Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος απέστειλε στις 27 Αυγούστου 2024 επιστολή σε σχέση με το πλαίσιο ασφαλούς λειτουργίας στους χώρους ψυχαγωγίας, με αφορμή το θάνατο του 19χρονου σε λούνα παρκ στη Χαλκιδική. Η επιστολή, την οποία υπογράφουν για το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου και ο γενικός γραμματέας Φώτης Αποστολάρας, κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, στον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού Ιάσονα Φωτήλα και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας.
Ακολουθεί η επιστολή για την ασφαλή λειτουργία των χώρων ψυχαγωγίας:
Κυρίες – Κύριοι,
Αρχικά θα θέλαμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας στους οικείους του 19χρονου από τη Βέροια, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν έσπασε το παιχνίδι με τις περιστρεφόμενες καρέκλες σε χώρο ψυχαγωγίας (λούνα παρκ) στη Χαλκιδική.
Έχουμε επισημάνει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια την ανεπάρκεια της πολιτείας σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους ψυχαγωγίας, θεάματος και ακροάματος και αφορούν τόσο τους εργαζόμενους όσο και το κοινό. Όμως παρά τα πολυάριθμα διαβήματά μας προς τους αρμόδιους φορείς, δεν εισπράξαμε τίποτε περισσότερο από την πλήρη αδιαφορία των υπευθύνων.
Στις 15/1/2020 αποστείλαμε επιστολή – καταγγελία και δήλωση αποχώρησης της Ομοσπονδίας μας από το Πρωτοβάθμιο και το Δευτεροβάθμιο συμβούλιο επιθεώρησης χώρων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων στον τότε Υπουργό Εσωτερικών Κο Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, στην Υπουργό Πολιτισμού Κα Λίνα Μενδώνη και στον τότε Υπουργό Εργασίας Κο Ιωάννη Βρούτση. Την ίδια επιστολή κοινοποιήσαμε και στον τότε Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Κο Νικόλα Γιατρομανωλάκη, στην τότε Γενική Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας Κα Άννα Στρατινάκη καθώς και στις Περιφέρειες και στους Δήμους, όπου έχουν την ευθύνη συγκρότησης πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων Συμβουλίων Επιθεώρησης χώρων Ψυχαγωγικών Δραστηριοτήτων, χωρίς να λάβουμε καμία απολύτως απάντηση, ούτε υπήρξε καμία αντίδραση από τη μεριά τους.
Υπενθυμίζουμε τις επιστολές που αποστείλαμε στις 8/11/2023 προς την τότε Υπουργό Εσωτερικών Κα Νίκη Κεραμέως, στην Υπουργό Πολιτισμού Κα Λίνα Μενδώνη, στον τότε Υπουργό Εργασίας Κο Άδωνι Γεωργιάδη, στον τότε Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού Κο Χρίστο Δήμα, στην Γενική Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Κα Ελένη Δουνδουλάκη και στο Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας. Την ίδια επιστολή κοινοποιήσαμε και στην Επιθεώρηση Εργασίας-Τμήμα Υγείας και Ασφάλειας, στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.
Υπενθυμίζουμε επίσης και την επαναληπτική επιστολή μας στις 27/6/2024 μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης.
Παρακάτω βρίσκονται τα link με τις επιστολές μας:
Η επιστολή- καταγγελία αποχώρησης 15/1/2020
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου στις 15/01/2020 έχει αποχωρήσει, όπως προαναφέραμε, από τα Πρωτοβάθμια και τα Δευτεροβάθμια Συμβούλια Επιθεώρησης χώρων Ψυχαγωγικών Δραστηριοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 37 του Ν. 4442/16 σύμφωνα με το οποίο καταργούνται οι περισσότερες αρμοδιότητες των Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων συμβουλίων που περιγράφονται στους Α.Ν. 445/1937 (Α΄32) και 446/1937 (Α΄23) αναφορικά με την αδειοδότηση θεάτρων, κινηματογράφων, νυχτερινών κέντρων, ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και οπτικοακουστικών εκδηλώσεων, έως ότου ξαναυπάρξουν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις που θέτουμε για ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, αντίστοιχο των ευρωπαϊκών πρακτικών.
Για μια ακόμη φορά επισημαίνεται από πλευράς μας η άμεση ανάγκη επικαιροποίησης και ισχυροποίησης του θεσμικού κι ελεγκτικού πλαισίου, σε σχέση με την υγεία και την ασφάλεια της εργασίας στους χώρους αυτούς.
Η διαρκής πίεση για όλο και πιο φαντασμαγορικές και ταυτόχρονα κερδοφόρες δραστηριότητες έχει οδηγήσει σε κατάρρευση των πρωτοκόλλων ασφαλείας, η οποία σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη ελέγχων αυξάνει κατακόρυφα τον καθημερινό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι καλλιτέχνες και το κοινό. Δυστυχώς η πραγματικότητα επιβεβαιώνει τις δικαιολογημένες και διαρκείς ανησυχίες μας και η αδιαφορία και η ελλιπής κρατική λειτουργία και πρόνοια κοστίζει ζωές.
Επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά, όπως έχουμε κάνει επανειλημμένα στο παρελθόν το αίτημα της θεσμοθέτησης κανόνων υγείας και ασφάλειας, γιατί ως εργαζόμενοι που ζούμε από μέσα την πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι είναι ζήτημα ζωής και θανάτου τόσο για εμάς όσο και για το σύνολο της κοινωνίας και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Εμείς από πλευράς μας είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε και παρεμβαίνουμε ώστε να θεσμοθετηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους. Είμαστε εδώ για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας όταν και εάν αυτό μας ζητηθεί.