Φέτος, το θέατρο Μεταξουργείο συμπληρώνει 25 χρόνια ζωής. Ήταν τον Οκτώβριο του 1999 όταν έκαναν πρεμιέρα τα "Μικροαστικά" των Γιάννη Νεγρεπόντη και Λουκιανού Κηλαηδόνη. Στο πρόγραμμα εκείνης της πρώτης παράστασης υπήρχε το εξής σημείωμα: "Καλώς ήλθατε στο "Μεταξουργείο". Ελπίζουμε στον χώρο αυτό να περνάμε όλοι μας καλά. Και εμείς που δουλεύουμε εδώ, και εσείς οι θεατές-φίλοι μας-. Να είμαστε ευτυχισμένοι εδώ όταν βλέπουμε ή παίζουμε θέατρο, όταν ακούμε ή παίζουμε μουσική ή όταν μιλάμε, κουβεντιάζουμε, κάνουμε συντροφιά, συντροφιά που τόσο μας έχει λείψει. Μακάρι να βρείτε στο "Μεταξουργείο" όλη τη ζεστασιά και την οικειότητα που αισθανόμαστε για σας. Μακάρι να γίνει και δικός σας χώρος, όσο είναι και δικός μας. Με αγάπη, Λουκιανός – Άννα. Υ.Γ.: Από καρδιάς ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν να γίνει το όνειρο πραγματικότητα”.
Σε αυτά τα 25 χρόνια το "Μεταξουργείο", το τιμόνι του οποίου κρατά αδιάκοπα η Άννα Βαγενά, έχοντας πλέον μαζί της και τις κόρες της Γιασεμί και Μαρία Κηλαηδόνη, ανταποκρίθηκε σε αυτό που αρχικά οραματίστηκε. Ανέβασε 43 παραστάσεις και εδραιώθηκε στη συνείδηση του κοινού ως ένα θέατρο που ανεβάζει καλές παραστάσεις με ανθρωποκεντρικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα θέατρα που λειτούργησαν στο Μεταξουργείο, μια υποβαθμισμένη και προβληματική περιοχή του κέντρου της Αθήνας, συμβάλλοντας στην πολιτιστική και κοινωνική αναβάθμισή της.
Το θέατρο Μεταξουργείο γιορτάζει αυτή την επέτειο μ’ ένα πλούσιο πρόγραμμα. Ξεκινάμε με δύο μονολόγους, έναν νέο κι ακόμη έναν που έχει καθιερωθεί στο ρεπερτόριο του θεάτρου. Από τις 12 Οκτωβρίου επιστρέφει για δεύτερη χρονιά η μεγάλη περσινή θεατρική επιτυχία "Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα" της Άλκης Ζέη με τη Γιασεμί Κηλαηδόνη, σε σκηνοθεσία του Φώτη Μακρή. Ένα εμβληματικό κείμενο, το οποίο συμπυκνώνει την ιστορία μιας γενιάς που στις ταραγμένες δεκαετίες του νεοελληνικού βίου (1940-1970) επέλεξε, με βαρύ τίμημα, να αλλάξει τον κόσμο. Από 17 Οκτωβρίου για τέσσερις μόνο παραστάσεις το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ξαναδεί την συγκλονιστική "Αγγέλα Παπάζογλου" του Γιώργη Παπάζογλου με την Άννα Βαγενά. Οι παραστάσεις θα είναι αφιερωμένες στον συγγραφέα ο οποίος συμπλήρωσε φέτος τα 98 του χρόνια και που διασώζοντας τον λόγο της μάνας του, της κυρά Αγγέλας, διέσωσε τον πολιτισμό και το ήθος των Ελλήνων της Μικρασίας.
Από 19 Οκτωβρίου και για τέσσερα Σάββατα, η παράσταση "Οι χαραμοφάηδες" βασισμένη σε διηγήματα του Άντον Τσέχοφ, σε διδασκαλία Άννας Βαγενά. Η παράσταση πρωτοανέβηκε τον περασμένο Ιούνιο, ως αποτέλεσμα σεμιναρίου, και λόγω της μεγάλης επιτυχίας του συνεχίζει για λίγες ακόμα παραστάσεις.
