Ο "Μάρτυρας κατηγορίας" της Αγκάθα Κρίστι με ένα θίασο αγαπημένων ηθοποιών στο θέατρο "Δημήτρης Χορν"

Έξυπνο χιούμορ, ανατροπές, ένα απροσδόκητο φινάλε, ένα σκανδαλώδες έγκλημα κι ένας μάρτυρας-κλειδί είναι τα συστατικά του διάσημου δικαστικού θρίλερ της μετρ του αστυνομικού μυστηρίου, που σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης με all star θίασο.

Μάρτυρας κατηγορίας 2η χρονιά Πάτροκλος Σκαφίδας©

Το αριστουργηματικό δικαστικό θρίλερ της Αγκάθα Κρίστι "Μάρτυρας κατηγορίας" παίζεται φέτος στο θέατρο "Δημήτρης Χορν". Ένας θίασος αγαπημένων ηθοποιών πρωταγωνιστεί στην παράσταση που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Έναν σχεδόν αιώνα μετά την κυκλοφορία του το έργο συνεχίζει να συναρπάζει το κοινό, όπως μαρτυρούν και οι πολυάριθμες μεταφορές του στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και φυσικά στις θεατρικές σκηνές όλου του κόσμου. Η σκανδαλώδης υπόθεση του εγκλήματος, το λεπτό αστυνομικό χιούμορ, οι ανατροπές, το απροσδόκητο φινάλε, η υποβλητική αίθουσα του δικαστηρίου και η ατμόσφαιρα της δίκης είναι τα στοιχεία που έχουν αναδείξει το "Witness for the Prosecution" (όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος του) σε μια ιστορία ανεπανάληπτη και ιδιαιτέρως γοητευτική. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή έργα της Αγκάθα Κρίστι. 

Μάρτυρας κατηγορίας 2η χρονιά
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Το καστ εμπλουτίζεται φέτος με νέους ηθοποιούς που έχουν ξεχωρίσει στη συνείδηση του κοινού. Ένας από αυτούς είναι και ο σκηνοθέτης της παράστασης Νικορέστης Χανιωτάκης που μαζί με τους Όμηρο Πουλάκη και Κώστα Κόκλα συναντούν τους Ευγενία Δημητροπούλου, Γιάννη Δρακόπουλο, Μελίνα Βαμβακά, Χάρη Γρηγορόπουλο, Θανάση Κουρλαμπά και Νίκη Παλληκαράκη, για να ζωντανέψουν τη θεατρική εκδοχή μίας από τις εκατό καλύτερες νουβέλες όλων των εποχών, σύμφωνα με την βρετανική Crime Writers' Association, σε απόδοση του Αντώνη Γαλέου

Μάρτυρας κατηγορίας 2η χρονιά
© Πάτροκλος Σκαφίδας

Η πλοκή εξελίσσεται ως εξής: Ο Λέοναρντ Βόουλ κατηγορείται για τη δολοφονία μιας πλούσιας χήρας. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι αυτός είναι ο δολοφόνος. Ο δαιμόνιος ποινικολόγος Ουίλφρεντ Ρόμπαρτς που αναλαμβάνει την υπεράσπισή του ωστόσο, δεν είναι τόσο σίγουρος για την ενοχή του. Ο αγώνας του νεαρού άνδρα να μην καταδικαστεί θα κριθεί στα έδρανα του δικαστηρίου όπου οι μαρτυρίες είναι συντριπτικά εναντίον του και η ετυμηγορία των ενόρκων φαίνεται μονόδρομος. Μόνη μάρτυρας για την υπεράσπισή του είναι η αινιγματική σύζυγός του που κρατάει την άκρη του νήματος και τη λύση του γρίφου. 

Μάρτυρας κατηγορίας 2η χρονιά
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Στην παράσταση συμμετέχει επίσης η Βαρβάρα Μακράκη. Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, τα σκηνικά η Αγγελίνα Παπαχατζάκη, τα κοστούμια η Ιωάννα Καλαβρού και τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα.

Μάρτυρας κατηγορίας 2η χρονιά
© Πάτροκλος Σκαφίδας

Fun facts

Η Αγκάθα Κρίστι έγραψε τον "Μάρτυρα κατηγορίας” το 1933. Είκοσι χρόνια μετά της ζητήθηκε να το διασκευάσει και να το εμπλουτίσει με μια δίκη. "Δεν έχω ιδέα από νομικές διαδικασίες, θα γίνω ρεζίλι", έλεγε. Τον Οκτώβριο του 1953, στο θέατρο Winter Garden του Λονδίνου, επιλέχθηκε ως το καλύτερο έργο της χρονιάς 1954-1955 και αμέσως μεταφέρθηκε στο Broadway. Η πιο δημοφιλής μεταφορά του μυθιστορήματος είναι η υποψήφια για έξι Όσκαρ ταινία του Μπίλι Ουάιλντερ με τους Μαρλέν Ντίτριχ και Τσαρλς Λότον. Πιο πρόσφατη είναι η τηλεοπτική εκδοχή του BBC με τους Ντόριαν Λάου, Κιμ Κατράλ, Μπίλι Χάουλ και Τόμπι Τζόουνς (2016).

