Ακριβώς όπως συμβαίνει και με την ποδοσφαιρική ομάδα της Σκουάντρα Ατζούρα στα μεγάλα ποδοσφαιρικά τουρνουά, έτσι και η ιταλική κουζίνα έχει στα μέρη τους περισσότερους και πιο πιστούς οπαδούς. Βλέπεις, η οικεία comfortιά της, η απλή αλλά όχι απλοϊκή νοστιμιά της, η προσαρμοστικότητά της σε (όχι πάντα επιτυχημένες) διάφορες εκδοχές, η γκάμα των επιλογών και των συνταγών της είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία για τα παραπάνω. Επομένως, κάθε καινούριο σποτ που την τιμά, κεντρίζει αμέσως το ενδιαφέρον. Τα νέα ιταλικά εστιατόρια της Αθήνας λοιπόν.
Η 'Gloria Gati' στην πλατεία Καρύτση
Μετρά μόλις λίγες ημέρες ζωής, καθώς η μικρή αδερφή της δημοφιλούς Ιταλο-Γλυφαδιώτισσας 'Vittoria Gati' άνοιξε τις πόρτες της πολύ πρόσφατα στην πλατεία Καρύτση και στο χώρο που κάποτε φιλοξενούσε το 'Shakespeare'. Υπηρετεί το κόνσεπτ της ιταλικής brasserie σε έναν urban chic πανέμορφο χώρο, που έχει επιμεληθεί η Zisis Papamichos Architects & Partners. Η κουζίνα πατά σε στιβαρές ιταλικές βάσεις με ενδιαφέροντα twists -συναντάς όλα τα κλασικά φαβορί της- ενώ η λίστα κρασιών μοιράζεται σε ελληνικό και ιταλικό αμπελώνα. Πολύ καλά cocktails από τον Μιχάλη Αυγεράκη στο μπαρ και εξαιρετικό σέρβις.
Το 'Gorlomi' στο Κολωνάκι
Η περσόνα του Enzo Gorlomi -που έχει λανσάρει ο Lt. Aldo Raine, τον οποίο υποδύεται ο Brad Pitt στο 'Inglourious Basterds' του Quentin Tarantino- είναι αυτή που βαφτίζει το κομψότατο και άκρως ατμοσφαιρικό εστιατόριο. Για το Italian Fine Comfort ευ τρώγειν φορντίζει ο (βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin για τη δουλειά του στο 'Pelagos' του 'Four Seasons') Luca Piscazzi, μαζί με τον ταλαντούχο chef de cuisine Σωτήρη Γιαννόπουλο.
H 'Le Pizze di San Gennaro' στη Νέα Σμύρνη
Ο Μάρκο Τζεναμπόνι ανάβει ξανά τον ξυλόφουρνό του και σερβίρει εδώ και περίπου έναν μήνα τις λιτά απολαυστικές πίτσες του στο 'Le Pizze di San Gennaro'. Το εστιατόριο βαφτίζεται από τον άγιο-προστάτη της Νάπολης, Σαν Τζενάρο, φιλοξενείται σε έναν οικείο χώρο που θυμίζει σε όλα Ιταλία και κάνει δυνατό focus στην υψηλή πιτσοφαγία. Λεπτή και μαλακιά ναπολιτάνικη ζύμη που φτιάχνεται καθημερινά και ωριμάζει για 1 έως 3 ημέρες, πριν σκεπαστεί με ενδιαφέροντα made in Italy toppings, σε αρκετές εκδοχές. Σερβίρεται και ένα πιάτο ημέρας, ελαφρώς πιο γαστρονομικό.
Το 'Lolita's' στο Ψυχικό
Ένας ολόφρεσκος όσο και αλέγρος πολυχώρος γεύσης και διασκέδασης προστίθεται εδώ και μερικές εβδομάδες στο Νέο Ψυχικό, στο σημείο όπου μέχρι πρότινος συναντούσε κάποιος το 'Drakoulis Dry & Raw'. Το 'Lolita's' έχει χαρακτήρα fun και χώρο high end. Το μενού που επιμελείται ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης -με την Κατερίνα Τζεμανάκη να έχει το ρόλο της chef de cuisine- έχει ξεκάθαρες ιταλικές γευστικές απολήξεις, ξεκινώντας με μια ενδιαφέρουσα γκάμα από antipasti και προχωρώντας με pizzete, pasta, ριζότι και κοπές κρέατος. Προφανώς, δεν απουσιάζουν και άλλες προτάσεις σαν το οssobuco caponata, η κοτολέτα alla Milanese ή το φιλέτο από ψάρι ημέρας. Πλούσια είναι και η λίστα των γλυκών με twisted κλασικές επιλογές.
Το 'Alpino Cucina Italiana' στο Μικρολίμανο
Όταν ένα εστιατόριο μετρά μισό αιώνα ιστορίας, έχει σίγουρα κάτι να πει. Όταν υπηρετεί την αυθεντική ιταλική γευστική κουλτούρα και μάλιστα φέρει την πιστοποίηση Ospitalità Italiana, πιθανότατα έχει να πει περισσότερα. Όταν δε, έχει δημιουργήσει γενιές πιστών, πολλοί εκ των οποίων το επισκέπτονται από παιδιά, τότε με βεβαιότητα ξέρεις πως μιλάμε για ένα αληθινό σουξέ. Τικάροντας τα κουτάκια όλων των παραπάνω προδιαγραφών, το 'Alpino Cucina Italiana' έχει κατορθώσει να χτίσει το δικό του μύθο αρχικά στο Παλαιό Φάληρο, που εκτείνεται από το 1973 έως σήμερα, έπειτα στο Χαλάνδρι. Και συνεχίζεται στο Μικρολίμανο. Το τρίτο κατάστημα 'Alpino Cucina Italiana' είναι γεγονός στην Ακτή Δηλαβέρη, με τις γνώριμες ιταλικές γεύσεις, σε ένα κομψό και άνετο χώρο.
Δείτε το αφιέρωμά μας στα ιταλικά εστιατόρια της Αθήνας που πρέπει να δοκιμάσετε.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.