Είναι μάλλον περιττό να αναφέρω πως κατά την περίοδο των γιορτών, ο νο.1 προορισμός για οποιονδήποτε βρίσκεται εντός των αθηναϊκών τειχών είναι η οδός Ερμού. Ο εμπορικότερος δρόμος της πρωτεύουσας γεμίζει ασφυκτικά από πάσης φύσεως επισκέπτες και, προφανώς, από όλους όσοι τον επιλέγουν για (window ή actual) shopping.
Και στο ενδιάμεσο; Πού τρως και πού πίνεις; Χαρτογραφούμε την περιοχή, περιορίζοντας τις επιλογές μας σε όλο το μήκος της Ερμού, την Μητροπόλεως και την προέκταση της Καραγεώργη Σερβίας (Περικλέους/ Αθηναΐδος/ Αγίας Ειρήνης).
Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις λοιπόν στην Ερμού και τα (πολύ κοντινά) πέριξ αυτής.
'Psyche'
Για πάνω από έναν χρόνο, υπηρετεί όλα εκείνα που χαρακτηρίζουν ένα σύγχρονο wine bistro. Μία ανάσα από την πολύβουη Ερμού, μοιράζει όμορφα τα τραπέζια του περιμετρικά του παλιού καταστήματος γραφικών τεχνών και στην αγκαλιά του κατάφυτου αιθρίου, την ίδια στιγμή που το εξίσου φροντισμένο και χαλαρό εσωτερικό του υποδέχεται πάσης φύσεως οινόφιλους ή 'οινοπερίεργους'.
Η feelgood ιδιοσυγκρασία του και το οικείο περιβάλλον του φτιάχνουν τον φιλόξενο καμβά, πάνω στον οποίο η ομάδα του ζωγραφίζει με τις οινικές της επιλογές. Στο 'Psyche' θα μετρήσεις πάνω από 200 ετικέτες -κάποιες εκ των οποίων από σπάνιες έως δυσεύρετες- με πολλές να σερβίρονται και σε ποτήρι. Το κρασί φυσικά δεν παίζει μόνο του, καθώς η κουζίνα του καλοφτιαγμένου wine bistro στέκεται σε εξαιρετικό επίπεδο, με πιάτα στη λογική του μοιράσματος και γεύσεις γνώριμα αυθεντικές. Γεύσεις ελαφρές και νόστιμες, με φρέσκιες πρώτες ύλες, για άψογο ταίριασμα με τις οινικές επιλογές.
'Σερσέ Λα Φαμ'
Tο γοητευτικό vintage αστικό καφενείο της Μητροπόλεως έφερε τη νοσταλγική του αύρα και την αγάπη για την κουλτούρα του ελληνικού μεζέ στην καρδιά του αθηναϊκού κέντρου και έγινε αμέσως hit.
Διατηρώντας αναλλοίωτη την ατμόσφαιρά του και τα γευστικά φαβορί και ανανεώνοντας τις γαστρονομικές του προτάσεις, με τον Τάσο Γιαννόπουλο ως επικεφαλής της κουζίνας και με τη βραβευμένη σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου στην επιμέλεια των πιάτων ημέρας, συνεχίζει να μαγνητίζει Αθηναίους και επισκέπτες της πρωτεύουσας που πιάνουν θέση στα μαρμάρινα τραπέζια της σάλας και στα φωτεινά και άνετα πεζοδρόμια. Η λογική του μπιστρό διαπνέει τη νοστιμότατη ελληνική κουζίνα του, προσφέροντας σε μικρά πιατάκια μεγάλες συγκινήσεις.
'Granello'
Στο 'Granello', στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, ο Κυριάκος Λιοδάκης παρουσιάζει μία θαυμάσια παραλλαγή της κλασικής ναπολιτάνικης ζύμης με προζύμι σε αρκετά ενδιαφέρουσες και ασφαλώς νόστιμες προτάσεις. Must taste εδώ η Piccante (με σάλτσα ντομάτας San Marzano, mozzarella fior di latte, παρμεζάνα, πικάντικο σαλάμι και μέλι με chili και φρέσκο βασιλικό).
'Thess Bao'
Premium υλικά, ακομπλεξάριστοι συνδυασμοί και homemade φιλοσοφία δίνουν προβάδισμα στα ευρηματικά bao buns και την προχωρημένη γαστρονομική πρόταση του street food πεδίου που έχουν εμπνευστεί οι Δημήτρης Παμπόρης, Γιάννης Ζιάγκας και Γιάννης Πατέικας.
