Το "Αναψυκτήριο”, μια παράσταση μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, παρουσιάζει η Αργυρώ Χιώτη στις 23 έως τις 25 Ιουλίου στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο της πλατφόρμας εξωστρέφειας "grape” (Greek Agora of Performance) του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024. Η γνωστή σκηνοθέτις, έχοντας στο πλευρό της μια μεικτή ομάδα ερμηνευτών, αποτελούμενη από ηθοποιούς, χορευτές και τραγουδιστές, δημιουργεί στη σκηνή μια πολυφωνική σύνθεση, έναν κόσμο ουτοπικής συνύπαρξης. Με το νέο της έργο που δημιούργησε ειδικά για το Φεστιβάλ, η Αργυρώ Χιώτη μας καλεί να απαντήσουμε σε ένα βασικό ερώτημα: μπορούμε να συνεχίζουμε να πιστεύουμε στους μύθους;
Λίγα λόγια για το "Αναψυκτήριο”
Μπορούμε να αντιστρέψουμε για λίγο την οπτική του κόσμου; Να δούμε πέρα από τον κόσμο της ύλης; Έναν ιδιαίτερο τόπο στα όρια μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, κατοικημένο από ονειροφαντασίες και φαντάσματα;
Μεταφυσικές ιστορίες και θρύλοι εμπνέουν μια αφήγηση που διεκδικεί την επιστροφή στον μύθο. Το "Αναψυκτήριο" είναι ένας τόπος όπου συγκεντρώνονται οι ψυχές – ζωντανές ή νεκρές – για να ξεδιψάσουν, ανάμεσα σε οπτασίες και πνεύματα της φύσης, διερωτώμενες για τη σχέση ανάμεσα στο ατομικό και το συλλογικό. Ένας υπαρξιακός τόπος ανα-ψυχής. Ένας τόπος ευχάριστος στον οποίο το νερό παίζει σημαντικό ρόλο. Όσοι φτάνουν εκεί πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες με βάση τους οποίους λειτουργεί, καλούνται να κάνουν τον μικρό απολογισμό της ζωής τους, να "πετάξουν όλες τις σκέψεις μακριά", να βρουν τον χώρο τους και να υπάρξουν μέσα σε αυτόν.
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Νίκος Ζιάζιαρης, Αμαλία Κοσμά, Γιώργος Κριθάρας, Ρίτα Λυτού, Εύη Σαουλίδου, Δρόσος Σκώτης, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, μαζί με κάποιους ξεχωριστούς καλεσμένους κάθε βράδυ.
Μια αγορά για τις παραστατικές τέχνες
Το grape – Greek Agora of Performance αποτελεί μια πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με σκοπό τη συστηματοποίηση της προβολής των Ελλήνων καλλιτεχνών στη διεθνή σκηνή Θεάτρου και Χορού, δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους σε εκπροσώπους διεθνών φεστιβάλ. Οι επιλεγμένες παραγωγές εξετάζουν κρίσιμα ζητήματα του καιρού μας: το ζήτημα της ταυτότητας -εθνικής, φυλετικής, σεξουαλικής-, το ζήτημα της πολιτειότητας, της δικαιοσύνης και της ισότητας, τη σχέση των γυναικών με το σώμα και τη μητρότητα, τα δικαιώματα των μεταναστών και την επίδραση της σύγχρονης τεχνολογίας στη διαμόρφωση των ανθρώπινων σχέσεων, την αναζήτηση ελπίδας και σταθερότητας αλλά και τη χαρά της συνύπαρξης σ’ ένα κόσμο που επικρατεί μια καθολική αίσθηση αστάθειας και ανησυχίας και απομόνωσης.
Τον σκηνικό χώρο σχεδίασε η Εύα Μανιδάκη, τα κοστούμια ο Άγγελος Μέντης, τους φωτισμούς η Ελίζα Αλεξανδροπούλου. Η δραματουργία είναι της Αργυρώς Χιώτη, του Ευθύμη Θέου και της ομάδας. Τα τραγούδια συνέθεσε η Δήμητρα Τρυπάνη και την πρωτότυπη μουσική ο Jan Van Angelopoulos.
Προπώληση εισιτηρίων: more.com
Περισσότερες πληροφορίες
Αναψυκτήριο
Μπορούμε να αντιστρέψουμε για λίγο την οπτική του κόσμου; Να δούμε πέρα από τον κόσμο της ύλης; Έναν ιδιαίτερο τόπο στα όρια μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, κατοικημένο από ονειροφαντασίες και φαντάσματα μας καλεί να ανακαλύψουμε η πολυφωνική σύνθεση που δημιουργεί για το Φεστιβάλ η Αργυρώ Χιώτη, με μια μεικτή ομάδα ερμηνευτών, αποτελούμενη από ηθοποιούς, χορευτές και τραγουδιστές. Μεταφυσικές ιστορίες και θρύλοι εμπνέουν μια αφήγηση που διεκδικεί την επιστροφή στον μύθο. Στη σκηνή δημιουργείται ένας υπαρξιακός τόπος ανα-ψυχής. Ένας τόπος όπου συγκεντρώνονται οι ψυχές να ξεδιψάσουν, ανάμεσα σε οπτασίες και πνεύματα της φύσης, διερωτώμενες για τη σχέση ανάμεσα στο ατομικό και το συλλογικό.