Η Αθανασία Συγγελάκη είχε γεννηθεί στην Θεσσαλονίκη το 1932 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν -από το οποίο αποφοίτησε ως εξαιρετικό ταλέντο- και σκηνοθεσία και δημοσιογραφία στο πανεπιστήμιο κοινωνικών σπουδών Pro-Deo της Ρώμης.
Στην επαγγελματική της σταδιοδρομία εργάστηκε στο θέατρο, μεταξύ των άλλων στους θιάσους Αλεξανδράκη, Βανδή, Βεργή, του Εθνικού και με συμμετοχή σε δεκάδες ραδιοφωνικά έργα του ΕΙΡ και του σταθμού των "Ενόπλων". Λίγο μετά την κήρυξη της στρατιωτικής δικτατορίας, ως εχθρός της χούντας, επέστρεψε στην Ιταλία λίγο πριν συλληφθεί. Στην Ρώμη συνεργάστηκε με την Rai, στις διεθνείς ραδιοφωνικές εκπομπές της και σε πολλά θεατρικά έργα για την τηλεόραση.
Επί δύο δεκαετίες ήταν ανταποκρίτρια της ΕΡΤ 2 στην Ιταλία, με σειρά αποκλειστικών ρεπορτάζ και συνεντεύξεων για την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας. Συνεργάστηκε επί σειρά ετών, επίσης, με το BBC και, μέχρι πριν λίγα χρόνια, με την ελληνική εκπομπή της Deutsche Welle, όπου οι συνάδελφοι της έδειξαν μεγάλη αγάπη και σεβασμό μέχρι την τελευταία ανταπόκριση που ηχογράφησαν.
Αυτό που μένει από το πέρασμά μας στην ζωή, είναι μόνον η ανθρώπινη προσφορά μας, σύμφωνα με την Αθανασία Συγγελάκη.
Δεν αγαπούσε τους συμβιβασμούς, την εξουσία και όσους κόπτονται για να την αποκτήσουν. Προσπάθησε να βοηθήσει τους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο, εκείνους που δεν έχουν να προσφέρουν κάποιο υλικό αντάλλαγμα. Χάρη στα ρεπορτάζ της και στην ουσιαστική της, εθελοντική βοήθεια, Έλληνες νέοι μπόρεσαν να εγκαταλείψουν την εξάρτηση ουσιών, μαθαίνοντας ιταλικά και παρακολουθώντας πρόγραμμα απεξάρτησης σε θεραπευτική κοινότητα, λίγο έξω από την Ρώμη.
Γιός της είναι ο δημοσιογράφος Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελάκης. Του έμαθε την ελληνική γλώσσα, να ασκεί την δημοσιογραφία ως κοινωνικό λειτούργημα και να θυμάται, ότι αυτό που μένει από το πέρασμά μας στην ζωή, είναι μόνον η ανθρώπινη προσφορά μας.
Η κηδεία της Αθανασίας Συγγελάκη, σύμφωνα με την επιθυμία της, θα πραγματοποιηθεί στο Α Νεκροταφείο Αθηνών.
φωτογραφία εξωφύλλου: Από συνέντευξη για την ΕΡΤ 2 με τον Ιταλό ιστορικό και φιλόλογο Λουτσιάνο Κάνφορα