Από τις 20 Οκτωβρίου επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά η παράσταση για παιδιά "Τα γενέθλια της Ριρίκας". Μια κεφάτη μουσικοθεατρική παράσταση για την αξία της φιλίας, με τη Μαρία Κηλαηδόνη, που βασίζεται στο ομώνυμο παραμύθι της (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη) και απευθύνεται σε παιδιά 3 έως 10 ετών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι την Τρίτη 1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, θα παιχτεί για μία μόνο ημέρα το "Βεραμάν Φόρεμα" από την Άννα Βαγενά, ένας μονόλογος εμπνευσμένος από το ομώνυμο βιβλίο της που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΤΑΝ. Πρόκειται για μια τρυφερή ιστορία για δύο μοναχικούς ανθρώπους, σ’ έναν οίκο ευγηρίας, με φόντο την εποχή του κορονοϊού.
Στις 19 Δεκεμβρίου κάνει πρεμιέρα η "Η Λουλού". Μια θεατρική αφήγηση του βιβλίου της από την Άννα Βαγενά, που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη. Πρόκειται για το ημερολόγιο της σκυλίτσας της, της Λουλούς, που ζει μαζί της δώδεκα χρόνια και που τα τελευταία τρία είναι παράλυτη από τα πίσω πόδια της εξαιτίας ενός αυτοάνοσου νοσήματος. Η Λουλού μιλάει για την κοινή τους ζωή, για όλους και για όλα και λέει πράγματα που ίσως η ίδια η Άννα Βαγενά να μην τολμούσε να τα πει ποτέ δημόσια. Πρόκειται για ένα τρυφερό αυτοβιογραφικό βιβλίο γεμάτο χιούμορ και συγκίνηση.
Από τις 7 Φεβρουαρίου 2025, ημέρα επετείου του θανάτου του Λουκιανού Κηλαηδόνη ξεκινούν τα "Μικροαστικά". Μια ιστορική παράσταση σε κείμενα του Γιάννη Νεγρεπόντη και τη μουσική από τον ομώνυμο δίσκο του Λουκιανού. Τα "Μικροαστικά", που κυκλοφόρησαν παράνομα τον τελευταίο χρόνο της δικτατορίας, είναι ο δίσκος που σημάδεψε ίσως περισσότερο από κάθε άλλον τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Ήταν η πρώτη παράσταση του θεάτρου Μεταξουργείο, το φθινόπωρο του 1999. Σε εκείνη την παράσταση εμφανιζόταν και ο Λουκιανός ερμηνεύοντας ο ίδιος τα τραγούδια του. Στην τωρινή παράσταση ο Λουκιανός θα εμφανίζεται μέσω βίντεο από το σπάνιο αρχειακό υλικό του προσωπικού του αρχείου.
Παράλληλες δράσεις
Φέτος, θα πραγματοποιηθούν δύο σεμινάρια από την Άννα Βαγενά. Το πρώτο είναι βασισμένο στα "Μικροαστικά" και θα ξεκινήσει από τις 21/9 και κάθε Σάββατο μεσημέρι (οι θέσεις έχουν συμπληρωθεί). Το δεύτερο από τις 16/10 και κάθε Τετάρτη απόγευμα βασίζεται σε εμπνευσμένες ιδέες της Άννας Βαγενά, εφαρμόσιμες στο ονομαζόμενο "αφηγηματικό θέατρο", με στόχο οι νέοι καλλιτέχνες να εκπαιδευτούν στον δύσκολο αυτόν τομέα, ώστε να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και τα εκφραστικά τους μέσα.
Στο τέλος της θεατρικής περιόδου θα γίνει έκθεση κοστουμιών, σκηνικών και αντικειμένων απ' όλες τις παραστάσεις που ανέβασε το θέατρο Μεταξουργείο αυτά τα 25 χρόνια. Το πλούσιο αυτό υλικό, που συντηρείται και φυλάσσεται στην αποθήκη του θεάτρου, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στην έκθεση θα συμπεριληφθούν επίσης φωτογραφίες ντοκουμέντα από το θέατρο και από την περιοχή, καθώς και βίντεο από τις παραστάσεις.
Προπώληση εισιτηρίων: more.com
Οι 43 παραστάσεις που έχουν ανέβει στο θέατρο Μεταξουργείο
1. "Μικροαστικά”, των Γιάννη Νεγρεπόντη - Λουκιανού Κηλαηδόνη.
2. "Ο γάμος”, της Βάσας Σολωµού Ξανθάκη, διασκευή-σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.
3. "Desperados”, του Γιώργου Ηλιόπουλου, σκηνοθεσία Γρηγόρη Βαλτινού.
4. "Εκκλησιάζουσες”, του Αριστοφάνη (Επίδαυρος), σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.
