Το Μικρό Εθνικό, με αφορμή τις παραστάσεις "Μετά το πάρτι” της Μαρίας Ζαβάκου, σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου και "Τα γενέθλια” της Ζωρζ Σαρή, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινας Αναστάσογλου, διοργανώνει στο Θέατρο Rex - Σκηνή "Ελένη Παπαδάκη" ανοιχτές συζητήσεις - ομιλίες για μικρούς και μεγάλους πάνω στις θεματικές του ψηφιακού εκφοβισμού και της δύσκολης περιόδου της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών αντίστοιχα.
Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου και την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, αμέσως μετά το τέλος της παράστασης "Μετά το πάρτι”, στις 9.30 μ.μ., πρόκειται να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση "Διαδικτυακός εκφοβισμός: Δυο συζητήσεις".
Στην πρώτη συζήτηση θα συμμετάσχουν η Λήδα Αναγνωστάκη, Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων & Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ/ΕΚΠΑ, η Γιολάντα Μαρκοπούλου, Σκηνοθέτρια της παράστασης "Μετά το πάρτι” και ο Γιώργος Νικολαΐδης, Ψυχίατρος και Διευθυντής Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας (ΔΨΥΞΠ) του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. Συντονίζει η Άννα Ρούτση, Ειδική Επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη & Αρθρογράφος. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν έφηβοι από τα εργαστήρια του Εθνικού Θεάτρου. Στη δεύτερη συζήτηση, θα συμμετάσχουν η Μαρία Ζαβάκου, Συγγραφέας του έργου "Μετά το πάρτι”, η Κέλλυ Ιωάννου, Δρ. Ψηφιακής Εγκληματολογίας και η Θεώνη Κουφονικολάου, Συνήγορος του Παιδιού. Θα συντονίσει ο Γιώργος Μητρόπουλος, Δημοσιογράφος. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν έφηβοι από την ομάδα εφήβων συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού.
Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στις 5 μ.μ., με αφορμή την παράσταση "Τα γενέθλια” της Ζωρζ Σαρή σε σκηνοθεσία Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινας Αναστάσογλου, θα λάβει χώρα συζήτηση με τίτλο "Αγάπη μου, ξύπνα! Έγινε Δικτατορία". Ο Ακύλλας Καραζήσης, ο Πέτρος Σεβαστίκογλου, η Μαρία Τσιμά και η Γιώτα Φέστα ανατρέχουν στα παιδικά τους χρόνια και μοιράζονται με τους σημερινούς νέους αναμνήσεις και συναισθήματα από τα δύσκολα χρόνια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Τη συζήτηση συντονίζει ο σκηνοθέτης, Καθηγητής και Κοσμήτορας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γιάννης Λεοντάρης.
Περισσότερες πληροφορίες
Τα γενέθλια
Ένα από τα σπουδαιότερα έργα της ελληνικής νεανικής λογοτεχνίας ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο. Μια αφήγηση της δικτατορίας μέσα από τα μάτια ενός οκτάχρονου κοριτσιού. Μια παράσταση για τη συλλογική μνήμη, την αξία της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, μα και για το τίμημα που πληρώνουν όσοι μάχονται για τα ιδανικά τους ενάντια σε ένα ανελεύθερο καθεστώς. Η Άννα ονειρεύεται το πάρτι γενεθλίων της και πολλά πολύχρωμα μπαλόνια. Όμως, μπαμ! Ένας ξερός κρότος την ξυπνά. Μήπως έσκασαν τα μπαλόνια της; Όχι, όχι, τα μπαλόνια είναι στη θέση τους, όμως το πάρτι της δεν μπορεί να γίνει. Έχει ξημερώσει 21η Απριλίου 1967.
Μετά το πάρτι
Αληθινές μαρτυρίες νέων παιδιών που έχουν πέσει θύματα cyberbullying ενέπνευσαν την παράσταση για εφήβους που μιλά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα γενιά μέσα από μια ιστορία ενηλικίωσης. Τα «likes», οι κόκκινες καρδούλες, η ανωνυμία, η παραβίαση της ιδιωτικότητας αλλά και τα δικαιώματα στο διαδίκτυο, το ακανθώδες ζήτημα του ψηφιακού και σχολικού εκφοβισμού, της ψυχικής υγείας, της πρόληψης και της αντιμετώπισης του φαινομένου της βίας είναι κάποια από τα θέματα γύρω από τα οποία ανοίγει τη συζήτηση η παράσταση που διερωτάται “Εσείς, αλήθεια, πόσο ασφαλείς νιώθετε;”.