'Heteroclito'
Όσο μέγεθος του λείπει, τόση δημοφιλία και οινική κουλτούρα διαθέτει αυτό το μικρούλι αλλά ιδιαιτέρως αγαπητό wine bar/κάβα του κέντρου. Αναδεικνύει και σερβίρει με απλότητα, τις γηγενείς ποικιλίες αμπέλου και τον πλούτο της ελληνικής γης. Φροντίζει και πλαισιώνει το κρασί με φροντισμένες λιχουδιές.
'School Pizza Bar'
Aπό τα πλέον αγαπημένα all-day στέκια στα πέριξ της πλατείας Αγίας Ειρήνης, ξεχωρίζει ως ένας cool χώρος, στον οποίο θα απολαύσεις comfort αυθεντικές ιταλικές σπεσιαλιτέ. Δροσερές σαλάτες, δημιουργικά ορεκτικά και χορταστικά κυρίως πιάτα (must το λαχταριστό rib-eye steak και οι ταλιατέλες al petto e olio al tartufo) και, φυσικά, ντελικάτες πίτσες, που παίρνουν άριστα για τη λεπτή τους ζύμη και τα πολύ ενδιαφέροντα toppings.
'The Bar in Front of the Bar/ Rumble in the Jungle'
Τρία περίπου χρόνια πριν, ο Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος και ο Αλέξανδρος Τσελέπης έστηναν στην οδό Πετράκη ένα πρωτότυπο concept με νόστιμα ποτά, ωραίες μουσικές και εξαιρετικό service. Σε αυτά, μπορείς να προσθέσεις την πάντοτε feelgood αύρα και το ζωντανό crowd στον πεζόδρομο για να καταλάβεις γιατί το 'The Bar In Front Of The Bar' εξελίχθηκε σε αθηναϊκό σουξέ, φτάνοντας στα 100 καλύτερα μπαρ του κόσμου.
'Ρακί Μεζέ Athens'
Στο πάλαι ποτέ 'Osterman' και σε ένας μαγευτικής αισθητικής χώρο, το 'Raki Meze Athens' ανήκει στα μαγαζιά που απολαμβάνεις αυτές τις λίγες ώρες ανάπαυλας από την καθημερινότητα, ακριβώς επειδή προσφέρει όλο το πακέτο: μεζέδες περιωπής, γλυκόπιοτα αποστάγματα για τα τσουγκρίσματα και ωραίες μουσικές για να σιγομουρμουρά η παρέα όσο τσιμπολογά.
Η απλότητα μόνο γοητευτική μπορεί να είναι, κι αυτό φαίνεται ότι στον όμιλο "Καστελόριζο" το γνωρίζουν καλά, γι’ αυτό αποφάσισαν να επεκτείνουν το γουστόζικο πόστο της Καλλιθέας και στο κέντρο της Αθήνας, με ένα από τα πιο αξιόλογα στέκια budget ψαροφαγίας.
'Ciel'
Place to be για all day εξορμήσεις αγναντεύοντας την πόλη από ψηλά. Eξαιρετική τοποθεσία του και μαγευτική θέα στο ιστορικό κέντρο, αλλά και στις προτάσεις του σε signature cocktails και brunch, με ιδιαίτερες προτάσεις που σερβίρονται μέχρι αργά το βράδυ.
'Poke Hawaian Sushi'
Tο 2017, σε ένα λιλιπούτειο μαγαζάκι στην ολοζώντανη οδό Πετράκη, ο σεφ Γιάννης Κανδυλίδης μάς σύστησε το poke: τη χαβανέζικη και πιο ελεύθερη εκδοχή του sushi, όπου το ξιδάτο ρύζι στρώνεται σε μπολ, παρέα με κυβάκια από ωμό φρέσκο ψάρι, που αλλάζει καθημερινά ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, και διάφορα άλλα καλούδια σε πολύχρωμους γευστικούς συνδυασμούς. Σήμερα, 6 χρόνια μετά, το menu των bowl συνεχώς εξελίσσεται, με νέες προσθήκες και την ίδια πάντοτε απολαυστική φιλοσοφία.
'Choureal'
Οι μεθυστικές μυρωδιές από μια παρτίδα σου που μόλις μπαίνει στο φούρνο είναι ένα συνηθισμένο άρωμα στο αθηναϊκό αδερφάκι του διάσημου "Choureal" της Θεσσαλονίκης.
Η φήμη του πηγάζει από τα εξαιρετικά του σουδάκια, αφράτα και τραγανά όσο χρειάζεται, τα οποία γεμίζεις με παγωτό ή κρεμ πατισερί, προτού επιλέξεις το topping της αρεσκείας σου ανάμεσα σε διαφορετικές σος σοκολάτας και το κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σου προφιτερόλ είναι έτοιμο και πολύ νόστιμο.
