Μετά από ένα πληθωρικό θέρος όσον αφορά το σύμπαν της εστίασης σε νησιά και Αθήνα, η καινούρια σεζόν ξεκινά. Και όπως κάθε καινούριο τέρμινο στα της γεύσης δρώμενα, φέρνει μαζί του μπόλικα φρέσκα εστιατόρια και αρκετές ακόμη αφίξεις που άπτονται του θέματος. Μέρη σαν τα παρακάτω -νέα εστιατόρια και μπαρ- καταφθάνουν προσεχώς.
Τα εστιατόρια που έρχονται
Την αυλαία στα openings του φθινοπώρου ανοίγει το πολυαναμενόμενο 'Taratsa Athens' (ή απλά 'Ταράτσα') -ξεκινά άμεσα και πιο συγκεκριμένα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου- στα ψηλά της οδού Μητροπόλεως, υπό τη γευστική φροντίδα του σεφ Αλέξανδρου Καρακατσάνη.
Πρόκειται για ένα 'εστιατόριο και μπαρ ανοιχτής θέασης', ένα κόνσεπτ γαστρονομικής προσέγγισης αλλά με value for money λογική, ανοιχτές φωτιές, ξυλόφουρνο και ρομπάτα, open kitchen καθώς και απεριόριστη θέα στην Ακρόπολη, που θα λειτουργεί όλο το χρόνο.
Η βάση του είναι η ελληνική κουζίνα αλλά με αρκετά έντονο το ανατολίτικο στοιχείο. Το κομμάτι του μπαρ θα φροντιστεί από την εξαιρετική ομάδα του 'The Bar in Front of the Bar'. Και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρχει έμφαση στη βιωσιμότητα και το zero waste.
Εντός του Σεπτεμβρίου -κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα του τρέχοντος μήνα- θα κάνει ντεμπούτο η χασαποταβέρνα που ετοιμάζουν ο Άρης Βεζενές ('Vezene', 'Birdman', 'Ikigai') μαζί με τον Λέλο Γεωργόπουλο ('The Clumsies', 'Theory', 'Enkelt', 'Odori', 'Knave') και τον Σωκράτη Τούλια, που θα πιάσει πόστο στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων και στο σημείο που μέχρι πρότινος έβρισκε κανείς το 'The Architects of Time'. Το επερχόμενο εστιατόριο 'Manari' (ελληνιστί, 'Μανάρι') θα πατά στις βασικές γευστικές κατευθύνσεις του προαναφερθέντος πλάνου, με σαφή κατεύθυνση στην κρεατοφαγία και αδυναμία στη σχάρα.
To 'Μανάρι' όμως δε θα είναι το μοναδικό πρότζεκτ με το οποίο εμπλέκεται ο Λέλος Γεωργόπουλος, καθώς μαζί με τον Μιχάλη Μερζένη αλλά και τους Παναγιώτη Κουτσουμπή και Νικόλα Σπυρόπουλο παρουσιάζουν τον 'Άσωτο' (ή 'Asωτοs', αν προτιμάς), που θα πάρει χωροταξικά τη θέση του 'Frater & Soror', σε μία μετάβαση που θα ολοκληρωθεί στα μέσα Οκτωβρίου. Το κόνσεπτ θα ακολουθεί το χαλαρό ελληνικό εστιατόριο, με focus στην πρώτη ύλη και τον σεφ Μερζένη επικεφαλής, προφανώς, της κουζίνας.
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, Ερασμία Μπαλάσκα και Δανάη Βορίδου έχουν ως κοινό παρονομαστή στο παρελθόν τους το 'Funky Gourmet', το σπουδαίο εστιατόριο που έφερε 2 αστέρια Michelin στη χώρα μας χάρη στις ευρηματικές αναδιατυπώσεις της ελληνικής γεύσης: Η πρώτη ως head chef (μαζί με τον Νίκο Ρούσσο), η δεύτερη από το ρόλο της chef de cuisine και του ανθρώπου που κρατούσε κοφτερή τη γευστική αιχμή του σημαντικού αυτού ινστιτούτου γαστρονομίας, ενώ η τρίτη της παρέας ως απαραίτητο μέλος εκείνης της ομάδας - τόσο, που όταν έφευγε για μαθητείες πλάι σε σεφ όπως ο Ollie Dabbous (1*) στο Λονδίνο, ο Martín Berasategui (3*), ο Eneko Atxa Azurmendi (3*) στην Ισπανία, ή για το εστιατόριο 'Eleven Madisson Park' (3*) στη Νέα Υόρκη, χρειαζόντουσαν τρία άτομα για να την αντικαταστήσουν.
