Ποια είναι η γαστρονομική "αγία τριάδα" του Sani Resort;

Τρία εστιατόρια που κρατούν ψηλά τη γαστρονομική σημαία του πολυτελούς προορισμού, επιβεβαιώνουν και φέτος την πρωτοκαθεδρία τους στις καλοφαγικές μας προτιμήσεις.

Στις θίνες («Dunes») του «Sani Resort» επικρατεί ευφάνταστη μεσογειακή γαστρονομία και ρομαντισμός

Ίσως το μοναδικό resort στη χώρα μας που επενδύει τόσο προγραμματικά και έντονα στο γαστρονομικό του προφίλ, το Sani Resort λάμπει για άλλη μια χρονιά ως γαστρονομικός φάρος στην Χαλκιδική, με πλείστες όσες προτάσεις για επισκέπτες και ενοίκους. Κορυφαίοι Έλληνες σεφ, αλλά και αστεράτοι διεθνείς συνάδελφοί τους διατηρούν εκεί θερινή έδρα, και με εστιατόρια που καλύπτουν όλο το φάσμα της γαστρονομίας, δίνουν ξεχωριστή γεύση στην παραθερισμό πλάι στις δαντελένιες αμμουδιές και την καταπράσινη φύση της Σάνης. Όμως, ανάμεσα σε προτάσεις που εκτείνονται από το ιαπωνικό fusion μέχρι τα ισπανικά tapas κι από την παραδοσιακή ελληνική μέχρι την σύγχρονη δημιουργική κουζίνα, υπάρχουν τρία εστιατόρια που ξεχωρίζουν και δικαιώνουν τη θέση τους ανάμεσα στα καλύτερα της Ελλάδας, με σταθερές διακρίσεις σε Χρυσούς Σκούφους και Top Notch. Ο λόγος, φυσικά, το "Fresco", όπου ο πολυβραβευμένος, πιο επιδραστικός σεφ της Ελλάδας, Έκτορας Μποτρίνι, παραδίδει ένα masterclass δημιουργικής και comfort ιταλικής κουζίνας, το "Over Water", στο οποίο η μισελενάτη Stephanie Le Quellec παρουσιάζει μια λιχούδικη εκδοχή της φινετσάτης γαλλικής κουζίνας της, αλλά και η "Tomata", του πληθωρικού σεφ Χρύσανθου Καραμολέγκου, που περνά την ελληνική και μεσογειακή γεύση από το ιδιοσυγκρασιακό φίλτρο ενός γαστρονομικού auteur.

Fresco 14.5↑ / 20

Fresco

Με τον αέρα ενός grand restaurant και φόντο τον γλυκό ουρανό του χαλκιδικιώτικου ηλιοβασιλέματος, η al fresco σάλα του "Fresco" είναι ένα από τα ειδυλλιακότερα σημεία του ξενοδοχείου "Sani Dunes", κι αυτός είναι ο ένας απ’ τους λόγους που το κατατάσσουν σταθερά ανάμεσα στα δημοφιλέστερα εστιατόρια του πολυτελούς resort. Ο άλλος είναι οι υψηλές γαστρονομικές στροφές στις οποίες κινείται η κουζίνα, με τον πολυβραβευμένο σεφ Έκτορα Μποτρίνι να υπογράφει εδώ ένα μενού με σαφές ιταλικό πρόσημο και έντονο δημιουργικό οίστρο, το οποίο εκτελεί με ακρίβεια και φινέτσα ο Γιώργος Τσαμούρης. Παράλληλα, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός και η θέα προς τη μεγάλη πισίνα, που στριφογυρίζει σχεδόν μέχρι την αμμουδιά στο βάθος, θέτουν ιδανικό σκηνικό για το καλοβαλμένο crowd που συγκεντρώνεται στα τραπέζια, ενώ το σέρβις επιπέδου και η αστεράτη κάβα, με πολλές επιλογές από τον ιταλικό αμπελώνα, υπογράφουν μια εστιατορική εμπειρία υψηλής φινέτσας.

