Νέα εστιατόρια και μπαρ λοιπόν. Εκείνα τα μέρη που συμπλήρωσαν μόλις ένα μικρό (ή λίγο μεγαλύτερο) διάστημα κοντά μας -αλλά και κάποια ανανεωμένα κόνσεπτ με μεγάλο ενδιαφέρον- και τραβούν το ενδιαφέρον, γεμίζοντας μπάρες και τραπέζια. Μέρη δηλαδή σαν τα παρακάτω.
Bungalow 7
Ο πολυβραβευμένος σεφ Ντίνος Φωτεινάκης ξεδιπλώνει την κοσμοπολίτικη γευστική του γκάμα, στο νέο αστέρι της παραλιακής και τον χώρο που πάλαι ποτέ φιλοξενούσε το Balux. Όταν διαβείς τη μεγάλη πόρτα του "Bungalow 7" θα βρεθείς στο εντυπωσιακό all day resto-bar της οικογένειας Παπαθεοχάρη, που πιάνει το νήμα από εκεί ακριβώς όπου το άφησε το ιστορικό σποτ, και το φέρνει στο σήμερα ανανεωμένο και αστραφτερό.
Ο ταπεινός λούτσος, που έρχεται εδώ σε ψημένο στην εντέλεια σουβλάκι, η ψητή μελιτζάνα καταφθάνει με τη μελωμένη, εκφραστική της σάρκα σκεπασμένη με φυστικοβούτυρο και γάλα καρύδας και η αχινομακαρονάδα παρουσιάζεται με άψογα βρασμένα linguini, αγκαλιασμένα από νόστιμη λεμονάτη σάλτσα ψαριού με αυγοτάραχο.
+2h Rooftop Restaurant
Το νέο εστιατόριο στην ταράτσα του ξενοδοχείου "Ergon Bakehouse Athens" κάνει τα πρώτα του βήματα, με ανανεωτική φρεσκάδα στις πρωτότυπες προτάσεις του και comfort νοστιμιά. Ένας φούρνος με δωμάτια ουσιαστικά, αφιερωμένος στο ζυμάρι, έχει μόλις λίγες εβδομάδες που άνοιξε. Η μεταξωτή biga ζύμη των προζυμένιων flatbread - πίτσα αργής ωρίμαση 72 ωρών συνδυάζει τη ρουστίκ κόρα της ναπολιτάνικης με το ιδιαιτέρως αφράτο και το baba ganoush - fior di latte - μυρωδάτο zaatar ξεχωρίζει.
The C Beach Club
Αέρα από μυκονιάτικη Φτελιά φέρνει στην Α' ακτή Βούλας το μπιτάτο αυτό beach bar resto, με μπιτάτη μουσική, boho παλέτα και minimal chic διακόσμηση να ντύνουν με premium ατμόσφαιρα τόσο το χώρο της αμμουδιάς με τα αφράτα sunbeds, όσο και στα μετόπισθεν με το καθιστικό για drinks & bites καταστάσεις. Poke bowls και προσεγμένα snacks δίνουν γεύση στις βουτιές, κομψό μενού all day καλοφαγίας με θαλασσινό πρόσημο (από tiradito, ceviche και carpaccio, μέχρι linguini με ταρτάρ γαρίδας) σερβίρεται στον resto χώρο.
Fellows
Σε έναν υπέροχο κήπο στη Ριζάρη, το Fellows συστήνεται σαν all day cafe bar resto, υποστηρίζοντας με έξοχο τρόπο κάθε πτυχή της ιδιότητάς του. Χαλαρό και καταπράσινο περιβάλλον, εξαιρετικό σέρβις και πολύ καλή comfort κουζίνα από τον σεφ Χάρη Μανέλη. Ακριβώς δίπλα, το θερινό σινεμά, προσφέρει την ευκαιρία για ένα ιδανικό combo διασκέδασης.
Art Lounge @NEW Hotel
Στη στέγη του NEW Hotel, το πολύ αξιόλογο εστιατόριο Art Lounge γίνεται αρκετά πιο γαστρονομικό, με τον σεφ Μπάμπη Κουντούρη να κάνει ένα βαθύ και νόστιμο focus στην ελληνική κουζίνα, παρουσιάζοντας την οπτική του μέσα από μία σύγχρονη προσέγγιση. Προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες και μοντέρνες τεχνικές δίνουν ένα στιβαρό αποτέλεσμα εντός μίας περιεκτικής κάρτας.
Ξεχωρίζουν το καπνιστό σκουμπρί "τσιροσαλάτα", το γιουβέτσι αστακού με ένα θαυμάσιο βούτυρο, το duo αρνιού με αμπελόφυλλα και ο κρασάτος κόκορας με ανιολότι. Πολύ καλή δουλειά στη λίστα κρασιών αλλά και στο πεδίο του μπαρ, με twisted classics ποτά.