Οι τρεις κυρίες της γεύσης σμίγουν και πάλι -έχοντας ως συνεργάτες τους Χάρη Σπύρου και Γιάννη Σαλπέα- στο επερχόμενο ψαροφαγικό εστιατόριο 'Iωdio', που καταφθάνει μέσα στον Οκτώβριο και θα γεννηθεί στη γωνία της Λουκιανού με τη Σπευσίππου, στο Κολωνάκι, εκεί όπου κάποτε έβρισκε κανείς το 'Stinking Bishop'.
Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη όμως θα είναι εκείνη που θα επιμεληθεί και το μενού του 'Yaboo', που θα ανοίξει στον Πειραιά και την Ακτή Κονδύλη το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, φιλοδοξώντας να αναβαθμίσει αισθητά στο πεδίο της γαστρονομίας το συγκεκριμένο κομμάτι στο μεγάλο λιμάνι. Ο χώρος του θα είναι μοντέρνος και φωτεινός, με μεγάλα παράθυρα και λίγες βιομηχανικές λεπτομέρειες. Η κουζίνα, την οποία θα τρέχει καθημερινά ο σεφ 'Άγγελος Κοτσίρης, θα ακολουθεί μεσογειακές κατευθύνσεις με τονισμένο έντονα το ελληνικό στοιχείο. Το 'Yaboo' μάλιστα θα είναι ανοιχτό και για lunch.
Ο 'Σίναπος' (που θα τον συναντάς επίσης και ως 'Cιναπος'), μετά από ένα μεγάλο διάστημα σχεδιασμού, αναμένεται να γίνει πραγματικότητα στα μέσα Οκτωβρίου, στο Θησείο. Πρόκειται για ένα project της ομάδας των Γιώργου Μελισσάρη, Γιάννη Μωράκη, Thomas Grubac και Πάνου Πολίτη, μαζί με τον Πάνο Ιωαννίδη, που θα επιμελείται και την κουζίνα του.
Το παλιό 'Coyoacan' θα μεταμορφωθεί σε έναν θαυμάσιο χώρο που θα θυμίζει αστική αυλή. Θα υπάρχει επίσης δωμάτιο αποκλειστικά αφιερωμένο στον ξυλόφουρνο, εμφανή σημεία κρύας κουζίνας και, κερασάκι στην τούρτα, για πρώτη φορά στο εν λόγω σημείο, θα λειτουργήσει ο κήπος στο πίσω μέρος, με την επιβλητική μουριά στο επίκεντρο. Η κουζίνα εδώ θα εξερευνά διάφορα μήκη και πλάτη της ντόπιας γευστικής κουλτούρας, με επικεφαλής τη σεφ Δώρα Σακαγιάννη.
Στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να κάνει την πρεμιέρα της και η 'Osteria Mamma', που ο Βασίλης Στεφανάκης ('Lost Athens', 'Worldx11', 'Dogpound') ετοιμάζει μαζί με τους Ελένη, Μιχάλη, Φάνια και Αντριάνα Σαράντη, καθώς και τη Μαίρη Μινά. Πρόκειται για μία κλασική αλλά παράλληλα και διαφορετική οστερία, η οποία θα λάβει θέση στη γειτονιά του Κεραμεικού και πιο συγκεκριμένα στη γωνία Σαλαμίνος και Παραμυθιάς.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο χώρος θα μοιράζεται σε 4 πλαίσια (chef's table, wine room, εξωτερικά τραπέζια στον πεζόδρομο και σε μία μικρή σάλα με εσωτερική αυλή). Ακριβώς δίπλα και πάνω-κάτω στο ίδιο χωροχρονικό πλαίσιο, το ίδιο team στήνει και την πιτσαρία 'Armando', σε ένα πολύ πιο χαλαρό ύφος και αποκλειστική προσήλωση στο απόλυτο comfort food.
