
Η μεταφορά ενός λογοτεχνικού αριστουργήματος στη σκηνή απαιτεί ιδιαίτερη μαεστρία. Μέσα από σύγχρονα σκηνοθετικά εργαλεία, όπως η χρήση πολυμέσων, ο φωτισμός και οι συμβολικές σκηνές, η δραματοποίηση ενός μυθιστορήματος μπορεί να γίνει ένας ζωντανός διάλογος ανάμεσα στο κείμενο και τη σύγχρονη κοινωνία. Αυτό επιδιώκει ο Παντελής Φλατσούσης στην παράσταση "Η Αισθηματική Αγωγή: Ερευνώντας Ένα Αρχείο Ρωγμών”. Μαζί με την Παναγιώτα Κωνσταντινάκου διασκεύασαν το εμβληματικό μυθιστόρημα του Γκυστάβ Φλωμπέρ "Η Αισθηματική Αγωγή” και με την δική του ιδιαίτερη, σύγχρονη σκηνοθετική οπτική το μεταφέρει στο θέατρο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και συγκεκριμένα στο Υποσκήνιο Β΄της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη. Ένας από τους βασικούς στόχους του είναι να αναδείξει το νόημα του έργου αλλά και την αισθητική του, κάνοντάς το προσιτό και συναρπαστικό για το κοινό της εποχής μας με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς (με αλφαβητική σειρά): Βαγγέλη Δαούση, Χρήστο Διαμαντούδη, Γιώργο Κριθάρα, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Ντέμπορα Οντόγκ.

Φλωμπέρ, μια ιδιοφυΐα του ρεαλισμού
Ο Γκυστάβ Φλωμπέρ Flaubert θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 19ου αιώνα. Με το έργο του "Η Αισθηματική Αγωγή", φέρνει στο προσκήνιο τον ψυχισμό της αστικής τάξης, τις ψευδαισθήσεις της νιότης και τη διάψευση των ονείρων. Το μυθιστόρημα του αποτελεί αριστούργημα του ρεαλισμού, καθώς καταγράφει με ακρίβεια τις εσωτερικές αναζητήσεις των χαρακτήρων και τη ματαιότητα των φιλοδοξιών τους. Θίγει ζητήματα που παραμένουν επίκαιρα: ο έρωτας, η κοινωνική ανισότητα, η απογοήτευση, και η πάλη μεταξύ του ιδανικού και του πραγματικού και με την ιδιαίτερη γλώσσα και το λεπτομερές ύφος του, αναδεικνύει την ευθραυστότητα της ανθρώπινης φύσης, δημιουργώντας ένα έργο που σίγουρα αγγίζει κάθε εποχή.

Η σκηνοθετική πρόκληση
Με άποψη και όραμα αντιμετωπίζει τη νέα θεατρική πρόκληση ο Παντελής Φλατσούσης, που έχει πολλές και σημαντικές παραστάσεις στο ενεργητικό του και το 2022, έλαβε από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών το βραβείο σε Νέο Καλλιτέχνη του Θεάτρου. Η νέα του παράσταση με τίτλο η "Η Αισθηματική Αγωγή: Ερευνώντας Ένα Αρχείο Ρωγμών" είναι μια διασκευή που με τη χρήση τεχνικών, όπως η υποκειμενική αφήγηση, τα βίντεο και η χρήση συμβολισμών μπορεί να αναδείξει βαθύτερα νοήματα.

Ο κεντρικός ήρωας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται το έργο είναι ο Φρεντερίκ Μορώ ένας νεαρός άνδρας γεμάτος όνειρα και φιλοδοξίες, που διψά για έρωτα, αλλά και για την κοινωνική άνοδο. Είναι ρομαντικός και έχει μια τάση να εξιδανικεύει τις καταστάσεις και τα πρόσωπα γύρω του. Είναι ερωτευμένος με τη Μαρί Αρνού, μια παντρεμένη γυναίκα που γίνεται το αντικείμενο της ιδεαλιστικής του λατρείας. Καθώς η ιστορία εξελίσσεται παρακολουθούμε τη σταδιακή διάψευση των φιλοδοξιών του Φρεντερίκ, τόσο στον έρωτα όσο και στην κοινωνία. Παρά τις προσπάθειές του, δεν καταφέρνει να πραγματοποιήσει καμία από τις βαθύτερες επιθυμίες του. Μέσα από τις εμπειρίες του, αναδεικνύεται η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της Γαλλίας στα μέσα του 19ου αιώνα και κάλλιστα, αυτόν τον αντι-ήρωα που συμβολίζει τη νεολαία της εποχής του, μια γενιά που έλκεται από τα μεγάλα ιδανικά αλλά συχνά παγιδεύεται στις αντιφάσεις και στις αδυναμίες της, θα μπορούσαμε να τον δούμε ως ένα νέο της εποχής μας. Στη σκηνοθεσία του Παντελή Φλατσούση, ο Φρεντερίκ εξετάζεται ως ένας χαρακτήρας με "ρωγμές" – ένας άνθρωπος που αγωνίζεται ανάμεσα στην επιθυμία και την πραγματικότητα, ανάμεσα στο ιδανικό και την αποτυχία.

Οι συντελεστές της παράστασης
Συνοδοιπόροι του Παντελή Φλατσούση σ’ αυτό το νέο θεατρικό ταξίδι είναι σημαντικοί νέοι καλλιτέχνες. Τον σχεδιασμό των σκηνικών και των κοστουμιών έχει αναλάβει ο Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Τα βίντεο σχεδίασαν ο Μάριος Γαμπιεράκης και η Χρυσούλα Κοροβέση, ενώ οι φωτισμοί είναι της Ελίζας Αλεξανδροπούλου. Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης συνέθεσε ο Σταύρος Γασπαράτος. Στην επιμέλεια κίνησης και τις χορογραφίες, η Θεανώ Ξυδιά.
Περισσότερες πληροφορίες
H αισθηματική αγωγή· ερευνώντας ένα αρχείο ρωγμών
Για πρώτη φορά μεταφέρεται στη σκηνή το λογοτεχνικό αριστούργημα του Γκιστάβ Φλομπέρ «Αισθηματική αγωγή» που ακολουθεί τη ζωή του Φρεντερίκ Μορό, η οποία εξελίσσεται παράλληλα με τα γεγονότα μιας ταραγμένης εποχής. Με ειρωνική και σατιρική ματιά, ο σπουδαίος Γάλλος συγγραφέας αφηγείται όχι απλώς έναν ανεκπλήρωτο έρωτα για μια παντρεμένη γυναίκα, αλλά και όλη τη διάψευση της γενιάς του σε έναν κόσμο αμφιλεγόμενο, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη. Η παράσταση αναπλαισιώνει το κλασικό κείμενο σε μετάφραση του Παναγιώτη Μουλλά, διασκευή από τον Παντελή Φλατσούση και την Παναγιώτα Κωνσταντινάκου, αναζητώντας παραλληλισμούς των ιστορικών συγκυριών με τη σημερινή εποχή, με όχημα την αφηγηματικότητα αλλά και τη χρήση βίντεο.