Το "Γράμμα στον πατέρα" του Κάφκα επιστρέφει στο H.ug

Η ανεπίδοτη επιστολή του μεγάλου συγγραφέα έγινε παράσταση από τους Αbnormal σε σκηνοθεσία Πηνελόπης Φλουρή και επανέρχεται, με τον Οδυσσέα Ζήκα ως Κάφκα και τον Δημήτρη Καταλειφό ως Πατέρα (σε βιντεοπροβολή).

Γράμμα στον πατέρα 2ος χρόνος © Νίκος Ζιαγάκης

Το "Γράμμα στον πατέρα" του Φραντς Κάφκα από την ομάδα Αbnormal (σε σκηνοθεσία Πηνελόπης Φλουρή) επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο H.ug από 29 Νοέμβρη έως 22 Δεκέμβρη. Στο ρόλο του Φραντς Κάφκα είναι ο Οδυσσέας Ζήκας, στο ρόλο του Πατέρα (βιντεοπροβολή) ο Δημήτρης Καταλειφός, ενώ την πρωτότυπη μουσική έγραψε ο Τhe Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης).

Γράμμα στον πατέρα 2ος χρόνος
© Νίκος Ζιαγάκης

Λίγα λόγια για την παράσταση

Το 1919 ο Φραντς Κάφκα, σε ηλικία 36 ετών, ύστερα από μια έντονη λογομαχία με τον πατέρα του, απομονώνεται για 9 μέρες σε μια πανσιόν, πενήντα χιλιόμετρα βόρεια της Πράγας. Εκεί συντάσσει με δικηγορική ακρίβεια μια επιστολή 103 σελίδων η οποία αρχίζει με την προσφώνηση: Αγαπημένε μου Πατέρα "Lieber Vater" και τελειώνει με την υπογραφή "Franz". Για λόγους άγνωστους η επιστολή αυτή παρέμεινε στο συρτάρι και δεν παραδόθηκε ποτέ στον πατέρα.

Στο δωμάτιό του, ο Φραντς, ανίκανος να κοιμηθεί για μέρες, προσπαθεί με απόλυτη ακρίβεια, να συνθέσει τα γεγονότα της ζωής του προκειμένου να συντάξει κάτι μεταξύ απολογίας, ομολογίας και κατηγορίας απέναντι στον πατέρα του. Σε αυτή την εφιαλτική δίκη αποζητά μια –έστω περιστασιακή– κατάπαυση πυρός και δυνητικά μια σύναψη ειρήνης προκειμένου η ζωή, ο ύπνος, ακόμα και ο θάνατος να αποκτήσουν μια πιο γαλήνια όψη.

Η παράσταση "Γράμμα στον Πατέρα", είναι μια κατάδυση στον εσωτερικό λαβύρινθο ενός ανθρώπου όπου η ενοχή, ο φόβος, η απομόνωση, η αρρώστια και η αϋπνία κατοικούν. Σκάλες που δεν οδηγούν ούτε πάνω, ούτε κάτω, σκάλες που δεν οδηγούν πουθενά. "Είναι τρομερό να είσαι μόνος" γράφει ο Φραντς, καθώς οι λέξεις του γίνονται μια σιωπηρή κραυγή σε μια προσπάθεια να βρει την φωνή του μέσα στον κόσμο. Η γραφή του, πλημμυρισμένη από το υπαρξιακό του αδιέξοδο, γίνεται τσεκούρι που σπάει την παγωμένη θάλασσα μέσα μας.

Με τα λόγια της Πηνελόπης Φλουρή

Ο κόσμος του Φραντς Κάφκα είναι φτιαγμένος από τα υλικά που είναι φτιαγμένα τα όνειρα. Μέσα σε αυτόν αισθάνεσαι ρευστός, εκτεθειμένος και εύθραυστος. Η λογική, το παράλογο, το οικείο και το ανοίκειο συνυπάρχουν και παλεύουν να νοηματοδοτηθούν. Σε κάθε όνειρο υπάρχει μια ασάφεια που διεκδικεί ένα νόημα. Το Γράμμα στον Πατέρα το αντιλαμβάνομαι σαν μία συνέχεια ενός  επαναλαμβανόμενου ονείρου που μας φέρνει αντιμέτωπους με ζητήματα πανανθρώπινα και διαχρονικά. Μέσα στον κόσμο όπου μας περιβάλλει το ακατανόητο, η ατέρμονη αναζήτηση νοήματος της ύπαρξής μας, πλημμυρισμένοι από αδιέξοδα και σκοτάδια, χρειαζόμαστε κι εμείς όπως ο Φραντς Κάφκα λίγη ενθάρρυνση, λίγη φιλικότητα, ένα ήρεμο βλέμμα, μήπως καταφέρουμε να ανασυνθέσουμε τον θρυμματισμένο εαυτό σε μια ενιαία αυτόνομη οντότητα. Το Γράμμα στον Πατέρα είναι για μένα, μια προσευχή και ταυτόχρονα μια κραυγή συμφιλίωσης με το ακατανόητο του κόσμου.