Η... χρυσή Σκούφου θα εμπλουτίσει ακόμη περισσότερο τις προτάσεις της σε φαγητό, καθώς ακριβώς εκεί οι Χάρης Δάρρας και Δημήτρης Καράκογλου (που ίσως γνωρίζεις από άλλα σημαντικά κόνσεπτ όπως η 'Stilvi', στην Πάρο), μαζί με τον Πάνο Κωστόπουλο ετοιμάζουν ένα μοντέρνο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας (αναμένεται στα μέσα Νοεμβρίου), ακριβώς απέναντι από το 'Birdman'.
Το συγκεκριμένο σποτ (το όνομά του οποίου θα γίνει σύντομα γνωστό) θα σηματοδοτήσει μάλιστα και το αθηναϊκό ντεμπούτου του βραβευμένου σεφ Ιπποκράτη Αναγνωστέλη, που θα επιμελείται όσα καταφθάνουν στο πιάτο.
Προς τα τέλη του φθινοπώρου (περίπου στα τέλη Νοεμβρίου), η 'Αίγλη Ζαππείου' θα παρουσιάσει το νέο της πρόσωπο. Θα διαθέτει δύο εστιατόρια (ένα all day και ένα πιο δημιουργικό), με τη γευστική επιμέλεια να ανήκει στους Δήμο Μπαλόπουλο και Γιώργο Κηρύκο. Ηχηρή υπογραφή θα υπάρχει και στα ποτά, τα οποία θα επιμελείται ο Δημήτρης Ρούσσος ('Abstract').
Από τη νέα χρονιά αναμένεται στη Βαρβάκειο το πολύ ενδιαφέρον concept του Trastelis Group, με τις ανοικτές φωτιές και ένα πολύ ηχηρό όνομα στο τιμόνι. Λίγο πριν, περιμένουμε και τη μετακόμιση της βραβευμένης με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin 'Hytra' σε έναν ολοκαίνουριο χώρο στο ιστορικό κέντρο, που κατασκευάζεται αυτή την εποχή αποκλειστικά για το σημαντικό εστιατόριο.
Σε άλλα νέα
- Ο 'Άνταμ Κοντοβάς αναλαμβάνει την επιμέλεια του φαγητού στο 'Rock n Roll Athens', παρουσιάζοντας μία αμερικανική-fusion εκδοχή της κουζίνας του, εξόχως ταιριαστή με το ύφος και την ιστορία του εμβληματικού σημείου του Κολωνακίου. Επικεφαλής εντός της κουζίνας εκεί θα είναι ο επί χρόνια συνεργάτης του Θάνος Μαντζούνης.
- Το 'Ekiben' θα αποκτήσει σύντομα τη δική του σάλα, ώστε να επεκτείνει τη χωριτηκότητά του σε περισσότερες από τις τρεις θέσεις στον πάγκο του 'Ikigai'. Ο Άρης Βεζενές μάλιστα θα λανσάρει και το δισκάδικο 'Birdman records'.
- Στο 'Ami' κάνουν στροφή στην πάστα, με focus περισσότερο στα πιάτα με ζυμαρικά ενώ στο 'Brutus Tavern' θα έχουν φέτος την τιμητική τους οι ισπανικές κοπές.
- Στο πεδίο του street food, το ιταλιάνικο χιτ των ΝΠ, 'Napul’e', ετοιμάζεται να φέρει κάτι από τις γεύσεις του στο κέντρο, με το 'Focacceria Napul’e' που προσεχώς εμφανίζεται στη Μητροπόλεως. Σκούφου και Απόλλωνος θα είναι η γωνία στην καρδιά της πόλης που θα υποδεχθεί και το νέο (τρίτο κατά σειρά) κατάστημα του επιτυχημένου 'Talking Breads'.
Tα μπαρ που καταφθάνουν
Αφίξεις όμως θα υπάρχουν και στο σύμπαν των μπαρ, με προσθήκες που θα έχουν κάτι να πουν και τονώνουν την αθηναϊκή χάρτα στο εν λόγω πεδίο.
"A small group of people who have the same interests and do things together but do not like to include others". Έτσι αναλύεται από το λεξικό της Οξφόρδης η λέξη Coterie. Σε μία πιο ελεύθερη slang απόδοση θα μπορούσαμε να τη μεταφράσουμε και ως κλίκα. Και αυτό -περίπου- το όνομα επιλέγει ο World Class Greece Bartender of the Year 2023 Χρήστος Κλουβάτος (μαζί με τον αδερφό του Θανάση, τον Πασχάλη Καρανικολούδη και τον Ηλία Πέττα) για το πρώτο του μπαρ. Το 'Coterie & bro' καταφθάνει πολύ σύντομα στο Παγκράτι και τον αριθμό 9 της οδού Βρυάξιδος.
