"I am falling in love": Ο Γιώργος Βαλαής πειραματίζεται με τον Σαίξπηρ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ο ανήσυχος δημιουργός προτείνει τις δικές του "Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη νύχτα", αποσυναρμολογώντας την κλασική ερωτική κωμωδία.

I am falling in love Νέα Ελένη Στρούλια©

Μία από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη, παραστάσεις της χειμερινής σεζόν θα ανεβεί στη σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Γιώργου Βαλαή: η περφόρμανς "I am falling in love - Εκδοχές πάνω στη Δωδέκατη Νύχτα" θα ξεκινήσει το ταξίδι της στις 18 Σεπτεμβρίου, ύστερα από την αναβολή της την περασμένη άνοιξη. Ο ανήσυχος καλλιτέχνης, εκ των ιδρυτών της θρυλικής ομάδας Blitz, προτείνει μια δομική αποσυναρμολόγηση του έργου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ιδωμένη μέσα από τις σχέσεις των βασικών ηρώων, σχέσεις που φανερώνουν την ίδια τη φύση της επιθυμίας, η οποία παραμένει αιωνίως και ασταμάτητα ρευστή. 

I am falling in love - Νέα
Ελένη Στρούλια©

Οι σχέσεις των ηρώων του Σαίξπηρ φανερώνουν την ίδια τη φύση της επιθυμίας, που από τότε μέχρι σήμερα παραμένει ρευστή: γυναίκες που έχουν ντυθεί άνδρες ερωτεύονται άλλους άνδρες, ενώ ταυτόχρονα γίνονται και οι ίδιες απρόσμενοι στόχοι δυναμικών γυναικών. Όλοι επιθυμούν κάποιον άλλον από αυτόν που πρέπει ή από αυτόν που τους διεκδικεί. Ο έρωτας είναι μόνο η επιθυμία μας, η προβολή μιας ψευδαίσθησης πάνω σε κάποιον που εμείς οι ίδιοι επινοήσαμε. Ο Σαίξπηρ επιμένει ότι υπολογισμένο πάθος δεν είναι πάθος. Το πάθος μας είναι η ερωτική θυσία για κάποιον που δεν την χρειάζεται, μια πάλη για κάποιον που δεν θα είναι ποτέ εκεί, αλλά εμείς θα πιστεύουμε ότι τον βλέπουμε.

I am falling in love Νέα
Ελένη Στρούλια©

Οι ηθοποιοί, ακούγοντας δίσκους βινυλίου, μεταφράζοντας στίχους τραγουδιών και σονέτα του Σαίξπηρ, μέσα από αφηγήσεις, ερωτικά γράμματα και σκηνές από τη "Δωδέκατη Νύχτα", μιλούν για την ερωτική επιθυμία και την ερωτική απελπισία. Πρόκειται για μια παράσταση που αφηγείται την ίδια την επιθυμία, που εμφανίζεται απρόσκλητη, αναπάντεχη, στο πιο ακατάλληλο μέρος, την πιο ακατάλληλη στιγμή, στοχεύοντας τους πιο ακατάλληλους ανθρώπους. Δεν υπακούει σε κανέναν κανόνα – κοινωνικό, πολιτισμικό ή άλλο και πάντα μοιάζει με τη μουσική. Μια παράσταση για όσους επέμεναν στην επιθυμία τους ενώ όλοι γύρω, τους αρνήθηκαν αυτήν την επιθυμία.

I am falling in love Νέες
Ελένη Στρούλια©

Η δραματουργία είναι του Γιώργου Βαλαή και της Φρόσως Μαστρόκαλου, με τη συνεργασία της Γεωργίας Κανελλοπούλου, τα σκηνικά και κοστούμια της Ελένης Στρούλια, οι φωτισμοί του Τάσου Παλαιορούτα, η επιμέλεια της μουσικής των Voltnoi Brege και Γιώργου Βαλαή. Η μετάφραση των αποσπασμάτων της "Δωδέκατης νύχτας" είναι του Νίκου Χατζόπουλου. Ερμηνεύουν: Ρωμανός Καλοκύρης, Μαρία Κοραχάη, Στράτος Νταλαμάγκος, Χριστιάνα Ματέλσκα Τόκα.