5. "Αγγέλα Παπάζογλου”, του Γιώργη Παπάζογλου, σκηνική προσαρμογή Λάµπρου Λιάβα-Άννας Βαγενά.
6. "Ορέστεια: Αποσπάσματα ενός τραγικού λόγου”, σκηνοθεσία Μιχαήλ Ζάϊµπελ.
7. "Τσέρνοµπιλ: Ένα χρονικό του µέλλοντος”, της Σβετλάνας Αλεξίεβιτς, σκηνοθεσία Δημήτρη Οικονόµου.
8. "Φθινοπωρινή σονάτα”, του Ίνγκµαρ Μπέργκµαν, σκηνοθεσία Δηµήτρη Οικονόµου.
9. "Φιλουµένα Μαρτουράνο”, του Εντουάρντο ντε Φιλίππο, σκηνοθεσία Γιάννη Διαµαντόπουλου.
10. "Ο άλλος θάνατος της Ιωάννας της Λωραίνης”, του Στέφαν Τσάνεφ, σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδηµητρίου.
11. "Ο γυάλινος κόσµος”, του Τέννεσσυ Ουίλλιαµς, σκηνοθεσία Nebojsa Bradic.
12. "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ”; του Έντουαρντ Άλµπυ, σκηνοθεσία Ελένης Μποζά.
13. "Καλιφόρνια Ντρίµιν”, του Βασίλη Κατσικονούρη, σκηνοθεσία Τάκη Τζαµαργιά.
14. "Το γάλα”, του Βασίλη Κατσικονούρη, σκηνοθεσία Άννας Βαγενά.
15. "Ο θάνατος είναι δώρο”, του Ραϊντ Σαµπάχ, σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη.
16. "Ένας ήρωας, το καμάρι της Δύσης”, του Τζον Μίλλιγκτον Συνγκ, σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.
17. "Περίπτωση Ευρυδίκη”, της Κατερίνας Μάτσα, σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου.
18. "Νο. 44”, κείµενο-σκηνοθεσία Γιώργου Παλούµπη.
19. "Μαράν Αθά”, του Θωµά Ψύρρα, σκηνοθεσία Δήµου Αβδελιώδη.
20. "Το Θεσσαλικό µου Θέατρο”, κείµενο-σκηνοθεσία Άννας Βαγενά.
21. "Σχέσεις οργής”, της Φρίντας Μπιούµπι-Γιάννη Τσίρου, σκηνοθεσία Άννας Βαγενά.
22. "Όσα παίρνει ο άνεργος”, των Λάκη Μπέλλου-Γιώργου Γαλίτη, σκηνοθεσία Άννας Βαγενά.
23. "Η Άλωση της Κωσταντίας”, του Γιάννη Μακριδάκη, σκηνοθεσία Χρήστου Βαλαβανίδη.
24. "Η τύχη της Μαρούλας”, του Δηµητρίου Κοροµηλά, σκηνοθεσία Άννας Βαγενά.
25. "Θα σου πω μια ιστορία”, διηγήµατα του Σωτήρη Δηµητρίου, διδασκαλία Άννας Βαγενά.
26. "Η ζωή μπροστά σου”, του Ροµάν Γκαρί, σκηνοθεσία Άννας Βαγενά.
27. "Καλοκαίρι στα σώματα”, 6 διηγήματα του Σωτήρη Δηµητρίου, σκηνοθεσία Νάντιας Φώσκολου.
28. "Ελευθερία στη Βρέµη”, του Ράινερ Βέρνερ Φασµπίντερ, σκηνοθεσία Νάντιας Φώσκολου.
29. "Το μπουφάν της Χάρλεϋ & ο κύριος Μάκης”, του Βασίλη Κατσικονούρη, σκηνοθεσία Άννας Βαγενά-Νίκου Ορφανού.
30. "Ο γάμος”, της Βάσας Σολωµού Ξανθάκη, διασκευή-σκηνοθεσία-ερµηνεία Άννας Βαγενά.
31. "Λωξάντρα”, της Μαρίας Ιορδανίδου, διασκευή-σκηνοθεσία-ερµηνεία Άννας Βαγενά.
32. "Το γράμμα μιας άγνωστης”, του Στέφαν Τσβάιχ, διασκευή-σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια Άννας Βαγενά.
33. "Γλυκυτάτη γαία πατρίς”, της Βάσας Σολωµού Ξανθάκη, θεατρική προσαρµογή-σκηνοθεσία Άννας Βαγενά.
