Ένας «Ilios» ήρθε στο City Link με φόρα από τα παλιά

Στην εμβληματική, κοσμοπολίτικη περαντζάδα της Στοάς Σπυρο­μήλιου δίνεις ραντεβού με μια γλυκιά, εκσυγχρονισμένη νοσταλγία.

Ένας «Ilios» ήρθε στο City Link με φόρα από τα παλιά

Υπάρχει μια διάχυτη αρχοντιά, που σε κάνει να ξεφυλλίζεις νοερά το άλμπουμ της παλιάς Αθήνας για να βρεις το νήμα που συνδέει το «Ilios» με μπιστρό και καφενεία μιας άλλης εποχής. Μπορεί να είναι πολύ καινούργιο ακόμη και να του λείπει η πατίνα του χρόνου, όμως όλα τα στοιχεία που το συνδέουν με την αστική αθηναϊκή παράδοση είναι εκεί και συναρμολογούν τη νοσταλγία με σύγχρονο τρόπο.

Στη μια σάλα μωσαϊκό, στην άλλη ξύλο το οποίο ανεβαίνει μέχρι τη μέση των τοίχων, βιενέζικη ψάθα που ντύνει τις πλάτες από τις πολυθρόνες, αλλά ανεβαίνει και στο ταβάνι με μια έντονη διακοσμητική γεωμετρία. Όλα αυτά ανακαλούν μνήμες από κλασικά καφενεία, αλλά βρίσκουν μάλλον την έκφρασή τους στην ιδέα που έχουμε για μια ευρωπαϊκή μπρασερί, που η αύρα της έχει μεταφερθεί με σύγχρονο τρόπο στο σήμερα. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες με κτίρια και στιγμιότυπα της πόλης σε υποδέχονται στο επίκεντρο του μαγαζιού, με την ανοιχτή κουζίνα και την μπάρα του φαγητού μπροστά της και το μπαρ δίπλα της.

Νιώθεις ωραία να κάθεσαι σε καναπέδες και πολυθρόνες και να τρως μέσα, στα μαρμάρινα τραπέζια του «Ilios», τυλιγμένος από τη γλύκα του ντεκόρ που σχεδίασαν οι Θεσσαλονικείς Urban Soul Project ή να πιάνεις πρώτο τραπέζι πίστα... Την «παραλία» της Στοάς Σπυρομήλιου εννοώ, πιο συγκεκριμένα το ξύλινο ντεκ με τις πέργκολες και τις γλάστρες με λουλούδια και μυρωδικά, απ’ όπου χαζεύεις την περαντζάδα αλλά και τον κόσμο στα απέναντι μαγαζιά.

Ένας «Ilios» ήρθε στο City Link με φόρα από τα παλιά - εικόνα 1

Στον καινούργιο χώρο που δημιούργησε ο όμιλος Πανά σε συνεργασία με το Δειπνοσοφιστήριον, τις γεύσεις υπογράφει ως executive chef ο Δημήτρης Σκαρμούτσος. Στο μενού υπάρχουν πιάτα από την αστική κουζίνα του ’50 και του ’60 αλλά και πολλές σύγχρονες ελληνικές σπεσιαλιτέ καθώς κι ένα ειδικό ένθετο κρέατος. Βρίσκουμε ας πούμε μια καλοφτιαγμένη Αθηναϊκή, με τα λαχανικά της να κρατάνε όσο πρέπει (μοβ πατάτα, καρότο, αρακάς), την οποία όμως θα κολάκευε μια μεγαλύτερη ποσότητα χειροποίητης μαγιονέζας με λεβάντα.

Στα οπωσδήποτε σας προτείνω το μοντέρνο σπανακόρυζο με το σκούρο σμαραγδί χρώμα και γεύση που γράφει ευγενή χλωροφύλλη στον ουρανίσκο. Το πιάτο όμως που μου έμεινε είναι ο μουσακάς με την πλούσια μπεσαμέλ με ξινοτύρι, τις μακαρούνες και την μπαχαρένια ουρά μοσχαριού.

Ένας «Ilios» ήρθε στο City Link με φόρα από τα παλιά - εικόνα 2

Στο μενού βρίσκουμε ακόμη νόστιμη κατσικομακαρονάδα με σκιου­φιχτά μακαρόνια και καμένη μυζήθρα, τέσσερις κοπές ελληνικού μοσχαριού που σιτεύονται σε ειδικά ψυγεία και ιδιαίτερα προκλητικά γλυκά. Στα γλυκά δοκιμάσαμε εξαιρετικό μακαρόν-τσουρέκι με κρέμα μαχλέπι, που έχει τη μαστιχωτή υφή του εργολάβου, μους πραλίνας με γοητευτική σάλτσα σοκολάτας αρωματισμένη με ελληνικό καφέ και μπάρα-μωσαϊκό με θυμαρίσιο μέλι και ταχίνι. Ο «Ilios» ανοίγει από το πρωί σερβίροντας πρωινό με ελληνικές γεύσεις.

Περισσότερες πληροφορίες

Ilios

Στοά Σπυρομήλιου, κέντρο
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
10/05/2024

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.

Τα νέα -εξαιρετικά- street food της Αθήνας

Το χεράτο φαγητό έχει αναβαθμιστεί αισθητά τους τελευταίους μήνες και αυτοί είναι οι 'υπεύθυνοι'.

"Makan La Vie": Αέρας Γαλλικής γαστρονομίας στην Ινδονησία

Στο παραδεισένιο νησί Gili Air ο σεφ Lachaux Médéric συνδυάζει τη fusion γαλλική κουζίνα και τις τεχνικές της µε τα τοπικά προιόντα της Ινδονησίας.