Τι θα δούμε τις επόμενες μέρες στο Θέατρο Βράχων "Μελίνα Μερκούρη"

Το φεστιβάλ στη σκιά των Βράχων παρουσιάζει 4 παραστάσεις στα τέλη Ιουλίου που δημιουργούν ερωτήματα και "εκπαιδεύουν" το κοινό.

Φεστιβάλ στη σκιά των Βράχων
   

Τετάρτη 24, Πέμπτη 25 Ιουλίου

"Κρέων vs Αντιγόνη"

Κρέων Αντιγόνη

Μια διασκευή του έργου "Αντιγόνη" του Ζαν Ανούιγ που παρουσιάζεται από το Β’ θεατρικό εργαστήρι Δήμου Βύρωνα. Ο μύθος της Αντιγόνης είναι γνωστός. Το μυστήριο της γοητείας όμως που συνεχίζει να ασκεί αυτή η ηρωίδα του Σοφοκλή τόσες χιλιετίες, επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Από τότε μέχρι σήμερα, περισσότεροι από σαράντα είναι οι δημιουργοί που θέλησαν να καταπιαστούν μαζί της, μεταξύ των οποίων ο Κοκτό και ο Μπρεχτ. Αυτές οι εκδοχές (κυρίως του Ανούιγ) είναι η βάση για την παράσταση, που εστιάζει στην σύγκρουση του Κρέοντα με την Αντιγόνη. Μια σύγκρουση που αντιπροσωπεύει την μάχη της νεότητας με την ωριμότητα. Του ιδεαλισμού με την πολιτική. Των ηθικών αξιών με τους νόμους. Του θηλυκού με το αρσενικό. Μια άνιση μάχη καθώς τα λόγια του Κρέοντα αναφέρονται στο ιστορικό παρόν, ενώ η Αντιγόνη του μιλάει από ένα "άλλο μέρος", την αιωνιότητα. Σκηνοθέτρια είναι η Βενετία Χατζηνικολάου και η μουσική είναι του Ανδρέα Συμβουλόπουλου.
Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 26 Ιουλίου

"BLOOM"

Bloom

Το χορευτικό ντουέτο έχει τον τίτλο Bloom, που εμπεριέχει τη Βύθιση (bloom) την Άνθιση (Bloom) και την έκρηξη (Boom). Σκοπός είναι η σύνθεση μιας επί σκηνής τελετουργίας, ενός χορευτικού ritual που υμνεί την Ύπαρξη, με επίγνωση της θνητής μας υπόστασης και αποδοχή της αλήθειας αυτής. Η χορογραφία και η ερμηνεία είναι της Maria Isidora Vinticelli και της Όλγας Σπυράκη.
"Κάθε ψυχή έρχεται στον κόσμο για να εκπληρώσει έναν σκοπό, να δώσει και να πάρει, να δει, να κατανοήσει και στο τέλος να ολοκληρωθεί. Κανείς δεν ξέρει από που έρχεται και πού πηγαίνει όταν θα φύγει. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι κάθε στιγμή αυτό που ονομάζουμε τέλος, είναι πάντα εκεί δίπλα μας. Για αυτό και ζούμε την ζωή με εμπιστοσύνη και ευγνωμοσύνη για το εδώ και τώρα.Αυτό είναι η ελευθερία.Απλά να νοιώθεις τη ζωή μέσα σου και να εμπιστεύεσαι", γράφει ο Γιώργος Γαρόζης στο κείμενο που ακούγεται στην παράσταση
Είσοδος ελεύθερη

Δευτέρα 29 Ιουλίου

"Η Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη"

Απολογία Σωκράτη

Μετά τη θριαμβευτική υποδοχή της παράστασης τον Οκτώβριο 2023 και τον Ιανουάριο 2024 στο Studio new star art cinema, η "Αναπαράσταση της Δίκης του Σωκράτη", όπως αποδίδεται μέσα από το μοναδικό στην ιστορία του πολιτισμού κείμενο του Πλάτωνα "Απολογία Σωκράτη", παρουσιάζεται στο Θέατρο Βράχων "Άννα Συνοδινού" στην αρχαία ελληνική γλώσσα με την υπογραφή του Δήμου Αβδελιώδη

Διαβάστε Επίσης

Εμπνευστής και δημιουργός της δυνατότητας να μιλιέται σήμερα η αρχαία ελληνική ως ζωντανή γλώσσα, διδάσκοντας από το 2012 την εκφορά της στους ηθοποιούς με την καινοτόμο "Λογική – Μουσική" μέθοδό του, και καταθέτοντας παράλληλα την νέα του μετάφραση-απόδοση του Πλατωνικού κειμένου, επαναφέρει στο κοινό την παράσταση που έγινε εμπειρία ζωής για όσους την έχουν παρακολουθήσει. 

