Τρεις στάσεις στη μίνι πιάτσα της Μαιάνδρου

Ο μικρός δρόμος στο κέντρο της Αθήνας και στο πλάι της Μιχαλακοπούλου έχει κάτι να πει.

Junior Does Wine, Αορίτης, Βλάσσης: Τρεις στάσεις στη μίνι πιάτσα της Μαιάνδρου

221 μέτρα. Τόση ακριβώς είναι η απόσταση από τη γωνία του ξενοδοχείου "The Golden Age", στην Μιχαλακοπούλου, έως το τελευταίο τραπεζάκι του μονίμως κεφάτου wine bar "Junior Does Wine". Και αυτή ακριβώς είναι η οδός Μαιάνδρου, στην άλλη πλευρά του καταπράσινου μίνι πάρκου επί της προαναφερθείσας πολυσύχναστης αθηναϊκής οδικής αρτηρίας. Όσο της λείπει σε μέγεθος, το παίρνει σε ενδιαφέρον, καθώς οι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού προτάσεις τους έχουν άποψη. Τα παρακάτω μέρη δηλαδή.

"Junior Does Wine"

Το wine bar Junior does wine στην οδό Μαιάνδρου, στα Ιλίσια 3

Μια ιδιαίτερη περίπτωση wine bar είναι το "Junior Does Wine" καθώς και το μέρος που ουσιαστικά αναζωογόνησε την οδό Μαιάνδρου, παρότι άνοιξε εντός του σίκουελ του lockdown, τον Μάρτιο του 2021 και αρχικά εξυπηρετούσε μόνο σε take away.

Το wine bar Junior does wine στην οδό Μαιάνδρου, στα Ιλίσια 2

Με χαρακτήρα street bar, αποτέλεσε από τα πρώτα μαγαζιά της νέας αθηναϊκής εποχής με τόσο χαλαρή διάθεση και μακριά από στημένα πράγματα. Στα οινικά του μενού του συναντάς must taste, value for money κρασιά, αρκετά από τα δυσεύρετα, από μικρούς παραγωγούς από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. 

Διαβάστε Επίσης

"Βλάσσης"

Ένα από τα πιο διαχρονικά εστιατόρια της πόλης ο "Βλάσσης". Παζλ υπέροχο από λευκοστρωμένα τραπέζια, όμορφη βεράντα στο παρκάκι με τις μουριές στα πέριξ της Μιχαλακοπούλου, ιντελεκτουέλ οικείο εσωτερικό και ιντελεκτουέλ (σκέτο) κοινό, μαζί με την καθησυχαστική ποιότητα του κλασικού σε κάθε του πιάτο.

Το εστιατόριο Βλάσσης στα Ιλίσια και την οδό Μαιάνδρου 1
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το εστιατόριο Βλάσσης στα Ιλίσια και την οδό Μαιάνδρου 6
© Λεωνίδας Τούμπανος

Υπηρέτης της αστικής ελληνικής κουζίνας εδώ και δεκαετίες, με αδιαμφισβήτητα φαβορί όπως τα ντελικάτα και κομψά ντολμαδάκια με το λαμπερό κι αφράτο αυγολέμονο, τα κομψευόμενα φρυγαδέλια του, το αψεγάδιαστο χουνκιάρ και, βεβαίως, την Αθηναϊκή με σφυρίδα και κάππαρη.

Διαβάστε Επίσης

"Αορίτης"

Η πιο φρέσκια προσθήκη στην οδό Μαιάνδρου είναι το κρητικό εστιατόριο του Σήφη Μανουσέλη, που έκανε την εμφάνισή του στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου. Σε έναν όμορφα διαμορφωμένο χώρο που παραπέμπει σε παλιό κρητικό αρχοντικό -και όχι καφενείο όπως μπορεί να περίμενε κάποιος-  πρωταγωνιστούν το ξύλο και οι γήινες αποχρώσεις, συν μπόλικα προσωπικά αντικείμενα, προερχόμενα από τους εμπλεκόμενους που βαστούν από την Κρήτη: Από παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες στους τοίχους και ένα ρακοκάζανο πάνω από το ψυγείο με τις τσικουδιές μέχρι την κεντητή προσωπογραφία του Νίκου Ξυλούρη στην πόρτα της κουζίνας και τα κοπανέλια. 

Το κρητικό εστιατόριο Αορίτης του Σήφη Μανουσέλη 10
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το κρητικό εστιατόριο Αορίτης του Σήφη Μανουσέλη 1
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το κρητικό εστιατόριο Αορίτης του Σήφη Μανουσέλη 13
© Λεωνίδας Τούμπανος

Εδώ τιμάται η γευστική παράδοση της μεγαλονήσου με τρόπο νόστιμο και γεμάτο μνήμες. Άχαστο τηγανητό κουνέλι, τραγανό και ζουμερό ωσάν κορυφαίο fried chicken, με ερεθιστική, ορεκτικά όξινη σάλτσα με παραδοσιακό Μαρουβά και τοπ το αντικριστό αρνί, που ψήνεται για ώρες, με λιμπιστική κρατσανιστή πέτσα σαν φύλλο μπακλαβά, ζουμερή μυρωδάτη σάρκα και κοκορετσάτο καψάλισμα στην επιφάνεια.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Βλάσσης

Μαιάνδρου 15, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Αορίτης Κρήτης Θύμησες

Μαιάνδρου 15, Ιλίσια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Στο 'Po'Boys' (και) για smash burger προβατίνας

Το ΒΒQ joint του Ψυρρή έχει νέους καρνιβορικούς άσους στο μανίκι του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
10/05/2024

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.

Τα νέα -εξαιρετικά- street food της Αθήνας

Το χεράτο φαγητό έχει αναβαθμιστεί αισθητά τους τελευταίους μήνες και αυτοί είναι οι 'υπεύθυνοι'.