Δε θα ήταν υπερβολικό να πούμε πως οι διαχρονικές αρχές του street food είναι λίγο δύσκολο να αλλάξουν, ό,τι κι αν συμβεί. Το φαγητό του δρόμου το σωστό, το χεράτο (κυρίως), οφείλει να είναι γρήγορο, προσιτό οικονομικό ή έστω value for money και ένοχα απολαυστικό. Σίγουρα, οικουμενικά νόστιμο και εύκολα κατανοητό.
Οκ; Προχωράμε. Στην Αθήνα, παρότι για δεκαετίες είχε συνδεθεί με πολύ συγκεκριμένες επιλογές, δείχνει να διανύει τα τελευταία χρόνια περίοδο παρατεταμένης φόρμας, με μπόλικες αξιόλογες προτάσεις να προκύπτουν και να παίζουν μπάλα σχεδόν σε κάθε γαστρονομικό του τερέν.
Συγκεντρώσαμε κάποια από τα πιο πρόσφατα και ενδιαφέροντα κόνσεπτ. Και ένα που έρχεται, με βραβευμένη υπογραφή.
'Hurry Up'
Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου, στο Κουκάκι. Επενδύει σε σοβαρό και φροντισμένο fusion φαγητό του δρόμου, με μπόλικη χειροποίητη παρασκευή και πολλά ελληνικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς.
Δοκιμάζεις οπωσδήποτε πληθωρικά νόστιμο open sandwich με strip loin που ψήνεται άψογα με σπιτική μαγιονέζα μαύρου σκόρδου, τσάτνεϊ κρεμμυδιού και καρότου, χειροποίητες πίκλες, συν ωμό Αρσενικό Νάξου τριμμένο, ρίγανη και ελαιόλαδο, σε μία μπαγκέτα από ξινό προζύμι - custom παραγγελία από μικρό φούρνο της πόλης. Αν θέλεις πάστα, παίρνεις γκιόζα, στιμαρισμένη στην εντέλεια και τηγανητή μόνο στο κάτω μέρος της γκιόζα με γλυκιά κολοκύθα, Αμαρέτο, παλαιωμένο αρσενικό Νάξου και μία εθιστική honey miso σος ή φρέσκο μπουκατίνι με γαρίδα και σάλτσα μπέικον.
'Talking Breads'
Το πιο "ανήσυχο" από τα "παιδιά" του ομίλου S One Hospitality πραγματοποίησε πριν λίγο καιρό το ντεμπούτο του στον Χολαργό, μεταφέροντας εκεί το παλμαρέ των γευστικών επιτυχιών του, όπως το "Tika" και "Satay Sandwich", τα "Pizza Rolls" και το "Mafia Burger". Σε ένα περιβάλλον μητροπολιτικής αισθητικής που θυμίζει υπόγειο σταθμό μετρό και με νεοϋορκέζικα diner καθίσματα, o ιθύνων νους τού 'Talking Breads', chef Χρήστος Τάχιας, αποδεικνύει και εδώ ότι στα θέματα της καλής γεύσης δε χωράνε ψευτοδιλήμματα.
'Nob'
Το πολύ αξιόλογο, μυκονιάτικο 'Meraki' στο 'Cavo Tagoo' και το ενδιαφέρον sushi bar της Ηλιούπολης, 'Oma'. Πιο πριν, το 'Zuma', στο νησί των Ανέμων - μεταξύ άλλων. Στο βιογραφικό του σεφ Βαγγέλη Λεούση προστίθεται εδώ και λίγες εβδομάδες μία ακόμη γευστική πινέζα -εντελώς διαφορετική από τις υπόλοιπες- που τοποθετείται στα σύνορα του Παγκρατίου με το Μετς και ακούει στο όνομα 'Nob'.