Η παράσταση με τον Gilles Decorvet δόθηκε τον Νοέμβριο του 2022 στη Γενεύη, με καθηλωτική αποδοχή από το ελβετικό κοινό, ενώ προγραμματίζονται νέες παραστάσεις ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Ο ελληνιστής Ελβετός Gilles Decorvet, διατελεί Καθηγητής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Έχει μελετήσει ενδελεχώς την αρχαία και την σύγχρονη ελληνική γλώσσα κι έχει μεταφράσει στα γαλλικά κορυφαίους Έλληνες συγγραφείς. Αφηγείται επίσης, σημαντικά κείμενα σε σχολεία, θέατρα και φεστιβάλ, στην Ελβετία και στη Γαλλία.

Τρίτη 30 Ιουλίου

"Η Θάλασσα και ο Γέρος"

Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΓΕΡΟΣ
©Φανή Μαρία Χατζή

Η "Θάλασσα και ο Γέρος" είναι μια διασκευή βασισμένη στο κλασικό και βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο "Ο γέρος και η θάλασσα" του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, για το οποίο μάλιστα του απονεμήθηκε και το Νόμπελ λογοτεχνίας. Περιγράφει την ιστορία ενός ψαρά, του Σαντιάγο  -τον οποίο υποδύεται ο Τάσος Νούσιας-, το ταξίδι του στην ανεξερεύνητη και απέραντη θάλασσα και την επική του συνάντηση με ένα υπέροχο μπλε μάρλιν, το οποίο ο ήρωας κατάφερε να ψαρέψει μετά από 84 ημέρες χωρίς ψαριά. Το ψάρι είναι πολύ δυνατό, ο Σαντιάγο δεν καταφέρνει να το σκοτώσει και εκείνο αγκιστρωμένο από την πετονιά του, τραβάει αυτόν και τη μικρή του βάρκα όλο και πιο βαθιά στη θάλασσα για τρεις μέρες και τρεις νύχτες. Ο Σαντιάγο τελικά καταφέρνει να σκοτώσει το ψάρι αλλά επειδή είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει στη βάρκα το δένει στο πλάι της. Στο δρόμο της επιστροφής καρχαρίες του επιτίθενται και τρώνε όλη τη σάρκα του πελώριου ψαριού. Κάτω από αυτή την απλή ιστορία, κρύβεται ένας κόσμος πλούσιος σε συμβολισμούς και μεταφορές για την αναζήτηση του σκοπού, την αντοχή του ανθρώπινου πνεύματος και τη συγκρουσιακή σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον

Ο Μανολίνο, τον οποίο υποδύεται ο Βασίλης Μηλιώνης, είναι ο αφοσιωμένος νεαρός μαθητευόμενος του Σαντιάγο. Καθώς ο πατέρας του δεν του επιτρέπει πια να βγαίνει για ψάρεμα με τον Σαντιάγο, ο Μανολίνο μπορεί να τον επισκέπτεται μόνο στις ονειροπολήσεις και τα νυχτερινά του όνειρα στη θάλασσα και έτσι πραγματοποιείται η σύνδεση μεταξύ μνήμης, παρόντος και μέλλοντος. Ο Χέμινγουεϊ έγραψε την ιστορία το 1951 και η Μαρλέν Καμίνκσι την μεταφέρει στη σύγχρονη εποχή. Με αφορμή τον τίτλο, προστέθηκε η φιγούρα της Θάλασσας που θα ερμηνεύσει η χορεύτρια Φαίδρα Σούτου και με τη φωνή της Έβελυν Ασουάντ

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Η αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 90 '

Ο Δήμος Αβδελιώδης συνεχίζει την έρευνα του πάνω στην πλατωνική «Απολογία του Σωκράτη» με μια παράσταση που βασίζεται στην καινοτόμο μέθοδό του για την εκφορά της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, με υπέρτιτλους στα νέα ελληνικά και στα αγγλικά.

