Blu-ray extras: Η δεύτερη ευκαιρία

Πού ήταν, πού βρίσκονται και... που πάνε το 2010;

Από πέρυσι τα Χριστούγεννα κάτι άρχισε να αλλάζει. Το Blu-ray ήταν μεν χωρίς αντίπαλο πια, αλλά το DVD συνέχιζε να είναι αυτό που λέμε... good enough ώστε το ευρύ κοινό να μην βλέπει τα extras ως λόγο προτίμησης έναντι στην υψηλής ευκρίνειας έκδοση της ίδιας ταινίας. Έτσι τα studios άρχισαν επιτέλους τα πειράματα. Η special edition του Casino Royale έφερε στο φως το πληρέστερο παιχνίδι γνώσεων με θέμα τoν James Bond που έχουμε δει ποτέ, για παράδειγμα, ενώ η οικιακή εκδοχή του Sin City απογύμνωσε τις σκηνές της ταινίας από τα ψηφιακά εφέ για μία... σουρεάλ μεταφορά του κόμικ. To Το Blu-ray επιτέλους άρχισε να δείχνει τις δυνατότητές του ως πρεσβευτής της υψηλής ευκρίνειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ακόμη, όμως... κάτι λείπει. Τα extras των Blu-ray είναι πια ενδιαφέροντα, μα όχι λόγος από μόνα τους για να αγοράσει κανείς τα δισκάκια υψηλής ευκρίνειας (πέρα από την ταινία αυτή καθ' αυτή φυσικά). Για ένα ποσοστό του κοινού ποτέ δεν θα είναι, σύμφωνοι. Για ένα άλλο, όμως, έχουμε πλέον πειστεί για το γεγονός ότι μία σειρά από εντυπωσιακά extras θα έδιναν αυτή την αίσθηση της "επόμενης γενιάς" στο μέσο θεατή ίσως ακόμη πιο γλαφυρά απ' ότι μπορεί να κάνει η ανώτερη ποιότητα εικόνας και ήχου των Blu-ray. Μία προσέγγιση που θα μπορούσε να συνεισφέρει είναι αυτή του BD-Live, της υπηρεσίας που διοχετεύει και αποθηκεύει προσωρινά σε ειδική μνήμη των Blu-ray player extra υλικό για μια ταινία. Αυτή δεν έχει αξιοποιηθεί σοβαρά ως τώρα, αλλά τίτλοι όπως το νέο Terminator Salvation ή το Hellboy II (που προσέφεραν live chat με τους σκηνοθέτες μέσα από το Blu-ray), αλλά και το Batman Τhe Dark Knight ή το Wolverine (που προσέφεραν εγγραφή σε video των σχολίων του χρήστη και απευθείας σύνδεση με το portal του IMDB.com αντίστοιχα), αποδεικνύουν πως πολλά μπορούν να γίνουν - απλώς χρειάζεται και, φυσικά, λίγη παραπάνω... φαντασία.

Άλλες προσεγγίσεις, ίσως τεχνολογικά δυσκολότερες, είναι επίσης εφικτές. Η Director's Cut του Watchmen προσέφερε εκτενές σχολιαστικό υλικό παράλληλα με την ταινία σε όλη της τη διάρκεια (!), με δυνατότητα παύσης οπουδήποτε επιθυμεί ο θεατής. Η τριλογία των Jason Bourne προσφέρει κάτι αντίστοιχο σε πολλά σημεία των ταινιών, αξιοποιώντας την λειτουργία Picture in Picture για να επεξηγεί σημεία των φιλμ καθώς αυτά εξελίσσονται. Το 300: Τhe Complete Experience ανέπλασε όλα τα ψηφιακά εφέ που προστέθηκαν μετά τα γυρίσματα, δίνοντας στο θεατή την ευκαιρία να δει ακριβώς πως έγινε η σύνθεση του εικαστικού στυλ που ήθελε ο σκηνοθέτης του. Ναι, αυτά είναι εντυπωσιακά extras, τα οποία φαίνεται αμέσως πως έχουν μελετηθεί εξ αρχής για να ταιριάζουν στην οικιακή παραγωγή και δεν θα μπορούσαμε να τα έχουμε σε DVD.

Τρόποι, λοιπόν, υπάρχουν, οπότε ξαναγυρνάμε στο θέμα των διαθέσιμων πόρων και της θέλησης που έχουν ή δεν έχουν οι κινηματογραφικές εταιρείες να προωθήσουν το φορμά. Την έχουν; Ελπίζουμε πως ναι, όχι μόνο γιατί το Blu-ray την χρειάζεται, αλλά κι επειδή τα extras πάντα είχαμε την αίσθηση ότι ήταν... αδικημένα ως στοιχεία της εμπορικής έκδοσης μιας ταινίας. Τη νέα ευκαιρία τους λοιπόν στην εποχή της υψηλής ευκρίνειας την αξίζουν περισσότερο από ποτέ, αφετέρου την αξίζουμε - αυτή τη φορά σωστά - κι εμείς ως καταναλωτές. Ευχόμαστε και προσμένουμε ένα 2010 σαφώς καλύτερο των περασμένων ετών σε αυτόν τον τομέα. Για να δούμε...!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