5 προτάσεις σε smash burgers (Cheeseburger, Wagyu, Brisket, Chicken buttermilk και Vegetarian με μπιφτέκι ρεβιθιού-μανιταριού) περιλαμβάνει το κυρίως τμήμα του μικρού και περιεκτικού μενού, συν 2 σαλάτες και άλλα τόσα ορεκτικά, μαζί με τρεις προτάσεις σε πατάτες και ένα γλυκό. Συμπληρώνεις 2 μπύρες και έχεις την ολοκληρωμένη εικόνα, με τα σχέδια για το άμεσο μέλλον να περιλαμβάνουν και κάποια εμφιαλωμένα cocktails.
'World x11'
Αν κάτι έλειπε από το Παγκράτι, αυτό ήταν ένα μπεργκεράδικο που λειτουργεί στη λογική του ΑΤΜ. Πέρα από το χιουμοριστικό της αμέσως προηγούμενης πρότασης για την 'πολύπαθη' γειτονιά της πόλης, το ζουμερό project του Βασίλη Στεφανάκη σερβίρει πολύ σοβαρό μπιφτεκόψωμο σε λίγες αλλά πληθωρικά νόστιμες επιλογές. Το παραλαμβάνεις αφού σκανάρεις QR code με το smartphone σου, παραγγείλεις και πληρώσεις ανέπαφα, προτού παραλάβεις φροντισμένο smash burger και τηγανητές πατάτες.
'Ευλόγησον'
Χειροποίητο σουβλάκι στο Ίλιον και μάλιστα σε ένα cool μέρος; Γιατί όχι; Το 'Ευλόγησον' προσεγγίζει εδώ και κάποιους μήνες το εθνικό έδεσμα του δρόμου με προσοχή στη λεπτομέρεια, ενώ τα παρασκευάζει όλα χεράτα και σπιτικά - ακόμη και τις πίτες.
'Hanky Panky'
Το είχε εδώ και καιρό στα σκαριά το street food project του ο Γρηγόρης Κίκης. Ο Χρυσοσκουφάτος σεφ και συνιδιοκτήτης του 'Hervé' (ο νεότερος 'Έλληνας μάγειρας που βραβεύτηκε ποτέ με αστέρι Michelin, σε ηλικία 27 ετών) το έκανε τελικά πραγματικότητα -μαζί με τον Γιώργο Ευθυμόπουλο, τον Δημήτρη Δήμητσα, τον Σταμάτη Γκαρώνη και τους Νίκο και Ηλία Μαυρέλη- με το 'Hanky Panky' να μετρά λίγα 24ωρα ζωής στην πλατεία Μερκούρη των 'Ανω Πετραλώνων.
Οι επιλογές είναι εύγλωττες, μετρημένες ποσοτικά και αναγνωρίσιμες ακόμη και από κάποιον που δεν είναι ακριβώς μυημένος στα εστιατορικά της πόλης δρώμενα. Οικείες. Κάτι που σημαίνει πως στο μενού συναντάς μπέργκερ, σάντουιτς, τηγανητό κοτόπουλο και πατάτες. Όλα τους φροντισμένα στο έπακρο - σκέψου για παράδειγμα πως εδώ δε χρησιμοποιείται αλάτι αλλά γάρος από μοσχάρι.
'Caprus'
O Μιχάλη Βραχλιώτης, μετά από θητεία σε εστιατόρια του εξωτερικού αλλά και σε σημαντικά αθηναϊκά σποτ (βλέπε 'Pharaoh') αποφάσισε να φτιάξει το δικό του εδεσματοπωλείο στην Κυψέλη, που ειδικεύεται στα σάντουιτς. Έξοχη φοκάτσια και άλλα ψωμιά, ιδιαίτερο γέμισμα με πολύ καλά υλικά που δεν περιορίζονται γεωγραφικά και μπόλικο χειροποίητο στοιχείο, σε περίπου 20 επιλογές, που φτιάχνονται on the spot.
- Αυτό που έρχεται: Το δίδυμο του βραβευμένου 'Delta', Θάνος Φέσκος και Γιώργος Παπαζαχαρίας, ετοιμάζει το δικό του street food project, στο Μεταξουργείο. Το '4 Hands' αναμένεται στα μέσα Μαΐου και θα σερβίρει -μεταξύ άλλων- smash burgers.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.