'Hanoi'
Την αυθεντική νοστιμιά μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες κουζίνες της Ασίας μας συστήνει το στέκι που βάζει το δικό του λιθαράκι στον χαρούμενο εξωτισμό της οδού Πετράκη. Σε έναν απλό χώρο με λίγα τραπέζια αφήνει τη βιετναμέζικη γευστική κουλτούρα να πάρει το λόγο, μέσα από παραδοσιακά πιάτα όπως τα noodle bowls με τραγανή πάπια, το μοσχάρι με satay sauce και φυστικοβούτυρο, ή τα rice rolls με χοιρινό και γλυκόξινη σάλτσα.
'The Zillers'
Το -βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin- ταλέντο του Παύλου Κυριάκη δε χρειάζεται πια ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς κάθε δημιουργία του χαρισματικού σεφ φροντίζει να μιλά από μόνη της και να αποτελεί πόλο έλξης για ένα από τα πιο feelgood μέρη του αθηναϊκού κέντρου.
Ο σεφ Κυριάκης δεν περιορίζει τη δημιουργική του βεντάλια στο dinner του "The Zillers" αλλά αντιθέτως φροντίζει να επιβεβαιώνει πως η καλή ημέρα, από το πρωί φαίνεται, με μία εξόχως απολαυστική κάρτα για brunch.
'Kuko's'
Cozy συνδυασμός νεοκλασικής αρχιτεκτονικής και industrial διακόσμησης σε ένα all-day bar με προσεγμένη μουσική και κεφάτο vibe μέσα και έξω στον πεζόδρομο. Στον κατάλογο κρύα πιάτα, πίτσα και κοκτέιλ.
'Okra'
New age ελληνική μπιστρονομία, με γαρνιτούρα Ακρόπολη για το φρέσκο εστιατόριο στο Μοναστηράκι, που θα σου κεντρίσει το ενδιαφέρον με τη θέα των αθηναϊκών φαβορί, πριν σε κερδίσει με την κουζίνα του.
Ο σεφ Γιώργος Ζαχείλας επενδύει σε καλή πρώτη ύλη και σε προσφιλείς γεύσεις της ελληνικής comfortιάς αλλά και με πιο σύγχρονες ιδέες να λαμβάνουν χώρα παράλληλα εντός και πάνω σε αυτές. Όπου υπάρχει φαγητό, είθισται πια να υπάρχει και κρασί, με τον Γιώργο Καραμπίνη να είναι εκείνος που επιμελείται την γκάμα, με ποικιλίες και ετικέτες (κυρίως) ελληνικής παραγωγής - το αυτό ισχύει και για τις μπύρες και τα λοιπά αποστάγματα.
'Bon Bon Fait Maison'
Η πρόταση του καταξιωμένου patissier Κρίτωνα Πουλή στην οδό Πετράκη μετρά 3 χρόνια ζωής, σαν μία ιδανική στάση για καφέ, φρεσκοψημένα μπισκότα, κρουασάν με χειροποίητη μαρμελάδα βατόμουρο, με μέλι και ταχίνι ή πραλίνα, καθώς και μάφιν – κλασικά ή vegan. Φρεσκοψημένα κέικ, ξεχωριστά γλυκά και νόστιμα παγωτά ολοκληρώνουν την καθημερινή γκάμα στην οδό Πετράκη.
'Feedέλ Urban Gastronomy'
Σε έναν μοντέρνο all day χώρο, που βγάζει τραπέζια σε ένα αριστουργηματικό κηπάκι –αστικό ξέφωτο– κρυμμένο πίσω από την Περικλέους, θα τιμήσεις ένα μενού με ελληνικό DNA και με την υπογραφή των Λεωνίδα Κουτσόπουλου και Χρήστου Γλωσσίδη.
Η αγάπη των δύο σεφ για τις σύγχρονες ελληνικές συνταγές έχει ως αποτέλεσμα μοντέρνα, γεμάτα ντελικάτες υφές και αρώματα πιάτα, ενώ αξίζει να συνοδεύσεις το φαγητό σου με κάποια ετικέτα από την εμπνευσμένη συλλογή φίνων κρασιών ή να δοκιμάσεις τα signature cocktails.
'Nomads Athens'
Η resto pub στα χαμηλά της Ερμού κάνει focus στην μπύρα, με ιδιαίτερη αγάπη για τις τοπικές μικροζυθοποιίες. Παράλληλα, φροντίζει να σερβίρει fingerfood λιχουδιές, bbq πιάτα και προσεγμένες μουσικές.