Βάση στο τρίπτυχο πολύ καλός καφές/ ολόσωστα ποτά/ φαγητό για κάθε στιγμή, urban chic χαρακτήρας και cool vibes, - όλα με απώτερη κατεύθυνση το motto του μαγαζιού, την "ανεπιτήδευτη ποιότητα".
Στα δυτικά των Αθηνών και το Αιγάλεω, οι Τάσος και Θανάσης Ανδρούτσος ανοίγουν τις επόμενες ημέρες τη φιλόδοξη 'Promenada'. Ένα εξαιρετικά φροντισμένο all day σημείο που ευελπιστεί να στρέψει τα φώτα στη συγκεκριμένη γειτονιά των ΔΠ.
Σοβαρή επένδυση, μεταξύ άλλων, στο μπαρ και τα ποτά, με τον 'Άγγελο Ζεϊμπέκη ('Speakeasy Athens', 'Line') να είναι εκείνος που υπογράφει μία πλήρη λίστα cocktails με σύγχρονες ιδέες και τεχνικές. Φαγητό από τον Βασίλη Γεωγλερή ('Warehouse') και ιδιαίτερη φροντίδα στον καφέ (Wise Cup).
Στο πολυτελές ξενοδοχείο της Κηφισιάς 'Semiramis', το πρωτοποριακό design παίζει σημαντικό ρόλο, όπως άλλωστε και στα υπόλοιπα καταλύματα της δημοφιλούς αλυσίδας της 'YES! Hotels'. Ακριβώς, εκεί θα 'πατά' και το νέο μπαρ του, το 'Koumkan', όσον αφορά το αισθητικό του προφίλ, σε ένα πρότζεκτ που φέρει την υπογραφή της Green Garlic Studios, με curator τον βραβευμένο σεφ και ιδιοκτήτη εστιατορίων 'Άρη Βεζενέ.
Η όλη αίσθηση θα παραπέμπει σε μπαρ ξενοδοχείων από διεθνείς μητροπόλεις, σε έναν οικεία ντιζαϊνάτο χώρο που θα λειτουργεί το βράδυ, τόσο για πελάτες του 'Semiramis' όσο και για εξωτερικούς επισκέπτες. Την εμπειρία του μπαρ θα συμπληρώνει, ασφαλώς, το φαγητό.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και το μπαρ 'Bipolær' στο Χαλάνδρι, που θα σερβίρει τα πρώτα του ποτά στα τέλη Σεπτεμβρίου. Εκεί, η ομάδα του μπαρ θα μεριμνά για twisted classic cocktails εξόχως προσεγμένα, σε ένα κόνσεπτ που θα εξελίσσεται διαρκώς. Θα υπάρχει και ιδιαίτερο bar food στη λογική του μοιράσματος και με ελληνικό πρόσημο από τη Μαρίνα Χρονά ('Το Ρίνι'). Συμπληρωματικά, το 'Bipolær' θα έχει και αέρα καλλιτεχνικού hub.
Προσεχώς, κάπου στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, περιμένουμε το μπαρ του έμπειρου bartender Ηλία Μαρινάκη ('42', 'Zebra' κ.α.), στη μικρή πιάτσα της οδού Μαιάνδρου, που φαίνεται πως μεγαλώνει. Θα ονομάζεται 'Quinn's', ως φόρος τιμής σε ένα αγαπημένο λονδρέζικο σποτ του ιδιοκτήτη αλλά και σαν ευθεία σύνδεση με το παρατσούκλι του πατέρα του, παλιάς καραβάνας στην εστίαση της Πλάκας κατά το παρελθόν.
Άξια προσοχής είναι επιπλέον το 'Τέλειον Hi-Fi bar', που προετοιμάζουν σε ένα παλιό ζαχαροπλαστείο της Κυψέλης οι Κωνσταντίνος Πολατίδης, Πέτρος Χυτήρης, Γιάννης Κοντογεωργάκης και Θανάσης Χατζόπουλος και η 'Amore Spritzeria' της Σκεύη Ερωτοκρίτου ('Blue Bird', 'Joshua Tree'), που θα προστεθεί στο Νέο Κόσμο.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.