Kohylia
Σε μια όμορφη τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα, το εστιατόριο "Kohylia" του "Grand Resort Lagonissi" προσθέτει κι αυτή τη σεζόν μια ακόμη σελίδα στην πορεία του, με επικεφαλής τον βραβευμένο σεφ Θάνο Στασινό, που ήδη από το περσινό καλοκαίρι χαράσσει τη γαστρονομική ρότα προς τη nikkei κουζίνα, ενσωματώνοντας σε αυτή κορυφαία ελληνικά, τοπικά προϊόντα. Στρείδια με μπεσαμέλ chorizo, ιαπωνικά μοσχαρίσια tsukune με σως από καπνιστή μελιτζάνα, σαν ένα εξωτικό χουνκιάρ μπεγιεντί και gyoza, γεμιστά με ιβηρικό χοιρινό σε κρέμα πράσο και αφρό αυγολέμονο, επιβεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές.
Walk In Athens
Οι δημιουργοί του 'Line' παρουσιάζουν ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον project. Χώρος κουλ και άμεσος, με πάντρεμα του γυμνού σκυροδέματος με το ανοξείδωτο ατσάλι (συν το πολύ καλό branding της Ελένης Σακαλή), τζαμαρίες που δεν κόβουν τίποτα από την εξωτερική πλευρά και τραπέζια που διαμοιράζονται στα πεζοδρόμια, τόσο επί της Μαυρομιχάλη όσο και επί της –κάθετης στην πρώτη– Αραχώβης. Cocktails on tap, όλα ένα κι ένα και φίνα non alcohol Kombucha IPA - από τα καλύτερα ροφήματα του είδους που έπαιξαν ποτέ στην Αθήνα. Το ψωμί τοποθετείται –και εδώ– στο επίκεντρο.
Το πρωινό section είναι αφιερωμένο σε σάντουιτς, με προζυμένια ψωμιά, πατατόψωμα, μπριός –όλα δικά τους from scratch– και τα βρίσκεις από τις 9 π.μ. σε καθημερινή βάση, μαζί με μια must taste χορτόπιτα. Έπειτα, το φαγητό ακολουθεί την ίδια λογική με το Line, με τον Φίλιππο Αλεξίου να επιμελείται όσα βγαίνουν από την κουζίνα, σε μια comfort λογική αλλά και σε circular economy φιλοσοφία.
Athens Icon Aγora
Στη γωνία Ερμού και Αιόλου και σε απόσταση αναπνοής από το μετρό Μοναστηράκι, το "Athens Icon Aγora" τραβά την προσοχή με την πρώτη ματιά, ικανοποιώντας μία ευρεία γκάμα γευστικών απαιτήσεων με απλότητα και προσοχή. Από το πρωινό ως τα after work drinks, από τις γλυκές ώρες με παγωτά και επιδόρπια και τις γενναίες δόσεις ενέργειας στο Vitamin bar ως τα κοκτέιλ, από τις εκλεκτές κοπές ημέρας ελληνικής εκτροφής μέχρι τις δημιουργικές ιδέες, το νέο καλαίσθητο spot ταιριάζει πολύ στη φωτεινή ενέργεια της Αθήνας.
Nastro
Πατώντας στις κλασικές απαρχές και την ήρεμη δύναμη του aperitivo, το 'Nastro' προστίθεται εδώ και λίγες ημέρες (πιο συγκεκριμένα, έκανε ντεμπούτο στις 24 Μαΐου) στην μπαρογραφία της πόλης. Συστήνεται σαν ένα καθαρόαιμο ιταλικής λογικής aperitivo bar, με οτιδήποτε σερβίρεται εδώ να είναι προϊόν χειροποίητης δουλειάς. Ο γνωστός bartender Μάριος Ηλιόπουλος ('Six D.O.G.S.', 'Felicita', μεταξύ άλλων) έχει επιμεληθεί μία πολύ ενδιαφέρουσα λίστα cocktails. Τα πλαισιώνεις με cicchetti, συν μερικές ακόμη νοστιμιές όπως τα πλατώ, δύο καρπάτσιο (μοσχάρι και χταπόδι) και ένας μαριναρισμένος σολομός.