Διαβάστε Επίσης

Η ιστορία της "Δωδέκατης νύχτας"

Η Βιόλα και ο δίδυμος αδελφός της Σεμπαστιάν έχουν ναυαγήσει και ο ένας πιστεύει ότι ο άλλος έχει πνιγεί. Η Βιόλα μεταμφιέζεται σε νεαρό άνδρα και με το όνομα Σεζάριο βρίσκει δουλειά ως υπηρέτης στον δούκα Ορσίνο. Ο Ορσίνο είναι ερωτευμένος με την κόμισσα Ολίβια, αλλά εκείνη πενθεί για τον νεκρό αδελφό της και απορρίπτει όλες τις προτάσεις του. Ο Ορσίνο στέλνει τον Σεζάριο/Βιόλα, για να προσελκύσει την Ολίβια εκ μέρους του…αλλά η Ολίβια ερωτεύεται τον Σεζάριο/Βιόλα, που έχει όμως ήδη ερωτευτείμε τον δούκα Ορσίνο. Ο αδελφός της Βιόλα, ο Σεμπαστιάν, έχει σωθεί από το ναυάγιο, ενώ ο Αντόνιο, φίλος και προστάτης του Σεμπάστιαν, του μιλάει συνέχεια για την αγάπη του για εκείνον.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Νέα για τον Δημήτρη Καταλειφό και άλλους καλλιτέχνες

Καταλειφός, Βαλαής, Μαραμής, Γαλάνης είναι κάποιοι από τους καλλιτέχνες που θα συνεργαστούν με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το επόμενο διάστημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/08/2024

Ο "Θάνατος του εμποράκου" με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη επιστρέφει για 2η χρονιά

Το κορυφαίο έργο του Άρθουρ Μίλερ που ευτύχησε στην ατμοσφαιρική παράσταση του σκηνοθέτη Γιώργου Νανούρη, κερδίζοντας το κοινό με τις εξαιρετικές της ερμηνείες, επαναλαμβάνεται και τη σεζόν 2024-25.

Ο "Δον Κιχώτης" του Γιάννη Μπέζου στο Ηρώδειο

Το διαχρονικό έργο του Θερβάντες με πρωταγωνιστές τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη και τον Θανάση Τσαλταμπάση ολοκληρώνει την περιοδεία του στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού κάτω από την Ακρόπολη.

Πέντε παραστάσεις αρχαίου δράματος και οι σταθμοί της περιοδείας αυτή την εβδομάδα

Οι παραστάσεις αρχαίου δράματος, οι τραγωδίες και οι κωμωδίες που παίχτηκαν αυτό το καλοκαίρι γέμισαν τα θέατρα και κέρδισαν εντυπώσεις, περισσότερο από άλλες χρονιές, λόγω των σκηνικών προτάσεων και των συντελεστών. Δείτε ποιες παίζονται στο διάστημα 29/8-4/9.

Οι αστέρες του χορού καταφθάνουν στην Αθήνα

Πέντε χορευτικά σχήματα που αγκαλιάζουν τον κλασικό και τον σύγχρονο χορό θα δούμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στην πόλη μας. Σημειώστε τις παραστάσεις και τους καλλιτέχνες που δεν πρέπει να χάσετε.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

"Μαχαίρι στο κόκαλο": Επιστρέφει η παράσταση που δίνει νέα πνοή στο έργο του Κώστα Μουρσελά

Η αιχμηρή κοινωνική κριτική που εξετάζει την επιρροή των κοινωνικών συνθηκών στις ανθρώπινες σχέσεις παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά σε σκηνοθεσία του Βασίλη Καλφάκη.