Goût de France| Η άνοιξη μπαίνει γαλλικά

Tην Τετάρτη 21/3 χιλιάδες σεφ αποτίνουν φόρο τιμής σε μια κουζίνα που σφράγισε την εξέλιξη της μαγειρικής τέχνης, στρώνοντας ένα μεγάλο γαλλόφωνο τραπέζι που εκτείνεται σε πέντε ηπείρους.

Goût de France| Η άνοιξη μπαίνει γαλλικά

Την Τετάρτη 21/3 χιλιάδες σεφ αποτίνουν φόρο τιμής σε μια κουζίνα που σφράγισε την εξέλιξη της μαγειρικής τέχνης, στρώνοντας ένα μεγάλο γαλλόφωνο τραπέζι που εκτείνεται σε πέντε ηπείρους.

Goût de France| Η άνοιξη μπαίνει γαλλικά - εικόνα 1

Είναι η τέταρτη χρονιά που το γαλλικό Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων και ο Alain Ducasse διοργανώνουν στις 21/3, την πρώτη ημέρα της άνοιξης, το Goût de France - Good France, υπογραμμίζοντας τη συμβολή της γαλλικής κουζίνας στην παγκόσμια γαστρονομία αλλά και τη σύνδεση της ευζωίας με το καλό φαγητό. Ο σπουδαίος Paul Bocuse, εμβληματική φιγούρα της nouvelle cuisine, που έφυγε πρόσφατα, στα 91 του χρόνια –πολλοί σεφ εντός κι εκτός Γαλλίας θα τον τιμήσουν στη φετινή διοργάνωση αντλώντας έμπνευση από τις συνταγές του–, είχε πει κάποτε ότι «παραδοσιακή ή μοντέρνα, υπάρχει μόνο μία κουζίνα και αυτή­ είναι η καλή κουζίνα». Σε αυτό το μεγάλο τραπέζι λοιπόν, που στήνεται ταυτόχρονα σε εκατόν πενήντα χώρες, η κουζίνα της πατρίδας του δηλώνει ανοιχτή σε αναγνώσεις. Πολλοί από τους τρεις χιλιάδες μάγειρες που συμμετέχουν στη δράση, η οποία εκτείνεται σε εκατόν πενήντα χώρες ενώνοντας πολλές διαφορετικές κατηγορίες και στιλ εστιατορίων, την περνούν από το δικό τους φίλτρο και την παντρεύουν με την παράδοση και τη γευστική φιλοσοφία τους.

Goût de France| Η άνοιξη μπαίνει γαλλικά - εικόνα 2

Σαλάτες Nicoise και πατέ, αβγά ποσέ en Meurette, coq au vin, κρεμμυδόσουπες, μπουγιαμπέσες, cassoulet, πάπια με πορτοκάλι, και μοσχαράκι Bourguignon είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που θα συναντήσετε σε κλασικές και πιο ελεύθερες αποδόσεις, φυλλομετρώντας τα διαφορετικά μενού των εστιατορίων­, των μπιστρό και των μπαρ της πόλης που στήνουν την ημέρα­ του Goût de France - Good France ένα πολύχρωμο γευστικό μωσαϊκό με ιδέες για όλα τα budgets.

Goût de France| Η άνοιξη μπαίνει γαλλικά - εικόνα 3

Δεκάδες χώροι δίνουν το «παρών» στο φετινό ραντεβού (προτείνοντας μενού που κινούνται από € 20 έως € 120) ανάμεσα στους οποίους το ιστορικό «L’Abreuvoir», τα «Σπύρος και Βασίλης», «Polly Maggoo» και «L’Audrion», η boulangerie «Paul» της Κηφισιάς αλλά και το «Premiere» του «Αthenaeum InterContinental», το «Μalabar in House» του ξενοδοχείου «The Margi», το «Cinque wine & deli bar» στου Ψυρρή, τα «By the Glass», «2 Μαζί», «My1cuisine», «Όμικρον», «Αθήρι», «Chefi the Restaurant», το «Πρυτανείον» στο Golden Hall, το «Tζίτζικας και Μέρμηγκας» του Συντάγματος, το «Α for Athens» και το «Meerkat». Την πλήρη λίστα των συμμετεχόντων Αθήνας κι επαρχίας καθώς και τα αντίστοιχα μενού, θα τα βρείτε εδώ.

