Απ' το ασπρόμαυρο, στην υπερυψηλή ευκρίνεια

Η Φίνος Φιλμ ψηφιοποιεί κι αποκαθιστά την ταινιοθήκη της. Λεπτομέρειες.

Επιβεβαιώνοντας του λόγου το αληθές, οι άνθρωποι της Graal μας μετέφεραν στο εσωτερικό home cinema της εταιρείας: εκεί, σε οθόνη προβολής διαγωνίου... 280 ιντσών, μάς επέδειξαν μία σειρά από παραδείγματα "δύσκολων περιπτώσεων" στην αποκατάσταση ταινιών της Φίνος Φιλμ, καθώς και αντιπροσωπευτικά παραδείγματα του πόσο καθαρότερη και λεπτομερέστερη δείχνει η εικόνα τους σε σχέση με το αρχικό υλικό του πλαστικού φιλμ. Το τελικό αποτέλεσμα είναι αληθινά εκπληκτικό: ναι, οι ταινίες συνεχίζουν να "δείχνουν παλιές" σε σχέση με τις σύγχρονες παραγωγές του Holywood, είναι όμως υπεράνω συζήτησης και αμφιβολίας το πόσο καλύτερη είναι η εικόνα και πόσο πιο "φρέσκια" είναι η συνολική εντύπωση που αποπνέουν.



Για τους φίλους και τις φίλες του Αθηνόραμα Digital που θα ήθελαν να δουν και οι ίδιοι κάποια από τα παραδείγματα που παρακολουθήσαμε, έχουμε εξασφαλίσει μερικά σχετικά αρχεία video που μπορούν να αναπαράγουν στον υπολογιστή τους. Τα αρχεία βρίσκονται εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ. Είναι μορφής .mov, κάτι που σημαίνει πως αν ο εκάστοτε Η/Υ δεν είναι Mac ή δεν έχει εγκατεστημένο στα Windows το Quicktime της Apple, είναι καλύτερο ο χρήστης να τα μεταφέρει στο σκληρό του δίσκο (με δεξί κλικ->Save As...) και να τα αναπαράγει με δημοφιλή προγράμματα όπως το VLC Media Player ή το Media Player Classic Home Cinema.

Πίσω στη συζήτησή μας με τη Φίνος Φιλμ και τη Graal:

Α: Τί ήταν αυτό που σας προκάλεσε την μεγαλύτερη έκπληξη όταν, τελειώνοντας πια τη δουλειά της ψηφιοποίησης και της αποκατάστασης σε μία ελληνική ταινία, την παρακολουθούσατε σε ψηφιακή μορφή;
ΚΣ: Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτό που μας εξέπληττε δεν ήταν η διαύγεια που αποκτούσε η εικόνα "καθαρισμένη" και οι λεπτομέρειες που "έβγαιναν στην επιφάνεια". Αυτό από τις πρώτες ταινίες το είχαμε συνηθίσει και το θεωρούσαμε ως δεδομένο, λίγο ή πολύ. Αυτό που πολλούς από μας δεν έπαψε να μας εκπλήσσει έως και την τελευταία ταινία που επιμεληθήκαμε ήταν το γεγονός ότι, με την ψηφιοποίηση του αρχικού φιλμ, βλέπαμε επιτέλους... τα πλάνα όπως είχαν αρχικά γυριστεί και όχι όπως είχαν αργότερα προβληθεί!



Με τις τηλεοράσεις 4:3 όλα αυτά τα χρόνια, είχαμε παρακολουθήσει σχεδόν όλες αυτές τις ταινίες δεκάδες φορές με "κομμένα" σημαντικά τμήματα της εικόνας δεξιά και αριστερά. Χανόταν έτσι σε υπολογίσιμο βαθμό η αίσθηση του χώρου και της τοποθέτησης των ηθοποιών μέσα σε αυτόν. Μετά την αποκατάσταση, είχαμε μπροστά μας ολόκληρο το πλάνο ακριβώς όπως το είχε μπροστά του και ο σκηνοθέτης την ώρα που γυριζόταν μια σκηνή. Πιστεύουμε πως πολύς άλλος κόσμος, αν δει αγαπημένες του ταινίες με τη νέα τους μορφή, θα εντυπωσιαστεί όσο κι εμείς με το συγκεκριμένο.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