"Τραβόλτα": ιδιοσυγκρασιακή τροφοσυλλογή στο Περιστέρι

Σταθερά ψηλά κρατά τον πήχη της ιδιαίτερης θαλασσινής του κουζίνας το βραβευμένο εστιατόριο του Περιστερίου.

travolta1

Έχει εντελώς δικό του χαρακτήρα το διάσημο θαλασσινό ρεστοράν του Περιστερίου που απηχεί την ξεχωριστή προσωπικότητα των δημιουργών του, του Σπύρου και του Βαγγέλη Λιάκου. Ένα καθησυχαστικό κρεμ λευκό χρώμα τυλίγει το μπροστινό μέρος του μαγαζιού, αν και προσωπικά προτιμώ πάντα να κάθομαι στο βάθος της σάλας, με τις αρτιστίκ πινελιές από θαλασσινά ναυάγια και την ξύλινη οροφή με τα σκασίματα που θυμίζουν κύματα. Τα τραπέζια στρώνονται κομψά, με διπλά τραπεζομάντηλα, κολωνάτα ποτήρια για το κρασί και μια φιάλη από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται ειδικά για το μαγαζί. Αυτό το τελευταίο είναι ένα μικρό μόνο δείγμα της "τροφοσυλλεκτικής" διάθεσης των Λιάκων, η οποία εν προκειμένω ξεδιπλώνεται πρώτα και κύρια μέσα από το γεγονός ότι μισθώνουν ειδικά καΐκια προκειμένου να εφοδιάζουν το εστιατόριο με τις καλύτερες ψαριές τους. 

travolta2

Η κουζίνα τώρα, με επικεφαλής τον τρίτο της παρέας, Ανέστη Λαμπρόπουλο, προτείνει τα κλασικά της ψαροταβέρνας, αλλά ποντάρει και σε σπεσιαλιτέ πιο ιδιαίτερες και ιδιοσυγκρασιακές. Στα ωμά, είτε μιλάμε για το σασίμι από φαγκρί καρυκευμένο με αλάτι της θάλασσας είτε για το καρπάτσιο τσιπούρας με αχινό και βασιλικό, το ψάρι είναι τολμηρά ζωντανό και καθένα έχει δικό του χαρακτήρα και ωραίες ισορροπίες. Άλλο κεφάλαιο, οι σούβλες που πάνω τους περνιούνται κάθε λογής θαλασσινά καλούδια: από φιλεταρισμένα μπαρμπουνάκια με το κρέας τους υγρό και χυμώδες ως φρέσκο γλυκοφάγωτο καλαμάρι με λίγη πάπρικα που κολυμπά σε μια θάλασσα από μελάνι σουπιάς με τσίλι και φρέσκο κρεμμύδι, η οποία θα έπρεπε να είναι λιγότερη σε ποσότητα μια και του στερεί δυστυχώς ύστερα από λίγο την τραγανή του κρούστα. 

Το μελάνι σουπιάς βάφει ακόμα στα μαύρα το φίνο κριθαράκι με τρυφερά κομμάτια από το ίδιο μαλάκιο και λίγη νιώτικη γραβιέρα που του προσφέρει γευστικό βάθος. Σε αυτήν την πιο comfort πλευρά του καταλόγου, παίζει επίσης δυνατά η φάβα Σχοινούσας με καπνιστό χέλι σε λαρδί από μαύρο χοίρο, καθώς και μια σειρά από θαλασσινά μαγειρευτά που ανοίγουν διάλογο με την παράδοση όπως το βαθιά νόστιμο φρικασέ σφυρίδας, με πολλά και διαφορετικά χόρτα, καλοφτιαγμένο αυγολέμονο και ψάρι που λάμπει. Μιλώντας για ψάρι, τα ψυγεία του μαγαζιού προσφέρουν επιλογές για κάθε διάθεση και τόσο η σχάρα όσο και το τηγάνι είναι επιπέδου – εμείς χαρήκαμε φαγκρί τηγανιτό, με τα φιλετάκια του παναρισμένα σε κρούστα από panko που ήρθαν τραγανά απ’έξω και με όλη τους την υγρασία μέσα, αγκιστρωμένα εντυπωσιακά γύρω από τη ραχοκοκαλιά του ψαριού. 

travolta3

Σημειώστε ακόμα πως η φρέσκια απαστερίωτη IPA μπίρα του "Τραβόλτα" έχει ωραίες γλυκές και φρουτώδεις εντάσεις και στέκεται μια χαρά πλάι στις γεύσεις του καταλόγου, ενώ το γλυκό φινάλε έρχεται με πληθωρικό κιουνεφέ, γεμιστό με βουβαλίσια μοτσαρέλα, και εκμέκ τσουρεκιού με μους βανίλια και βύσσινο, που γέρνει υπερβολικά προς τη γλυκιά μεριά.
 

Περισσότερες πληροφορίες

Travolta

Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
10/05/2024

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.

Τα νέα -εξαιρετικά- street food της Αθήνας

Το χεράτο φαγητό έχει αναβαθμιστεί αισθητά τους τελευταίους μήνες και αυτοί είναι οι 'υπεύθυνοι'.

"Makan La Vie": Αέρας Γαλλικής γαστρονομίας στην Ινδονησία

Στο παραδεισένιο νησί Gili Air ο σεφ Lachaux Médéric συνδυάζει τη fusion γαλλική κουζίνα και τις τεχνικές της µε τα τοπικά προιόντα της Ινδονησίας.