Η δημιουργία του βερμούτ στην Ιταλία -στα μέσα του 18ου αιώνα- εκτός από μία επανάσταση για τον τότε κόσμο του ποτού, "γέννησε" και κάτι άλλο: Τη συνήθεια που σήμερα γνωρίζεις ως aperitivo. Έπειτα, μπήκαν στη ζωή μας τα spritzes (με την απαραίτητη συνδρομή του πορτοκαλί σουξέ που γνωρίζεις ως Aperol) και, φυσικά, το Negroni και οι παραλλαγές του. Γενικά, εκτός από το να τρώμε σαν Ιταλοί, μας αρέσει πια να πίνουμε και ως τέτοιοι. Και ακριβώς εκεί μας βοηθούν μέρη σαν τα παρακάτω, ιδανικά για χαλαρά ποτά και νόστιμα σνακ, δίχως τον ψυχαναγκασμό της βραδινής υπέρβασης. Οι spritzeriες των Αθηνών λοιπόν - και, ασφαλώς, μέρη που πατούν σε αυτό το τερέν.
Πού πίνουμε
Ξεκινάμε από την πιο πρόσφατη άφιξη, το "Glug Glug" στην αναγεννημένη εσχάτως πλατεία Καρύτση. Συναντάς το μικροσκοπικό αλλά εξόχως φροντισμένο σποτ ακριβώς δίπλα από το ολοκαίνουριο "Gloria Gati" ενώ απλώνει τα τραπεζάκια του πίσω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Επενδύει σε κλασικά spritzes και κρασί, συνοδεύοντάς τα με pizzetti, τυριά και αλλαντικά.
Σχετικά πρόσφατη προσθήκη είναι και το "Felicita" (αφίχθη το περασμένο καλοκαίρι, στο Ρουφ), ένα feelgood μέρος με μεγάλη μπάρα και αίσθηση παλιάς αθηναϊκής αυλής. Στα του πίνειν βρίσκεις μεταξύ άλλων aperitivi με αλκοόλ αλλά και δίχως αυτό, απλά αλλά και περίπλοκα. Η μέριμνα ανήκει στον Μάριο Ηλιόπουλο που έχει δομήσει μια signature λίστα με twisted classics και ονόματα επηρεασμένα από ταινίες που γυρίστηκαν στα στούντιο της Cinecitta.
Πολύ πριν από τα προαναφερθέντα ήταν το "Drupes & Drips" εκείνο που καβάλησε πρώτο το κύμα, στο Κουκάκι. Πίνεις spritz με αφρώδες ή ξηρό κρασί, Campari ή Aperol, είτε προτιμάς μία από τις ετικέτες κρασιών, φυσικά με την κατάλληλη συνοδεία σε φαγητό.
Ακριβώς το ίδιο κάνεις και στο "Bottega di Rino" της οδού Αμερικής. Κάπου ανάμεσα σε premiata salumeria, νεο-μπακάλικο, τοσκανέζικο delicatessen και wine/aperitivo bar, το εν λόγω μέρος άνοιξε τις πόρτες του σχεδόν ένα χρόνο πριν, με τους Αλέξανδρο Γκικόπουλο και Γιάννη Κοροβέση να έχουν φροντίσει για μία λίστα που κάνει σοβαρό focus σε Negroni, Garibaldi και λοιπά δημοφιλή ιταλικά cocktails. Τα παντρεύεις με θαυμάσια caseifici και ιταλικά καλούδια που έρχονται κατ' αποκλειστικότητα εδώ.
Το "Απεριτίφ" στο Παγκράτι τιμά απόλυτα το όνομά του και υπηρετεί πιστά την ιταλική συνήθεια του απεριτίβο, επενδύοντας σε προσεγμένα spritzes, αλλά και πιο στιβαρά ποτά, με τη συνοδεία νόστιμων cicchetti.
