Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €1079,00
Εταιρία: Samsung
Διανομή: Samsung Greece
Όταν επιχειρεί κανείς κάτι που δεν είναι καθόλου, μα καθόλου εύκολο, θα πρέπει να έχει προετοιμάσει κάποιο σχέδιο, κάποια στρατηγική για ν' ακολουθήσει - και αυτός ακριβώς έχει κάνει η Samsung, κρίνοντας από αυτές τις ημέρες που διαθέτει στο κοινό όχι ένα αλλά δύο κινητά τηλέφωνα με αναδιπλούμενη οθόνη. Το Galaxy Z Fold3 είναι το μεγάλο, άκρως εντυπωσιακό, απολύτως κορυφαίο σε προδιαγραφές μοντέλο της που συνοδεύεται από αντίστοιχο κόστος (το αξίζει όμως για τους ανθρώπους που έχουν τρόπους να αξιοποιήσουν παραγωγικά την τεράστια οθόνη του). Το Galaxy Z Flip3, από την άλλη πλευρά, είναι διαφορετικό: είναι κατά πολύ μικρότερο, λιγότερο ικανό σε συγκεκριμένους τομείς αλλά περισσότερο προσιτό επίσης. Το πρώτο είναι μία "δήλωση" τεχνογνωσίας και καινοτομίας, το δεύτερο - με την πρώτη ματιά τουλάχιστον - περισσότερο "δήλωση" στυλιστική παρά τεχνολογική.
Καθόλου μικρή η σχετική έκπληξη, λοιπόν, όταν συνειδητοποιεί κανείς - μετά από παράλληλη χρήση και των δύο συσκευών - ότι εν τέλει είναι το Flip3, περισσότερο από το θεωρητικά καλύτερό του Fold3, η συσκευή που μπορεί να βοηθήσει την Samsung να πετύχει την αποδοχή των αναδιπλούμενων συσκευών από το ευρύ κοινό μέσα στους επόμενους μήνες. Οι λόγοι ακολουθούν.
Όλα ξεκινούν από το μέγεθος του Flip3. Ενώ το Fold3 έχει την όψη τυπικού smartphone κλειστό κι επιδιώκει να προσφέρει την εμπειρία χρήσης ενός μικρού tablet ανοιχτό, το Flip3 έχει την όψη όμορφου, μικρού... gadget όταν είναι κλειστό και την όψη κανονικού smartphone όταν είναι ανοιχτό. Η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη στην πράξη: η οθόνη της πρόσοψης στο Flip3, για παράδειγμα, βρίσκεται εκεί κυρίως για να βλέπει κανείς ειδοποιήσεις ή να αξιοποιεί συγκεκριμένα βασικού επιπέδου apps, όχι για να χρησιμοποιεί την συσκευή ως smartphone. Το... αναπάντεχο bonus που προκύπτει από αυτό το γεγονός: πολλοί από μας θα συνειδητοποιήσουν έτσι πόσες υπερβολικά πολλές φορές "τσεκάρουν κινητό" μέσα στην ημέρα. Και αν αυτή η διαπίστωση δεν είναι το πρώτο βήμα για να γίνουν αλλαγές σχετικές, τότε... ποιό;
Αυτό δεν σημαίνει πως η εξωτερική οθόνη του Flip3 δεν είναι χρήσιμη: καταλαμβάνει πλέον την μισή επιφάνεια της πρόσοψης όταν η συσκευή είναι κλειστή, είναι φωτεινή και υψηλής ανάλυσης γι' αυτά που καλείται να απεικονίσει. Τα μικρά apps που μπορεί να χειριστεί κανείς με αυτήν είναι συνηθισμένα έως απαραίτητα - τα music player, weather, schedule, alarm, voice recorder και timer - αλλά είναι κρίμα που δεν μπορούν να προστεθούν περισσότερα από τον χρήστη (ίσως σε επόμενη έκδοση ή με αναβάθμιση λογισμικού;). Η Samsung προσφέρει επίσης αρκετές επιλογές προσαρμογής του τί θα εμφανίζει η οθόνη όταν δεν χρησιμοποιείται, αφού υποστηρίζεται και κατάσταση μόνιμης λειτουργίας (always-on). Καθόλου άσχημα.
Όταν ανοίγει κανείς το Flip3, δε, δύο πράγματα γίνονται αμέσως αντιληπτά: (α) πρόκειται για μία συσκευή premium πέρα από κάθε αμφιβολία και (β) είναι ένα κανονικό, κανονικότατο κορυφαίο smartphone. Είναι συσκευή premium γιατί η ποιότητα κατασκευής της είναι ισάξια αυτής του Galaxy Fold3: παρόμοια υλικά, η ίδια προσεγμένη συναρμογή και προσοχή στην λεπτομέρεια, o ίδιος εξελιγμένος - κι ενισχυμένος φέτος - μηχανισμός δίπλωσης της οθόνης. Είναι, δε, ένα κανονικό κορυφαίο smartphone γιατί ανοίγοντάς το αντικρύζει κανείς μία οθόνη αντίστοιχη των άλλων τυπικών top κινητών Android του 2021: είναι υψηλής ανάλυσης, υψηλού ρυθμού ανανέωσης, πάρα πολύ φωτεινή, με έξοχη χρωματική απόδοση, μα... διπλώνει κιόλας!
Όπως ακριβώς και στο Fold3, το σημείο όπου η οθόνη διπλώνει φαίνεται, ειδικά υπό γωνία, αλλά μετά από μερικές ημέρες σταματά να το προσέχει κανείς. Η μόνη περίσταση όπου η παρουσία αυτής της "πτυχής" στην οθόνη προξενεί αρνητική εντύπωση - όντας οριζόντια στο Flip3 - είναι όταν διαβάζει κανείς κάποιο π.χ. μεγάλο άρθρο: τότε η γραμμή κειμένου που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την "πτυχή" δεν διαβάζεται με την ίδια ευκολία. Όμως και αυτό συνηθίζει κανείς να το αποφεύγει πολύ γρήγορα απλώς μετακινώντας το κείμενο την στιγμή της ανάγνωσης ελάχιστα προς τα πάνω.
Η θέση της "πτυχής" αυτής, και το γεγονός ότι το Flip3 ανοιχτό δεν είναι τόσο "πλατύ", ίσως ήταν λόγοι για τους οποίους η Samsung δεν το κατέστησε συμβατό με γραφίδες - ίσως όμως δεν ήταν και κατασκευαστικά εφικτό να ενσωματωθεί το απαραίτητο υποσύστημα "ανάγνωσης" των γραφίδων από την επιφάνεια της οθόνης, κάτι που η Samsung ενδέχεται να μπορέσει να κάνει σε μελλοντική έκδοση του Flip (αν κρίνει πως το κοινό στο οποίο απευθύνεται θα ενδιαφερόταν για την χρήση γραφίδας βέβαια). Το παρόν μοντέλο πάντως είναι πια τόσο ανθεκτικό στο νερό όσο το Fold3, αν και θα ήταν επίσης καλύτερο να... μείνει μακριά από την πολλή σκόνη ή την άμμο: o μηχανισμός αναδίπλωσής του είναι μεν κατά πολύ μικρότερος, αλλά θα μπορούσε ν' αντιμετωπίσει αντίστοιχο πρόβλημα.