Το έργο "Ιερά Οδός 343. Μαρτυρίες από το Δρομοκαΐτειο" παίρνει παράταση

Η παράσταση με τους Φίλιππο Δραγούμη και Χριστίνα Λυκοτσέτα η οποία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Μαρίας Φαφαλιού συνεχίζεται μετά τα sold out για λίγο ακόμη.

Ιερά Οδός 343. Μαρτυρίες από το Δρομοκαΐτειο ©Κατερίνα Αρβανίτη

Το έργο "Ιερά Οδός 343. Μαρτυρίες από το Δρομοκαΐτειο" της Μαρίας Φαφαλιού θα συνεχιστεί στο Μπάγκειον μέχρι την Τρίτη 26 Νοεμβρίου λόγω των συνεχόμενων sold out. Ερμηνεύουν οι Φίλιππος Δραγούμης και Χριστίνα Λυκοτσέτα σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παχουνδάκη.

Λίγα λόγια για το έργο

Αποσπάσματα από μαρτυρίες που αντλήθηκαν μέσα από τα βιώματα των ίδιων των πρωταγωνιστών που έζησαν μέσα στο Δρομοκαΐτειο από την περίοδο του Βιζυηνού, του Μητσάκη και του Φιλύρα, καθώς και πολλών άλλων ψυχικά ασθενών που έμειναν  στο Ίδρυμα και που πολλές φορές εγκαταλείφθηκαν από τις οικογένειές τους. Οι αφηγήσεις εναλλάσσονται και έρχονται να αναδείξουν εκτός από τα βιώματα των ίδιων των ασθενών, τις απόψεις, τις εμπειρίες  και τα στερεότυπα που κουβαλούν συγγενείς, φίλοι, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό καθώς και όλοι οι "σημαντικοί άλλοι" των οποίων η στάση διαδραματίζει  καθοριστικό ρόλο στην πορεία και την εξέλιξη της ένταξης των ψυχικά ασθενών στην κοινωνία των "υγιών".

 

 Οι δύο αφηγητές έρχονται να ζωντανέψουν το λόγο όλων αυτών των προσώπων, αλλά να προβάλουν και κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για την αντιμετώπιση των ψυχικά ασθενών  ξεκινώντας από την εποχή της ίδρυσης του ψυχιατρείου από τον Ζωρζή Δρομοκαΐτης μέχρι και την περίοδο της δεκαετίας του 90. Με τον δεύτερο αφηγητή να επωμίζεται- επί σκηνής- και τον ρόλο του μουσικού δημιουργώντας έναν ισότιμο διάλογο μεταξύ λόγου και ήχων. 

 Τι είναι "τρέλα"; Γράφει ο 1+1=1: "Τρέλα είναι να ξυπνάς τη νύχτα με το μυαλό σου να σφυροκοπιέται από φωνές που σε απειλούν. Να ζητάς βοήθεια και να βρίσκεσαι καθηλωμένος με λουριά. Τιμωρημένος. Καταδίκη χωρίς αδίκημα. Χωρίς δικαστές. Χωρίς συνήγορο υπεράσπισης!

Η παράσταση είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Μαρίας Φαφαλιού "Ιερά Οδός 343. Μαρτυρίες από το Δρομοκαΐτειο" (εκδόσεις Αλεξάνδρεια). Επιπλέον, έχουν χρησιμοποιηθεί αποσπάσματα από το βιβλίο "Αυτοί οι ωραίοι τρελοί" του Γιάννη Καιροφύλα (εκδόσεις Φιλιππότη) και μία αφήγηση από το βιβλίο "Ακόμη ένας άγιος" Εικονοστάσι ανωνύμων αγίων του Γιάννη Ρίτσου (Εκδόσεις Κέδρος). 

Συντελεστές

 
  • Δραματουργική επεξεργασία: Χριστίνα Λυκοτσέτα 
  • Μουσική: Φίλιππος Δραγούμης 
  • Σκηνικό-φωτισμοί: Έβης Χρήστου 
  • Κοστούμια: Ελένη Νομίδη 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ιερά Οδός 343. Μαρτυρίες από το Δρομοκαΐτειο

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 60 '

Η παράσταση αντλεί από τα βιώματα ανθρώπων που έζησαν μέσα στο Δρομοκαΐτειο, έτσι όπως καταγράφονται στο ομώνυμο βιβλίο, εξερευνώντας παράλληλα τις απόψεις, τις εμπειρίες και τα στερεότυπα και την πλευρά των συγγενών, των φίλων, του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και πολλών ακόμη «σημαντικών άλλων» των οποίων η στάση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία και την εξέλιξη της ένταξης των ψυχικά ασθενών στην κοινωνία των «υγιών». Υλικό έχει αντληθεί και από το βιβλίο «Αυτοί οι ωραίοι τρελοί» του Γιάννη Καιροφύλα όπως και το «Ακόμη ένας άγιος: Εικονοστάσι ανωνύμων αγίων» του Γιάννη Ρίτσου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Από τη μεγάλη οθόνη στο θεατρικό σανίδι

Υπάρχουν έργα που λατρέψαμε ως ταινίες και τώρα ζωντανεύουν μπροστά μας στη σκηνή, αποκαλύπτοντας μια νέα διάσταση της ιστορίας τους. Ποια είναι και πού παίζονται;

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
24/11/2024

"Ανδρείκελα": Παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο στο Κακογιάννη

Στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" παρουσιάζεται το έργο "Ανδρείκελα", που φωτίζει τις ιστορίες και τις σκέψεις πέντε ανδρών που έχασαν τη ζωή τους απρόσμενα.

Μετά τα 50 (δεν) σταματάει: οι νέοι/ες καλλιτέχνες/ιδες βλέπουν το γήρας αλλιώς

Η τρίτη ηλικία αποκτά ορατότητα σε παραστάσεις, βιβλία και έργα τέχνης, χωρίς ταμπού και στερεότυπα, όχι μόνο από ηλικιωμένους αλλά και από νέους και νέες δημιουργούς

Τρία χοροθεατρικά ραντεβού

Τρεις χορογράφοι ρίχνουν το δικό τους φως σε μια σειρά από θέματα που αφορούν την ανθρώπινη οντότητα. Οι παραστάσεις τους κάνουν πρεμιέρα τις επόμενες ημέρες.

Διαχρονικό και επίκαιρο "Τυχερό Λαχείο"

Το σατιρικό διήγημα του Άντον Τσέχωφ "Το Τυχερό Λαχείο" παρουσιάζεται στο Θέατρο 104, με τη σύγχρονη ματιά της Λουκίας Ανάγνου.

Κατερίνα Λέχου: " Δεν σκηνοθετώ τη ζωή μου· τη ζω"

Η Κατερίνα Λέχου μας μιλά για την ηρωίδα που ενσαρκώνει στο έργο "Linda", αναδεικνύει τη δύναμη της τέχνης να μετακινεί, να εμπνέει και να θέτει ερωτήματα για τη ζωή, ενώ μοιράζεται προσωπικές σκέψεις για την ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική επιτυχία και την προσωπική ευτυχία.

Υπάρχει συνταγή για την "Υψηλή Μαγειρική των Σχέσεων";

Η Βίλη Σωτηροπούλου επανέρχεται με την "Υψηλή Μαγειρική των Σχέσεων", μια κωμωδία που συνδυάζει το χιούμορ με τη βαθύτερη ανάλυση των δυναμικών που αναπτύσσονται ανάμεσα στις σχέσεις.