Το "Ψηλά απ' τη γέφυρα" σε μια ρεαλιστικής απλότητας σκηνοθεσία από τον Γιώργο Νανούρη

Η διεισδυτική σκηνοθετική ματιά και το δυνατό καστ κάνουν αξέχαστη την παράσταση του συγκλονιστικού έργου του Άρθουρ Μίλερ που παίζεται στο θέατρο Βεάκη.

Ψηλά απ' τη γέφυρα Ελίνα Γιουνανλή©

Ο Άρθουρ Μίλερ με τα έργα του άσκησε σφοδρή κριτική στην αμερικανική κοινωνία και πολιτική κι εξέθεσε τα ψεγάδια του περιβόητου αμερικανικού ονείρου. Η δράση στο οικογενειακό δράμα του 1955  "Ψηλά απ' τη γέφυρα" τοποθετείται στο Μπρούκλιν της Αμερικής, όπου καταφθάνουν μετανάστες από όλα τα μέρη της γης για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή. Το αμερικάνικο όνειρο και η επιτυχία γίνεται αυτοσκοπός για όλους και ο καθένας αναζητά να τα απολαύσει χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, κάθε τρόπο. Όλοι είναι αποφασισμένοι να πετύχουν, όμως η πορεία κάποιων συχνά παρεκτρέπεται…

Ψηλά απ’ τη γέφυρα
Ελίνα Γιουνανλή©

Ένα τραγικό πρόσωπο είναι ο Εντι Καρμπόνε, ο κεντρικός ήρωας του έργου ο οποίος ερωτεύεται την ανιψιά του. Ο έρωτας της μικρής για έναν άλλο νεαρό Σικελό μετανάστη εξαγριώνει τον Καρμπόνε, σε βαθμό ώστε να καταδώσει τον νεαρό και να οδηγηθεί στο θάνατο. Ο Άρθουρ Μίλερ χρησιμοποιεί ως αφετηρία το αυτοκαταστροφικό πάθος του Έντι προκειμένου να μιλήσει για μεγάλα ανθρώπινα διλήμματα και την οικονομική-κοινωνική αστάθεια και τα καταφέρνει προσδίδοντας στο έργο τη διάσταση ψυχολογικού θρίλερ υψηλών εντάσεων.

Ψηλά απ’ τη γέφυρα
Ελίνα Γιουνανλή©

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Νανούρης έπιασε τον παλμό του έργου και φωτίζει με ακρίβεια τα σημαντικά σημεία, που αναδεικνύουν τη διαχρονικότητα του και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή. Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Έντι Καρμπόνε ζωντανεύει τον τραγικό ήρωα, που το ανομολόγητο πάθος του για την νεαρή ανιψιά της γυναίκας του πυροδοτεί μια συγκλονιστική εσωτερική σύγκρουση, η οποία τον οδηγεί στην αυτοκαταστροφή του. Η Ιωάννα Παππά υποδύεται την Μπέατρις, τη σύζυγο του Έντι, η οποία καταλαβαίνει τι του συμβαίνει και προσπαθεί μέχρι τελευταία στιγμή να τον βοηθήσει να βγει απ’ το αδιέξοδο του. Τον ρόλο του Αλφιέρι, δικηγόρου αλλά και αφηγητή της παράστασης, ερμηνεύει ο Δημήτρης Μαυρόπουλος. Ο Δημήτρης Καπετανάκος αναλαμβάνει το ρόλο του Μάρκο, ενός από τους δυο μετανάστες που φιλοξενεί η οικογένεια Καρμπόνε στο σπίτι της. Στους ρόλους των δύο νέων που γνωρίζονται και ερωτεύονται, η πρωτοεμφανιζόμενη Ευγενία Ξυγκόρου ως Κάθριν, ανιψιά του Έντι, και ο Μιχάλης Πανάδης ως Ροντόλφο, αδελφός του Μάρκo. Τον τελευταίο θα αντικαταστήσει ο ηθοποιός Ρένος Ρώτας. Αρχικά, τηρείται διπλή διανομή για τον συγκεκριμένο ρόλο, κάθε Πέμπτη, Σάββατο (απογευματινή) και Κυριακή, ενώ από τις 22 Μαρτίου έως και τις 9 Απριλίου που ολοκληρώνονται οι παραστάσεις στην Αθήνα, ο Ρένος Ρώτας θα παίζει σε όλες τις παραστάσεις. 