Koutsou & Co
Το μαγειρείο της Αργυρώς Κουτσού σερβίρει εδώ και λίγες εβδομάδες μαμαδίστικες γεύσεις -δίχως όμως να περιορίζεται σε αυτές- στη στοά Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα. Στο "Koutsou & Co" θα βρεις μαμαδίστικη κουζίνα. Θα φας και γεμιστά και κατσικομακαρονάδα. Αλλά και κάτι παραπάνω, όπως ας πούμε μία γεμιστή μελιτζάνα με σκουμπρί και με γιαούρτι. Θα φας και πανακότα με ανεβατό.
Ami
Από τον περασμένο Ιανουάριο, ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι εκείνος που επιμελείται όλα όσα απολαμβάνει κανείς στο 'Ami gastrotheque', με το δημοφιλές σποτ στη συμβολή των οδών Απόλλωνος, Βουλής και Σκούφου και εντός μίας εκ των πιο foodie γειτονιών του κέντρου να δείχνει πως έχει βρει για τα καλά τα πατήματά του υπό το πρίσμα του ιταλικού μπιστρό.
Nikkei Floresta
Για ένα ακόμη καλοκαίρι, ένα από τα πιο δημοφιλή αθηναϊκά spots, το 'Nikkei Floresta' ετοιμάζεται να δικαιολογήσει και πάλι το όνομά του, καθώς βγαίνει στον ανανεωμένο και αλέγρο κήπο του. Η φετινή έξοδος στον κήπο περιλαμβάνει και πάλι το εντυπωσιακό μπαρ με τη μαρμάρινη μπάρα και τα κομμάτια δέντρων στη βάση του, που έχει στηθεί στην είσοδο του μαγαζιού, όπως και τον υπόλοιπο εξωτικά fun χώρο σε διάφορα επίπεδα.
Di Lien
Απροσποίητα cool χώρος με άνετη μπάρα εντός, συν ένα παραθυράκι που τραβά το βλέμμα και συνδέει με το πάσο και την κουζίνα, τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, μοντέρνα vibes, χαλαρή ατμόσφαιρα και mix n' match κοινό φτιάχνουν το παζλ της φάσης εδώ και συμπληρώνονται από καλές μουσικές (από afro και ηλεκτρονική μέχρι house και μερικά πιο mainstream, διασκευασμένα ωστόσο, ακούσματα).
Απλά και κλασικά cocktails καλύπτουν τις βασικές κατηγορίες των drinkers, με το Negroni εδώ να συστήνεται ανεπιφύλακτα. Στο πεδίο του φαγητού, αρτιζάνικα flatbreads, χειροποίητες παπαρδέλες, μοσχαρίσια ταλιάτα σε δύο εκδοχές και μερικές ακόμη καλοφτιαγμένες προτάσεις μεριμνούν για το ευ τρώγειν, πριν, μετά και παράλληλα με το ευ πίνειν.
Amen
Ένα ατμοσφαιρικό οίκημα του Παγκρατίου στεγάζει το εστιατόριο του έμπειρου και πολυβραβευμένου σεφ Γιώργου Στυλιανουδάκη στην Αθήνα. Η κουζίνα του έχει μοντέρνο ελληνικό χρώμα με σαφείς αναφορές στην Κρήτη από την οποία κατάγεται. Ζουμερή φραγκόκοτα που έρχεται απλωμένη πάνω σε κλωνάρια δεντρολίβανου, η περίφημη κακαβιά της Αγίας Γαλήνης και τα ζυμωμένα με τσικουδιά κρητικά ραβιόλια συγκαταλέγονται στα must taste.
Dessert Wise
Ένα καινούργιο εστιατόριο γλυκού πήρε θέση στην καρδιά της πόλης, "κρυμμένο" σε μια στοά της Ακαδημίας. Ανάμεικτες αντικέ πολυθρόνες και καρέκλες, παχιά χαλιά στο πάτωμα αλλά και ένα μεγάλο σκρίνιο με τις βιτρίνες του γεμάτες βιβλία ζαχαροπλαστικής και κολωνάτα ποτήρια δίνουν την αύρα ενός αστικού σαλονιού στον μικρό χώρο που στεγάζει το ασυνήθιστο αυτό "εστιατόριο γλυκού". Κατάλογος με 10 α λα μινούτ προτάσεις.
Rooftop Bar @Athens Flair
Αυτό το καλοκαίρι, το Athens Flair εγκαινίασε το νέο του rooftop bar, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό το κρυμμένο διαμάντι, παρόλο που βρίσκεται στην καρδιά της πολύβουης πόλης, αποτελεί μια όαση δροσιάς και ηρεμίας για εκλεκτούς επισκέπτες. Εκλεπτυσμένο μενού με signature cocktails, δημιουργικές εκδοχές κλασικών ποτών, όπως η Forest Margherita, το Spritz & Passion και το House Negroni, επιλεγμένα κρασιά, καθώς και μη αλκοολούχες επιλογές, με φόντο τον Λυκαβηττό.