ΤΟ GOÛT DE FRANCE ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Από την πρώτη χρονιά της διοργάνωσης μέχρι σήμερα, οι συμμετοχές σε όλο τον κόσμο αυξάνονται συνεχώς.

2015
Τα εστιατόρια που συμμετείχαν σε αυτήν την παγκόσμια πρωτοβουλία ήταν 1.000, ανάμεσά τους και 15 ελληνικά.

2016
Το σύνολο των συμμετοχών έφτασε στις 1.500, με τα ελληνικά εστιατόρια να ανεβαίνουν επίσης στα 21.

2017
Δύο χιλιάδες εστιατόρια στην ενέργεια, με την Ελλάδα να σκαρφαλώνει στα 65, τρίτη στον κόσμο σε συμμετοχές.

2018
Τρεις χιλιάδες τα εστιατόρια, εκ των οποίων 83 ελληνικά, που τοποθετούν τη χώρα μας στη δεύτερη θέση διεθνώς.

Περισσότερες πληροφορίες

Abreuvoir (L’)

Ξενοκράτους 51, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Σπύρος και Βασίλης

Λάχητος 5, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Suite Lounge (La)

(ξεν. «St. George Lycabettus») Κλεομένους 2, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Τζίτζικας και Μέρμηγκας

Μητροπόλεως 12-14, κέντρο
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

2Μαζί

Νίκης 48, Πλάκα
  • Εστιατόρια

Υάδες

Εντός Αττικού Άλσους
  • Εστιατόρια

Albion

Ομήρου 6, Ν. Ψυχικό
  • Εστιατόρια

A For Athens

Μιαούλη 2-4, Μοναστηράκι
  • Bars

Το Μαύρο Πρόβατο του Press Cafe

Αρριανού 31-33, Παγκράτι
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

360° Cocktail Bar

Ηφαίστου 2, Πλατεία Μοναστηρακίου
  • Εστιατόρια

By the Glass

Γ. Σουρή 3 & Φιλελλήνων (Στοά Ράλλη), Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Minnie The Moocher

Τσακάλωφ 6, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Για μια υψηλή τοπική κουζίνα της Ελλάδας

Ποντιακά σιρόν με πασκιτάν και πράσα με δαμάσκηνα ή μόνο μουσακάς; Πώς θα βαδίσουν οι "εξωτικές" τοπικές μας σπεσιαλιτέ στην παγκόσμια πασαρέλα και πώς θα αποκτήσει πληρότητα, δυνατή ταυτότητα και διεθνές σεξαπίλ η γαστρονομία μας; Η ελληνική κουζίνα βρίσκεται σε σταυροδρόμι, λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης (14/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
10/05/2024

39 καυτά νέα από την εστιατορική καλοκαιρινή Ελλάδα

Το ελληνικό καλοκαίρι που πλησιάζει θα είναι φέτος πιο πλούσιο και νόστιμο από ποτέ. Ιδού λοιπόν μια πρώτη φουρνιά νέων αφίξεων που έρχονται οσονούπω από το Αιγαίο ως το Ιόνιο και από το Βορρά μέχρι το Νότο της χαρισματικής καλοκαιρινής Ελλάδας.

Βραβεία Eλληνικής Kουζίνας 2024: Για τον guest chef Luca Piscazzi το τοπικό στοιχείο πρέπει να φωτιστεί στην ελληνική κουζίνα

Ο ταλαντούχος Ιταλός σεφ δημιουργεί και μαγειρεύει το μενού της φετινής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας που έρχεται στις 14/5 στο ξενοδοχείο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης. Λίγο προτού αναχωρήσει για τον Βορρά, μας μιλά για τη μαγειρική του φιλοσοφία, τη σημασία που έχουν οι γαστρονομικές διακρίσεις και την αγάπη του για την ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της, που τον ενθουσιάζουν και τον εμπνέουν.

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.

Τα νέα -εξαιρετικά- street food της Αθήνας

Το χεράτο φαγητό έχει αναβαθμιστεί αισθητά τους τελευταίους μήνες και αυτοί είναι οι 'υπεύθυνοι'.

"Makan La Vie": Αέρας Γαλλικής γαστρονομίας στην Ινδονησία

Στο παραδεισένιο νησί Gili Air ο σεφ Lachaux Médéric συνδυάζει τη fusion γαλλική κουζίνα και τις τεχνικές της µε τα τοπικά προιόντα της Ινδονησίας.