και μας καλεί ζήσουμε κορυφαίες γαστρονομικές συγκινήσεις σε εξαιρετικές τιμές – ιδανική αφορμή για επίσκεψη σε 4 από τα καλύτερα εστιατόρια για sushi στη χώρα, με ειδικά μενού που κάνουν τις τιμές… sashimi.

26/09/2024

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Τα 15 καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας της χώρας σε σούπερ τιμές

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό event της χρονιάς είναι εδώ, και μας καλεί ζήσουμε κορυφαίες γαστρονομικές συγκινήσεις σε εξαιρετικές τιμές – ιδανική αφορμή για να γνωρίσουμε τα εστιατόρια εκείνα που τιμούν την κουζίνα της χώρας, πετυχαίνοντας κορυφαίες επιδόσεις Χρυσού Σκούφου με άρωμα ελληνικό.

Ένα ιδανικό Σαββατοκύριακο στην Αθήνα: "Fellows" και Cine Πολεμικό σε μια απολαυστική συνάντηση γεύσεων και σινεμά

Το "Fellows" και ο θερινός Cine Πολεμικό προσφέρουν την τέλεια συνδυαστική πρόταση για ένα ιδανικό Σαββατοκύριακο στην πόλη.

5 γευστικές αποδράσεις στο Περιστέρι

Από casual all-day χώρους μέχρι εστιατόρια που προτείνουν ασιατικές γεύσεις, οι επιλογές είναι πολλές και ποικίλες.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι στην περιφέρεια

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, και μας καλεί ζήσουμε κορυφαίες γαστρονομικές συγκινήσεις σε εξαιρετικές τιμές – τόσο που… σ’ αυτά τα κορυφαία εστιατόρια ψαριού της περιφέρειας, δε θα μείνει ούτε λέπι!

5 εστιατόρια στο Χαλάνδρι που αξίζει να δοκιμάσεις

Από ιταλικές και μεξικάνικες γεύσεις μέχρι cozy brunch spots, το Χαλάνδρι προσφέρει γαστρονομικές εμπειρίες που θα ικανοποιήσουν κάθε απαιτητικό ουρανίσκο.

Ημέρες Βραβευμένης Γαστρονομίας: Τα καλύτερα εστιατόρια για κρέας της Ελλάδας σε μοναδικές τιμές

Το πιο δημοφιλές γαστρονομικό χάπενινγκ της χρονιάς είναι εδώ, και μας καλεί ζήσουμε κορυφαίες γαστρονομικές συγκινήσεις σε εξαιρετικές τιμές, απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας. Και για να περάσουμε κατευθείαν στο ψητό, ελάτε να σημειώσουμε μαζί τα καλύτερα εστιατόρια για κρέας της χώρας.