Η Θάλασσα κι ο γέρος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Το έργο είναι μια διασκευή βασισμένη στο κλασικό και βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο «Ο γέρος και η θάλασσα» του Έρνεστ Χέμινγουεϊ μετά το οποίο του απονεμήθηκε και το Νόμπελ λογοτεχνίας. Περιγράφει την ιστορία ενός ψαρά, του Σαντιάγο και το ταξίδι του στην ανεξερεύνητη θάλασσα και την επική συνάντησή του με ένα υπέροχο μπλε μάρλιν, το οποίο κατάφερε να ψαρέψει μετά από 84 ημέρες χωρίς ψαριά. Το ψάρι είναι πολύ δυνατό, ο Σαντιάγο δεν καταφέρνει να το σκοτώσει και εκείνο αγκιστρωμένο από την πετονιά του, τραβάει αυτόν και τη μικρή του βάρκα όλο και πιο βαθιά στη θάλασσα για τρεις μέρες και τρεις νύχτες. Ο Σαντιάγο τελικά καταφέρνει να σκοτώσει το ψάρι αλλά επειδή είναι πολύ μεγάλο για να χωρέσει στη βάρκα το δένει στο πλάι της. Στο δρόμο της επιστροφής καρχαρίες του επιτίθενται και τρώνε όλη τη σάρκα του πελώριου ψαριού. Κάτω από αυτή την απλή ιστορία, κρύβεται ένας κόσμος πλούσιος σε συμβολισμούς και μεταφορές για την αναζήτηση του σκοπού, την αντοχή του ανθρώπινου πνεύματος και τη συγκρουσιακή σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η "Μήδεια" παρουσιάζεται στο γυμνάσιο όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο

Όλα τα χορικά της τραγωδίας του Ευριπίδη ενώνονται από τον σκηνοθέτη Θοδωρή Γκόνη σε μια παράσταση που εγκαινιάζει την έναρξη της έρευνας στο αρχαίο γυμνάσιο της Μίεζας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/07/2024

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

"Lemon" και "Όμορφη πόλη μαγική": Δύο θεατρικές παραστάσεις σε ιδιαίτερους χώρους

Μία παράσταση που περιοδεύει στα πιο απίθανα μέρη αλλά και ένα νέο έργο με τις μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη φιλοξενούνται αυτήν την εβδομάδα σε δύο μοναδικές τοποθεσίες.

Tο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει με επιτυχία το πολυθεματικό φεστιβάλ

Από τις 15 Ιουλίου έως τις 28 το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά γίνεται "αστείρευτη πηγή" θεατρικής τέχνης, μουσικής και χορού.

Φεστιβάλ Αθηνών: Τα "Σκυλιά" του Ανέστη Αζά έρχονται στην Πειραιώς 260

Μετά την περσινή "Δημοκρατία του μπακλαβά", ο σκηνοθέτης επανέρχεται με ένα πρωτότυπο κείμενο για το ευαίσθητο θέμα της κοινωνικής βίας, το οποίο συνυπογράφει με τον Γεράσιμο Μπέκα και τον Μιχάλη Πητίδη.

Τι σχεδιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού για το βιομηχανικό συγκρότημα της Πειραιώς 260;

Ολοκληρώθηκε η στρατηγική μελέτη για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Βιομηχανικού Συγκροτήματος Ε.Β.Μ.Ε. Α.Ε. (πρώην Τσαούσογλου), επί της Πειραιώς 260.

Φεστιβάλ Αθηνών: Οκτώ παραστάσεις με ελληνική υπογραφή φιγουράρουν στην πλατφόρμα εξωστρέφειας "grape"

Η Greek Agora of Performance επιστρέφει για δεύτερη χρονιά για να παρουσιάσει ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η σύγχρονη ελληνική δημιουργία του θεάτρου και του χορού.