 

Οι συντελεστές

  • Δραματουργία παράστασης : Πηνελόπη Φλουρή - Οδυσσέας Ζήκας
  • Art Director: Δημήτρης Πολίτης
  • Video παράστασης: Γρηγόρης Πανόπουλος
  • Επιμέλεια κίνησης: Ίριδα Νικολάου
  • Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου
  • Σχεδιασμός προβολών: Αποστόλης Κουτσιανικούλης

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Γράμμα στον πατέρα

  • Δραματοποιημένη λογοτεχνία
  • Διάρκεια: 75 '

Ο Φραντς Κάφκα σε ηλικία 36 ετών και ενώ ζει μόνος του, γράφει μια επιστολή 103 σελίδων προς τον πατέρα του μετά από μια έντονη λογομαχία τους. Η επιστολή αρχίζει με την προσφώνηση «Πολυαγαπημένε μου Πατέρα» και τελειώνει με την υπογραφή «Φραντς». Η επιστολή αυτή δεν παραδόθηκε ποτέ στον πατέρα του. Το έργο ανεβαίνει τιμώντας παράλληλα τα 100 χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου συγγραφέα. Επί σκηνής παρακολουθούμε τον κεντρικό ήρωα, Φραντς Κάφκα μέσα σε ένα οπτικοακουστικό σύμπαν το οποίο συντίθεται από ημερολογιακές καταγραφές κι όνειρα του ίδιου του συγγραφέα. Πρόκειται για μια λεπτομερή καταγραφή - εξομολόγηση - απολογία μέσα σε ένα σύμπαν με διαρκείς εναλλαγές ψυχικών καταστάσεων. Ο πατέρας, το πρόσωπο για το οποίο γράφτηκε το γράμμα, μας αποκαλύπτεται μέσα από οθόνες, στο οποίο εμφανίζεται ως άλλος "Δικαστής" στην "τρομερή τούτη δίκη" που εκκρεμεί ανάμεσα τους. Πάνω στο υπαρξιακό άγχος και αδιέξοδο του Κάφκα, χτίζεται η μουσική παρτιτούρα η οποία ακολουθεί την πορεία των παιδικών εγγραφών που ανασύρονται κατά την διάρκεια της παράστασης.

H.ug (Human underground) art space

Μελιταίων 14

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Δύο + 1 παραστάσεις για όλη την οικογένεια

Στη σκηνή έρχονται δύο (ακόμα) ιστορίες που μπορούν να φέρουν την ίδια συγκίνηση σε μικρούς και ενηλίκους και κάνουν πρεμιέρα στις 8 Νοεμβρίου στο Εθνικό Θέατρο και στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
06/11/2024

Νέες ημερομηνίες για τη "Linda"

Λόγω αυξημένης ζήτησης προστίθενται νέες παραστάσεις για την παράσταση "Linda" με την Κατερίνα Λέχου.

Για απόλυτο sold out πάει ο "Δον Ζουάν" με τον Πάνο Βλάχο

Ο "βλάσφημος" αντιήρωας που έχει απασχολήσει τους δημιουργούς του θεάτρου, της λογοτεχνίας κι όχι μόνο, έρχεται πολύ σύντομα στο θέατρο Βεάκη και ήδη ανακοινώνει νέες ημερομηνίες παραστάσεων για τις γιορτές.

"Nomsferatu": Η νέα παράσταση του Johnny O έρχεται στον Φούρνο

Μετά το "ScarMface", ο καλλιτέχνης επιστρέφει με μια παράσταση βασισμένη σε μια από τις πιο θεμελιώδεις ταινίες της ιστορίας των βρικολάκων.

"Minor Gesture": Σταυρούλα Σιάμου και Πωλίνα Κρεμαστά σε χορευτικό ντουέτο

Δύο σπουδαίες χορογράφοι και χορεύτριες η Σταυρούλα Σιάμου και η Πωλίνα Κρεμαστά πρωταγωνιστούν στο "Minor Gesture".

"Αυστηρώς ακατάλληλοι" ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης κι οι καλεσμένοι του στον Σταυρό του Νότου

Ο αγαπημένος τσολιάς παρουσιάζει ένα νέο μουσικοσατιρικό stand-up έχοντας στο πλάι του διαδοχικά τους Αλέξανδρο Χαριζάνη, Χρύσα Κατσαρίνη, Ελένη Χαραλαμπούδη και Μιχάλη Σεβαστέρη.

Το έργο "Ιερά Οδός 343. Μαρτυρίες από το Δρομοκαΐτειο" παίρνει παράταση

Η παράσταση με τους Φίλιππο Δραγούμη και Χριστίνα Λυκοτσέτα η οποία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Μαρίας Φαφαλιού συνεχίζεται μετά τα sold out για λίγο ακόμη.