Να μην σταλεί ταινία στα Όσκαρ προτείνει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Σε ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΚ κρίνει πως με υπαιτιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού η διαδικασία συμμετοχής ελληνικής εκπροσώπησης στα αμερικανικά βραβεία δεν έχει πλέον νόημα.

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό απευθύνει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Ακόμα ένα επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στην τρικυμιώδη διαδικασία επιλογής της ελληνικής εκπροσώπησης στα 97α βραβεία Όσκαρ, καθώς με ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ) προτείνει τη ματαίωση της διαδικασίας και άρα, να μην αποσταλεί ελληνική παραγωγή στην αμερικανική απονομή.

Αφορμή αποτέλεσαν οι ελαττωματικοί χειρισμοί της φετινής διαδικασίας από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο ενώ σε πρώτη φάση φάνηκε να επιλέγει ανεπίσημα τα μέλη της επταμελούς γνωμοδοτικής επιτροπής που θα επέλεγε την ελληνική πρόταση, εν τέλει αιφνιδιαστικά τα αντικατέστησε με άλλα τελευταία στιγμή. Για αυτήν την εξέλιξη, σε συνέντευξη τύπου ο Υφυπουργός Ιάσων Φωτήλας επέρριψε ευθύνες σε έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου, λέγοντας πως "ενήργησε από υπερβάλλοντα ζήλο" έτσι ώστε "να τρέξουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες και να κερδίσουμε χρόνο". Αναλυτικό χρονικό όσον έχουν συμβεί, αλλά και όλα όσα ειπώθηκαν στη σχετική συνέντευξη τύπου θα βρείτε εδώ.

Τώρα, στην ανακοίνωσή της η ΕΑΚ "κρίνει ότι η μόνη λύση που μπορεί να προκριθεί αυτή τη στιγμή είναι η πλήρης ακύρωση της διαδικασίας και η μη κατάθεση πρότασης από την χώρα μας για το φετινό Βραβείο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας. Με αυτό το σκεπτικό, αποφασίσαμε την ακύρωση της ανεξάρτητης διαδικασίας ψηφοφορίας των μελών της ΕΑΚ για την φετινή συμμετοχή στα βραβεία Όσκαρ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την τρέχουσα εβδομάδα". Να θυμίσουμε εδώ πως την ευθύνη για την ανάδειξη ελληνικής οσκαρικής πρότασης έχει αποκλειστικά του Υπουργείο Πολιτισμού, παρόλο που η Ακαδημία έχει θέσει ως πάγιο αίτημα να αναλάβει η ίδια τη διαδικασία.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου:

"Αξιότιμε κ. Φωτήλα,

Η πρόσφατη δημόσια απάντησή σας στα κρίσιμα ερωτήματα που έθεσε η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και οι φορείς του χώρου (ΕΣΠΕΚ, ΣΑΠΟΕ, ΕΕΝ, ΠΑΚΤ) σχετικά με τους χειρισμούς του ΥΠΠΟ κατά τη σύσταση της επιτροπής γνωμοδότησης για τη φετινή πρόταση της Ελλάδας για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας, κάθε άλλο παρά καθησυχάζει την κινηματογραφική κοινότητα. 
Η επιστολή σας αποτελεί επί της ουσίας μη απάντηση καθώς στερείται ουσιαστικού περιεχομένου ενώ αφήνει αναπάντητα τα δύο κρίσιμα ερωτήματα τα οποία παραθέτουμε εκ νέου προς υπενθύμιση της ουσίας αυτής της αλληλογραφίας:

●    Ποιός και γιατί αποφάσισε την αντικατάσταση των συναδέλφων με συνοπτικές διαδικασίες; 
●    Υπήρξε πίεση προς το ΥΠΠΟ για αλλαγή μελών της επιτροπής από οποιοδήποτε πρόσωπο σχετιζόμενο με τις υποψήφιες ταινίες;

Οι απαντήσεις που δώσατε στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχωρήσατε την Πέμπτη 22 Αυγούστου δημιούργησαν νέα ερωτήματα και εύλογες ανησυχίες για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από το ΥΠΠΟ. Η μετάθεση ευθυνών σε έμπειρους, χαμηλόβαθμους υπαλλήλους δεν αποτελεί λύση στην κρίση που έχει προκύψει και η οποία έχει βλάψει ανεπανόρθωτα το κύρος της ελληνικής ταινίας που θα κληθεί να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στα Όσκαρ.
Μετά την απόσυρση 23 εκ των 25 ταινιών που συμμετείχαν στην διαδικασία, με πρωτοβουλία των δημιουργών τους, αλλά και την παραίτηση της σκηνοθέτριας Ασημίνας Προέδρου και του ηθοποιού Βασίλη Χαραλαμπόπουλου από την επταμελή επιτροπή, θεωρούμε ότι η διαδικασία έχει οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο με αποκλειστική υπαιτιότητα της ηγεσίας του ΥΠΠΟ. Να σημειώσουμε δε ότι, βάσει των κανονισμών που θέτει η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, τα πρόσωπα τα οποία θα γνωμοδοτήσουν για την πρόταση της χώρας δεν μπορούν να αντικατασταθούν πέραν της 15ης Αυγούστου 2024.