Εστιατόριο Fresco στο Sani Resort στη Χαλκιδική
@o_proimakis / Ιωσήφ Πρωϊμάκης
Το ανοιχτό ραβιόλι θαλασσινών και το κοτόπουλο alla diavola δύο από τα highlights του Fresco στο Sani Resort

Από τα highlights των όσων δοκιμάσαμε φέτος, στο υποδειγματικό Vitello Tonnato το αέρινα κομμένο μοσχαράκι γάλακτος, σιγομαγειρεμένο και πλουτισμένο με σάλτσα από το jus του, συνοδεύεται από πυκνή κι ανάλαφρη, άκρως εκφραστική σάλτσα τόνου, που συνθέτει μπουκιά βαθιάς νοστιμιάς, ενώ τόσο το φευγάτο Capuccino σουπιάς, όσο και το βελούδινο καρπάτσιο ξιφία, με το βουτυρένιο δάγκωμα και το λιτό ντρεσάρισμα, είναι δυο σταθερά σουξέ που φέρνουν λιχούδικη θαλασσινή νότα στο τραπέζι. Το ανοιχτό ραβιόλι με χτένια, γαρίδα Κοιλάδας, γλώσσα και σάλτσα βουτύρου με ginger, ένα νέο signature πιάτο του Έκτορα Μποτρίνι, που είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και στο "Sera" της Λεμεσού, ισορροπεί με χάρη ανάμεσα στο fine και το comfort, αφήνοντας την εξαιρετική πρώτη ύλη να ξεδιπλώσει σαγηνευτικά θέλγητρα, ενώ οι παπαρδέλες με πάπια ραγού και τρούφα, αν και δεν ξεδιπλώνουν τη γευστική δυναμική του πουλερικού σε όλο της το φάσμα, ξεχωρίζουν για την comfort στρογγυλάδα και την απλόχερη νοστιμιά. Κλασικό ιταλικό πιάτο κυριακάτικου τραπεζιού, το κοτόπουλο alla diavola αποδεικνύεται το αστέρι των κρεατικών του μενού, με το ζουμερό και νόστιμο δάγκωμα στο κοτόπουλο νανάκι να απογειώνεται από τη βαθιά εκφραστική σάλτσα, όπως συμβαίνει άλλωστε και στο μοσχαρίσιο φιλέτο με πουρέ σελινόριζας και λαχανικά σχάρας, όπου η pepper sauce δένει και ανεβάζει το πιάτο. Όσο για το κλείσιμο, απροσπέραστη η τιραμισού, κλασική, ζουμερή κι αέρινη όπως της πρέπει

Διαβάστε Επίσης

Tomata 15/20

Βραβευμένα εστιατόρια της Μακεδονίας_Tomata

Ανάμεσα στην ασίγαστη περατζάδα και με θέα τα σκάφη, φωλιασμένη στην ολόλευκη, φωτεινή βεράντα της στο κέντρο της Sani Marina, η "Tomata" επιβεβαιώνει για ακόμη μια χρονιά την καινοτόμα προσέγγιση του πληθωρικού chef - auteur Χρύσανθου Καραμολέγκου σε αυτό που ονομάζουμε σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Ο βραβευμένος chef, με τον ικανότατο Δήμο Καραδήμο ως resident, παντρεύει πολυτελή και ταπεινά υλικά, απλώνει τα όρια της ελληνικότητας, κι εξερευνά τις εκλεκτικές της συγγένειες με την ευρύτερη γειτονιά, συνδυάζοντας γεύσεις και αρώματα από ολόκληρη την λεκάνη της Μεσόγειου, σε που ενθουσιάζουν με την τόλμη τους και σαστίζουν με την πρωτοπορία τους.

Εστιατόριο Tomata στο Sani Resort στη Χαλκιδική
Γεμάτα μεσογειακή νοστιμιά τα οστρακόδερμα με ατζουγιάδα και το χταπόδι με μπαμπαγκανούς στην "Tomata"

