Η πολύ κομψή κουζίνα του Πέτρου Δήμα στο "Makris Athens"

Φιλοδοξεί να γίνει η ναυαρχίδα των εστιατορίων "Makris" και η κουζίνα του μυρίζει ήδη υψηλές διακρίσεις. Το νέο ρεστοράν του Πέτρου Δήμα και των Domes Resort στην Ερμού βλέπει Ακρόπολη, αρχαία Αγορά και Θησείο και στοχεύει ψηλά.

Makris Athens © Λεωνίδας Τούμπανος

Όλα ξεκίνησαν στην Κέρκυρα. Εκεί ο ταλαντούχος και βραβευμένος πλέον με Χρυσό Σκούφο σεφ Πέτρος Δήμας πρωτοέδειξε την αξία του, και πέρυσι μας εξέπληξε οδηγώντας το "Makris Corfu" στην ύψιστη γαστρονομική διάκριση. Μάκρις είναι ένα από τα αρχαία ονόματα της Κέρκυρας και από εκεί έλκει την ονομασία του το γαστρονομικό εστιατόριο του "Domes Miramare Resort" στο νησί. Ο Πέτρος Δήμας, σε συνεργασία με τον Γιώργο Σπανό, τον επικεφαλής των Domes Resorts, δημιούργησαν το brand των εστιατορίων "Makris", που λειτουργούν επίσης σε Ελούντα, Μήλο, Πορτογαλία, η κορωνίδα τους όμως είναι το "Makris Athens", που ανοίγει το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου και φιλοδοξεί να χτυπήσει Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin.

Makris Athens
© Λεωνίδας Τούμπανος

"Δουλεύουμε πολύ καιρό το concept και τη γαστρονομία μας", μου λέει ο chef-patron Δήμας. "Θέλουμε να εκφράσουμε μια σύγχρονη ελληνικότητα, μένοντας πιστοί στην εποχικότητα των πρώτων υλών, τις αρχές της βιωσιμότητας και να παρουσιάσουμε με θεατρικότητα μια δημιουργική κουζίνα. Πολλά λαχανικά και βότανα έρχονται από τη φάρμα του εστιατορίου στους πρόποδες της αρχαίας Κορίνθου, όπου καλλιεργούμε οργανικά σε θερμοκήπια, μποστάνια και παρτέρια, αμπέλια όσο και ελιές". Ο κατάλογος διαρθρώνεται σε δύο μενού, το "Γένεσις", με 8 στάδια στα € 80, και το "Ουτοπία" με 13 στάδια στα € 140. Η κουζίνα του Δήμα στηρίζεται στις πολύ καλές πρώτες ύλες, με σπεσιαλιτέ που διακρίνονται για τους ευφάνταστους συνδυασμούς τους και την υψηλή τεχνική που καταλήγει σε fine dining φινέτσα – όπως η κόκκινη γαρίδα Κοιλάδας, που η φυσική της γλύκα αποκτά σπινθηροβόλο πνεύμα σερβιρισμένη με χυμό καρότου και τζίντζερ, χαβιάρι και καψαλισμένες φέτες πορτοκαλιού ή ακόμη το χτένι με την εξαιρετική υφή του που δεν τη συναντάς συχνά σε τόσο καλό επίπεδο, που συνδυάζεται επιτυχημένα με πουρέ κολοκύθας, μια μπισκ με νερό ντομάτας, μάραθο, παστό λεμόνι να ξυπνάει τις γεύσεις με τη μετρημένη αψάδα του, καραμελωμένο πασατέμπο και βοδινό παστράμι.

Makris Athens
© Λεωνίδας Τούμπανος

Από τις πρωτότυπες συνθέσεις του, μου άρεσε πολύ επίσης η σοφιστικέ απλότητα του ιδιαιτέρως νόστιμου αβγού ορτυκιού από την Κέρκυρα, μαζί με κρέμα αρακά, καπνιστό χέλι και μανιτάρια, που σε στέλνει για ανοιξιάτικη βόλτα στο δάσος. Μαζί του αξίζει να πιεις το μηλάτο και με άρωμα καπνιστού malt ουίσκι κοκτέιλ "Apple is red", που εκφράζει την ιδιαίτερη φροντίδα του bartender. Mαζί με την κάβα, αποτελούν γερό δίδυμο στο εστιατόριο. Δεν περιγράφω άλλα πιάτα για να μη σας στερήσω τις εκπλήξεις της εξαιρετικής κουζίνας του Δήμα.

Makris Athens
© Λεωνίδας Τούμπανος

Η σάλα του είναι πολύ κομψή, με ήρεμα χρώματα και μοντέρνους αφαιρετικούς πίνακες, ενώ στον κάτω όροφο το γυάλινο πάτωμα προβάλλει τα αρχαία ευρήματα και από τα τραπέζια στον πεζόδρομο και στην ταράτσα ρεμβάζεις με τον Παρθενώνα και το ναό του Ηφαίστου σε πρώτο πλάνο.

Makris Athens
© Λεωνίδας Τούμπανος

Άστιγγος 10 & Ερμού 119, κέντρο, 2160047777

Περισσότερες πληροφορίες

Makris Athens

Άστιγγος 10 & Ερμού 119, Θησείο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
10/05/2024

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.

Τα νέα -εξαιρετικά- street food της Αθήνας

Το χεράτο φαγητό έχει αναβαθμιστεί αισθητά τους τελευταίους μήνες και αυτοί είναι οι 'υπεύθυνοι'.

"Makan La Vie": Αέρας Γαλλικής γαστρονομίας στην Ινδονησία

Στο παραδεισένιο νησί Gili Air ο σεφ Lachaux Médéric συνδυάζει τη fusion γαλλική κουζίνα και τις τεχνικές της µε τα τοπικά προιόντα της Ινδονησίας.