Παράταση για τους "Υπνοβάτες" της ομάδας "Εν δυνάμει" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Συνεχίζεται για λίγο ακόμα η νέα παράσταση της κολεκτίβας καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία από τη Θεσσαλονίκη, σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου.

Υπνοβάτες ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ Σταυρούλα Ντολοπούλου©

Οι "Υπνοβάτες”, η νέα παράσταση των "Εν Δυνάμει", της ομάδας-φαινόμενο από τη Θεσσαλονίκη που μας μάγεψε με τα "Ερωτευμένα άλογα”, παίρνει παράταση παραστάσεων έως την Κυριακή 30 Ιουνίου στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Η σκηνοθέτις Ελένη Ευθυμίου, μία από τις πιο ανήσυχες γυναικείες φωνές στο χώρο του θεάτρου, υπογράφει το κείμενο μαζί με την ομάδα καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία, πάνω σε μια ιδέα της καλλιτεχνικής διευθύντριας Ελένης Δημοπούλου.

ΥΠΝΟΒΑΤΕΣ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ
Σταυρούλα Ντολοπούλου©

Η αίσθηση της συλλογικότητας κυριαρχεί στην παράσταση που μιλάει για το τρίπτυχο όνειρα-ύπνος-θάνατος και διερωτάται για το πότε "ανοίγουμε τα παράθυρά μας να αντικρίσουμε κατάματα τους φόβους αλλά και τις πιο βαθιές μας επιθυμίες” και επίσης αν "είμαστε όλοι "υπνοβάτες”; Και, αν ναι, προς τα πού βαδίζουμε; Θα ξυπνήσουμε ποτέ;”. Θέματα και ερωτήματα που συνήθως αποφεύγουμε εσωκλείουν οι "Υπνοβάτες”, μετατρέποντας το προσωπικό σε συλλογικό. Στόχος της είναι, πολύ περισσότερο από το να δώσει τις σωστές απαντήσεις, να αφήσει το περιθώριο να αφεθούμε στο άγνωστο και στον συνειρμό, να απενοχοποιήσουμε τον φόβο και να δούμε το θάνατο ως κομμάτι της ίδιας της ζωής.

Διαβάστε Επίσης

Όπως έχει πει η Ελένη Ευθυμίου στο "α”: "Κάπως έτσι είναι και η παράστασή μας, λίγο φευγάτη, σαν μέσα σε όνειρο, ρευστή, συνειρμική, πολύχρωμη και σκοτεινή. Μόνο που οι άνθρωποι που την παρακολουθούν δε βλέπουν τη βουτιά ενός ανθρώπου, μιας και η δουλειά μας έχει προκύψει μέσα από συλλογική κατάθεση. Βλέπουν έναν περίεργο, ίσως και παραμορφωτικό καθρέφτη των δικών τους φαντασμάτων. Έτσι είναι όταν αναμετριέσαι με ζητήματα τόσο δυσεπίλυτα, τόσο καθολικά όσο ο ύπνος και ο αδερφός του -η κακιά λέξη- ο θάνατος. Είσαι πάντα ένας μικρός Δαυίδ δίπλα σε ένα βουνό Γολιάθ και πελεκάς με το σφυράκι σου να ανακαλύψεις μέσα στο χώμα την αλήθεια. Μία αλήθεια όμως που μόνο με τη φαντασία και το όνειρο μπορούμε να αγγίξουμε".

ΥΠΝΟΒΑΤΕΣ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ
Σταυρούλα Ντολοπούλου©

Τρία πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τους "Υπνοβάτες"

-Η παράσταση παρουσιάζεται με υπέρτιτλους στην ελληνική γλώσσα. 
-Στην παράσταση περιλαμβάνονται σκηνές γυμνού. Η συνοδεία για άτομα ηλικίας κάτω των 14 ετών είναι υποχρεωτική.
-Η είσοδος είναι ελεύθερη για τα άτομα με αναπηρία (μαζί με έναν συνοδό).

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μύριαμ Σοφία Αρτζανίδου, Χριστίνα Ασλανίδου, Γιάννος Γαβαλάς, Λένα Γκαντιά,  Μαρία Δαχλύθρα, Χρύσα Ιωαννίδου, Μαργαρίτα Καιναδά, Πετρή Καραδημητρίου, Φιόνα Κατοίκου, Θεανώ Κόντα, Ηλίας Κουγιουμτζής, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Νίκος Κυπαρίσσης, Άγγελος Κωνσταντίνου, Ευτέρπη Κώστα, Νικολέτα Λάππα, Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Λύρας, Πάνος Ματζίρης, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Νικάρονας Μπιλιώνης, Σοφία Μπλέτσου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Θεανώ Παπαβασιλείου, Νίκη Πεταλά, Βασίλης Πέτρου, Νίκος Πέτρου, Χάρις Σερδάρη, Μαρία - Ταρσή Χελά, Ελίνα Τσιορμπατζή, Αλέξανδρος Χάτσιος. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης


​​​​

Περισσότερες πληροφορίες

Υπνοβάτες

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 110 '

Το τρίπτυχο θάνατος-ύπνος-όνειρα αλλά και το πότε «ανοίγουμε τα παράθυρά μας να αντικρίσουμε κατάματα τους φόβους αλλά και τις πιο βαθιές μας επιθυμίες» απασχολούν τους καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία της κολεκτίβας «Εν δυνάμει» σε μια παράσταση «λίγο φευγάτη, σαν μέσα σε όνειρο, ρευστή, συνειρμική, πολύχρωμη και σκοτεινή, που λειτουργεί ως παραμορφωτικός καθρέφτης των δικών μας φαντασμάτων». Αυτά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν την πολυμελή ομάδα, που μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας πάνω στη δημιουργία παραστάσεων που έχουν τη δύναμη να μετατρέπουν το προσωπικό σε συλλογικό, επιλέγει για ακόμη μία φορά να μιλήσει για θέματα που συνήθως αποφεύγουμε.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" και ο "Μπογιατζής" βάζουν τα... καλοκαιρινά τους

Οι δύο παραστάσεις που παρουσιάστηκαν τον χειμώνα συνεχίζουν την πορεία τους και τη θερινή περίοδο στην αυλή του θεάτρου Από Κοινού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.