Μία μοναδική ευκαιρία μας προσφέρει η συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου και της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του εορτασμού του 2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας - Ιαπωνίας. Την Κυριακή 7 Ιουλίου, στο Σχολείον της Αθήνας-Ειρήνη Παπά θα δοθεί από τον ιαπωνικό θίασο Yamamoto Noh Theatre μια μοναδική παράσταση ιαπωνικού θεάτρου Noh.
Το παραδοσιακό ιαπωνικό θέατρο Noh γεννήθηκε πριν από περίπου 700 χρόνια και αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις πιο εκλεπτυσμένες δραματικές τέχνες στον κόσμο. Έχει τις ρίζες του σε μουσικά και χορευτικά δρώμενα που επιτελούνταν στις ιερές τελετουργίες και γιορτές της αρχαίας Ιαπωνίας, ενώ αργότερα εξελίχθηκε στην επίσημη τελετουργική τέχνη της αυλής των στρατιωτικών ηγεμόνων Shogun. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο τόσο στη διαμόρφωση των αξιών της τάξης των σαμουράι όσο και της πολιτιστικής ταυτότητας της Ιαπωνίας.
Το Yamamoto Noh Theatre ιδρύθηκε το 1927, αποτελεί το παλαιότερο θέατρο Noh στην Osaka και κύριος στόχος του είναι να παρουσιάσει το Noh ως μια κλασική αλλά ζωντανή μορφή τέχνης, τηρώντας αυστηρά τις παραδόσεις του. Ο σκηνοθέτης και βασικός πρωταγωνιστής του Yamamoto Noh Theater, Akihiko Yamamoto, παρουσιάζει το νέο του έργο με τίτλο "Jiai"「慈愛, "Η επιστροφή μιας ψυχής", μια συναρπαστική δημιουργία που διακρίνεται από τα δομικά στοιχεία ενός έργου Noh, δηλαδή τη δυσκολία κατάκτησης της σωματικής φόρμας, του τραγουδιού και της αρχαίας ιαπωνικής γλώσσας.
Η ιστορία
Ο Suwa-no-Yataro, στην πόλη Naniwa, οργανώνει επιμνημόσυνη δέηση για την 13η επέτειο θανάτου του παιδιού του. Εν τω μεταξύ, στο Kyoto, μια μητέρα γιορτάζει τα 13α γενέθλια του γιου της. Όταν ο γιος απροσδόκητα επαναφέρει στη μνήμη του την προηγούμενη ζωή του, θα αναφερθεί στον πατέρα του με το όνομα Suwa-no-Yataro. Η μητέρα και το παιδί ξεκινούν ένα ταξίδι στη Naniwa για να τον αναζητήσουν και φτάνουν στον ναό, όπου ο Yataro θρηνεί τον εκλιπόντα υιό του. Αναγνωρίζοντας τον Yataro, το αγόρι κατακλύζεται από βαθιά συγκίνηση που οδηγεί σε επανασύνδεση μαζί του. Ωστόσο, και οι δύο έχουν επίγνωση της εφήμερης φύσης της επανένωσής τους και, καθώς οι δρόμοι τους χωρίζουν, κρατούν ζωντανή μέσα τους τη βαθιά αγάπη και τη στοργή που νιώθουν ο ένας για τον άλλον.
Στο δεύτερο μέρος της παράστασης, θα παρουσιαστεί μέρος του έργου Noh "Η πέτρινη γέφυρα" ("Shakkyo"). Ο εορταστικός χορός των θρυλικών θηρίων shishi στο έργο Noh "Η πέτρινη γέφυρα" ("Shakkyo"), παρουσιάζεται συχνά ως αυτόνομη παράσταση. Η σκηνή αυτού του χορού πραγματοποιείται στη μυστηριώδη πέτρινη γέφυρα Shakkyo, η οποία συνδέει το γήινο βασίλειο των ανθρώπων και την ιερή γη του Bodhisattva Monju. Στολισμένη με ανθισμένες παιώνιες, η γέφυρα αυτή φυλάσσεται από δύο μυθικά θηρία shishi (συνδυασμός σκύλου και λιονταριού). Μέσα σε αυτό το γραφικό τοπίο, τα θηρία χαριεντίζονται και τελικά εκτελούν έναν μεγαλοπρεπή χορό, ευλογώντας όλους όσοι παρακολουθούν την παράσταση με καλή τύχη και μακροζωία.
Η παράσταση πραγματοποιείται κατόπιν πρότασης της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο εορτασμού του 2024 ως Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού μεταξύ Ιαπωνίας και Ελλάδας. Η ανακήρυξη αυτή πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2023 από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Fumio Kishida, κατά τη Σύνοδο Κορυφής Ιαπωνίας-Ελλάδας, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα και την 125η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας και Εμπορίου μεταξύ των δυο χωρών. Στόχος της εν λόγω συνεργασίας είναι η προώθηση της πολιτιστικής ανταλλαγής και η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δυο χωρών μέσω ενός πλούσιου προγράμματος εκδηλώσεων που θα λάβει χώρα και στις δυο χώρες.
Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στην ιαπωνική γλώσσα με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Akihiko Yamamoto, Σχεδιασμός φωτισμού: Takayuki Fujimoto, Διεύθυνση σκηνής: Tadanori Kurotobi, Οργάνωση παραγωγής: Yoshie Yamamoto, Εκτέλεση παραγωγής: Petko Slavov.
Ερμηνεύουν: Akihiko Yamamoto, Noboru Yasuda, Noriyuki Moriya, Motoharu Tanaka, Norihiko Umewaka, Fumihisha Onishi, Tomohide Furuta, Toru Tanaka, Kazuo Imamura, Ryosuke Ido, Yuki Kasada, Atsushi Saito, Yoshiaki Yamamoto.