Logitech iPad Pro Combo Touch: πρακτικές εντυπώσεις

Περισσότερα για λιγότερα υπόσχεται η εναλλακτική του Magic Keyboard - καταφέρνει να τα προσφέρει;

Τα νέα iPad Pro της Apple που βασίζονται στον επεξεργαστή M4 είναι εξαιρετικά ισχυρά και εντυπωσιακά λεπτά ταυτόχρονα, κατορθώνοντας να μην ξεπερνούν το πάχος ή βάρος ενός τυπικού laptop αν συνδυαστούν με εξωτερικό πληκτρολόγιο. Τέτοιο καινούργιο προωθεί η Apple ήδη, το πολυσυζητημένο Magic Keyboard, αυτό ωστόσο είναι τόσο ακριβό που με τα χρήματα που ζητά συν αυτά ενός νέου iPad Pro αγοράζει κανείς... κανονικό, κανονικότατο (και μάλιστα μεγάλο και ισχυρότατο) MacBook Air.

Ευτυχώς, οι κάτοχοι των M4 iPad Pro έχουν στην διάθεσή τους εναλλακτική επιλογή: το Combo Touch της Logitech, το οποίο υπόσχεται μάλιστα να προσφέρει περισσότερα πράγματα για λιγότερα χρήματα. Το καταφέρνει; Ο γράφων χρησιμοποιεί την νέα πρόταση της Logitech καθημερινά εδώ και μία εβδομάδα με ένα iPad Pro 13 και - έχοντας ήδη δοκιμάσει το νέο Magic Keyboard αλλά και χρησιμοποιήσει το προηγούμενο μοντέλο Combo Touch με ένα M1 iPad Pro 12.9 για ενάμισι χρόνο - μπορεί να καταθέσει τις σχετικές του εντυπώσεις.

Τί είναι, τί προσφέρει, πού υπερέχει
Πρώτο και σημαντικότερο: υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις προσεγγίσεις των Magic Keyboard και Combo Touch για το πώς ακριβώς χρησιμοποιείται με καθένα από αυτά το iPad Pro. Το πρώτο είναι μεν στην ουσία μόνο πληκτρολόγιο με μαγνητικό στήριγμα, επιτρέπει όμως την χρήση του iPad Pro πάνω στα πόδια του χρήστη καθιστού, όπως με ένα τυπικό laptop. Το Combo Touch, από την άλλη πλευρά, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να χρησιμοποιείται πάνω σε σταθερή επίπεδη επιφάνεια ώστε - με την βοήθεια του στηρίγματος που βρίσκεται στην θήκη του tablet - να φέρνει το iPad Pro στην γωνία θέασης που χρειάζεται ο κάτοχός του.

Πρόκειται για συνειδητή απόφαση εκ μέρους της Logitech την οποία ο γράφων κατά βάση προτιμά σε σχέση με την αντίστοιχη της Apple - απλά σημαίνει πως οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν πως το Combo Touch θα αξιοποιείται κυρίως σε τραπέζι ή γραφείο. Ναι, θεωρητικά... γίνεται να το στηρίξει κανείς και στα γόνατά του και να προσπαθήσει να το αξιοποιήσει έτσι, αλλά το στήριγμα στην θήκη του iPad Pro δεν είναι όσο σταθερό θα μπορούσε επηρεάζοντας, αναπόφευκτα, την εργονομία και την άνεση χρήσης του.

Την ίδια προσέγγιση είχε ακολουθήσει η Logitech και στο προηγούμενο, επίσης πολύ καλό, μοντέλο Combo Touch, με την διαφορά πως το νέο εμφανίζεται σημαντικά βελτιωμένο: κατορθώνει να είναι, στην ουσία, ελαφρύτερο και λεπτότερο από τον προκάτοχό του, χωρίς να θυσιάζει ο,τιδήποτε στον τομέα της λειτουργικότητας ή της ασφάλειας. Προσφέρει επίσης πιο πολλές διαφορετικές γωνίες στήριξης (το εύρος τους κυμαίνεται ανάμεσα στις 100 και στις 600 μοίρες τώρα), τα πλήκτρα έχουν καλύτερη αίσθηση, ενώ οι αλλαγές που έχουν γίνει στην διάταξή τους έχουν φέρει το Combo Touch πιο κοντά σε αυτό που αναμένει ο καταναλωτής να βρει έχοντας χρησιμοποιήσει στο παρελθόν παρόμοιου μεγέθους laptop.