Ως εκ τούτου, και με συνείδηση ότι εκπροσωπούμε το σύνολο των επαγγελματιών του κινηματογραφικού χώρου, η ΕΑΚ κρίνει ότι η μόνη λύση που μπορεί να προκριθεί αυτή τη στιγμή είναι η πλήρης ακύρωση της διαδικασίας και η μη κατάθεση πρότασης από την χώρα μας για το φετινό Βραβείο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας. Με αυτό το σκεπτικό, αποφασίσαμε την ακύρωση της ανεξάρτητης διαδικασίας ψηφοφορίας των μελών της ΕΑΚ για την φετινή συμμετοχή στα βραβεία Όσκαρ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την τρέχουσα εβδομάδα. 

Η λύση που προκρίνουμε είναι μια λύση με τεράστιο κόστος για την Ελληνική Κινηματογραφία. Το κόστος αυτό είναι ιδιαιτέρως βαρύ για τους δημιουργούς που έχουν ήδη αποσύρει τις ταινίες τους από την διαδικασία. Δημιουργοί που έθεσαν το έργο τους προς αξιολόγηση στο ΥΠΠΟ για να βρεθούν αντιμέτωποι με μηχανορραφίες που θυμίζουν τις θλιβερές εποχές των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας. Αυτό το κόστος η κινηματογραφική κοινότητα είναι διατεθειμένη να το πληρώσει προκειμένου να διαφυλάξει το κύρος και την αξιοπρέπειά της απέναντι σε ένα κράτος που, όταν και όποτε αποφασίζει να ασχοληθεί μαζί της, την αντιμετωπίζει με αλαζονεία. 
Με αφορμή την τρέχουσα κρίση, ζητάμε εκ νέου από το Υπουργείο Πολιτισμού να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τα αιτήματα του κινηματογραφικού κλάδου. Το αδιάλειπτο έλλειμμα της πολιτείας απέναντι στον οπτικοακουστικό χώρο συνεχίζει να βλάπτει την εύρυθμη λειτουργία του, τόσο με την σκανδαλώδη υποχρηματοδότηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου όσο και με τις παροιμιώδεις δυσλειτουργίες του ΕΚΟΜΕ σε όλα τα επίπεδα. Η δε εκκρεμούσα από τον Απρίλιο συγχώνευση ΕΚΚ με ΕΚΟΜΕ εξελίσσεται σταδιακά σε υπαρξιακή απειλή για τον κλάδο.
Η εθνική κινηματογραφία συνεχίζει να τιμά την χώρα μας διεθνώς και να αποτελεί ακλόνητο πυλώνα φερεγγυότητας για τις ξένες παραγωγές που τα τελευταία χρόνια υλοποιούνται στην Ελλάδα. Καλούμε την πολιτεία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντί μας και να στηρίξει, όπως οφείλει, τον Ελληνικό Κινηματογράφο ως μια από τις πιο δυναμικές και εξωστρεφείς εκφάνσεις του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Το ΔΣ της ΕΑΚ
Λευτέρης Χαρίτος, πρόεδρος
Ελένη Κοσσυφίδου, αντιπρόεδρος
Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, αντιπρόεδρος
Ζαχαρίας Μαυροειδής, γραμματέας
Βίκυ Μίχα, ταμίας
Γιούρι Αβέρωφ, μέλος
Μιχάλης Κωνσταντάτος, μέλος"

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Τιμ Κάρι επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της ταινίας "Stream", ο ηθοποιός θα εμφανιστεί ξανά στον κινηματογράφο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΑΣΤΑΣΗς ΚΑΡΑΝΙΚΑς
23/08/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (22-28/8)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

"Strange Darling": Γιατί μιλούν όλοι για αυτήν την ταινία τρόμου;

Ένα horror που υπόσχεται διαπεραστικές ανατριχίλες έχει ενθουσιάσει το κινηματογραφικό ίντερνετ.

Updated | Η σκηνοθέτρια Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη μιλά για το νεορομαντικό "What Mary Didn’t Know"

Είδαμε την καινούρια ταινία της ταλαντούχας σκηνοθέτριας και τις απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας με αφορμή την παγκόσμια πρεμιέρα του φιλμ στο φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Υπουργείο Πολιτισμού & Όσκαρ: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος φιάσκου

Απορίες και ενδείξεις προχειρότητας ανέδειξε η συνέντευξη τύπου του Υφυπουργού Ιάσονα Φωτήλα και της Γενικής Γραμματέως Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένης Δουνδουλάκη αναφορικά με την ελληνική εκπροσώπηση στην 97η απονομή της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Παγίδα

Άλλη μια πρωτότυπη ιδέα του σκηνοθέτη της "Έκτης Αίσθησης" για ένα αγωνιώδες θρίλερ χαραμίζεται, καθώς εξαντλείται γρήγορα, δίνοντας τη θέση της σε μια εξωφρενικά ασυνάρτητη κορύφωση.

Borderlands

Περιπέτεια και χαβαλές αλληλοεξοντώνονται σε ένα φουτουριστικό νεογουέστερν, το οποίο, παρά τις προσπάθειες της Lady Kate, τα κάνει όλα λάθος.