'Zaf'
Φρεσκοκαβουρδισμένα specialty χαρμάνια καφέ, χορταστικό πρωινό και brunch καθημερινά αλλά κι εκλεκτικά platters και πιάτα, ταιριασμένα με την ανανεωμένη wine list, δίνουν τη γεύση τους στη νέα –eatery– εποχή του κομβικού all day spot της οδού Αθηναΐδος.
'Pax Burgers'
Casual burger house στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης, με καλές περγαμηνές και signature burgers από μοσχαρίσιο κιμά, φρεσκοψημένα buns και δικές τους σπιτικές σος και συνοδευτικά.
'Mezze Athens'
Το αδερφάκι του φημισμένου σποτ των νοτίων, 'Mezze Glyfada', μετρά περίπου ένα χρόνο παρουσίας στο κέντρο και έχει αντίστοιχο κόνσεπτ. Αναβιώνει τα παραδοσιακά αθηναϊκά μεζεδοπωλεία με μια μοντέρνα ματιά, σε ένα λιτό και φιλόξενο χώρο, με διακοσμητικές πινελιές και εικαστικές παρεμβάσεις οι οποίες προσδίδουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα σε ένα αρμονικό περιβάλλον που θα σε χαλαρώσει και θα σε κάνει να αισθανθείς άνετα και οικεία.
Ο executive σεφ Βασίλης Καφαλούκος εμπνέεται από την ελληνική παράδοση και φιλοξενία και μέσα από τα πιάτα του, συστήνει ξανά παραδοσιακές γεύσεις και τον "μεζέ", με το δικό του μοναδικό και σύγχρονο τρόπο.
'Snob'
Είναι μάλλον απίθανο να ξεφύγουν από το μάτι σου τα ζωηρά χρώματα της πρόσοψης, τα φλοράλ μοτίβα στον εσωτερικό χώρο και η καταπράσινη αυλή του δημιουργούν μια αίσθηση όασης στην καρδιά της πόλης. Σ’ αυτό το νεοκλασικό του 1850 φιλοξενούνται τα πολυτελή δωμάτια και το κομψό espresso gastro bar του 'Snob'. Εδώ απολαμβάνεις γεύσεις ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας with a twist, signature plates για τους λάτρεις του κρέατος μέχρι τους εραστές του βιγκανισμού, συνοδεία διαλεχτών ετικετών οίνου. Πριν από αυτά, έρχεσαι εδώ για εκλεπτυσμένους μονοποικιλιακούς καφέδες, φρεσκοψημένα κρουασάν από το φούρνο τους, αλλά και brunch με healthy πρόσημο.
'Couleur Locale'
Πλησιάζοντας μία δεκαετία ύπαρξης στα αθηναϊκά δρώμενα, το αγαπημένο all-day drinking & eating spot, με επίκεντρο το γραφικό στενάκι της Νορμανού, ξεδιπλώνει μπροστά σου πανοραμική θέα της πόλης από την ταράτσα του. Διατηρώντας τη χαλαρή, comfy ατμόσφαιρά του και τη χαρούμενη party διάθεση σε απόσταση αναπνοής από την Ακρόπολη, το δημοφιλές στέκι έχει αγκαλιάσει δυναμικά τους Έλληνες παραγωγούς, βασίζοντας τις γευστικές του προτάσεις σε εκλεκτά προϊόντα απ’ όλη τη χώρα.
'Mailo's Pasta'
H φρέσκια pasta φαντάζει πάντοτε μία ιδανική street food λύση χάρη στο 'Mailo’s' που σε κάνει να δεις με διαφορετικό μάτι τα 'μακαρόνια στο χέρι'. Στο κατάστημα της οδού Αθηναΐδος -όπως και σε όλα τα υπόλοιπα της αλυσίδας- θα γευθείς comfort προτάσεις σε pasta με δημιουργικές, χορταστικές συνταγές.
'Ergon House'
Το πρώτο ξενοδοχείο της Αθήνας με foodie χρώμα, συνεχίζει για 4η χρονιά να προσελκύει κατοίκους και επισκέπτες της πόλης στον εντυπωσιακό χώρο του ισογείου του, στο εστιατόριο και την Agora. Εκτεταμένο μενού με ορεκτικές νεο-παραδοσιακές λιχουδιές, έμφαση στα κρέατα και comfort χαρακτήρα.
'Chelona Athens'
Η εντυπωσιακή κάβα "Νέκταρ" κρύβει στον πρώτο όροφό της ένα όμορφο wine resto με άνετη βεράντα, που αγαπά τον εκλεκτό καφέ, τα κρασιά και τα κοκτέιλ αλλά και τις μεσογειακές γεύσεις. Εσωτερικός χώρος με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, walk in cellar και cigar room, μια urban βεράντα από εκείνες που πάντα χαίρεσαι να περνάς χρόνο εκεί.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.