Τα διαθέσιμα χρώματα και η επιλογή υλικών του νέου Combo Touch είναι, επίσης, περισσότερο "ευθυγραμμισμένα" με το είδος της χρήσης που ως επί το πλείστον θα κάνουν οι κάτοχοί του συγκριτικά με τα αντίστοιχα του lifestyle μεν, αλλά και... κάπως περίεργου προηγούμενου μοντέλου με την "υφασμάτινη" υφή.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα, ωστόσο, του καινούργιου μοντέλου Combo Touch δεν είναι άλλο από το εντυπωσιακό trackpad του. Αυτό είναι πολύ μεγαλύτερης επιφάνειας από αυτήν οποιουδήποτε άλλου προϊόντος του είδους (συμπεριλαμβανομένου του Magic Keyboard) και, κατά συνέπεια, είναι εξαιρετικό στην χρήση. Με αυτό γίνονται εύκολες ακόμη και οι εντολές διαχείρισης πολλαπλών apps που χρειάζονται τρία δάκτυλα για να εκτελεστούν, γεγονός που μπορεί πραγματικά να "κάνει την διαφορά" ανάμεσα στο να κάνει κάποιος με το iPadOS αυτά που θέλει γρήγορα και άνετα, και στο να... "παλεύει" εκνευριστικά συχνά με τους περιορισμούς που το λειτουργικό σύστημα της Apple θέτει - ακόμη και σε απλά πράγματα. Ψυχική υγεία με το iPad Pro: την προσέχουμε, για να έχουμε!

Ποιοτική εναλλακτική, προτιμότερη σε όλα
Όταν όλα έχουν ειπωθεί, δύο συγκεκριμένα είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα που έχει το νέο Combo Touch σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο αντίστοιχο προϊόν της αγοράς για το M4 iPad Pro: προστατεύει το πανάκριβο tablet της Apple σε περίπτωση πτώσης (και μάλιστα χωρίς να προσθέτει ιδιαίτερα στο πάχος ή το βάρος του) ενώ παράλληλα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία σε πιο πολλά σενάρια χρήσης (αφού η θήκη του tablet είναι αποσπάσιμη από το πληκτρολόγιο αλλά το στήριγμά στο πίσω μέρος της είναι πάντοτε παρόν). Ούτε το Magic Keyboard της Apple ούτε το Rebound Magnetic Keyboard της ESR προσφέρουν και τα δύο αυτά μαζί.

Επειδή όμως... κακά τα ψέματα, ως εναλλακτική του Magic Keyboard θα αγοραστεί ως επί το πλείστον στην χώρα μας, το Combo Touch κατορθώνει να κάνει αυτό ακριβώς που θα ζητούσαν οι καταναλωτές απ' το συγκεκριμένο προϊόν της Logitech. Καθιστά, δηλαδή, αδικαιολόγητη την χρηματική διαφορά των €80 ή €100 ανάμεσα σε αυτό και το προϊόν της Apple (για τα μοντέλα iPad Pro των 11 και 13 ιντσών αντιστοίχως). Και τα δύο μεταμορφώνουν το ισχυρότερο tablet του αμερικανικού κολοσσού σε ένα είδος laptop, και τα δύο είναι καλοσχεδιασμένα και υψηλής ποιότητας κατασκευής, και τα δύο λειτουργούν σε πολλά σενάρια χρήσης με τον ίδιο τρόπο.

Για ορισμένα συγκεκριμένα σενάρια χρήσης το Magic Keyboard είναι προτιμότερο, όμως το Combo Touch είναι καλύτερο σε περισσότερα και, παράλληλα, επιτρέπει την χρήση του iPad Pro με τρόπους που το Magic Keyboard δεν μπορεί. Μοναδικό αξιοπρόσεκτο πλεονέκτημα του τελευταίου είναι η δεύτερη θύρα USB-C (που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φόρτιση ενόσω η θύρα USB-C του ίδιου του tablet αξιοποιείται για κάτι άλλο), όμως αυτήν την χρειάζεται αναλογικά μικρό ποσοστό των κατόχων iPad Pro, ενώ αντιθέτως το εντυπωσιακά μεγαλύτερο, περισσότερο εύχρηστο trackpad είναι σημαντικότερο πλεονέκτημα που θα αξιοποιήσουν όλοι ανεξαιρέτως.

Με αυτά ως δεδομένα, είναι να απορεί κανείς που θα προτείναμε σε περισσότερο κόσμο να αγοράσει το Combo Touch; Όχι, καθώς και υπολογίσιμη είναι η χρηματική διαφορά - που θα μπορούσε να επενδυθεί π.χ. στην αγορά ενός Apple Pencil Pro που είναι εξαιρετικό - και εν τέλει το προϊόν της Logitech προσφέρει πιο πολλά για το κόστος του. Ναι, οι φανατικοί φίλοι της Apple ίσως να προτιμήσουν και πάλι το Magic Keyboard από συνήθεια ή... υπερβολική αφοσίωση στην εταιρεία, όμως εμείς οι υπόλοιποι δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε κάτι τέτοιο. Το "περισσότερα, για λιγότερα" μάς ακούγεται πάντοτε καλύτερα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