Γιώργο Νανούρη, μας αφορά ακόμα το αμερικάνικο όνειρο;

Το διαχρονικό «Ψηλά απ’ τη γέφυρα» του προοδευτικού Αμερικανού συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ έρχεται στο θέατρο Βεάκη. Ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Νανούρης μας μίλησε ενόψει της πρεμιέρας.

Γιώργος Νανούρης Κώστας Σοχορίτης©

Τι χαρακτήρας είναι ο πρωταγωνιστής του έργου, ο Έντι Καρμπόνε, και τι σε έκανε να επιλέξεις τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη για το ρόλο αυτόν; 
Η πρόταση για το έργο ήρθε απ’ τον παραγωγό μου κ. Μάριο Τάγαρη, μαζί με τη σκέψη ο βασικός ήρωας να ερμηνευτεί από τον Πυγμαλίωνα, με τον οποίο έχω συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν και θεωρώ ότι είναι ιδανικός για το ρόλο. Ο Έντι είναι ένας κλειστός άνθρωπος που κυριεύεται από ένα περίεργο πάθος και αρχίζει μια πάλη μέσα του ώστε αν μην υποκύψει σε αυτό.

Το έργο του Άρθουρ Μίλερ μας φέρνει μπροστά στη μετανάστευση, την αγωνία και τη
σκληρή πάλη για ένα αβέβαιο μεροκάματο πείνας, αλλά και… στον έρωτα. Τι θέλεις να
αναδείξεις μέσα από την παράσταση που σκηνοθετείς; 

Ιδανικά –εκτός των άλλων– θα ήθελα να καταλάβουν όσοι δουν την παράστασή μας ότι, αν νιώσουμε κάτι που δεν πρέπει για έναν άνθρωπο, ό,τι κι αν είναι αυτό, δεν χρειάζεται να υποκύψουμε σ’ αυτό το πρώτο αίσθημα αλλά να το επεξεργαστούμε, να το δουλέψουμε μέσα μας μόνοι μας ή με τη βοήθεια ειδικού και να το καταπολεμήσουμε. Να κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας ώστε να μη βλάψουμε τον άλλον.

Ο ήρωας του "Ψηλά απ’ τη γέφυρα" ερωτεύεται την ανιψιά του. Πιστεύεις πως ο
παράφορος έρωτας φεύγει γρήγορα και δεν έχει σχέση με τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας, αλλά με τον εαυτό μας; 

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Μπορεί να συμβαίνει αυτό που λες, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις τρελού έρωτα που οδήγησαν σε σχέσεις ζωής.

Το έργο μάς φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο με το αμερικάνικο όνειρο στην πιο σκοτεινή
εκδοχή του. Άραγε μας αφορά ακόμα το αμερικάνικο όνειρο;

Νομίζω ότι το όνειρο για μια καλύτερη ζωή αλλά και το μεταναστευτικό θέμα δεν έχουν πια να κάνουν μόνο με την Αμερική. Αφορούν όλους μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ψηλά από τη Γέφυρα

Ποιες βεβαιότητες έχουμε χάσει κι έχουμε κερδίσει ως κοινωνία; 
Τα πάντα έχουν ανατραπεί τα τελευταία χρόνια. Αν κάποιος μας έλεγε ότι θα ερήμωναν οι πόλεις και θα κλεινόμασταν στα σπίτια μας εξαιτίας ενός ιού, θα νομίζαμε ότι αναφέρεται σε σενάριο ταινίας. Νομίζω ότι πια τα περιμένουμε όλα.

Λέμε πως η τέχνη αντιγράφει τη ζωή. Υπάρχει κάποιος κίνδυνος σ’ αυτό; 
Δεν ξέρω αν αντιγράφει τη ζωή, σίγουρα όμως αντλεί από αυτήν!

Στο επίκεντρο της τέχνης του θεάτρου βρίσκεται ο άνθρωπος. Ύστερα από τόσα χρόνια
ενασχόλησης με το θέατρο, έχεις καταλήξει σε μια πεποίθηση για το τι είναι ο κόσμος και ο άνθρωπος; 

Αυτή είναι μια ερώτηση που χρειάζονται πολλές σελίδες για να απαντηθεί... Νομίζω πάντως ότι στην πραγματικότητα με όσους περισσότερους συνεργάζεσαι κάθε σεζόν, τόσο διαμορφώνεται και η πεποίθησή σου για τους ανθρώπους. Είτε θετικά είτε αρνητικά.

Εσύ έχεις πρότυπα; Ποιοι είναι οι ήρωές σου; 
Ταπεινότητα, ευγένεια, καλοσύνη, αυταπάρνηση, αλήθεια, θετική διάθεση, ανιδιοτέλεια, εργατικότητα, φροντίδα. Αυτά ψάχνω στους ανθρώπους, αυτά έχω για πρότυπα, αυτά προσπαθώ να τηρώ, αυτοί οι άνθρωποι με ελκύουν.

Το 2023 είναι ένα έτος προσδοκιών για το θέατρο. Ποιες είναι για εσένα αυτές οι προσδοκίες; 
Το μόνο πράγμα που αληθινά προσδοκώ στη ζωή μου είναι υγεία για εμένα και τους οικείους μου. Η ζωή μάς απέδειξε περίτρανα ότι ακόμα και με τις χειρότερες συνθήκες, αν μια παράσταση αρέσει στον κόσμο, θα βρει τρόπο να τη δει.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ψηλά απ' τη γέφυρα

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 105 '

Το ανομολόγητο πάθος του Ιταλοαμερικανού λιμενεργάτη Έντι Καρμπόνε για τη νεαρή ανιψιά της γυναίκας του τον οδηγεί να καταδώσει τον παράνομο μετανάστη που πρόκειται να παντρευτεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Hecuba, not Hecuba": Στην Επίδαυρο η παράσταση του αντισυμβατικού Τιάγκο Ροντρίγκες που πλέκει το μύθο με μια αληθινή ιστορία

Ο μύθος της "Εκάβης" του Ευριπίδη συναντά την αληθινή ιστορία μιας οργισμένης μητέρας που παλεύει ενάντια στη συγκάλυψη της εξουσίας και την έλλειψη απόδοσης δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.