Φεστιβάλ Αθηνών: Οι Forced Entertainment γιορτάζουν 40 χρόνια με το "Signal to noise"

Μια πρωτόγνωρη εμπειρία θεάτρου φέρνει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και την Πειραιώς 260 η παγκοσμίου φήμης βρετανική κολεκτίβα.

Signal to noise Hugo Glendinning©

Η βρετανική κολεκτίβα Forced Entertainment έρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου για να γιορτάσει σαράντα χρόνια δημιουργίας με το "Signal to noise", μια κωμική και ταυτόχρονα αιχμηρή παράσταση που παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260 στις 26-27 Ιουνίου. Ένα ζωηρό, εμψυχωτικό θέαμα που σταδιακά αποδομείται, σκιαγραφόντας μια ανησυχητική εικόνα της αλλοιωμένης νοητικής μας κατάστασης: άτομα αποξενωμένα, παγιδευμένα στον κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, σώματα ανθρώπινα που αναπαράγουν απρόσωπες κοινωνικές συμβάσεις.

Signal to noise
Hugo Glendinning©

Ποια είναι η αληθινή ζωή και ποια η τεχνητή;

Μια ξέφρενη, παράφορη σύνθεση διαφορετικών στοιχείων –χορός, δοκιμές, διαπληκτισμοί, αλλαγές σκηνικών και αναπάντεχα δελτία καιρού. Φωνές τεχνητής νοημοσύνης επιστρατεύονται για να αποδώσουν το κείμενο παράγοντας αφύσικες συνομιλίες. Εσωτερικοί μονόλογοι, ημιτελείς αστεϊσμοί και άσχετες συνεντεύξεις, όλα ακούγονται σωστά, περίπου ανθρώπινα, περίπου αληθινά. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;

Οι έξι περφόρμερ των Forced Entertainment επιμένουν να παίζουν, δανείζοντας το σώμα τους στις ασώματες φωνές. Φορούν κοστούμια και περούκες, αποδιοργανώνουν και αναδιοργανώνουν διαρκώς τη σκηνή, σε όλο και πιο παράλογες διατάξεις, με απόλυτη σοβαρότητα. Όσο πιο παράλογα εξελίσσεται η διάταξη, τόσο πιο σοβαροί γίνονται εκείνοι. 

Μια χορογραφία ασυντόνιστης επικοινωνίας ανάμεσα στις λέξεις και τη γλώσσα του σώματος, που απηχεί θλιβερά ερωτήματα: Είναι αυτό το χέρι μου; Είναι αυτή η φωνή μου; Σε ποιο βαθμό, άραγε, αυτό που σκεφτόμαστε, αυτό που είμαστε, παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη;

Signal to noise
Hugo Glendinning©

Signal to noise
Hugo Glendinning©

Ποιοι είναι οι Forced Entertainment

Οι Forced Entertainment είναι ένα πολυβραβευμένο, παγκοσμίου φήμης θεατρικό σύνολο έξι καλλιτεχνών που ιδρύθηκε το 1984 με έδρα το Σέφιλντ. Εδώ και σαράντα χρόνια έχουν καταφέρει να διατηρήσουν μια μοναδική συμμετοχική τεχνική περιοδεύοντας και παρουσιάζοντας τις πρωτοποριακές, προκλητικές παραστάσεις τους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και όχι μόνο. 

Το έργο τους εξερευνά και συχνά διαρρηγνύει τις συμβάσεις του είδους, της αφήγησης και του ίδιου του θεάτρου, αντλώντας επιρροές όχι μόνο από το δράμα, αλλά και από τον χορό, την περφόρμανς, τη μουσική κουλτούρα και τις δημοφιλείς φόρμες όπως το καμπαρέ και το stand up. 

Η ομάδα δοκιμάζεται σε διαφορετικά μεγέθη και επίπεδα, μεταβαίνοντας από οικεία έργα δύο ερμηνευτών που επικεντρώνονται στο κείμενο, σε θεαματικές παραγωγές με μεγάλο αριθμό ανθρώπων στη σκηνή. Συναρπαστικοί, προκλητικοί και διασκεδαστικοί, οι Forced Entertainment προσφέρουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία θεάτρου, προβληματίζοντας το κοινό και προτείνοντας μια σύγχρονη θεατρική γλώσσα.

Προπώληση εισιτηρίων: aefestival.gr, more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Signal to noise

  • Performance
  • Διάρκεια: 90 '

Στην παράσταση παρακολουθούμε άτομα αποξενωμένα, στο μεταίχμιο μεταξύ φυσικού και τεχνητού· αιχμάλωτα φράσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών, που τα ανθρώπινα σώματα μοιάζουν να αναπαράγουν χωρίς συναίσθημα σαν απρόσωπες κοινωνικές συμβάσεις. Πώς αντιδρά το σώμα όταν η φωνή, η γλώσσα, το περιεχόμενο και η έκφραση είναι προκαθορισμένα; Τα σώματα των Forced Entertainment επιμένουν να παίζουν: φορούν κοστούμια και περούκες, αποδιοργανώνουν και αναδιοργανώνουν διαρκώς τη σκηνή, σε όλο και πιο άχρηστες και παράλογες διατάξεις, με απόλυτη σοβαρότητα – όσο πιο παράλογη είναι η διάταξη, τόσο πιο σοβαροί εκείνοι. Μια οδυνηρά κωμική χορογραφία ασυντόνιστης επικοινωνίας ανάμεσα στις λέξεις και τη γλώσσα του σώματος, που απηχεί θλιβερά ερωτήματα: Είναι αυτό το χέρι μου; Είναι αυτή η φωνή μου; Σε ποιο βαθμό, άραγε, αυτό που σκεφτόμαστε, αυτό που είμαστε, παράγεται από την τεχνητή νοημοσύνη; Η παράσταση σκιαγραφεί μια μεγαλειώδη και ανησυχητική εικόνα της περιορισμένης και αλλοιωμένης νοητικής μας κατάστασης.

Πειραιώς 260

Πειραιώς 260

Πειραιώς 260

Πειραιώς 260

Πειραιώς 260

Πειραιώς 260

Πειραιώς 260

Πειραιώς 260

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
15/07/2024

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.

Φεστιβάλ Αθηνών: Στην Παλαιά Βουλή έρχεται η παράσταση "Ετυμολογίες"

Ρένη Πιττακή και Αγγελική Παπούλια πρωταγωνιστούν στο νέο έργο του Ευθύμη Φιλίππου σε ένα κτίριο-ορόσημο της ελληνικής ιστορίας.