"Το αγόρι με τις δύο καρδιές": Η συγκινητική αληθινή ιστορία επιστρέφει σε νέο θέατρο

Η θεατρική παράσταση που αγκάλιασαν ιδιαίτερα οι έφηβοι και οι νεότεροι θεατές, σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά, που βασίζεται στην αληθινή οικογενειακή ιστορία των συγγραφέων της, ανεβαίνει για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Νέο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου-Μαριάννα Τόλη".

Το Αγόρι με τις δυο καρδιές-Θέατρο ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ ©Κατερίνα Δρούκα

Το "Αγόρι με τις δυο καρδιές", έργο των Αφγανών αδελφών Αμίρι, σε θεατρική προσαρμογή του Φιλ Πόρτερ, η βαθιά ανθρώπινη θεατρική ιστορία για την αναζήτηση μιας "νέας πατρίδας" αλλά και για την ελπίδα, που αγκάλιασαν ιδιαίτερα οι έφηβοι και οι νεότεροι θεατές την προηγούμενη χρονιά, συνεχίζει την πορεία του και την επόμενη σεζόν 2024-25. Αυτή τη φορά μετακομίζει στο φιλόξενο Νέο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου-Μαριάννα Τόλη" όπου θα παίζεται σε ανανεωμένες ώρες και για τις πιο νεαρές ηλικίες. Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Τάκης Τζαμαργιάς και την πρωτότυπη μουσική ο Μίλτος Πασχαλίδης, σε στίχους Ελένης Φωτάκη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η συγκεκριμένη παράσταση ανέβηκε στην Ελλάδα πέρυσι για πρώτη φορά μετά την επιτυχία του έργου στο Εθνικό Θέατρο της Βρετανίας

Το Αγόρι με τις δυο καρδιές-Θέατρο ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ
©Κατερίνα Δρούκα

Λίγα λόγια για την πλοκή

Το έργο βασίζεται στην αληθινή ιστορία μίας οικογένειας προσφύγωναυτής των συγγραφέων – που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τις διώξεις των Ταλιμπάν, όταν η δασκάλα μητέρα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μαθητριών της στο σχολείο όπου διδάσκει. Η οικογένεια Αμίρι αντιμετωπίζει ένα ακόμη, εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα, καθώς το μεγαλύτερο παιδί της έχει γεννηθεί με μια σοβαρή καρδιοπάθεια και χρειάζεται επέμβαση σε εξειδικευμένο, ευρωπαϊκό νοσοκομείο.

Το Αγόρι με τις δυο καρδιές-Θέατρο ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ
©Κατερίνα Δρούκα

Διαβάστε Επίσης

Ο δρόμος της προσφυγιάς είναι γεμάτος δυσκολίες,  δυσάρεστα γεγονότα και μεσάζοντες που τους εκμεταλλεύονται στυγνά. Ταυτόχρονα είναι ένας δρόμος γεμάτος από την αγάπη που νιώθουν ο ένας για τον άλλον και από αναπάντεχες στιγμές χαράς. Καθώς παρακολουθούμε την διαδρομή τους από την μια χώρα στην άλλη και βλέπουμε τους ήρωές μας άλλοτε στοιβαγμένους, άλλοτε φυλακισμένους σε αφιλόξενες δομές, σχεδόν πάντα φοβισμένους και ανασφαλείς για την επόμενη μέρα, ανακύπτουν σοβαροί προβληματισμοί: πόσο "πολιτισμένη" είναι η σύγχρονη παγκόσμια κοινωνία απέναντι στην προσφυγιά και την ασθένεια; Και πως μπορεί μια οικογένεια να διαχειριστεί την απώλεια: της πατρίδας, της περιουσίας, πολύ περισσότερο – της ανθρώπινης ζωής;

Όμως, η ιστορία της οικογένειας Αμίρι δεν είναι μόνο μια αφήγηση δυστυχίας και κατατρεγμού. Οι φίλοι μας τα καταφέρνουν, τα παιδιά σπουδάζουν και προκόβουν στην καινούργια τους πατρίδα. Το "Αγόρι με τις δυο καρδιές” γίνεται έτσι μια πολύ ιδιαίτερη, συγκινητική, ανθρώπινη ιστορία ελπίδας, θάρρους, εμπιστοσύνης και αγάπης, που αξίζει να δουν (ή και να ξαναδούν) μικροί και μεγάλοι. 

Παίζουν οι Χρήστος Διαμαντούδης, Βαγγέλης Ζάπας, Έλενα Μαρσίδου, Θάνος Σκόπας, Γιώργος Ψυχογυιός.

Το Αγόρι με τις δυο καρδιές-Θέατρο ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ
©Κατερίνα Δρούκα

Με τα λόγια του Τάκη Τζαμαργιά

"Εκεί που λες πως η παράσταση έκανε τον κύκλο της μια ολόκληρη χρονιά και γιατί να την επαναλάβεις, αμέσως σε κατακλύζουν οι εντυπώσεις από τις ατέλειωτες συζητήσεις, που γίνονταν σχεδόν μετά από κάθε παράσταση με τους θεατές, κυρίως εφήβους και νέους. Κι ενώ δε φτιάχτηκε αποκλειστικά για αυτούς, η ανταπόκρισή τους μας οδηγεί να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο στα σημεία εκείνα της ιστορίας που αποσκοπούν στην προσπάθεια ψυχικής ενδυνάμωσης και αλλαγής βλέμματος.

