
Τρία χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ανέβασε για πρώτη φορά στο Θέατρο του Νέου Κόσμου το "Μια άλλη Θήβα" του Σέρχιο Μπλάνκο. Τρία χρόνια μετά η sold out παράσταση που αγαπήθηκε όσο λίγες κατά τις τελευταίες θεατρικές σεζόν, έφτασε στις 2 Απριλίου τον συγκινητικό αριθμό - ορόσημο των 100 χιλιάδων θεατών. Οι συντελεστές το γιορτάζουν δίνοντας ακόμη μία ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει το "Μια άλλη Θήβα", προσθέτοντας περιορισμένο αριθμό παραστάσεων τον Μάιο στο Θέατρο Κνωσός.
Η παράσταση του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που θα συνεχιστεί και μετά το Πάσχα, ανέδειξε το πολυεπίπεδο έργο του Γαλλο-ουρουγουανού Σέρχιο Μπλάνκο, μία από τις πιο δυνατές σύγχρονες φωνές του ισπανόφωνου θεάτρου, με μια σκηνοθεσία που επαινέθηκε ιδιαίτερα για τον εξαιρετικό ρυθμό και την υποβλητική της ατμόσφαιρα. Από τα μεγαλύτερα ατού της παράστασης είναι βέβαια και οι ερμηνείες των εξαιρετικών νέων ηθοποιών, του Θάνου Λέκκα στο ρόλο του Συγγραφέα –alter ego του ίδιου του Μπλάνκο– και του Δημήτρη Καπουράνη στον διπλό ρόλο του Μαρτίν και του Φεδερίκο. Γι’ αυτή του την ερμηνεία μάλιστα ο Δημήτρης Καπουράνης έλαβε το Βραβείο ‘Δημήτρης Χορν’ την περσινή χρονιά.


Η υπόθεση του "Μια άλλη Θήβα"
'Ένας συγγραφέας συναντά επί σειρά μηνών μέσα στη φυλακή έναν εικοσάχρονο πατροκτόνο, τον Μαρτίν. Σκοπός του είναι να γράψει ένα έργο βασισμένο στην ιστορία του νεαρού κρατούμενου, στον οποίο προτείνει να ερμηνεύσει τον εαυτό του στη θεατρική σκηνή. Όταν τελικά αυτό απαγορεύεται από το αρμόδιο υπουργείο, τον ρόλο αναλαμβάνει ο Φεδερίκο, ένας νεαρός ηθοποιός με τον οποίο δουλεύει ταυτόχρονα πλέον ο συγγραφέας.
Μια σύγχρονη σπουδή για την ανδρική ταυτότητα, την καταπίεση, τη βία και το έγκλημα, την τιμωρία και τις διακρίσεις, αλλά ταυτόχρονα και τις ίδιες τις δημιουργικές διαδικασίες της θεατρικής τέχνης, με αναφορές στο μύθο του Οιδίποδα αλλά και στο "Έγκλημα και τιμωρία" του Ντοστογιέφσκι.

O Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος γράφει για το "Μια άλλη Θήβα": "Η σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στο συγγραφέα και τον πατροκτόνο -όχι χωρίς συγκρούσεις- σημαδεύει τη ζωή του νέου άντρα: Αυτός ο απόκληρος της ζωής νιώθει για πρώτη φορά μια ανθρώπινη ύπαρξη πλάι του, νιώθει την εμπιστοσύνη, το σεβασμό. Αλλά και ο συγγραφέας μέσα από αυτή τη σχέση έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του. Το έργο "Μια άλλη Θήβα", που ο τίτλος του παραπέμπει στην πατροκτονία που διέπραξε ο Οιδίποδας, καταπιάνεται με όλη την πολυπλοκότητα των σχέσεων πατέρα-γιου, που απασχολούν και την ψυχανάλυση".
Last call στις 11 Μαΐου.
Προπώληση εισιτηρίων: more.com
>> Που θα παίξει του χρόνου ο Δημήτρης Καπουράνης;
Περισσότερες πληροφορίες
Μια άλλη Θήβα
Ένας συγγραφέας επισκέπτεται με ειδική άδεια στη φυλακή έναν 21χρονο, τον Μαρτίν, καταδικασμένο σε ισόβια για πατροκτονία. Ο συγγραφέας έχει σκοπό, μέσα από τις συναντήσεις του με τον ισοβίτη, να γράψει ένα έργο με επίκεντρο την πατροκτονία, που θα παρουσιαστεί στο θέατρο με ερμηνευτές τον ίδιο τον πατροκτόνο και τον συγγραφέα. Παρά την αρχική άδεια όμως, το Υπουργείο Δικαιοσύνης απαγορεύει στον Μαρτίν να παίξει στην παράσταση. Έτσι ο συγγραφέας βρίσκει έναν νέο ηθοποιό, τον Φεδερίκο, που θα ερμηνεύσει το ρόλο του πατροκτόνου στο θέατρο. Οι σχέσεις των προσώπων πρόκειται να σημαδέψουν τις ζωές τους και να δοκιμάσουν τις βεβαιότητές τους, στην παράσταση που συνεχίζεται για τρίτη χρονιά με δύο εξαιρετικές ερμηνείες.