34. "Δύο γυναίκες χορεύουν”, του Ζουζέπ Ζουρνέτ, σκηνοθεσία Nebojša Bradić.
35. "Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν”, του Γουίλιαµ Γκίµπσον, σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη.
36. "Το Ναύπλιο και οι φυλακές του”, σύλληψη-δραματουργία-σκηνοθεσία Γιασεμί Κηλαηδόνη.
37. "Ατσάλι”, της Rona Munro, σκηνοθεσία Νάντιας Φώσκολου.
38. "Φοβάμαι, ταυρομάχε”, του Pedro Lemebel, σκηνοθεσία Άννας Βαγενά.
39. "Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα”, της Άλκης Ζέη, σκηνοθεσία Φώτης Μακρής.
40. "Το βεραμάν φόρεμα”, κείμενο και σκηνοθεσία Άννας Βαγενά.
41. "Τα γενέθλια της Ριρίκας”, μουσικοθεατρική παράσταση για παιδιά, κείμενο Μαρίας Κηλαηδόνη, σκηνοθεσία Γιασεμί Κηλαηδόνη.
42. "Είμαι απών”, κείμενα Σωτήρη Δημητρίου, σκηνοθεσία/διδασκαλία Άννας Βαγενά (αποτέλεσμα σεμιναρίου).
43. "Οι χαραμοφάηδες”, κείμενα Άντον Τσέχωφ, σκηνοθεσία/διδασκαλία Άννας Βαγενά (αποτέλεσμα σεμιναρίου).
Περισσότερες πληροφορίες
Αγγέλα Παπάζογλου
Η Άννα Βαγενά συνεχίζει να υποδύεται σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας τον εμβληματικό ρόλο της τυφλής ρεμπέτισσας Αγγέλας Παπάζογλου, τον οποίο ερμηνεύει τα τελευταία είκοσι τέσσερα χρόνια, σε ένα έργο-μαρτυρία που διατρέχει την ιστορία της Σμύρνης, τους Έλληνες που κυριαρχούσαν στη ζωή της, τις μαγευτικές ομορφιές της κι έπειτα την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την εγκατάσταση των προσφύγων στην πατρίδα Ελλάδα. Πρόκειται για τη θεατρική μεταφορά του βιβλίου «Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης» του Γιώργη Παπάζογλου, ο οποίος κατέγραψε τις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου και μητέρας του.
Τα γενέθλια της Ριρίκας
Σήμερα είναι τα γενέθλια της Ριρίκας, της αρκουδίτσας! Φέτος όμως είναι η πρώτη χρονιά που θα γιορτάσει μόνη της αφού πρόσφατα μετακόμισε σε ένα άλλο βουνό, μακριά από την οικογένειά της για να ζήσει μόνη της. Για να της φτιάξει η διάθεση σκέφτηκε να κατέβει στην πόλη και να φάει το αγαπημένο της παγωτό φιστίκι από το καλύτερο παγωτατζίδικο του κόσμου. Στον δρόμο η Ριρίκα συναντάει έναν έναν τους καλύτερους της φίλους, τον Πι και τον Ρο, τα δύο δίδυμα σκαντζοχοιράκια που φτιάχνουν υπέροχα βεγγαλικά, τον Διονύση τον κροκόδειλο, τον εξαιρετικό ζαχαροπλάστη, τον Τίτο και την Λία, τα δύο λιοντάρια, τους φοβερούς μουσικούς και τον Τσάρλι, το καγκουρό, τον εκπληκτικό χορευτή. Όταν οι φίλοι φτάνουν στο παγωτατζίδικο και το βρίσκουν κλειστό, καλούνται να σώσουν την κατάσταση.
Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα
Πρώτη φορά μεταφέρεται στη σκηνή το ομώνυμο εμβληματικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη που συμπυκνώνει την ιστορία μιας γενιάς που στις ταραγμένες δεκαετίες 1940-1970 προσπάθησε με βαρύ τίμημα, να αλλάξει τον κόσμο. Σε όλη αυτή τη διαδρομή η ηρωίδα ανατρέχει στις μνήμες και τις εμπειρίες της από την προπολεμική Ελλάδα, από την δικτατορία της 4ης Αυγούστου, από την Κατοχή, την Αντίσταση, τον Εμφύλιο, τη μετεμφυλιακή περίοδο και την Χούντα των Συνταγματαρχών, αλλά και στη σύγχρονη εποχή. Η παράσταση ανεβαίνει με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννηση της συγγραφέα.