Ronin
O -δημιουργός των "Freud Oriental" και "Talking Breads"-Μανώλης Κωνιωτάκης επέλεξε τον όρο 'Ronin' για να βαφτίσει το νέο του project, που σηματοδοτεί την επιστροφή του στα εστιατορικά δρώμενα της πόλης. Στήνει έναν μίνιμαλ και φροντισμένο σε κάθε λεπτομέρεια χώρο -το διαπιστώνεις είτε επιλέξεις τη σε διαρκή κίνηση σάλα, είτε το πιο ήσυχο πατάρι- που αντικατοπτρίζει την ιαπωνική φιλοσοφία, κάτι που ισχύει προφανώς και για την κουζίνα του.
Εκεί, επιστρατεύεται ο σεφ Vitharana Chandana (που κάποιοι ίσως θυμούνται και από το πιο φορμαρισμένο διάστημα του προαναφερθέντος "Freud Oriental") που μεριμνά για πιάτα άμεσα επισυναπτόμενα στην κλασική πτυχή της γαστρονομικής κουλτούρας της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.
Humain by Jul’s
Ο όμιλος εστιατορίων "Jul’s" που ξεκίνησε την πορεία του στην Ίμπιζα και του χρόνου επεκτείνεται στο Λονδίνο, απέκτησε έδρα στην Αθήνα. Σκούρο μπλε στους τοίχους που παραμένουν σαγρέ, φθαρμένο σαν από τη θάλασσα ξύλο στο πάτωμα, κουρτίνες που θυμίζουν μεγάλα φύκια στα παράθυρα, αλλά και mix’n’match διάθεση στις στιλάτες καρέκλες και τα τραπέζια που μέσα τους έχουν ακανόνιστα κομμάτια από γρανίτη κομμένο στο χέρι δημιουργούν μια σχεδόν μυστηριακή ατμόσφαιρα. Γεύσεις μοντέρνες και ελεύθερες, που ενσωματώνουν ενίοτε ελληνικά στοιχεία και χωρίζονται στον λιτό κατάλογο κάτω από τις κατηγορίες λαχανικά, ψάρι και κρέας, από τον Κερκυραίο σεφ Χρήστο Φώτο.
Pappu
Κρατά αποστάσεις από τη δημοφιλέστερη πιάτσα του Περιστερίου, σχεδόν κρυμμένο σε στενάκια των δυτικών αλλά αυτό σε καμία των περιπτώσεων δεν εμποδίζει κάποιον να το ανακαλύψει. Και είναι δεδομένο πως το που συστήνεται ως γαστροταβέρνα θα αναζητηθεί εκτενώς, προτού απασχολήσει.
Οι σεφ Φώτης Μιχόπουλος (με θητεία μεταξύ άλλων στο αξιόλογο σούσι σποτ 'Shizen Rituals' της Λουίζης Ριανκούρ, το 'Reeza' του ξενοδοχείου 'Rocabella' στη Μύκονο και πέρασμα από το περίφημο 'Fat Duck') και Θωμάς Μάτσας (με προϋπηρεσία σε 'Alemagou', στη Μύκονο και 'Le Sapin', στην Αράχωβα) παρουσιάζουν μια ελληνόστροφη κουζίνα με επιρροές από τη Μεσόγειο αλλά και πολύ πιο μακριά από αυτή - βλέπε Ασία και Περού.
Bloom project
Από το πρωί με καφέ, σνακ στην παραλία, healthy bowls, kids menu με όλες τις αγαπημένες γεύσεις, μέχρι αργά το βράδυ με επιλογές πιάτων και cocktails, το "Bloom" γίνεται σταθερή πινέζα της Αθηναϊκής Ριβιέρας.
Saint’s Bar & Pizza
Μπορεί ο (πρώτος) κύκλος του αρκετά αξιόλογου "Ananias Rotisserie" να έκλεισε πρόσφατα αλλά άνοιξε -πάλι- εκείνος του "Saint’s Bar & Pizza", στο ίδιο ακριβώς σημείο. Στη δροσερή πλατεία του Αμαρουσίου, ακριβώς μπροστά από το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου και την παιδική χαρά, το "Saint’s Bar & Pizza" υποδέχεται παλιούς φίλους και ετοιμάζεται να κάνει καινούριους, επενδύοντας στο δίπτυχο όμορφη ατμόσφαιρα/ καλή πίτσα. Το μάλλον διασημότερο comfort food συναντάται εδώ κατά πλειοψηφία αλλά δεν είναι το μόνο, καθώς η κάρτα φιλοξενεί μπόλικες ακόμη νόστιμες επιλογές.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.