Ψηλά απ’ τη γέφυρα
Ελίνα Γιουνανλή©

Το έργο του Άρθουρ Μίλερ μας φέρνει μπροστά στη μετανάστευση, την αγωνία και τη σκληρή πάλη για ένα αβέβαιο μεροκάματο πείνας, αλλά και… στον έρωτα. Όπως μας είπε ο σκηνοθέτης Γιώργος Νανούρης θα ήθελε να καταλάβουν όσοι δουν την παράσταση "ότι, αν νιώσουμε κάτι που δεν πρέπει για έναν άνθρωπο, ό, τι κι αν είναι αυτό, δεν χρειάζεται να υποκύψουμε σ’ αυτό το πρώτο αίσθημα αλλά να το επεξεργαστούμε, να το δουλέψουμε μέσα μας μόνοι μας ή με τη βοήθεια ειδικού και να το καταπολεμήσουμε. Να κάνουμε ό, τι περνάει απ’ το χέρι μας ώστε να μη να μη βλάψουμε τον άλλον".

Ψηλά απ’ τη γέφυρα
Ελίνα Γιουνανλή©

Η ανήσυχη φωνή του Άρθουρ Μίλερ προτείνει με τα έργα του μια κοινωνική αλλαγή­ σύμφωνη με τις ανθρωπιστικές αξίες και μάλιστα έχοντας ως πρότυπο την αρχαία ελληνική τραγωδία, όπως θα δείτε και στο "Ψηλά απ' τη γέφυρα". Ο Αμερικανός συγγραφέας ανανέωσε το κοινωνικό δράμα ασκώντας κριτική στην αμερικανική κοινωνία για τον καταναλωτισμό, την κερδοσκοπία, τη μισαλλοδοξία και την αναισθησία της απέναντι στην αποτυχία.

Ψηλά απ’ τη γέφυρα
Ελίνα Γιουνανλή©

Το "Ψηλά απ' τη γέφυρα" παίχτηκε για πρώτη φορά το 1955 στη Νέα Υόρκη με τη μορφή μονόπρακτου έργου σε μια συγγραφική απόπειρα του Μίλερ να παρουσιάσει ένα σύγχρονο δράμα στα πρότυπα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, όπου ο ήρωας οδηγείται μοιραία σε ένα πεπρωμένο από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει. Αργότερα, ο Μίλερ επεξεργάστηκε εκ νέου το υλικό του, άλλαξε τη δομή του και το ανέπτυξε σε πλήρες έργο δύο πράξεων, το οποίο έκανε πρεμιέρα την επόμενη χρονιά στο Λονδίνο, σε σκηνοθεσία Πίτερ Μπρουκ.

>>Διαβάστε την κριτική του "α" για την παράσταση εδώ

Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr

 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ψηλά απ' τη γέφυρα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 105 '

Το ανομολόγητο πάθος του Ιταλοαμερικανού λιμενεργάτη Έντι Καρμπόνε για τη νεαρή ανιψιά της γυναίκας του τον οδηγεί να καταδώσει τον παράνομο μετανάστη που πρόκειται να παντρευτεί.

Βεάκη

Στουρνάρη 32

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μιλούν για το "Reunion The Musical" σε μια κοινή συνέντευξη

Οι τέσσερις αγαπημένοι ερμηνευτές πρωταγωνιστούν στο πρωτότυπο μιούζικαλ της Θέμιδας Μαρσέλλου που έχει στον πυρήνα του τα 90s, πλάι σε ένα θίασο γεμάτο ενέργεια (Παλλάς, από 17/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
16/05/2024

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.

"Uncanny valley": Οι Rimini Protokoll συμμετέχουν με περφόρμανς στο Athens Digital Arts Festival

Η γερμανική θεατρική ομάδα που δημιούργησε το επιδραστικό θεατρικό κίνημα Reality Trend έρχεται στο Ρεξ, με μια περφόρμανς με πρωταγωνιστή ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ.

"Glorious Epic": Έχεις ξαναδεί σύγχρονο χορό στο Alcatraz Strip Club;

Η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη παρουσιάζει μια "ένδοξη έπικ παράσταση χορού", μια ποιητική αλληγορία για την ομορφιά του αταίριαστου στο πιο φημισμένο στριπ κλαμπ της Αθήνας.