Η αληθινή περιπέτεια της αφγανικής οικογένειας Αμίρι, γραμμένη από τους ίδιους τους ήρωες της, μεταφερμένη στη σκηνή, δεν επιτρέπει ούτε συγκάλυψη ούτε ωραιοποίηση της πραγματικότητας και απαιτεί χειροποίητη σκηνική αντιμετώπιση. Έτσι μόνο μπορεί και θέτει ερωτήματα, όπως: Πόσα αποθέματα ανθρωπιάς σου απομένουν όταν διώκεσαι πολιτικά από τη χώρα σου και από τη μια στιγμή στην άλλη ξεπουλάς ότι έχεις και δεν έχεις για να σωθείς; Πόσες κακουχίες, στερήσεις, αποκλεισμούς μπορείς να αντέξεις για την πολυπόθητη Ιθάκη σου; Πόση ανθρωπιά και ευαισθησία να διατηρήσεις μέσα στην απειλή του αβέβαιου ταξιδιού σου; Πόσος τρόμος υπάρχει, όταν μέσα σε είκοσι δευτερόλεπτα, όσο χρειάζεται για να δέσεις τα κορδόνια των παπουτσιών, ή  θα σταθείς τυχερός και θα σωθείς ή άτυχος και θα χαθείς; Τι μπορεί να σημαίνει για σένα και τους γύρω σου να σαι πρόσφυγας και να περιπλανιέσαι με σοβαρά προβλήματα υγείας και ειδικές ανάγκες;". 

Το Αγόρι με τις δυο καρδιές-Θέατρο ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ
©Κατερίνα Δρούκα

Το έργο παρουσιάζεται σε μετάφραση Αντώνη Γαλέου. Τα σκηνικά υπογράφει ο Εδουάρδος Γεωργίου, τα κοστούμια η Έλλη Εμπεδοκλή και τους φωτισμούς ο Γιώργος Αγιαννίτης. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Το αγόρι με τις δύο καρδιές

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία μίας οικογένειας Αφγανών προσφύγων –αυτής των συγγραφέων– που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, μετά την κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της από τους Ταλιμπάν. Μία ιστορία για την αγωνία της προσφυγιάς, τις αναπάντεχες στιγμές χαράς, τις στιγμές απελπισίας αλλά και το χιούμορ και τη φαντασία που είναι απαραίτητα συστατικά για την αντιμετώπιση ενός άγνωστου καινούργιου κόσμου που πρέπει να γίνει «η νέα πατρίδα». «Το αγόρι με τις δυο καρδιές» είναι μία ανθρώπινη ιστορία ελπίδας, θάρρους, εμπιστοσύνης και αγάπης, ένας ύμνος στην αλληλεγγύη και στη θέληση κάθε ανθρώπου που αγωνίζεται για μια θέση σε αυτόν τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ικέτιδες": Sold out Επίδαυρος και έναρξη προπώλησης για Λυκαβηττό

Παρασκευή 23 Αυγούστου και Σάββατο 24 Αυγούστου θα παιχτούν οι "Ικέτιδες" στην Επίδαυρο κι όπως μαθαίνουμε έχουν μείνει ελάχιστα εισιτήρια. Λόγω της ζήτησης ανοίγει και η προπώληση του Λυκαβηττού. Μάθετε περισσότερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/08/2024

Πέντε κωμωδίες για τον Δεκαπενταύγουστο

Η κωμωδία έχει ευεργετικές ιδιότητες. Αν μείνατε Αθήνα την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου και θέλετε να γελάσετε και να περάσετε καλά υπάρχουν πέντε κωμωδίες που υπόσχονται βραδιές χαλάρωσης και γέλιου.

Ακρόαση ηθοποιών στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Άντρες και γυναίκες ηθοποιούς αναζητά το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας για τις νέες του παραγωγές. Προλαβαίνετε να στείλετε βιογραφικό μέχρι την Τρίτη 20 Αυγούστου.

Η μουσικός Κατερίνα Φωτεινάκη τραβά ένα ταρώ για το μέλλον

Μιλήσαμε με την καλλιτεχνική διευθύντρια και μία από τις μουσικούς της παράστασης "Ταρώ του Οδυσσέα" που θα παιχτεί στη Μήλο σε σκηνοθεσία Αγλαΐας Παππά, στο πλαίσιο του "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός".

Τέσσερις γυναίκες του πενταγράμμου εμφανίζονται στο θέατρο

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Κορίνα Λεγάκη, η Μαρίνα Σάττι και η Nalyssa Green, τέσσερις γοητευτικές προσωπικότητες του πενταγράμμου εμφανίζονται σε θεατρικές παραστάσεις αυτή την περίοδο.

Ο Κιάνου Ριβς κάνει το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ

Ο γνωστός ηθοποιός με καριέρα στο σινεμά σε πολλές επιτυχημένες ταινίες δράσης και επιστημονικής φαντασίας θα πρωταγωνιστήσει το φθινόπωρο του 2025 σε μια όχι και τόσο αναμενόμενη θεατρική επιλογή.