Πέθανε η σημαντική ηθοποιός και δημοσιογράφος Αθανασία Συγγελάκη

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η ασυμβίβαστη ηθοποιός, σκηνοθέτης και κυρίως δημοσιογράφος, ανταποκρίτρια της ΕΡΤ 2 και επί χρόνια συνεργάτιδα του BBC και της Deutsche Welle.

Αθανασία Συγγελάκη Από συνέντευξη για την ΕΡΤ 2 με τον Ιταλό ιστορικό και φιλόλογο Λουτσιάνο Κάνφορα

Η Αθανασία Συγγελάκη είχε γεννηθεί στην Θεσσαλονίκη το 1932 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν -από το οποίο αποφοίτησε ως εξαιρετικό ταλέντο- και σκηνοθεσία και δημοσιογραφία στο πανεπιστήμιο κοινωνικών σπουδών Pro-Deo της Ρώμης.

Στην επαγγελματική της σταδιοδρομία εργάστηκε στο θέατρο, μεταξύ των άλλων στους θιάσους Αλεξανδράκη, Βανδή, Βεργή, του Εθνικού και με συμμετοχή σε δεκάδες ραδιοφωνικά έργα του ΕΙΡ και του σταθμού των "Ενόπλων". Λίγο μετά την κήρυξη της στρατιωτικής δικτατορίας, ως εχθρός της χούντας, επέστρεψε στην Ιταλία λίγο πριν συλληφθεί. Στην Ρώμη συνεργάστηκε με την Rai, στις διεθνείς ραδιοφωνικές εκπομπές της και σε πολλά θεατρικά έργα για την τηλεόραση.

Όταν η Αθανασία Συγγελάκη σπούδαζε κινηματογράφο και δημοσιογραφία στην Ρώμη
Όταν η Αθανασία Συγγελάκη σπούδαζε κινηματογράφο και δημοσιογραφία στην Ρώμη

Επί δύο δεκαετίες ήταν ανταποκρίτρια της ΕΡΤ 2 στην Ιταλία, με σειρά αποκλειστικών ρεπορτάζ  και συνεντεύξεων για την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας. Συνεργάστηκε επί σειρά ετών, επίσης, με το BBC και, μέχρι πριν λίγα χρόνια, με την ελληνική εκπομπή της Deutsche Welle, όπου οι συνάδελφοι της έδειξαν μεγάλη αγάπη και σεβασμό μέχρι την τελευταία ανταπόκριση που ηχογράφησαν. 

Αθανασία Συγγελάκη Από ραδιοφωνική πρόβα στο ΕΙΡ
Από ραδιοφωνική πρόβα στο ΕΙΡ

Αυτό που μένει από το πέρασμά μας στην ζωή, είναι μόνον η ανθρώπινη προσφορά μας, σύμφωνα με την Αθανασία Συγγελάκη. 

Δεν αγαπούσε τους συμβιβασμούς, την εξουσία και όσους κόπτονται για να την αποκτήσουν. Προσπάθησε  να βοηθήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο, εκείνους που δεν έχουν να προσφέρουν κάποιο υλικό αντάλλαγμα. Χάρη στα ρεπορτάζ της και στην ουσιαστική της, εθελοντική βοήθεια, Έλληνες νέοι μπόρεσαν να εγκαταλείψουν την εξάρτηση ουσιών, μαθαίνοντας ιταλικά και παρακολουθώντας πρόγραμμα απεξάρτησης σε θεραπευτική κοινότητα, λίγο έξω από την Ρώμη.

H Αθανασία Συγγελάκη ως απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης
H Αθανασία Συγγελάκη ως απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης

Γιός της είναι ο δημοσιογράφος Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελάκης. Του έμαθε την ελληνική γλώσσα, να ασκεί την δημοσιογραφία ως κοινωνικό λειτούργημα και να θυμάται, ότι αυτό που μένει από το πέρασμά μας στην ζωή, είναι μόνον η ανθρώπινη προσφορά μας.

Η κηδεία της Αθανασίας Συγγελάκη, σύμφωνα με την επιθυμία της,  θα πραγματοποιηθεί στο Α Νεκροταφείο Αθηνών.

φωτογραφία εξωφύλλου: Από συνέντευξη για την ΕΡΤ 2 με τον Ιταλό ιστορικό και φιλόλογο Λουτσιάνο Κάνφορα

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
15/07/2024

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.

Φεστιβάλ Αθηνών: Στην Παλαιά Βουλή έρχεται η παράσταση "Ετυμολογίες"

Ρένη Πιττακή και Αγγελική Παπούλια πρωταγωνιστούν στο νέο έργο του Ευθύμη Φιλίππου σε ένα κτίριο-ορόσημο της ελληνικής ιστορίας.