Επίσης, στο Παγκράτι αλλά στην Αρχελάου αυτή τη φορά, το "Tre Sorelle" μπορεί να χαρακτηρίζεται pizza bar αλλά είναι και μία έξοχη πρόταση για εκείνους που θέλουν να απολαύσουν το spritz τους.
Πίσω από τη λευκή μαρμάρινη μπάρα του, οι bartenders του βλέπουν τα classics με τη δική τους ματιά. Στο Νέο Κόσμο και υπό τη σκιά της Στέγης, το εξαιρετικά δημοφιλές "Naif" ξεχωρίζει μεταξύ άλλων και για τις after office προτάσεις του με ελαφριές μίξεις.
Σε παρόμοιους ρυθμούς κινείται πια και το 'Ami gastrotheque'. Το ιδιαίτερο concept που μας συστήθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο στη Βουλής και Απόλλωνος γωνία, τονώνει το ενδιαφέρον του επισκέπτη και του επανασυστήνεται ως μεσογειακό all day deli bistro, με ιδιαίτερη αδυναμία στο ιταλιάνικο lifestyle.
Με εξαιρετικά φιλική και value for money φιλοσοφία, μεγαλύτερο (πλέον) χώρο βάζει το κομμάτι του deli στο επίκεντρο, ποντάρει σε φρεσκοκομμένα τυριά και αλλαντικά, προϊόντα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς και μία γενικότερη μεσογειακή προσέγγιση στις γεύσεις του. Στα της μπάρας δρώμενα, ο bartender Γιάννης Ρούσσος φροντίζει για το οτιδήποτε μπαίνει στο ποτήρι σου, με μια αλέγρα, σε παρεμφερές ύφος, λίστα ποτών.
Ξεχωριστή θέση στην εν λόγω λίστα δε θα μπορούσε παρά να έχει και το 'Odori'. Ολοζώντανα all-day vibes και πάντοτε γεμάτα τραπεζάκια στον χώρο της πλατείας, εξαιρετικά οικείο εσωτερικό με ατμόσφαιρα παλιάς εξοχικής Ιταλίας και ένας αδιαμφισβήτητος σοφιστικέ πρωταγωνιστής, που δεν είναι άλλος από το βερμούτ.
7 χρόνια μετά την εμφάνισή του στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων, το "Odori" διατηρεί ατόφια τα περισσότερα από τα assets του, αποτελώντας διαχρονικό πια στοπ για aperitivi, spritzes και λοιπές δυνάμεις, με υπέροχη και βραβευμένη πίτσα στο πλάι αυτών.
Κλείνουμε με το "Villa Grigio 46", στο Παλαιό Φάληρο. Σε μια πρώτη ανάγνωση θα χαρακτηρίζαμε το αγαπημένο πόστο ως aperitivi e vino bar, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για έναν πολυχώρο που προσφέρει έξοχο καφέ, brunch, αρκετές ετικέτες κρασιών στο ποτήρι και ασφαλώς νόστιμη κουζίνα με σπιρτόζικο ιταλιάνικο ταμπεραμέντο. Σταθερή αξία είναι και θα είναι τα θρυλικά του απεριτίφ, ενώ από το πλούσιο μενού δε λείπουν οι καλοφτιαγμένες μπρουσκέτες, ωραία pinsa, αλλά και ποικιλίες τυριών και αλλαντικών.
- Bonus: Στη στοά Μπολάνη, στα πέριξ της οποίας θα βρεις και κάποια από τα δημοφιλέστερα αθηναϊκά μπαρ (βλέπε "7 Jokers" και "Barreldier" από τη μία, "42" από την άλλη και "Low Profile" στο ενδιάμεσο), υπάρχει και ένα κρυφό διαμαντάκι. Το 'Cicchetto Cantina' είναι ένα αλέγρα φιλόξενο μαγαζάκι με ιταλιάνικο αέρα, που φυσά νόστιμα μέσα από τα φροντισμένα cicchetti και panini του, συντροφιά με ποτά σε στυλ που ταιριάζουν άψογα με αυτά.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.