Το έργο και η φιλοσοφία του πρωτοπόρου της αφηρημένης τέχνης Wassily Kandinsky ενέπνευσε τον Κωνσταντίνο Παυλίδη να σκηνοθετήσει την παράσταση "Kandinsky // Research”. Αντλώντας από το βιβλίο του επιδραστικού Ρώσου ζωγράφου και θεωρητικού της σύγχρονης Τέχνης "Για το πνευματικό στην Τέχνη”, η δημιουργική ομάδα με ερμηνευτές τον ίδιο τον Παυλίδη και τους Nata Zakharova και Δημήτρη Παπαδόπουλο, επιχειρεί μετά από ενδελεχή ομαδική έρευνα να επαναπροσδιορίσει την έννοια του χώρου και του χρόνου σε συνδυασμό με τα ερωτήματα του καλλιτέχνη γύρω από τη σημασία της μουσικότητας στην ζωγραφική.
Με άξονα τις θέσεις του Wassily Kandinsky, η παράσταση/performance επιχειρεί να μας μεταφέρει στο εργαστήρι του ζωγράφου και να προσεγγίσει, μέσα από θεατρικά εικαστικά τοπία, το καλλιτεχνικό και φιλοσοφικό του έργο.
Με τη σύμπραξη καλλιτεχνών από διάφορους χώρους, δημιουργείται η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του εργαστηρίου και ο θεατής καλείται να γίνει συνοδοιπόρος στην αισθητική αναζήτηση και μάρτυρας της δημιουργικής διαδικασίας. Με κυρίαρχο το στοιχείο της εγκατάστασης στον χώρο και την μουσικότητα στην ζωγραφική που χαρακτηρίζει το έργο του Kandinsky, η παράσταση ακροβατεί ανάμεσα στην εικονοπλασία και την μουσική εγκατάσταση, συνδυάζοντας τη ροή και τον ρυθμό μιας αφηγηματικής αισθητικής στην οποία η εικόνα, η κίνηση και η μουσική λειτουργούν και εξισώνονται μέσα από τον ίδιο παρανομαστή και συνυπάρχουν με την φιλοσοφική προσέγγιση του καλλιτέχνη για την Τέχνη και για την ζωή.
Τα ηχοτοπία της παράστασης υπογράφουν τα Gidia και τους φωτισμούς ο Βασίλης Κοντογιάννης.
Περισσότερες πληροφορίες
Kandinsky // Research
Ο πρωτοπόρος ζωγράφος και θεωρητικός της αφηρημένης τέχνης Βασίλι Καντίνσκι, το έργο και η φιλοσοφία του, ενέπνευσε μια παράσταση που αντλεί από το βιβλίο του «Για το πνευματικό στην Τέχνη». Η περφόρμανς επιχειρεί μετά από ενδελεχή ομαδική έρευνα να επαναπροσδιορίσει την έννοια του χώρου και του χρόνου σε συνδυασμό με τα ερωτήματα του καλλιτέχνη γύρω από τη σημασία της μουσικότητας στην ζωγραφική. Με τη σύμπραξη καλλιτεχνών από διάφορους χώρους, δημιουργείται η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του εργαστηρίου και ο θεατής καλείται να γίνει συνοδοιπόρος στην αισθητική αναζήτηση και μάρτυρας της δημιουργικής διαδικασίας.