Τα φρέσκα χτένια στη σχάρα, με χούμους, lime και κόλιανδρο, αλλά και το ψητό χταπόδι με μπαμπαγκανούς και πικάντικη chili sauce, δυο πιάτα – σημεία αναφοράς του μενού, είναι χαρακτηριστικά δείγματα αυτού του γρεγολεβαντίνικου fusion, με αμφότερες τις συνθέσεις να βασίζονται σε άριστη πρώτη ύλη άριστα διαχειρισμένη, και να συναρπάζουν με τη φινέτσα, αλλά και τη δριμύτητα της μεσογειακής τους γεύσης. Βαθιά ελληνική νοστιμιά κρύβουν τα αχνιστά μύδια σε σάλτσα κάπαρης, με τα μύδια Ολυμπιάδας, αφράτα και τροφαντά, να δικαιώνουν τη φήμη της καταγωγής τους, ενώ η "σούπα" κάπαρης χαρίζει τολμηρή ένταση στη μπουκιά, που υποστηρίζεται εθιστικά από τις μπρουσκέτες με τηγανητό ταραμά που συνοδεύουν το πιάτο. Το ριζότο καβούρι, με μύρτιλο, λιαστή ντομάτα και αφράτη σάρκα από king crab, άριστο στις τεχνικές του, είναι ένα αρτίστικο ταξίδι από τη θάλασσα στο δάσος και πάλι πίσω, ενώ coup de grace της μερακλίδικης βιρτουοζιτέ του Καραμολέγκου είναι η τηγανιά από οστρακόδερμα, με ρυζόξιδο, ντομάτα και μυρωδικά, παρέα με μπρουσκέτες ατζουγιάδας (πάστα με σαρδέλα, ατζούγια, σύκο, ξηρούς καρπούς): ένα πιάτο σέξι, αρχοντικό, λουκούλειο, και εντελώς ριψοκίνδυνο στην απλότητά του, που φέρνει στο τραπέζι φαρδιά, πλατιά κι ατόφια τη γεύση της καλοκαιρινής Μεσογείου.

Διαβάστε Επίσης

Over Water 14.5↑/20

Sani Gourmet 2023 Stephanie Le Quellec

Σε μια ήσυχη ατμοσφαιρική βεράντα, με πανοραμική θέα στη μαρίνα του Sani Resort, το γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου "Sani Asterias" υποδέχεται τον επισκέπτη με icons του σύγχρονου design στρατηγικά τοποθετημένα στο χώρο, να δίνουν τον τόνο μιας μοντέρνας διακοσμητικής προσέγγισης που περνά και στη φιλοσοφία της κουζίνας. Η ματιά της διεθνούς star-chef Stephanie Le Quellec (2* Michelin για το παριζιάνικο "La Scene" της) είναι αυτή που πρωταγωνιστεί εδώ, με πιάτα-σύμβολα της γαλλικής γαστρονομίας να περνούν από Mediterranean comfort φίλτρο δημιουργικής προσέγγισης πριν φτάσουν στο πιάτο, επιμελημένα από τον ταλαντούχο resident chef Κώστα Πασχαλίδη.

Εστιατόριο Over Water στο Sani Resort στη Χαλκιδική
Ξεχωριστής φινέτσας πιάτα η καραβίδα με βανίλια και το καλκάνι με κουρκουμά στο "Over Water"

Φινετσάτη τεχνική, εκλεκτή πρώτη ύλη, πολλά πιάτα – δορυφόροι και εμφανής zero waste προσέγγιση είναι τα στοιχεία που ξεχωρίζουν στο πέντε σταδίων μενού γευσιγνωσίας που συμπληρώνει το a la carte του "Over Water", με τις υψηλές πτήσεις να ξεκινούν ήδη από το πρώτο ορεκτικό, την καραβίδα θερμαϊκού ποσέ, με μους από τις δαγκάνες της και σάλτσα από τα κελύφη της: το αστεράτο θαλασσινό, άριστα ποσαρισμένο, κερδίζει αναζωογονητική φρεσκάδα από το ταίριασμά της με λάδι βανίλιας, ενώ οι πέρλες fingerlime δίνουν ωραία τσιμπήματα δροσιάς στη μαυλιστική μπουκιά. Ο κολοκυθανθός, γεμιστός με βασιλικό καβούρι και κρέμα λαβράκι, έχει για συνοδεία του ένα αφράτο πουρέ από κολοκύθι, που δίνει ευχάριστες βοτανικές ανάσες, όμως το πλευρικό πιάτο με καρπάτσιο από το λαβράκι της γέμισης, αν και τεχνικά άριστο, κάνει το σύνολο να γέρνει προς φλυαρία – στοιχείο που επιτείνει και η μπισκ από την καραβίδα του προηγούμενου σταδίου, φίνα κι εκφραστική μεν, αχρείαστη στο σύνολο δε. Λιχούδικα και νόστιμα, χάρη στα αβανταδόρικα συνοδευτικά τους, είναι τα χειροποίητα tagliolini "στιγμής", με τρούφα και λευκή σόγια, ενώ το ποσαριστό καλκάνι με σάλτσα κουρκουμά – miso είναι το highlight του μενού, παντρεύοντας ανατολίτικες γεύσεις και γαλλική φινέτσα με θαυμάσια ευστοχία. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για το λαβράκι, που ήρθε κομμάτι στεγνό και βαρύ από το σοτάρισμά του, και αλμυρούτσικο στη σάλτσα κότας με χαβιάρι που το συνοδεύει, ενώ το pithivier με φιλέτο μόσχου, φουά γκρα και σάλτσα τρούφας, μολονότι πληθωρικό και τεχνικά άρτιο, ήταν λειψό στη λιχούδικη νοστιμιά που βρίσκει κανείς σε πιο μερακλίδικες εκδοχές του πιάτου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Bungalow 7