Προπώληση εισιτηρίων από το more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μάρτυρας κατηγορίας

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 125 '

Στο βραβευμένο δικαστικό θρίλερ μια μυστηριώδης γυναίκα κρατά το κλειδί της σκανδαλώδους δολοφονίας μιας πλούσιας χήρας για την οποία κατηγορείται -άδικα σύμφωνα με έναν δαιμόνιο ποινικολόγο- ο σύζυγός της. Ο αγώνας του νεαρού άνδρα να μην καταδικαστεί θα κριθεί στα έδρανα του δικαστηρίου όπου οι μαρτυρίες είναι συντριπτικά εναντίον του και η ετυμηγορία των ενόρκων φαίνεται μονόδρομος. Το έργο έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να μας κρατήσει στην άκρη της καρέκλας από την πρώτη στιγμή ως το αποκαλυπτικό φινάλε: ένα έγκλημα, ένα τέλειο μυστικό, συνεχείς ανατροπές και το λεπτό «αστυνομικό» χιούμορ της συγγραφέως. Σε κάθε παράσταση διατίθενται δώδεκα προνομιακές θέσεις ενόρκων πάνω στην σκηνή όπου οι θεατές μπορούν να ζήσουν τη θεατρική εμπειρία από σκηνής, συμμετέχοντας ενεργά στην εξέλιξη της δίκης.

«Δημήτρης Χορν»

Αμερικής 10

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η "Ρίτα" κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Οι ταλαντούχοι ηθοποιοί Ιφιγένεια Καραμήτρου και Γιώργος Καφετζόπουλος ζωντανεύουν την εκρηκτική μαύρη κωμωδία που καταπιάνεται πολύ εύστοχα με το δίπολο ζωή - θάνατος, τη μνήμη και τη λήθη, την αγάπη, σε σκηνοθεσία Ρηνιώς Κυριαζή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/10/2024

Καμπαρέ Ποτ-Πουρέ απευθείας από το Λονδίνο στο Red Jasper Cabaret Theatre

Ποτισμένοι με κέφι και σουρεαλισμό είναι οι "Κουκουλίλι" (Coocoolili) που έρχονται για δύο βραδιές στο Red Jasper Cabaret Theatre.

"Outro": Πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση που φέρνει μαζί στη σκηνή Φέστα-Καραμίχο

Αντί να βυθιζόμαστε στην απογοήτευση, αξίζει να σταθούμε με ειλικρίνεια απέναντι στη ζωή μας δείχνει το "Outro", που μόλις έκανε πρεμιέρα στο ΠΛΥΦΑ.

Ποια είναι η σούπερ ομάδα του "Σούπερ Ατού" στο Vox;

Η καλλιτεχνική παρέα είναι συγκλονιστική: Δημήτρης Μακαλιάς, Ζήσης Ρούμπος, Λάμπρος Φισφής, Χάρης Χιώτης, Αντιγόνη Ψυχράμη, Παρθένα Χοροζίδου, Σάρα Τοσκάνο, Άννα Φιλιππάκη, Μαρία Παπαφωτίου, Κώστας Γάκης. Τι ετοιμάζουν στο Vox;

"Ay, Carmela": Το αντιφασιστικό έργο επιστρέφει στο θέατρο Μεταξουργείο

Οι δύο δημιουργοί της θεατρικής εταιρείας Theartes υποδύονται δυο πλανόδιους θεατρίνους που διασκεδάζουν τα δημοκρατικά στρατεύματα με επιθεωρησιακά σκετς στο "Ay, Carmela" που επιστρέφει για τρίτη χρονιά

14 + 2 δημοφιλή θεατρικά έργα που θα δούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ένας οδηγός για τις θεατρικές παραστάσεις του Οκτωβρίου που μας συστήνουν πρωτόπαικτα στην ελληνική σκηνή έργα. Σύγχρονα ή και με κινηματογραφική αίγλη, κωμωδίες ή με κοφτερό κοινωνικό σχόλιο, οι επιλογές ανάμεσά τους είναι πολλές. Και για να είστε στην ώρα σας στη παράσταση και χωρίς άγχος, μπορείτε να μοιραστείτε ένα Uber με τη παρέα σας και με την επιλογή του Split fare να διαμοιράσετε το τελικό κόστος του ταξί.

Η Έλενα Καρακούλη γράφει για το δικό της "True West"

Η σκηνοθέτρια Έλενα Καρακούλη έκανε ένα θεατρικό ταξίδι με προορισμό το "True west". Με αφορμή την πρεμιέρα στο θέατρο Χώρα γράφει για την πολυσήμαντη εμπειρία της σκηνοθετώντας το έργο του Σαμ Σέπαρντ.