Το εντυπωσιακά κοσμοπολίτικο beach bar restaurant στα Αστέρια της Γλυφάδας του Ομίλου Παπαθεοχάρη έχει μοδάτη αύρα, κομψό ντεκόρ και προσεγμένη κουζίνα από τον βραβευμένο Ντίνο Φωτεινάκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
03/08/2024

Χρήστος Σιδηρόπουλος: Γνωριμία με τον σεφ του νέου fine dining εστιατορίου "Agora" στη Σύμη

Ο 30χρονος ταλαντούχος σεφ του ολοκαίνουριου εστιατορίου στο boutique ξενοδοχείο "The Old Market" στο νησί των τριών Χαρίτων συστήνεται στο "α" μέσα από τις εμπειρίες και τη μαγειρική του φιλοσοφία.

"Dominicale": Θαλασσινό τραπέζι σε βενετσιάνικο σκηνικό και το Ιόνιο στο πιάτο

Στο Αργάσι της Ζακύνθου, πάνω στο κύμα και στη σκιά ενός βενετσιάνικου πύργου, εκεί που το μεγαλόπρεπο μεσογειακό τοπίο συναντά το λαμπρό ζακυνθινό παρελθόν, το Dominicale αποτελεί προορισμό για εκλεκτή ψαροφαγία.

Το "Nobelhart & Schmutzig" στο Βερολίνο είναι γροθιά στο παγκόσμιο γαστρονομικό κατεστημένο

Το μανιφέστο του εστιατορίου που δημιούργησαν οι Billy Wagner και Micha Schäfer στο Βερολίνο αποτελεί λόγο σύγκρισης της εξόδου για φαγητό με την προσφυγή στις κάλπες.

Ceviche, φυσικά κρασιά και tuna steak στα κάρβουνα: Το wine bistro "Salina" είναι από μόνο του λόγος για εκδρομή στο Βραχάτι

Γεύσεις με εντάσεις, σε μοντέρνο στιλ αλλά πάντα με παραδοσιακές επιρροές ταιριάζουν άψογα με orange wines και κρασιά που έχουν ζυμωθεί σε αμφορείς.

Tο "Pepe Rosso" στο Λουτράκι φέρνει την Ιταλία στο τραπέζι μας με την ομορφότερη θέα στον Κορινθιακό

Το φιλόξενο spot στην παραλία του Λουτρακίου έχει γίνει στέκι για αυθεντικές ιταλικές μακαρονάδες, risotti, πίτσες και όχι μόνο. Σκέφτεσαι ιδανικότερο συνδυασμό για γευστική κοντινή απόδραση;

Οι κορυφαίες γαστροδιευθύνσεις στη Ζάκυνθο: το νησί της πολπέτας, της φριτούρας και της αλιάδας έχει κάτι για όλους!

Η γαστρονομική άνθιση στο φιόρο του Λεβάντε καλά κρατεί, κι αυτά τα εστιατόρια είναι τα ιδανικότερα σημεία για να τη γευτείτε.